Mój ulubiony rozdział to w drodze, gdzie znajdziemy przepisy na przekąski i dania, które można zabrać ze sobą na wycieczkę czy do biura. Smakowicie wyglądają też przepisy na niebiańskie ciasto orzechowe, meksykańską surową gorącą czekoladę, dżem z jagód goji, “bekon” z bakłażana, salsę ananasową i koktajle alkoholowe. Czy sama mogłabym być na diecie raw? Jestem uzależniona od ciepła
Ugotowane pozamiataneOrzechowy chleb Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Składniki 2/3 szklanki mąka kukurydziana 1/3 szklanki mąka ziemniaczana 5 szt jajka 1/2 szklanki erytrol lub inne słodziwo Sposób przygotowania Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno i kolejno, ciągle ubijając, dodajemy: żółtka, erytrol, przesiane mąki. Gotową masę przekładamy do formy i pieczemy w 170 st. C przez
KucharzycaKolejna „Zdrowa Środa” w Małej Cukierence :). Zapraszam na bardzo smaczny sernik wegański z jagodami, pomarańczowy, na spodzie z orzechów włoskich i daktyli. Smakuje wspaniale, jest
Mała CukierenkaBardzo smaczne ciasto z kruchego ciasta z bezą i bakaliami. Posmarowane powidłami śliwkowymi i delikatnie kawowym kremem. Trochę jest z nim zachodu, ale warto, ponieważ
Mała Cukierenkaodsączenia. Syrop z wiśni rozcieńczyć w 3 szklankach wody.Trzy szklanki soku wiśniowego zagotować w pozostałym soku rozprowadzić budyń. Do ugotowanego budyniu dodajemy wiśnie, mieszamy dokładnie, wykładamy na przestudzone ciasto orzechowe, odstawiamy do ostygnięci. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem w trakcie ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę w wodzie, ubitą śmietanę wykładamy na przestudzony budyń wiśniowy. Udekorować kakaem lub startą czekoladą. Smacznego
kgwjanczewozaopatrzyłam się więcej, więc zobaczę jak to wyszło). Piec to 25 minut w 180*C Od razu mówię moje ciasto wyszło jak w bezowa wstawka . Sami zobaczcie Ciasto orzechowe : 5 jajek 20 dag cukru 15 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag mielonych orzechów włoskich Białka jajek oddzielić od żółtek. białka ubić na sztywną pianę. W trakcie
Kuchcikowoasi...Kawałek mnieJeśli lubicie ciasta szybkie, ucierane i do tego czekoladowe z orzechami, koniecznie wypróbujcie ten przepis. SKŁADNIKI (na keksówkę 30x12cm) 5 jajek 1 szklanka cukru
Moje Kuchenne RewelacjePyszne, bogate ciasto marchewkowo – kokosowe z orzechami i polewą miodową. Pięknie pachnie przyprawami korzennymi, jest sycące, gęste i ładnie się prezentuje, dzięki mojej najnowszej formie
Mała CukierenkaPyszne, bogate ciasto marchewkowo – kokosowe z orzechami i polewą miodową. Pięknie pachnie przyprawami korzennymi, jest sycące, gęste i ładnie się prezentuje, dzięki mojej najnowszej formie
Mała CukierenkaTradycyjne ciasto orzechowe z dodatkiem jabłek- idealne do kawy. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu:) Składniki: 8 jaj 8 jabłek 4 szklanki mąki 1½ szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody 2 łyżki kakao 1 szklanka orzechów włoskich Wykonanie: Jabłka obrać, pokroić w grubą kostkę. Białka ubić na sztywno z cukrem
Tradycyjna KuchniaSkładniki: spód: 1 kubek orzechów- ja użyłam laskowych, migdałów, nerkowca i brazylijskich 1 kubek trzcinowego cukru pudru 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka mielonych goździków 2 łyżeczki
Luźna KuchniaDzisiaj przepis na przepyszne ciasto - orzechowiec z przepisu Teściowej CIASTO150g miodu3 jajka200g cukru200g masła400g mąki1 łyżka sody1 łyżka octu Jajka i cukier ucieramy w malakserze.Mi
Moje Kuchenne Rewelacjekonsystencji mokrego piasku. Dodajemy żółtka i zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto. Ciasto wałkujemy podsypując lekko mąką, na prostokąt wielkości blachy 34x24cm, wykładamy blachę papierem do pieczenia, przekładamy rozwałkowane ciasto,nakłuwamy gęsto widelcem. Blachę z ciastem wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po godzinie rozgrzewamy piekarnik do 180st., wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 20 minut. Upieczony spód wyciągamy(...)wierzch ciasta wylewamy polewę czekoladową. Delikatnie łyżką rozprowadzamy ją równomiernie na całej powierzchni. Polewę dodatkowo można posypać posiekanymi orzechami włoskimi, ale nie jest to konieczne. Wkładamy ciasto do lodówki, by polewa stężała. Ciasto najlepiej kroić następnego dnia, kiedy całość nieco się przegryzie, a spód lekko zmięknie od jabłek. Artykuł Ciasto ” Niebo ” z jabłkami i kremem orzechowym pochodzi
NiePieprz.plniż tradycyjne, zwłaszcza w mojej wersji, gdzie część białej mąki zastąpiłam pełnoziarnistą. Inspiracja składniki: ciasto: 200 g mąki pszennej 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g masła 150 g cukru pudru 3 żółtka łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki jogurtu greckiego masa orzechowa: ok 500 g gotowanych ziemniaków 200 g zmielonych orzechów włoskich 3 żółtka 6 białek(...)odstawić na godzinę do lodówki. Ziemniaki zblendować wraz z resztą składników; oprócz białek, które należy najpierw ubić na sztywną pianę z odrobiną soli następnie delikatnie wmieszać do masy orzechowej. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, pierwszą rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Wykleić dno natłuszczonej blaszki, wyłożyć masę orzechową. Druga część ciasta również rozwałkować, nakłuć widelcem, nałożyć na wierzch. Wstawić
6niebowiśniowego ( 1 słoik 300 g na 3 blaty ciasta wystarczy) Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części. Dwie części ciasta wykładamy do dwóch jednakowych blaszek ( u mnie 22 x 26 cm), nakłuwamy widelcem,smarujemy dżemem i pieczemy ok 35 minut w temp 180 stopni. Studzimy Składniki na bezę orzechową: 1/3 ciasta kruchego dżem wiśniowy(...)masą jajeczną. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło ubijamy na puch,stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Miksujemy na kremową masę WYKONANIE: blat ciasta kruchego z dżemem ½ kremu blat ciasta kruchego z dżemem ½ kremu upieczony blat kruchego z dżemem i bezą orzechową Smacznego
Domowe ciasta