ciasta orzechowe - 5371 przepisów (strona:49/359)

Ciasteczka orzechowe 171

Proponujemy niezwykle delikatne, rozpływające się w ustach i proste w wykonaniu ciasteczka orzechowe.     Składniki na ciasto: -20 dkg mąki -15 dkg masła -1 żółtko jajka -5 dkg cukru pudru  -łyżka zimnej wody     Składniki masy orzechowej: -15 dkg cukru pudru -15 dkg mielonych orzechów włoskich -2 białka jajek Składniki ciasta zagniatamy i schładzamy w zamrażarce(...)czas przygotowania masy orzechowej. Białka ubijamy na sztywna pianę, dosypujemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Dodajemy orzechy i mieszamy łyżką. Ciasto dzielimy na części. Dość cienko rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka o dowolnych kształtach. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, łyżeczką nakładamy masę orzechową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C na ok. 15-20 minut. Smacznego

Maminek kulinarny
Snickers 213

wkładamy następny. Bierzemy drugą część ciasta i znów rozwałkowujemy na wielkość spodu formy. Analogicznie postępujemy z trzecią częścią ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Pieczemy blaty po ok. 15-20 minut (do zezłocenia). Ostatni blat, przed upieczeniem, polewamy przygotowaną uprzednio polewą orzechową (nie trzeba jej studzić, powinna być wciąż ciepła). Rozprowadzamy ją dokładnie i równomiernie na placku. Wsadzamy do piekarnika(...)gęstnieć. Następnie zwiększamy ogień i wciąż mieszając gotujemy jeszcze 1 minutę. Otrzymany krem powinien być gęsty i stawiać spory opór podczas mieszania. Składanie ciasta: Na placek z polewą orzechową (będący spodem ciasta) nakładamy kajmak (lub ugotowane skondensowane mleko) i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim plackiem, na który nakładamy krem budyniowy. Na krem kładziemy trzeci, ostatni placek, który smarujemy resztą masy kajmakowej

MyCookBook.pl
O Smokach i Kardamonowe buleczki z nadzieniem czekoladowo-orzechowym czyli Niedzielne Sniadanie odc.97 225

Idealnie komponują się z mocną herbatą ale do kakao jednak są zbyt mdłe (no chyba, że lubicie gorzkie kakao...).  B ułeczki k ardamonowe z nadzieniem czekoladowo orzechowym Chokladbullar  ciasto: 25 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 80 g rozpuszczonego i lekko wystudzonego masła 40 g cukru 400 g mąki pszennej  (typ 550) 2 łyżeczki mielonego kardamonu(...)przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 30-45 minut by c iasto podwoiło swoją objętość. Mieszamy w misce krem czekoladowo - orzechowy z mąką, masłem i brązowym cukrem. Na oprószonym mąką blacie rozwałko wujemy ciasto na prostokąt o wymiarach 30x40 cm.  Rozsmarow ujemy nadzienie i p osyp ujemy posiekaną czekoladą.  Ciasto zwi jamy w rulon

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szarlotka z orzechową kruszonką 171

Słodkie, kruche ciasto z orzechową, chrupiącą kruszonką, z orzeźwiającymi, dojrzewającymi w słońcu jabłkami uprażonymi z dodatkiem aromatycznego cynamonu to fajny pomysł na całoroczny deser do kawki w gronie najbliższych. Składniki: Ciasto kruche: 150g mąki pszennej 100g masła ekstra 100g cukru pudru 1 jajko bułka tarta do posypania formy masło do wysmarowania formy Farsz jabłkowy: 1,30g jabłek (waga po obraniu(...)łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka cukru wanilinowego 3 łyżki przyprawy do szarlotki 1 łyżeczka cynamonu Kruszonka orzechowa: 100g orzechów włoskich 120g mąki pszennej 100g cukru 80g masła ekstra Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto bez pieczenia – efektowny deser bez udziału piekarnika! 203

Ciasta bez pieczenia są wyjątkowo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Co więcej, przepisów na ciasta bez piekarnika jest mnóstwo. Poznaj wyjątkowe pomysły na pyszny deser dla zapracowanych! Ciasto bez pieczenia ma wiele zalet. Przede wszystkim w niczym nie ustępuje ciastom pieczonym w piekarniku! Ciasta bez pieczenia są pyszne, aromatyczne i idealne na wiosnę lub lato. Często mają orzeźwiający smak(...)pracochłonnych ciast z piekarnika! Wreszcie, ciasta bez pieczenia są idealnym pomysłem dla osób, które „nie mają ręki do ciast” lub dopiero zaczynają stawiać pierwsze kroki w przygotowywaniu deserów. Ale nie tylko. To też świetny pomysł dla wszystkich tych, którzy nie posiadają piekarnika! Ciasta bez pieczenia można przygotowywać na wiele sposobów. Z tego względu każdy znajdzie coś dla siebie. Ciasto

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Ciasto z sezamem, masą chałwową i bezą kokosową 185

Bardzo lubimy w rodzinie placki kruche z pieczonymi orzechami. Jeden z naszych ulubionych placków to ciasto orzechowo-kajmakowe z zapiekanymi orzechami włoskimi. To ciasto robi się podobnie. Nie jest tak skomplikowane jak się wydaje. Pieczemy tylko dwa placki z różnymi warstwami, a potem w środek dajemy masę i voila! Wszystkim gościom bardzo smakowało.   Dla kogo: dla miłośników chałwy

Mania Wypiekania
Ciasto francuskie z figami i serem camembert 147

otula słodkie figi. Drukuj Ciasto francuskie ze świeżymi figami i serem camembert 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Przekąska Kuchnia: Franuska Trudność: Łatwe Ilość 12 sztuk Przygotowanie 10 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 210 kcal Błyskawiczna i zarazem egzotyczna przekąska z ciasta francuskiego pieczonego z figami i serem camembert. Nuta orzechowa + odrobina miodu. Składniki: 300 g ciasta francuskiego(...)name":"Ciasto francuskie ze \u015bwie\u017cymi figami i serem camembert","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/figa-camembert.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/figa-camembert-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/figa-camembert-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/figa-camembert-480x270.jpg"],"description":"B\u0142yskawiczna i zarazem egzotyczna przek\u0105ska z ciasta francuskiego pieczonego z figami i serem camembert. Nuta orzechowa + odrobina miodu

ProstePesto.pl
Mazurek wielkanocny z powidłami i kremem orzechowym 271

rzeczy proste, ale zarazem efektywne. Ten przepis na mazurka jest dowodem, że efekt wow możemy uzyskać niekoniecznie dużym nakładem pracy. Przygotowałam dziś wypiek na kruchym cieście z powidłami śliwkowymi oraz sosem z masła orzechowego połączonego z mascarpone. Mojego mazurka ozdobiłam bukszpanem oraz jajeczkami czekoladowymi w kolorowej skorupce. Aby przygotować ładny spód do mazurka potrzebujemy albo ładnej formy, albo wyobraźni(...)międzyczasie przygotowujemy krem - mascarpone rozcieramy mikserem, a następnie dodajemy do niego masło orzechowe i cukier puder. Delikatnie miksujemy do połączenia się składników. 4 Na ostudzony spód ciasta wykładamy powidła śliwkowe, a następnie masę orzechową. 5 Całość ozdabiamy jajeczkami i bukszpanem. 6 Ostawiamy na jakiś czas, aby powidła wsiąknęły w ciasto. *wpis powstał we współpracy ze sklepem online Bazylia.pl Artykuł Mazurek

Kuchnia Bazylii
Ciasto ala snikers 280

sporo orzechów i jakoś muszę je wykorzystać. Więc d zisiaj coś dla wielbicieli orzechowych wypieków. Z tym ciastem jest sporo pracy ale warto się poświęcić bo jest pyszne. Najlepsze na drugi dzień gdy ciasto się "przegryzie".   Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 dużych jajek 5 łyżek cukru 3,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)drugiej kakao i wymieszać. Polewa kakaowa: Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozprowadzić na herbatnikach. Warstwy ciasta: Biszkopt, krem waniliowy, blat orzechowy, krem kakaowy, kakaowe herbatniki i polewa. Ciasto odłożyć najlepiej na całą noc w chłodne miejsce by się "przegryzło".  Inspiracja klik

Ala piecze i gotuje
Tort marchewkowy z orzechowym kremem 343

 Ciasto marchewkowe - chyba wszystkim znany placek warzywny na słodko ;)Niby skromny, niepozorny.... a daje wiele możliwości. Były już u mnie marchewkowe muffiny, a teraz

kolorowotorcikowo
Mazurek kokosowo orzechowy 417

margaryna 80 g mąka ziemniaczana 1 łyżeczka kopiasta Masa orzechowa: orzechy włoskie krojone 100 g cukier 100 g margaryna 100 g kremówka 70 ml cukier waniliowy 1 łyżeczka Polewa: margaryna 50 g mleko 1,5 łyżki kakao 1 łyżka cukier puder 1 łyżka  Przygotowanie: Kruche ciasto: Mąkę przesiać dodać zimną margarynę i posiekać.Dodać jajko,proszek do pieczenia(...)wymieszać z mąką ziemniaczaną.Resztę składników dodać do garnka i gotować około 10 min.Na koniec wlać mleko z mąką ziemniaczaną,zagotować i gorącą masę wylać na upieczone zimne ciasto. Masa orzechowa: Wszystkie składniki włożyć do garnka i gotować około 15 min.W trakcie gotowania często mieszać.Masę przestudzić i wyłożyć na zimną masę kokosową. Polewa: Składniki dodać do garnuszka i mieszając

Ala piecze i gotuje
Tort Rocher wg Aleex 211

wymieszać delikatnie łyżką, aż wszystko się połączy. 5. Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarujemy jej masłem – ani dna, ani boków. Przygotowane ciasto czekoladowo – orzechowe przełożyć do formy, wyrównać szpatułką. 6. Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut lub dłużej w opcji góra – dół lub dół i termoobieg, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić(...)stygnącym piekarniku. 7. Wystudzone ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowo - orzechowe. 8. Przygotować poncz: Jeśli używamy wódki, alkohol wymieszać pół na pół z przegotowaną, ostudzoną wodą. Jeśli stosujemy słabszy likier, użyć 2/3 alkoholu i 1/3 wody. 9. 100 g mlecznej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. 10. Orzechy laskowe podpiec na suchej patelni, ostudzić. Posiekać

W mojej kuchni
Brownie z masłem orzechowym i orzeszkami 168

długo cieszyć. Składniki (na formę około 30x26cm): 100g mlecznej czekolady 150g masła 2 duże jajka 2 czubate łyżki kakao 2 łyżki mąki 1/2 szklanki cukru 8 łyżeczek masła orzechowego, gładkiego 2 garści solonych fistaszków   Zaczynamy od rozpuszczenia masła w rondelku na małym ogniu. Gdy masło się całkowicie rozpuści, ściągamy je z ognia i wrzucamy do niego połamaną na kostki(...)Dodajemy mąkę i już krótko mieszamy do połączenia składników.   Ciasto przelewamy do blachy. Na wierzch rozkładamy równomiernie, po łyżeczce, masło orzechowe. Nożem robimy esy-floresy z masła orzechowego. Wierzch ciasta posypujemy z grubsza posiekanymi solonymi orzeszkami. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut.   Po upieczeniu wystawiamy do całkowitego ostygnięcia.   Powrót na górę

Smaczna Strona
3 przepisy na bajecznie smaczne ciasta 290

nadal nie wiesz, jakie ciasto przygotować dla gości? A może pragniesz zjeść coś smakowitego w niedzielne popołudnie do kawy? Sprawdź nasze 3 najsłodsze przepisy! Brownie z kremem orzechowym Tego ciasta nie może zabraknąć w najsłodszym zestawieniu. Jest cudownie delikatne i rozpływa się w ustach, a jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Na ciasto potrzebne będą: łyżka kawy rozpuszczalnej, łyżeczka(...)papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 30 minut. W tym czasie należy przygotować krem orzechowy – wymieszać ze sobą wszystkie składniki i ubić aż masa stanie się puszysta. Na koniec kremem posmarować wystudzone ciasto, a wierzch dla ozdoby posypać cynamonem. Rafaello Kremowe, rozpływające się w ustach z cudownym posmakiem kokosa – takie jest kolejne ciasto, które

Moja smaczna kuchnia
Przepis #63 Ciasto bananowo - orzechowe 217

składzie jak i smaku. Jest dość mocno zbite i lekko wilgotne. Opiera się głównie na mące kokosowej i bananach co w połączeniu z czekoladowo-orzechową polewą smakuje wyśmienicie.  Mimo bogatego składu ciasto jest dość niskokaloryczne.   Jedna porcja ( użyłam blachy o wymiarach 24 x 24 cm - ciasto podzieliłam na 16 porcji) to: 120, 3 kcal(...)wykładamy ją na blachę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 min. Kiedy ciasto wystygnie polewamy je roztopioną czekoladą. Następnie rozpuszczamy także masło orzechowe, którym także polewamy ciasto. Na koniec całość posypujemy posiekanymi orzechami nerkowca. Mimo swojej zbitej konsystencji ciasto jest delikatne w smaku ale jednocześnie dość sycące. Można je zabrać na wakacyjne wycieczki, gdyż

Health-Fit-Life