ciasta przepisy - 1500 przepisów (strona:77/100)

Esa!! Kuchnia Włoska coś na Walentynki dla ukochanej osoby :) 196

cebuli  z Chlebkiem razowym idealna jako przystawka przed obiadem lub jako kolacja :)  przepis w zakładce sałatki i surówki... Szarlotka z lodami i bitą smietaną  zakładka Ciasta.. Dziekuję za uwagę życzę smacznego i Pozdrawiam Paweł

pichciszto
Ogórki marynowane w occie koperkowo - winnym 223

Oprócz ciasta powstały wczoraj również ogórki marynowane w occie koperkowo - winnym. Zapach zalewy jak dla mnie był genialny:))))Pozdrawiam Was w ten pochmurny dzień. Mam nadziję,że mimo wszystko będzie dla WAS słoneczny...Składniki:1,5 kg niewielkich ogórków - kiszeniaków,3 gałązki świeżego kopru,3 gałązki natki pietruszki,gałązka świeżego lub łyżeczka suszonego rozmarynu,2 l osolonej wody w proporcji

Anioły w kuchni
Bułka z dynią 141

dołek, rozkruszyć drożdże, wlać mleko, wymieszać z odrobiną mąki, zostawić na 10-15 minut.Dodać puree z dyni, rozpuszczone i wystudzone masło, otartą skórkę z cytryny i dokładnie wyrobić ciasto,zostawić pod przykryciem na godzinę.Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć do keksówek, wyrównać wilgotnymi dłońmi, ma sięgać do połowy keksówki, zostawić do wyrośnięcia. Piec

Anioły w kuchni
Muffiny dyniowe Jamiego Olivera 159

papilotki napełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni. Sprawdzamy patyczkiem- babeczki będą wilgotne w środku, ważne żeby do patyczka nie kleiło się surowe ciasto./ /źródło http://kulinarnemiszmasz.blogspot.com

Anioły w kuchni
Muffinki z czekoladą 181

szczyptę soli i czekoladę. W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane jajka, mleko i stopione masło. Mokre składniki dodać do suchych, dość niedbale wymieszać. Papilotki włożyć do formy na muffinki, napełnić ciastem  do 2/3 wysokości. Piec 25 min. w temp. 180 stopni

Anioły w kuchni
Duńskie ciasteczka owsiane 175

płatków owsianych górskich Masło utrzeć mikserem , stopniowo dodawać cukier, następnie jajko  i po kolei wszystkie składniki, zmiksować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 stopni. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć i układać na blaszce w sporych odstępach, gdyż rosną na boki. Piec mniej więcej 15 minut, chwilę odczekać i zdjąć z blaszki jeszcze ciepłe

Anioły w kuchni
Bułki pszenne 202

zasypujemy cukrem, dodajemy 2 łyzki mąki i 50 ml mleka. Mieszamy i czekamy aż urośnie. Mieszamy resztę składników i łaczymy z rozczynem, odstawiamy na godzinę do wyrośniecia. Z wyrośniętego ciasta uformować kulki ...mnie wyszło 9 bułek, naciąć wierzch i posypać mąką, Zostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec ok 20 minut

Anioły w kuchni
Korzenne pierniczki wg. przepisu pani Haliny 393

waniliowym lub dodatkiem kakao,  1 białko.  Wykonanie: Podgrzewamy miód aż do zagotowania.Przesiewamy makę, dodajemy nieco ostudzony miód i masło. Wsypujemy cukier, przyprawę korzenną, pioszek do pieczeni. Zagniatamy ciasto. Rozwałkujemy je, wycinamy pierniczki. Układamy delikatnie na blasze wysmarowanej tłuszczem lub wyłozonej pergaminem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut. Gdy pierniczki wystygną dekorujemy je lukrem białym lub brazowym

Anioły w kuchni
Fantazyjna strucla makowa 172

łyżeczką cukru i odstawiamy.  W malakserze ucieramy margarynę z cukrem. Gdy stanie się puszyste, dodajemy żółtka i rozczyn stale mieszając. Następnie wsypujemy przesianą przez sito mąkę. Utarte ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ok. 10 min, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by wyrosło. Gdy podwoi objętość ponownie wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy i kroimy na 4-centymetrowe pasy

Anioły w kuchni
Rożki z różą 127

żono ma kiedy będą kolejne??";))))Składniki; 1 kg mąki, 1/2 kg tłuszczu, szklanka mleka, szklanka cukru, 10 dkg drożdży, 2 żółtka, 2 całe jajka, Wykonanie;Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki w folii na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy około 20 minut / na złoty kolor/. Nasze rożki mają nadzienie z róży domowej roboty

Anioły w kuchni
Fasolowe kluski 172

fasolę zalać wodą i odstawić na noc.Następnego dnia ugotować (ale nie rozgotować), osączyć i ostudzić. Przepuścić fasolę przez maszynkę, dodać jajko, mąkę, sól, bulion, cząber, dokładnie zagnieść. Z ciasta uformować wałek, pokroić na skośne kawałki jak na kopytka, wrzucić do osolonej wody i gotować 5 -7 minut od momentu wypłynięcia. Osączyć i polać stopionym masłem. Podawać z surówką

Anioły w kuchni
Indyjskie pączki 194

zmielonych pistacji, 100 ml wody, 1/2 kg cukru, ziarna kardamonu olej, Wykonanie;Mleko w proszku wymieszaj z mąką i solą.Dodaj mleko i pistacje. Wyrób  ciasto. Uformuj małe kuleczki. Kuleczki usmaż na głębokim oleju na rumiany kolor i odsącz na papierowym ręczniku. Z wody , cukru i kardamony zagotuj syrop i podgrzewaj na małym ogniu. Pączki przełóż do syropu

Anioły w kuchni
Pavlova z wiśniami 224

posypania, Wykonanie;Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier stopniowo, cały czas ubijając. Następnie dodajemy ocet i mąkę. Przelewamy masę do foremki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Wkładamy ciasto. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy bezę 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę na noc w piekarniku;)Przygotowujemy frużelinę. Wiśnie zasypujemy

Anioły w kuchni
Truskawki w wódce 150

łyżki cukru, 80 ml wódki, 1/2 laski wanilii, Wykonanie;Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Składniki mieszamy razem w słoiku. Zakręcamy i odstawimy do lodówki na 2-3 godz.Podajemy do deserów, ciast...     Źródło "Magazyn kuchnia

Anioły w kuchni