ciasta orzechowe - 5371 przepisów (strona:51/359)

Mazurek kokosowo orzechowy 380

margaryna 80 g mąka ziemniaczana 1 łyżeczka kopiasta Masa orzechowa: orzechy włoskie krojone 100 g cukier 100 g margaryna 100 g kremówka 70 ml cukier waniliowy 1 łyżeczka Polewa: margaryna 50 g mleko 1,5 łyżki kakao 1 łyżka cukier puder 1 łyżka  Przygotowanie: Kruche ciasto: Mąkę przesiać dodać zimną margarynę i posiekać.Dodać jajko,proszek do pieczenia(...)wymieszać z mąką ziemniaczaną.Resztę składników dodać do garnka i gotować około 10 min.Na koniec wlać mleko z mąką ziemniaczaną,zagotować i gorącą masę wylać na upieczone zimne ciasto. Masa orzechowa: Wszystkie składniki włożyć do garnka i gotować około 15 min.W trakcie gotowania często mieszać.Masę przestudzić i wyłożyć na zimną masę kokosową. Polewa: Składniki dodać do garnuszka i mieszając

Ala piecze i gotuje
Tort Rocher wg Aleex 171

wymieszać delikatnie łyżką, aż wszystko się połączy. 5. Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarujemy jej masłem – ani dna, ani boków. Przygotowane ciasto czekoladowo – orzechowe przełożyć do formy, wyrównać szpatułką. 6. Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut lub dłużej w opcji góra – dół lub dół i termoobieg, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić(...)stygnącym piekarniku. 7. Wystudzone ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowo - orzechowe. 8. Przygotować poncz: Jeśli używamy wódki, alkohol wymieszać pół na pół z przegotowaną, ostudzoną wodą. Jeśli stosujemy słabszy likier, użyć 2/3 alkoholu i 1/3 wody. 9. 100 g mlecznej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. 10. Orzechy laskowe podpiec na suchej patelni, ostudzić. Posiekać

W mojej kuchni
Brownie z masłem orzechowym i orzeszkami 127

długo cieszyć. Składniki (na formę około 30x26cm): 100g mlecznej czekolady 150g masła 2 duże jajka 2 czubate łyżki kakao 2 łyżki mąki 1/2 szklanki cukru 8 łyżeczek masła orzechowego, gładkiego 2 garści solonych fistaszków   Zaczynamy od rozpuszczenia masła w rondelku na małym ogniu. Gdy masło się całkowicie rozpuści, ściągamy je z ognia i wrzucamy do niego połamaną na kostki(...)Dodajemy mąkę i już krótko mieszamy do połączenia składników.   Ciasto przelewamy do blachy. Na wierzch rozkładamy równomiernie, po łyżeczce, masło orzechowe. Nożem robimy esy-floresy z masła orzechowego. Wierzch ciasta posypujemy z grubsza posiekanymi solonymi orzeszkami. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut.   Po upieczeniu wystawiamy do całkowitego ostygnięcia.   Powrót na górę

Smaczna Strona
3 przepisy na bajecznie smaczne ciasta 254

nadal nie wiesz, jakie ciasto przygotować dla gości? A może pragniesz zjeść coś smakowitego w niedzielne popołudnie do kawy? Sprawdź nasze 3 najsłodsze przepisy! Brownie z kremem orzechowym Tego ciasta nie może zabraknąć w najsłodszym zestawieniu. Jest cudownie delikatne i rozpływa się w ustach, a jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Na ciasto potrzebne będą: łyżka kawy rozpuszczalnej, łyżeczka(...)papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 30 minut. W tym czasie należy przygotować krem orzechowy – wymieszać ze sobą wszystkie składniki i ubić aż masa stanie się puszysta. Na koniec kremem posmarować wystudzone ciasto, a wierzch dla ozdoby posypać cynamonem. Rafaello Kremowe, rozpływające się w ustach z cudownym posmakiem kokosa – takie jest kolejne ciasto, które

Moja smaczna kuchnia
Przepis #63 Ciasto bananowo - orzechowe 170

składzie jak i smaku. Jest dość mocno zbite i lekko wilgotne. Opiera się głównie na mące kokosowej i bananach co w połączeniu z czekoladowo-orzechową polewą smakuje wyśmienicie.  Mimo bogatego składu ciasto jest dość niskokaloryczne.   Jedna porcja ( użyłam blachy o wymiarach 24 x 24 cm - ciasto podzieliłam na 16 porcji) to: 120, 3 kcal(...)wykładamy ją na blachę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 min. Kiedy ciasto wystygnie polewamy je roztopioną czekoladą. Następnie rozpuszczamy także masło orzechowe, którym także polewamy ciasto. Na koniec całość posypujemy posiekanymi orzechami nerkowca. Mimo swojej zbitej konsystencji ciasto jest delikatne w smaku ale jednocześnie dość sycące. Można je zabrać na wakacyjne wycieczki, gdyż

Health-Fit-Life
Ciasto słonecznikowy karmelek-z prażonym słonecznikiem i kremem karmelowym 304

wręcz rozpływa się w ustach. Składa się z naponczowanego biszkopta, przełożonego masą na bazie budyniu karmelowego, a górę ciasta wieńczy to co w nim najlepsze-prażony słonecznik. Nadaje ciastu lekko orzechowego, bardzo ciekawego smaku. Polecam Wam przygotowanie tego ciasta, na pewno się zakochacie. No to zaczynamy : SKŁADNIKI NA DUŻĄ BLASZKĘ BISZKOPT 6 jajek 3/4 szkl cukru 6 łyżek oleju

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
GOFRY „FRANCUSKIE” Z MASŁEM ORZECHOWYM I BANANAMI ( nadziewane ) 133

każdej postaci – zarówno na słodko, jak i na ostro. Zainspirowana konkursem z marką MPM przygotowałam dla Was takie, jakich jeszcze nie było! #mpm #właczgoscinnosc Z ciasta francuskiego ( domowe, przepis TUTAJ , nadziewane masłem orzechowym i bananami. Podane z waniliowymi lodami i sosem czekoladowym tworzą obłędną całość, której nikt się nie oprze!! Ps. do środka gofrów możemy włożyć inne dodatki(...)tylko chcecie! Będzie pysznie! SKŁADNIKI: * ciasto francuskie domowe ( przepis TUTAJ ) – 300 g * maslo orzechowe – ok. 150 g * banan – 2 szt DODATKI: * masło orzechowe * banany * lody waniliowe + czekolada SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ciasto francuskie kroimy na kwadraty/prostokąty. Jeden kawałek będzie na spód, drugi do przykrycia. Smarujemy masłem orzechowym, układamy pokrojone w plastry banany, przykrywamy drugim płatem ciasta. Układamy

Ostra na Słodko
ciasto orzechowo-kokosowe z alkoholem 193

masy orzechowej z kawałkami orzechów ziemnych (560 g) 200 g masła dodatkowo: szklanka słabej herbaty 1/2 szklanki wódki 2 łyżki wiórków kokosowych Biszkopt: białka ubić na sztywno. Nadal ubijając powoli dosypywać cukier a następnie dodawać po jednym żółtku. Po żółtkach wlać wodę i olej. Mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Wymieszać. Z ciasta upiec(...)dalej aż ostygnie. Masło rozetrzeć i ucierając dodawać na zmianę kokos i masę jajeczną. Na końcu dodać wódkę,  Masa orzechowa: miękkie masło rozetrzeć. Dodawać po łyżce masy orzechowej.  Składanie ciasta: herbatę wymieszać z wódką. Nasączyć wszystkie trzy biszkopty. Na dolny blat ciasta wyłożyć masę kokosową (trzy łyżki odłożyć), przykryć drugim biszkoptem. Wyłożyć masę orzechową i przykryć biszkoptem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sękaczek- kurche ciasto z jabłkami i orzechami 714

Najpierw zainteresowała mnie nazwa ciasta, a potem spodobała mi się ta orzechowa pierzynka na wierzchu. Co prawda ciasto nie ma nic wspólnego z sękaczem, ale warto pokusić się o jego zrobienie.  Kruche blaty są przełożone masą jabłkową, do tego warstwa orzechów. Połączenie smaków idealne ;) Ciasto nie jest skomplikowane, a efekt końcowy jest bardzo fajny. Moim gościom smakowało bardzo(...)Jabłka:  Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce jarzynowej. Smażymy, aż powstanie gładka masa. Dodajemy sypkie galaretki, dokładnie mieszamy. Lekko studzimy. Polewa orzechowa: Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Przełożenie ciasta: W blasze umieszczamy pierwszy blat i smarujemy połową jabłek. Przykrywamy drugim blatem i wykładamy resztę masy jabłkowej. Na wierzch kładziemy trzeci blat i smarujemy

Czerwona Porzeczka
Baklawa – bałkański deser z orzechami włoskimi 153

się on z warstw cienkiego jak płatki papieru ciasta przełożonych pokrojonymi orzechami lub migdałami wymieszanymi z cukrem. W mojej nie całkiem tradycyjnej wersji używam zwykłego gotowego świeżego ciasta francuskiego, a w orzechowym nadzieniu bitej śmietany z aquafaby . Produkt końcowy niesamowicie smaczny! Polecam ^Baklawa to inaczej bakława albo baklava. Składniki (blaszka o wymiarach 21 cm x 26 cm): Ciasto: gotowe świeże(...)ziemniaczanej i miksujemy aż składniki się połączą. Gdy piana jest gotowa wsypujemy pokrojone orzechy i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane nadzienie wykładamy na blaszkę wyłożoną warstwą ciasta francuskiego. Pozostałe ciasto nakładamy na orzechową pianę. Używając pędzelka smarujemy mieszanką mleka i oleju. Kroimy w wybrane przez siebie porcje – na przykład kwadrato-prostokąty Na wierchu każdego kawałka można ułożyć połówkę orzecha włoskiego

Lamarida.pl
Ciasto "Orzechowiec" 156

Dziś mam dla Was smaczne ciasto o wdzięcznej nazwie „Orzechowiec” dwa miodowe blaty przełożone smacznym kremem budyniowym z odrobiną migdałowego aromatu i warstwą orzechów z miodem.  Pyszne jesienne ciasto do filiżanki gorącej herbaty. Najlepsze na drugi a nawet trzeci dzień gdy blaty zmiękną i ciasto najdzie smakiem. Polecam! Składniki na blaszkę 25/30 cm Ciasto: ½ kg mąki pszennej warmińskiej Młynomag(...)masła 2 czubate łyżki miodu prawdziwego Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę wsypać do miski, wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, wbić jajka, dodać miód i pokrojone na kawałki zimne masło, całość zagnieść na jednolite ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto przekroić na dwie równe  części, każdą część rozłożyć równomiernie

Wanilia i Kardamon
Drożdżowy warkocz z orzechami 182

Bardzo dobre ciasto drożdżowe z pysznym orzechowym nadzieniem. Z ciastem drożdżowym bardzo przyjemnie się pracuje. Nie ma problemu z wałkowaniem. Otrzymałam dwie większe drożdżówki. Jedną porcję ciasta zawinęłam w roladę, przekroiłam wzdłuż a następnie zwinęłam w warkocz. Z drugiej części ciasta zrobiłam plecionkę. Polecam. Można wykorzystać różne nadzienia. Drożdżowy warkocz z orzechami  PRZEPIS /zmodyfikowany przepis stąd/ Temperatura: 190oC (piekarnik(...)Czas pieczenia: 30-35 min (do zarumienienia) Ciasto 500 g mąki pszennej, typ 480 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant 150 ml mleka 4 łyżki cukru 150 g masła 1 jajko 1 łyżeczka zapachu waniliowego/śmietankowego skórka otarta z 1 cytryny 0,5 łyżeczki kardamonu szczypta soli Nadzienie orzechowe 150 g orzechów włoskich (dałam 100 g orzechów

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tort Czekoladowy z Kremem z Masła Orzechowego, Karmelem i Polewą Czekoladową (Tort a'la Snickers) 267

koniec dodając 2 łyżki masła orzechowego. Ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Następnie masę dzielimy na dwie części.Dolny biszkopt smarujemy cienką warstwą masła orzechowego i wykładamy połowę masy budyniowej. Przykrywamy środkowym krążkiem ciasta. Ok. 50 g orzeszków ziemnych (jeśli używamy solonych warto je wcześniej przepłukać w wodzie) drobno siekamy. W garnku, na małym ogniu podgrzewamy miód wraz(...)Wylewamy na środkowy biszkopt (czynność tę wykonujemy dość szybko, ponieważ karmel szybko zastyga).Gdy masa karmelowa przestygnie wykładamy na nią pozostały krem budyniowy. Górny krążek ciasta smarujemy masłem orzechowym i przykrywamy całość. Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Czekoladą polewamy całe ciasto. Wierzch ciasta można ozdobić karmelem z orzechami, lub samymi orzechami. W pierwszym przypadku

Słodka Strona
MIODOWNIK 188

Święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć miodowych ciast, tradycyjną wersję miodownika wzbogaciłam dodatkiem masy orzechowej, którą posmarowałam wierzch ciasta. Lekko słona masa z kawałkami orzechów świetnie się komponuje w tym zestawieniu. Koniecznie musicie spróbować. SKŁADNIKI CIASTO: 60 dag mąki 20 dag cukru 10 dag masła 10 dag płynnego miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 proszku do pieczenia 2 jajka(...)zagotowujemy. Do gotującego mleka dodajemy rozrobioną mannę, gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Studzimy. Ucieramy masło z cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną mannę oraz aromat. Blaty ciasta nasączamy herbatą, przekładamy kremem. Wierzch smarujemy masą orzechową, robimy esy-floresy rozpuszczoną czekoladą

słodki bratek
Ciasto "Orzeszek" bez pieczenia 3237

Bardzo pyszne, słodkie ciasto  na herbatnikach z kremem orzechowym z nutellą, kajmakiem i warstwą bitej śmietanki z gorzką czekoladą,  bardzo proste do zrobienia. Rozpływa się w ustach niczym najlepsze orzechowe pralinki.  Jeden duży kawałek ciasta to bomba kaloryczna i doskonale zaspokaja głód na słodkie. Polecam!  SKŁADNIKI: Krem orzechowy: 350 ml śmietany kremówki 30% 10 dag zmielonych(...)lodówki umieszczamy w misie miksera, miksujemy na gęsty krem, pod koniec wsypujemy cukrem pudrem, krótko miksujemy, tylko do połączenia. Złożenie ciasta: Foremkę o wymiarach 23/27 cm wykładamy pergaminem do pieczenia, na dnie układamy warstwę kakaowych herbatników, rozsmarowujemy połowę orzechowego kremu, wykładamy warstwę herbatników maślanych i znów smarujemy orzechowym kremem.  Układamy kolejną warstwę herbatników maślanych smarujemy kajmakiem z puszki , przykrywamy

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania