Hasło tygodnia - "na upały". 217świetnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju chłodniki, do których zapewne wrócimy, poświęcając tylko im uwagę. Poza tym lody, lemoniady, mrożone herbaty czy frappe. A może sernik na zimno lub inne ciasto, które nie wymaga pieczenia? Czas pokaże :) Zapraszam do czytania i gotowania
zadanie-gotowanie
Mini trufle malinowo-czekoladowe na 3 Urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie 166średnicy 1,5 - 2 cm i obtaczaj w tartych orzechach laskowych i wiórkach kokosowych. Każdą kuleczkę wkładaj do mini kokilki papierowej . Dekoruj według uznania. Trufle włóż do pojemnika na ciasto, najlepiej zamykanego, aby słodkości nie wchłonęły zapachów z lodówki. Pojemnik włóż do lodówki, najlepiej na noc. Podawaj mocno schłodzone. Trufle czekoladowe skrywają w sobie delikatną nutkę malin, którą poczują prawdziwi
Z Kuchni Do Kuchni
Truskawkowo-rabarbarowy pudding z nasionami chia 209truskawki. Na rozgrzanej patelni rumienimy płatki migdałów. Posypujemy nimi deser. 4.5.2.8 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/truskawkowy-pudding-chia/ BosowKuchni Artykuł Truskawkowo-rabarbarowy pudding z nasionami chia pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku
Siekane drobiowe 199miski wbić jajka, dodać mąki, sos. Wszystko wymieszać.Następnie dodać pierś z kurczaka,paprykę i ser.Wymieszać i doprawić. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać łyżką porcje ciasta, smażyć z dwóch stron na złoty kolor
Moje domowe kucharzenie
Tosty a'la pizza 229Szybkie do zrobienia i baaardzo smaczne. Zawsze gdy zostaje mi trochę sosu do pizzy albo jak nie mam czasu zrobić już ciasta drożdżowego to robię tosty a'la pizza Składniki: - chleb tostowy - sos pomidorowy lub keczup - ser - salami Na blaszce rozkładam papier do pieczenia i układam chleb tostowy, są dwie wersje: Pierwsza- rozkładam pierwsza warstwę chleba smaruję
Kuchnia Viki
Romantyzmu niedosyt i bazyliowy sernik. Z truskawkami 204najzwyklejszego w świecie stalkera, a śledzona dziewczyna bez problemu dostałaby sądowy zakaz zbliżania się. Ot, dwudziesty pierwszy wiek. Całkowicie obdarty z romantyzmu. Dzisiaj mam dla Was niby zwykłe ciasto, ale jednak zupełnie wyjątkowe. Ot, sernik z truskawkami. Choć już właściwie to powinno wystarczyć, aby wiele osób dostało niepowstrzymanego ślinotoku. Kiedy jednak dodam, że masa serowa ma niepowtarzalny, bazyliowo-limonkowy
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami (przepis na zupę i łazanki) 234łazanki, kawałki marchewki, grzyby i wlewamy zupę. Pycha. SMACZNEGO. Łazanki Na stolnicę wysypujemy mąkę ( najlepiej ją przesiać przez sito ). Dodajemy jajka i nieco wody. Wyrabiamy i zagniatamy ciasto – powinno być twarde i „gumowate” ale dające się cienko wałkować. Rozwałkowujemy je bardzo cienko i przesypujemy mąką. Po rozwałkowaniu pozostawiamy aby nieco przeschło – oczywiście jeśli mamy na to czas
Smaki Ewy
Orkiszowy Dobrodziej – zawsze Ci się upiecze 186drożdży świeżych oraz mieszankę Orkiszowy Dobrodziej. Tyle. Najpierw rozpuszczamy drożdże w wodzie, dodajemy do mieszanki. Wyrabiamy 20 minut. Ja ustawiłam czas w robocie i założyłam hak do ciasta. Po upływie 20 minut przykryłam misę i odstawiłam w ciepłe miejsce. U mnie to "koło grzejnika" Następnie przełożyłam do keksówki i zostawiłam na godzinkę. Chleb powinien podwoić objętość. I włożyłam do piekarnika
Z Kuchni Do Kuchni
Bułka sojowa 227masą sojową, następnie dodać obie mąki, aromat, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i drugą połową cukru pudru. Połączyć delikatnie z masą. Ciasto przełożyć do natłuszczonej keksowej formy . Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Podawać ze świeżym masełkiem lub konfiturą
Tradycyjna Kuchnia
Koktajl z czarnej porzeczki 246duże ilości witamin z grupy B, sole mineralne, żelazo i karoten. Oczywiście czarna porzeczka najlepiej smakuje na surowo, ale możemy też z niej przygotować przetwory, albo użyć do ciasta, na przykład do sernika na zimno . Dziś natomiast zapraszam na najzwyklejszy koktajl z czarnej porzeczki, przygotowany na mleku. Pyszny, lekko kwaskowy o przepięknym kolorze. Koktajl z czarnej porzeczki Czas
Kulinarne przygody Gatity
Racuszki z jagodami 216minut do wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Moje wyszły dość kwaśne, więc jeśli ktoś nie lubi kwaśnych smaków radzę dodać 2-3 łyżki cukru do ciasta. Smacznego
Cynamonowe szczęście
,,Makaroniki'' z płatków owsianych bez pieczenia, mąki i cukru 234zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut, płatki owsiane zmielić w młynku do kawy lub blenderze na mąkę, następnie zblendować daktyle i połączyć je z płatkami owsianymi, wyrabiając ciasto dodać oleju kokosowego i w razie potrzeby wody, uformować kulę i włożyć na chwilę do zamrażarki, po wyjęciu położyć ją na arkuszu papieru do pieczenia i przykryć drugim, rozwałkować dość
zdrowa vege kuchnia
Batony kokosowo owsiane bez pieczenia mąki i cukru 191czubate łyżki miodu ja użyłam spadziowego miody polskie - 3-4 czubate łyżki oleju kokosowego ja użyłam oleju zielony nurt do kupienia tutaj Przygotowanie : Wymieszać wszystkie składniki , jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodajcie więcej masła, miodu lub oleju by uzyskać pożądaną konsystencję, wyłożyć na blaszkę keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia ( można dodatkowo położyć na wierzch coś ciężkiego np. puszkę
zdrowa vege kuchnia
Kopytka z bobu w sosie mięsnym 294pieprz, chili, zioła prowansalskie Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Gdy już ostygnie obrać z łupinek i dobrze zmielić lub ugnieść. Dodać mąkę i posiekaną zieloną pietruszkę. Ugniatać ciasto tak długo by już nie kleiło się do rąk. Uformować wałeczki i wykroić kopytka. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. My tym razem podaliśmy kopytka z sosem mięsnym zabielanym śmietaną
MarciochaKucharzy
Tort czekoladowy z frużeliną truskawkową - Emmet z Lego Przygoda 205łyżce dodajemy cukier, miksując na najwolniejszych obrotach miksera. Kolejno dodajemy żółtka, jedno po drugim, miksując. Mąki przesiewamy razem. Stopniowo dodajemy do masy, wolno miksując. Na koniec dodajemy kakao. Gotowe ciasto przekładamy do formy o średnicy 24, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Gdy biszkopt będzie zimny
kulinarnyswiatdomi