Święta Bożego Narodzenia to oprócz ryby, kapusty pod wieloma postaciami, pierogów, a także uszek wspaniały czas aromatycznych słodkości. W moim rodzinnym domu co roku obowiązkowym punktem świątecznego menu były pierniczki oraz keks . Przeglądając ostatnio rożne przepisy natknęłam się na absolutnie niesamowity przepis na rurki z kremem waniliowym. Malutkie, kruche, słodkie rurki nadziane delikatnym waniliowym kremem to super propozycja(...)zarówno na świąteczny jak i sylwestrowy stół! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 500ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 100g masła – musi być wcześniej wyjęte z lodówki by było w temperaturze pokojowej 4-5 łyżek cukru – w zależności czy chcecie by krem był słodszy czy też nie białko jajka do posmarowania rurek cukier gruboziarnisty po posypania Przygotowanie: Przygotowujemy krem. Z przygotowanego
Życie ze smakiemPrzecież Dzień Dziecka może trwać przez cały rok, niezależnie od okoliczności :) Stąd nasza propozycja, czyli moja i Syna mego starszego na kolorową kontynuację tego święta ;) Ciasteczka z mąki orkiszowej Składniki : 150 g miękkiego masła 120 g brązowego cukru 300 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 1 jajko cukier waniliowy 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej orzechy lentilki Przygotowanie : W misce mieszamy(...)cukrem waniliowym. Miękkie masło ucieramy mikserem z brązowym cukrem i jajkiem, stopniowo dodając mieszankę mączną. Wszystko wyrabiamy mikserem, aż do uzyskania jednolitej i pięknej jak brudny piasek masy ;) Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i na 5 minut wkładamy do zamrażarki. Z ciasta formujemy małe kuleczki, układamy je na blaszce i ozdabiamy tym, co lubimy ;) U nas obowiązkowo
Lawendowe NieboŚwięta zbliżają się, a co za tym idzie - pieczenie, gotowanie, smażenie. Święta - czyli domowy czerwony barszcz, a do niego uszka, albo.. kapuśniaczki. Ja uwielbiam i jedno i drugie. Składniki: 350 ml letniego mleka 60 g roztopionego masła pół łyżki cukru 2 łyżeczki soli 2 duże jajka pół kilo mąki 20 g drożdzy Przygotowanie: Drożdze(...)rozpuścić w połowie mleka. Resztę mleka wymieszać z masłem, cukrem i jajami. Dodać mąkę z solą oraz roztopione drożdże. Zagniatać, aż powstanie gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5h. Ja zazwyczaj rozgrzewam piekarnik, następnie tam wkładam ciasto - szybciej rośnie. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na mnie więcej 25x45 cm. Przekroić na pół
My World by Dagmara Rekgodziny. Nie czekajcie więc zbyt długo i czym prędzej biegnijcie do kuchni aby przygotować słodki upominek dla swojej Babci i Dziadka. W końcu dziś i jutro obchodzą oni swoje Święto. Na pewno będą zachwyceni takim podarunkiem :) A Wam kochane Babcie i Dziadkowie życzę samych wspaniałych chwil spędzonych z wnukami. Dla Was te babeczki :) 2 szkl mąki pszennej łyżka(...)waniliowego 1 jajko 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju szczypta soli W jednej misce wymieszać suche składniki (oprócz kakao), w drugiej mokre. Połączyć wszystko razem łyżką, niezbyt dokładnie. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, wymieszać. Łyżką nakładać na przemian ciasto jasne i ciemne do foremek silikonowych lub papilotek do 3/4 wysokości. Piec w 180 stopniach przez
Smakołyki Asiforemkach wyścielonych papierem do pieczenia. Część ciasta zostawić do uformowania rantu dookoła foremki. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika piec w 200`C 20 minut, do zrumienienia ciasta czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Cały czas ubijając wlewać cienką strużką ostudzoną czekoladę mus czekoladowy rozprowadzić na ostudzonym mazurku(...)wszystkim odwiedzającym moją stronę życzę RADOSNYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!powinna prawie całkiem odparować. Można też posypać pieczarki mąką, która wchłonie nadmiar wody i przez chwilę przesmażyć. Chodzi o to by farsz był gęsty i nie wypływał z pierożków.Ciasto wałkujemy podsypując mąką na grubość 2 mm. Kroimy na kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy po łyżeczce farszu. Składamy w trójkąt zagniatając przy tym brzegi. Dwa przeciwległe rogi zlepiamy ze sobą(...)wrzucamy uszka, partiami po 10-20 sztuk. Delikatnie mieszamy by nie przywarły do dna. Po kilku minutach od wypłynięcia na powierzchnię wyławiamy uszka cedzakiem.Gotowe uszka można zamrozić jeśli do Świąt pozostało jeszcze kilka dni. Natomiast odgrzewamy je jak inne pierogi najlepiej na oleju lub w zupie
prawdziwe jedzeniesmak, kształt, który jest niezmienny od lat, prostotę. Pierniczki zaraz po upieczeniu są twarde ale po kilku tygodniach miękną to jedna z kolejnych rzeczy, którą się piecze przed świętami i niecierpliwie potem na nie czeka ...warto. Pamiętam ja je z dzieciństwa a teraz tą tradycję wpajam moim córeczką.SKŁADNIKI:- 20 dag miodu- 1 łyżeczka przypraw korzennych(pisałam o nich(...)pudru- 1 jajko- 40 dag mąki pszennej- 3 łyżeczki proszku do pieczeniaSPOSÓB WYKONANIA: - do płynnego miodu dodać przyprawy korzenne, cukier, kakao, jajko potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto dość twarde( jeśli ciasto jest za suche i nie chce się łatwo zagnieść, warto dodać 1 lub 2 łyżki kwaśniej śmietany)- rozwałkować ciasto na grubość 5mm- 1 cm nie cieniej
Basia w kuchniPomarańcze to nieodzowny element naszych polskich świąt. Właśnie teraz jest na nie sezon i teraz są najlepsze. Uwielbiam zapach pomarańczy, nie tylko tych świeżych ale też właśnie tych suszonych. No i nie tylko pomarańczy - bo suszyć można mandarynki, limonki, cytryny i inne cytrusy. W domu pięknie będzie pachnieć a taka ozdoba niesamowicie ożywi stroik czy drzewko świąteczne. Suszenie(...)wielkimi krokami, także musiałam o tym wspomnieć. Jest to najbardziej ekologiczna metoda suszenia nie tylko owoców ale i grzybów itp. Metoda 2. Suszenie na grzejniku. Na blaszkę do pieczenia ciast wykładamy folię aluminiową. Układamy na niej plastry cytrusów. Suszymy co jakiś czas przewracając owoce. Metoda ta jest najdłuższa, bowiem suszenie trwa około 24 godziny pod warunkiem, że grzejnik cały czas
Poezja Smaków - blog kulinarnyświętami, skórką pomarańczową i cynamonem. Wspaniały na święta! Szybciutki, bez miksera, na jedną keksówkę – u mnie o wymiarach 25 x 12 cm. Do kawy, na święta, polecam! Sprawdź także inne moje przepisy na keksy: keks bakaliowy z lukrem oraz keks z mieszanką keksową HELIO . SKŁADNIKI: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej(...)mieszam suche składniki z posiekanymi suszonymi owocami, orzechami, skórką pomarańczową. Jaja roztrzepuję widelcem. Dodaję do masy, mieszam łyżką. Formę smaruję olejem (opcja), wykładam papierem do pieczenia, przyklejam lekko. Wykładam ciasto, wyrównuję. Piekę w temp. 170 C przez ok. 50-60 minut (środkowa półka piekarnika, grzanie góra plus dół bez termoobiegu). Sprawdzam cienkim nożykiem czy wychodzi suchy, wtedy wyłączam piekarnik, studzę
Zasmakuj KuchniDziś zapraszam na przepis świąteczny - śląską makówkę - genialny słodki rarytas na Boże Narodzenie . To jest tak pyszne , że z powodzeniem przyćmiewa wszystkie inne świąteczne smakowitości . Niby
Kawa z mlekiemWłasny cukier waniliowy mam już od jakiegoś czasu. Jest zdecydowanie lepszy, smaczniejszy i bardziej intensywny niż ten ze sklepu. I wbrew pozorom zrobienie takiego cukru wychodzi
Smakołyki Asikolacji czy śniadania. Dzięki połączeniu kiszonej kapusty i aromatycznych grzybów smakuje zawsze wyjątkowo. Krokiety z kapustą i grzybami są daniem, którego nie może zabraknąć na stole wigilijnym oraz w święta Bożego Narodzenia. Podajemy je jako dodatek do barszczu czerwonego. Od dzieciństwa pamiętam krokiety z kapustą i grzybami robione przez moją babcie, smażyła je dzień wcześniej a przed kolacją(...)push({}); Krokiety z kapustą i grzybami – Składniki Składniki na naleśniki 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 2 szklanki wody 2 duże jajka 1 łyżka oleju roślinnego do ciasta olej roślinny do smażenia szczypta soli bułka tarta jajko do obtoczenia krokietów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na farsz kapusty z grzybami 300 g kapusty kiszonej mrożone bądź
To Musisz WiedziećCzas Przygotowania : 15 min Czas Pieczenia : 1 h Gotowe w : 1,15 h Wielkość blaszki : 30cm x 25cm Sernik sernikowi nie równy! Ten okazał się
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyZnowu z moich eksperymentów wyszło coś pysznego :) Myślę, że może to być fajna propozycja na nadchodzące święta. Sernik na białkach, które zostały po zrobieniu pierniczków . Kiedy zostawały mi białka, przeważnie robiłam bezy. Czasem babki. Tym razem postanowiłam sprawdzić jak smakuje taki sernik :) Piana z białek dodaje sernikowi puszystości, dlatego pomyślałam, że warto spróbować. Dodałam też białą czekoladę(...)już nie raz w internecie natknęłam się na sernik z biała czekoladą. Zrobiłam więc swoją wersję. Ten sernik możecie zrobić bez spodu, na herbatnikach lub kruchym cieście. Ja, po raz pierwszy użyłam gotowej mieszanki do ciasta kruchego, marki Polskie Młyny i muszę powiedzieć, że jestem mile zaskoczona. Wystarczy dodać tylko masło i jajko, ciasto szybko i łatwo się zagniata
Agusiowe smakołykiPączki z dodatkiem śmietany kremówki. Ze znaczącym dodatkiem, bo jest jej tu więcej niż mleka. Takimi zajadaliśmy się podczas "święta pączka" ;). Niektórzy z Was może powiedzą - ale po co te dodatkowe kalorie? No tak, ale przecież nikt nie twierdzi, że pączki są zdrowe i dietetyczne...;). Poza tym Tłusty Czwartek jest raz w roku, więc jak szaleć(...)pączki na słodkiej śmietance różnią się czymś od tych bez niej? Moim zdaniem tak. Na pewno są bardzo delikatne, wprost rozpływają się w ustach. No i z ciastem pracuje się tak dobrze, że teraz już chyba tylko takie pączki będę robić. Dodatek kremówki sprawia, że ciasto wychodzi bardziej tłuste, ale to właśnie dzięki temu jest takie wdzięczne w obróbce
Opowieści z piekarnika