U mnie w domu tak się jakoś przyjęło, że na każde święta musi być ciasto z makiem. Niekoniecznie jet to klasyczny makowiec, ale np. uwielbiany przeze
Cynamonowe szczęścieWanilia – ceniona za zapach, właściwości i smak. Obok szafranu i kardamonu jest jedną z najdroższych przypraw na świecie. Ojczyzną wanilii płaskolistnej, czyli tej, która jest
mojewypiekiinietylkoDzisiejszy przepis to wariacja na temat słynnego deseru tiramisu, tym razem w wersji zakręconej. Rolada jest lekka, puszysta i absolutnie obłędna w smaku. Delikatny biszkopt, cudowny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Długo szukałam idealnego przepisu na biszkopt. Każdy który sprawdzałam był inny i każdy miał jakąś złotą zasadę, której bezwzględnie należało przestrzegać, żeby ciasto nie upadło. I
Ciastkozercytrafiła na program Ewy Chodakowskiej i postanowiła na dobre zmienić nawyki żywieniowe. Książka podzielona jest na kilka rozdziałów: Torty ciasta i tarty. Czekolada czekoladki i cukierki. Batony. Ciastka. Desery, Śniadania na słodko. Święta.Walentynki Tłusty czwartek i Wielkanoc. Grillowana polenta z lime curd. Bardzo zainspirowała manie ta książka i postanowiłam tak jak Jessica podjąć wyzwanie i zrezygnować ze słodyczy
Sama słodycz i szczypta chiliSzarlotki i serniki to moje ulubione ciasta. Tym razem chciałabym przedstawić Wam rewelacyjny przepis na pełnoziarnistą szarlotkę, pełną jabłek z dodatkiem wanilii. Podana na ciepło, z
Be Fit Be StrongNa świątecznym stole, choć mój jest w tym roku zupełnie gdzie indziej niż w domu, nie powinno zabraknąć mazurków i bab. Dziś pomysł na mazurek bardzo
Moje Małe CzarowanieMazurek to tradycyjne ciasto przygotowywane zazwyczaj na święta Wielkanocne, które zna chyba każdy przynajmniej z nazwy :) Ja przedstawiam Ci dzisiaj zmodyfikowany przepis na to polskie ciasto
Book of spellsJak przygotować idealne ciasto drożdżowe ? Puszysta, delikatna, zaskakująca wyjątkowym smakiem...Każdy kęs jest lepszy od poprzedniego! Taka jest właśnie ta babka Wielkanocna. A oto przepis, który
Moja Książka KucharskaRewelacyjne ciasto bez pieczenia ,w sam raz na dzień kobiet aby osłodzić sobie dzień, na maślanych herbatnikach , warstwa budyniu advokatowego idealnie komponuje się z orzeźwiającą
Wanilia i KardamonMimo, że za oknem śnieg i mróz, niedługo będą Święta Wielkanocne i taka babka na pewno znajdzie się na stole ..Polecam , nie tylko na Święta.Przepis
Moje domowe kucharzenieWyglądają po "amerykańsku", ale to nasze, polskie oponki serowe. Doskonałe nie tylko w tłusty czwartek! Robi się je znacznie szybciej niż tradycyjne pączki - nie wymagają długiego
Kulinarne Inspiracjesłodycz kruchego ciasta złamana kwaskowatością lemon curd . Samo jedzenie tych wspaniałych kwiatuszków jest niezwykłym doznaniem zarówno smakowym jak i wizualnym . Miałam uciechę podczas pieczenia
Z MarcepanemMuffiki na cieście biszkoptowym nadziewane lemon curd, z cytrynowym kremem -lekkie, orzeźwiające w smaku i po prostu pyszne : ) Lemon curd: 3 jaja sok wyciśnięty z
Z MarcepanemWszystkiego najlepszego drodzy gentlemani! Kobietki, chcecie sprawić swoim mężczyznom lub kolegom coś pysznego? Przygotujcie rewelacyjne ciasto jaglane, które przyrządzicie w mig! Pyszne, zdrowe i bardzo sycące
Be Fit Be StrongSerniki wszelakie uwielbiamy a takiego sernika - tofurnika nigdy nie piekłam. Szkoda bo jest to mega ciasto i polecam każdemu. Kremowy środek i strzelające pod zębem pestki
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 4 jajka 1/2 cukru 300 g masy krówkowej z puszki 1/2 kostki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 5
czarrna od kuchniSurowa tarta z malinami to wegańska tarta bez pieczenia, którą wykonuje się z surowych produktów, takich jak orzechy, płatki, bakalie. Tarta jest bez dodatku rafinowanego cukru
Moja DelicjaKto widział moje zeszłoroczne mazurki, ten wie, że u mnie w domu daleko im było do tych tradycyjnych (kto nie, tego zapraszam tu i tu ). Moja
CiastkozercyNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4
Kulinarne pyszności MolkiWesołych Świąt. Edyta Guhl. Przerwa wielkanocna Z okazji zbliżającej się Wielkanocy nastapi około 2-tygodniowa przerwa na blogu. Wszystkim czytelnikom życzę dużo radości, spotkan z rodziną
dolcevitainmykitchenSernik z szafranem to sernik król, przynajmniej dla nas, kremowy, wilgotny, zamiast sera zwykłego dodałam ricottę i dzięki temu jest jeszcze bardziej kremowy i pyszny. Idealny
Moje Małe CzarowanieNiesamowite połączenie kwaskowych jabłek i galaretki ze słodkim biszkoptem. Ciasto nie jest przymulające, dzięki dodaniu do masy wiśniowego smaku galaretek. Wierzch można posypać wzorkiem z kakao
Szczęśliwa kuchniaW moim domu rodzinnym ta pieczeń była obowiązkowa na każdą Wielkanoc. Nie było osoby, która by się nią nie zajadała. Aromatyczna, z pięknym jajecznym oczkiem pozostawiała
Czary - gary w kuchniTak na ostatnią chwilę, mam jeszcze dla Was przepis na proste i pyszne babeczki z orzeźwiającym aromatem cytryny. Ich przygotowanie zajmuje około 30 minut, a składniki
DefinicjaSmakuT e urocze wielkanocne bułeczki to wariacja na temat słynnego na południu Hiszpanii ciasta drożdżowego zapiekanego z jajkami ugotowanymi na twardo. Monas de Pascua , bo tak
Food SquareŚwięta Wielkiej Nocy przede wszystkim kojarzą mi się z dobrymi ciastami. Babkami, mazurkami (od zeszłorocznych Świąt) i pysznymi, kremowymi sernikami. Serników jest już dość na blogu
Mango PapajaMazurek orzechowy to wypiek, który możecie przygotować na nadchodzące święta. Dwa kruche blaty przełożyłam powidłami śliwkowymi, a wierzch udekorowałam polewą orzechową prawie taką samą, jak w
Smakołyki BerenikiWielkanocy zostało jeszcze sporo czasu, ale już od dzisiaj będę dzieliła się z Wami swoimi pomysłami na świąteczne ciasta i desery. Nie wiem jak u Was, ale u mnie, na wielkanocnym, słodkim stole goszczą zawsze serniki i babki, rzadziej mazurki i ciasta przekładane. Mam dla Was pomysł na małe serniczki na zimno, z makiem i duszonymi jabłkami. Niecodzienne połączenie
Domowa cukiernia EwyDziś przepis na mój ulubiony makowiec, który piekę jedynie na Święta. Pyszne makowe nadzienie, hojnie nadziane bakaliami, otulone mięciutkim, ucieranym ciastem. Dopełnieniem jest polewa
Rozpustne gotowanieCóż mogę powiedzieć o tym serniku - jest BOSKI! Pod każdym względem, a do tego jest niesamowicie prosty w przygotowaniu. Ma idealną konsystencję, jest delikatny, kremowy, orzeźwiający
DefinicjaSmakuTo zdecydowanie jeden z najelszpszych serników jakie jadłam, jeśli nie najlepszy! Ma wszystko co kocham w sernikach - jest ciężki, ale kremowy, pachnie wanilią, czuć w nim
DefinicjaSmakuCzekolada jest idealna na każdą porę roku,doskonale wzbogaca smak tego ciasta,do wypieku użyłam mojego ulubionego serka firmy WIELUŃ który otrzymałam jakiś czas
Wanilia i KardamonTak, tak, wiem. Te moje babki powoli Wam już wychodzą uszami - ale nic na to nie poradzę! Uwielbiam je piec, szczególnie odkąd dorobiłam się silikonowej formy
Pożeraczka, czyli raz adobrzePewnie pamiętacie jaki jest najcenniejszy przetwór w naszej spiżarni? Oczywiście jest to konfitura z płatków róży, pyszna, aromatyczna, bardzo słodka. Wielkanoc to idealny czas, aby po nią sięgnąć. Dzisiaj prezentuję Wam przepis na słodki, różowy mazurek różany. Kruche ciasto, aromatyczny krem i chrupiące migdały. Czego chcieć więcej? :-) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćJedno z moich ulubionych drożdżowych ciast, robię je z pamięci i jak zwykle na oko. Przeważnie z lukrem cytrynowym, ale że nie miałam cytryny w domu
bistro mama"Według mojego krótkiego 'wywiadu' na FB i wśród znajomych, ulubionym Wielkanocnym ciastem nie jest Babka a... sernik! I wiecie co? Też tak uważam! Uwielbiam jeść serniki
Słodkie PrzyjemnościBabeczki majonezowe do wielkanocnego koszyczka...Delikatnie wilgotne, puszste i mięciutkie.Oblane słodkim, białym lukrem.Niezastąpione w wielkanocnym koszyczku.Wesołych Świąt i smakowitej Święconki!Składniki:4 jaja
Gospodyni MiejskaProsta babka łaciata, która dosyć często gości na naszych stołach. Puszysta, delikatna, idealna na Wielkanoc Składniki:1 szklanka mąki tortowej1/2 szklanki mąki ziemniaczanej5 jajek250 g margaryny1 szklanka cukru2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 czubata łyżka kakao (ciemnego)kilka kropli aromatu waniliowegoszczypta soliPrzygotowanie:Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę tortową, szczyptę soli, proszek do pieczenia(...)mąkę ziemniaczaną. Miksować, aby nie było grudek. Dodać aromat waniliowy. W rondelku roztopić margarynę i wlać gorącą do ciasta, cały czas miksując. Do 1/3 części ciasta dosypać kakao i dokładnie wymieszać.Foremkę do babki wysmarować masłem lub margaryną i obsypać bułką tartą. Przełożyć najpierw jasne ciasto, a na wierzch ciemne. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około
Oryginalny smakJestem dzisiaj z siebie bardzo dumna. Po raz pierwszy udało mi się upiec sernik, który praktycznie nie opadł + jego wierzch był niemal biały :). Przepis powstał na
Przepisy AleksandryEnglish Przepis na to ciasto jest w naszej rodzinie już kilkadziesiąt lat i pomimo upieczenia setek słodkości to uważam, że jest to najlepszy wypiek jaki kiedykolwiek
Przepisy AleksandryWykorzystując sezon na cytrusy postanowiłam upiec mazurka wypełnionego słonecznym nadzieniem :)Składniki:Ciasto:- 4 żółtka- 35 dag mąki- 20 dag cukru- 1 kostka margaryny- 2 łyżeczki proszku
Zainspirowana w kuchniskładniki na babeczki: 60 g mąki orkiszowej lub pszennej 35 g mąki ziemniaczanej 75 g cukru 2 jajka 3 łyżki majonezu (najlepiej domowego, przepis tutaj ) 1
Domowy Smak Jedzeniawody. Ciasto na tempurę wykorzystać można również do panierowania kwiatów cukinii, kwiatów dzikiego bzu czy chociażby jajek. Ja wykorzystałabym ciasto w taki sposób ale Wy oczywiście możecie mieć swoje własne pomysły i przygotować w tempurze inne pyszności. Jako, że Wielkanoc jest już za pasem polecam Wam jajka nadziewane szpinakiem i panierowane w tempurze. Całość smażona na głębokim tłuszczu. Jajka zrobiłam(...)dobrze uciskając masę palcami. Na patelni rozgrzać olej. Oleju powinno być tyle aby jajka swobodnie w nim pływały. Kiedy olej jest już wystarczająco gorący, każde jajko moczyć w przygotowanym cieście po czym wkładać na rozgrzany olej. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu jajka wykładać na papierowy ręcznik celem osączenia jajek z nadmiaru oleju. Podawać
mecooksZmniejszyłam też ilość wody dodawanej do prażenia jabłek, a homogenizowany serek waniliowy zastąpiłam bananowym (taki miałam akurat pod ręką). Ciasto jest smaczne, bardzo efektowne i wysokie (moje miało 9 cm i trochę wystawało ponad formę). Może upieczecie „Tajemniczy Ogród” na Wielkanoc? :) Składniki: Biszkopt jasny: 6 jajek (w temperaturze pokojowej) 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 8 łyżek oleju(...)jasny: Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy cukier (partiami), żółtka (jedno po drugim), olej, a na koniec przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ocet. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia (sam spód) formę o wymiarach 24x24 cm (lub 26x26 cm). Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawamy
MyCookBook.pl