Oprócz typowych wytrawnych dań świątecznych, na stole wielkanocnym nie może zabraknąć wspaniałych ciast tj. baby, makowce, serniki czy mazurki. Od XIX wieku mazurki są w Polsce
KierunekuchniaLubię piec, ale kiedy robię ciasto i nie zamrożę od razu połowy, to część zawsze mi się marnuje. Dlatego postanowiłam zrobić sobie pasztet warzywny. Można go
Ugotowane pozamiataneNa zachcianki duże, małe, ciut szalone, niebywałe Ciasto dla Was upieczone, do okruszka już zjedzone Przepis prędko podać muszę, może kogoś jeszcze skuszę? Prosto z
Kuchnia w czekoladzieKolejny mazurek wielkanocny Tym razem wersja czekoladowo-pomarańczowa Składniki: Ciasto kruche: - 180g mąki pszennej typ 450 - 30g kakao - 70g cukru pudru - 120g masła - 2 żółtka Konfitura
Kuchenne WariacjeMuszę się przyznać, że pierwszy raz w życiu piekłam Mazurka. Zawsze unikałam tych ciast, sama nie wiem czemu:) Zainspirował mnie blog Kwestia Smaku. Efekt.....brak słów
Blondynka GotujeMakowiec to chyba jedno z najbardziej klasycznych ciast przy okazji polskich świąt, nie mogłoby go więc zabraknąć także i w mojej kuchni. Pachnący
sama złodyczSałatka z brokułem , kurczakiem, pachnącą rzodkiewką, ogórkiem i innymi smacznymi produktami to idealny pomysł na sałatkę na każdą okazję. Sałatka jest bardzo lekka, delikatna, a
Przepiski.plJajka barwione koncentratem barszczu, faszerowane botwinką i kozim serem. Pyszne i wyjątkowo proste do przygotowania. Jajka mają delikatny smak buraków, który idealnie współgra z farszem. Różowe
Oryginalny smakBanalnie prosta pasta jajeczna z suszonymi pomidorami z zalewy oliwnej i posiekaną natką pietruszki. Błyskawiczna i bardzo smaczna. Idealna na kanapki dla zabieganych. Polecam również klasyczną
Oryginalny smakDesery z ryżem na mleku są przepyszne i łatwe do zrobienia. Najlepiej jest wcześniej ugotować ryż, zrobić większą porcję np. na śniadanie, a reszta świetnie nada
dolcevitainmykitchenOstatnie poczynania w kuchni. Ostatnie wyczekiwanie na piekący się sernik, rosnącą babkę, tężejącą galaretę, czy stygnący pasztet. Mieszanina zapachów uderza do głowy i nawet najbardziej oporny
W kuchni Karmel-itkiskładniki: 360 g mąki orkiszowej lub pszennej 80 -100 g cukru 200 g masła, schłodzonego 1 jajko 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 szczypta soli
Domowy Smak Jedzeniaczeluściach swojej spiżarni znalazłam opakowanie marcepanu, w sumie mógłby poczekać do Wielkanocy, ale co tam, ciacha się w domu skończyły, więc wykombinowałam półsłodki, kruche ciacha, a Nina, jak zawsze stwierdziła, że te są najlepsze. Składniki na około 40 szt. 200 g marcepanu (całe opakowanie) 300 g mąki (u mnie pół na pół pszenna biała i pełnoziarnista) 50 g mąki ziemniaczanej(...)partiami, żeby nie zagotował Ci się blender. Do dużej miski wsypą mąki oraz masę marcepanową. Początkowo możesz wszystko wymieszać za pomocą szpatuły. Gdy już nie będziesz ogarniać łyżką, zagnieć ciasto ręcznie, no chyba że masz jakiś dobry sprzęt typu malakser, to możesz od razu wyrobić za jego pomocą ciasto. Zawiń ciasto w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około
greenscarfokresie bożonarodzeniowym. Ja natomiast piekę ją także na Wielkanoc. Możemy użyć do tego specjanej formy do Panettone lub zwykłej tortownicy, której boki wykłada się dodatkowo papierem do pieczenia. Składniki na babkę o wadze około 600 g: na zaczyn biga: 50 g mąki manitoba 30 g wody 2 g drożdży na ciasto: cały zaczyn 150 g mąki typu
wyzwania kuchenneCiasta: Bardzo czekoladowa babka wielkanocna z pomarańczową skórką Bardzo śmietankowe puszyste ciasto owocowe z kawałkami czekolady Wielkanocny sernik śmietankowy w czekoladowe kropki Smak i
Słodkie okruszki