ciasta przepisy - 1500 przepisów (strona:25/100)

Masa makowa do makowca. 164

oraz jajka. Mieszamy wszystko razem,aby się połączyły wszystkie składniki. Mak powinien być nie za gęsty,ani nie za rzadki,powinien być taki ,aby nam się dobrze smarował na cieście. Zwijamy je i zawijamy w papier posmarowany tłuszczem. Pomiędzy papierem a ciastem zostawiamy kilka centymetrów luzu,aby ciasto gdy zacznie nam rosnąć miało gdzie się wypełnić. Do naszego maku możemy(...)oczywiście dodać inne bakalie wg. naszego gustu.  Przepis na ciasto drożdżowe znajdziesz tutaj : http://krzyskuchnia.blogspot.com/2013/11/przepis-na-ciasto-drozdzowe.html Rada : Aby nam nasze makowce nie pękały podczas pieczenia nasze ciasto drożdżowe nie może być ani za twarde,ani też za wolne ! A przede wszystkim makowce muszą nam dobrze wyrosnąć ( wygarować ) za mim włożymy je do piekarnika ! Gdy nam dobrze wyrosną na pewno

Przepisy i porady kulinarne
Keks - pyszne ciasto z owocami. 170

Keks - pyszne ciasto z owocami. Składniki : 20 dkg margaryny 20 dkg cukru 6 jajek 52 dkg owocowej mieszanki keksowej ( owoce kandyzowane,rodzynki,orzechy itp. ) 32 dkg mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania : Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Wsypać do ciasta pokrojone w kostkę owoce i lekko wymieszać(...)Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać przez sitko. Następnie wsypać do ciasta i dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto wylać do foremki wyścielonej papierem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 C przez około 1 godzinę. Po przestudzeniu można posypać ciasto cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową i ozdobić owocami

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto piaskowe z ananasami. 200

Ciasto piaskowe z ananasami. Składniki : 1 puszka ananasów w plasterkach (446 ml) 13 dkg margaryny 10 dkg cukru 25 dkg mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia otarta skórka z 1 cytryny 5 łyżek wiórków kokosowych 5 łyżek likieru kokosowego lub rumu Do dekoracji : 10 dkg cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wiórków kokosowych Sposób wykonania(...)soku, pokroić na kawałki. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do ciasta likier, wiórki kokosowe i przesianą mąkę , delikatnie wymieszać. Na końcu wsypać do ciasta kawałki ananasów, kilka odłożyć do dekoracji, wymieszać. Gotowe ciasto wylać do foremki keksowej ( około 25 cm długości ), wyścielonej

Przepisy i porady kulinarne
Obrączki francuskie z cukrem. 150

Składniki : 1 kg ciasta francuskiego   ( może być mrożone ) 1 jajko 25-30 dkg grubego cukru kryształu mąka pszenna do podsypywania Przygotuj również : szklankę  malutki kieliszek lub rurkę o średnicy 1 i 1/2 cm    Sposób wykonania : Ciasto francuskie rozwałkowujemy podsypując co pewien czas przesianą mąką na grubość 2 milimetrów. Z ciasta wykrawamy kółka za pomocą szklanki. Brzegi(...)szklanki co pewien czas zanurzamy w mące,aby szklanka nie kleiła się do ciasta. Kółka wykrawamy jedno obok drugiego,tak aby było jak najmniej ścinek. Jeśli chcemy możemy zagnieść wszystkie ścinki pozostałe po wykrawaniu,rozwałkować i wyciąć kółka. Gdy mamy już wykrojone duże kółka z całego ciasta,wykrawamy teraz małe kółeczka w środku każdego dużego kółka, za pomocą malutkiego kieliszka

Przepisy i porady kulinarne
Jak i czym smarować blaszki na ciasto parzone. 191

Alessio Orrù - Fotolia.com     Ptysie same zjechały z blaszki  :-) Aby ciasto parzone zawsze nam bez problemów odchodziło po upieczeniu od blaszki na której było pieczone, należy blaszki smarować gęstym tłuszczem np. smalec, planta, margaryna itp ( nie smarujmy blaszek olejem ponieważ wtedy bardzo często ciasto się przykleja ). Konsystencja tłuszczu powinna być półpłynna,  taka jak kwaśna śmietana. Blaszki(...)smarujemy za pomocą zwykłego pędzla do malowania, zanurzamy pędzel w tłuszczu i cienko smarujemy czystą blaszkę na której będziemy odpiekać ciasto parzone ( eklery, ptysie paluszki czy groszek ptysiowy ). Gdy posmarujemy blaszkę gęstym tłuszczem ciasto się nam nie przyklei do niej , oraz będzie nam je wygodniej szprycować, nie będzie się ślizgać po blaszce.  Gdy blaszkę posmarujemy zbyt rozgrzanym tłuszczem możemy

Przepisy i porady kulinarne
Naleśniki z serem i cynamonem 208

tłustym czwartku czas na odpoczynek dla naszego żołądka. Naleśniki  z białym serem polane jogurcikiem na pewno będą dobrą alternatywa dla wczorajszych pączków.    SKŁADNIKI  Na ciasto 2 szklanki maki pełno ziarnistej 2 jajka szklanka mleka woda mineralna gazowana olej i masło do smażenia szczypta soli i szczypta cukru Nadzienie: 1/2 kg twarogu 3-4 łyżki cukru ( tutaj(...)jogurtu naturalnego do rozrzedzenia WYKONANIE  Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy mleko i wodę, dodajemy żółtka. Cały czas mieszając dodajemy stopniowo mąkę. Mieszamy aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Dodajemy sól, cukier  oraz pianę z białek i ponownie dokładnie Mieszamy. Ciasto odstawiamy  na ok pół godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz. Twaróg rozdrabniamy

W kuchennym oknie Ewy
Pizza z Salami i Wędzonymi Szprotkami 200

przy tym trochę mąki. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na kilkanaście minut. W momencie jak rozczyn podwoi swoją objętość w początkowej fazie mieszam wszystkie składniki łyżką, a potem wyrabiam ciasto ręką. Kiedy ciasto przestanie przyklejać się do dłoni dodaję olej z awokado i wyrabiam do momentu, aż ciasto przestanie się błyszczeć. Z ciasta formuję kulkę, odkładam na drewnianą deskę opruszoną(...)mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzam pięścią w ciasto aby pozbyć się powietrza i z kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Placek posmarowałam sosem pomidorowym, na który mój syn poukładał sobie plasterki salami i kilka wędzonych szprotek. Wszystko zasypał serem żółtym startym na tarce o grubych oczkach. Piekliśmy pizzę w piekarniku

Blondynka Gotuje
Przekąski na karnawał i nie tylko 403

pojawiać pomysły na drobne przekąski na zimno i ciepło na nasze domowe imprezy. Dla przypomnienia odsyłam do ubiegłorocznego przepisu na Eleganckie mini-kanapki . Dziś natomiast proponuję Wam pieczarki w cieście naleśnikowym. PIECZARKI W SOSIE NALEŚNIKOWYM Składniki   25 dkg średniej wielkości pieczarek 1 szklanka mąki 1 jajko mleko  sól i pieprz ulubione przyprawy ( u mnie zadar) olej do smażenia(...)Przygotowanie Pieczarki dokładnie myję, usuwam nóżki i nakłuwam ich kapelusze widelcem w kilku miejscach. Pozostawiam do odcieknięcia i przeschnięcia. W tym czasie przygotowuję ciasto naleśnikowe. Do miski wsypuję mąkę, dodaję jajko, sól pieprz i przyprawy dolewam mleko i miksuję. Mleko dodaję stopniowo tak aby otrzymać ciasto gęstsze niż na naleśniki (konsystencja gęstej śmietany) dlatego w składnikach nie podałam ilości mleka

Magiczna kuchnia Darii
Oryginalna Włoska Pizza - Margherita 292

Oryginalna włoska pizza charakteryzuję się bardzo cienkim chrupiącym ciastem. Klasyczna Margherita składa się z pomidorów, mozzarelli, bazylii, oliwy z oliwek, niekiedy również z oliwek. Najlepsza mąka na pizze to typ 0 lub 00. Jeśli jednak nie uda nam się takiej zdobyć można użyć chlebowej, ewentualnie tortowej.Oryginalna Włoska Pizza - Margherita - Składniki:ciasto:600 g mąki typu 0, 00 lub chlebowej (ewentualnie(...)opcjonalnie) sól, pieprzOryginalna Włoska Pizza - Margherita - Sposób przygotowania:Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie wraz z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 10 minut. Następnie łączymy z pozostałymi składnikami ciasta i zagniatamy. Ciasto powinno być dobrze wyrobione. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h )Po tym czasie formujemy cienkie placki starając się aby ich grubość

Słodka Strona