ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:275/679)

Piernik litewski z bakaliami 78

bardziej lukrem, co by nie przesłodzić. Piernik ten wystarczy zrobić na krótko przed Świętami, ponieważ nie musi on leżakować i jest dobry już na drugi dzień po upieczeniu. To przepis w sam raz dla zapominalskich, którzy nie przygotowali odpowiednio wcześnie ciasta na piernik dojrzewający oraz dla każdego, kto zwyczajnie lubi takie wypieki :-) Czytaj dalej

Arabeska waniliowa
Swieto Trzech Kroli 184

jestem w domu i tak sobie mysle, ze czas najwyzszy odkurzyc mojego bloga. Przez cale Swieta i Nowy Rok zupelnie nic sie tu nie dzialo, ale dziesiejsze swieto Trzech Kroli jest dobra okazja by moj blog znow zaczal zyc.Na dobry poczatek roku ciasto bardzo mocno zwiazane z dziesiejszym dniem. We Francji tradycyjnie tego dnia podaje sie Galette des rois czyli

Przysmaki Karolki
jabłecznik drożdżowy ze śmietaną 145

codziennej herbatki lubimy ciasta proste, te bardziej bogate zostawiam na weekend i szczególne okazje. A drożdżowe dobre jest i na co dzień i od święta. To z  dodatkiem śmietany było wilgotne i długo świeże. Upiekłam je z grubą warstwą jabłek. Zjedliśmy je jako drożdżówkę na śniadanie z kakao. *foremka 25 *34 cm Składniki: 750 g mąki(...)żółtka 1 jajko 3/4 szklanki cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany  2 szklanki ciepłego mleka (można dać trochę więcej jeśli będzie zbyt gęste ciasto) 40 g świeżych drożdży 100 g stopionego masła szczypta soli na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek łyżka cukru 1 opakowanie kisielu jabłkowego 1 opakowanie cytrynowej galaretki szczypta cynamonu Drożdże rozrobić z łyżką mąki, cukru

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pomarańczowa drożdżówka z rodzynkami 133

macie możliwość, to z tego ostatniego składnika nie rezygnujcie ;). W związku z tym, że powoli myślimy już o świętach wielkanocnych podpowiem, że drożdżówkę tę można upiec w klasycznej formie na babk ę... więc może będzie to Wasze świąteczn e ciasto? :). P olecam :). Składniki na ciasto: 380 g mąki pszennej 30 g drożdży 5 żółtek 1 całe jajko

Opowieści z piekarnika
Orzechowiec z nutą piernika i rogalikami 122

zrobiłam jeszcze zeszłego roku z nadmiaru śliwek. Do końca nie byłam pewna tego, czy ciasto będzie spójne i na tyle dobre, by dzielić się z Wami przepisem, ale po konsumpcji wiem, że śmiało mogę Wam je polecić i to nie tylko przy okazji świąt, ale także na co dzień. Doskonale prezentuje się na zastawie marki Ambition , w tym wypadku(...)talerzach z kolekcji Palette. Jeśli zaś lubicie eksperymentować w kuchni, możecie pokusić się o swoją wersję ciasta, np bez przyprawy korzennej jeśli nie lubicie lub z waniliowym kremem budyniowym. Do przygotowania kremu śmietanowego możecie także pominąć śmietanfix, ale wtedy użyjcie śmietanki 36%, by mieć pewność, że masa będzie odpowiednio twarda. Normal 0 21 false false false PL X-NONE

Kuchnia w czekoladzie
Piernik staropolski długo dojrzewający 490

Ciasto korzenne na staropolski piernik dojrzewało sobie prawie 6 tygodni stojąc w dużej misie, na balkonie bo zima w tym roku łaskawa i bez mrozu aż do świąt. Na 5 dni przed świętami upiekłam piernikowe blaty, przełożyłam powidłami i zostawiłam na 4 dni żeby dobrze zmiękły. Później tylko pokroiłam na mniejsze porcje, posmarowałam czekoladową polewą i przybrałam(...)sumie niedużo przy tym pierniku roboty a mnóstwo pysznego ciasta, którym podzieliłam się z rodziną. Zapach i smak takiego piernika są niesamowite i wiem, że będę go przygotowywać już na każde Boże Narodzenie.Jak przygotować ciasto na piernik staropolski ?ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Babeczki Snickerdoodle - Rudolfy 174

wykonanie tych babeczek czaiłam się od kilku lat. Niestety zawsze brak czasu przed samymi świętami powodował, że musiałam odpuszczać. W tym roku dopięłam swojego i są! :) Pyszne mięciutkie, cynamonowe babeczki z kremem śmietanowym, na pewno wywołają uśmiech na każdej twarzy :) Składniki na 12 babeczek: 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżki zmielonego(...)masy przesiane suche składniki i mleko, miksując po każdym dodaniu (krótko, do połączenia), aż do wyczerpania obu składników. Przygotować formę do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka (fot.1) . Wystudzić na kratce. Teraz czas na krem. Śmietanę kremówkę, serek mascarpone, cukier

Świat Ciasta
Fouace nantaise - drożdżówki z Nantes 167

alkoholu. Formowane na postać sześciopłatkowego kwiatu, albo sześcioramiennej gwiazdy. Początkowo wypiekane na czas święta winiarzy z okolic francuskiego miasta Nantes, które odbywało się w połowie września, później i na inne okazje Rejon Nantes do dziś jest głównym obszarem, na którym wypieka się to ciasto, stąd też jego nazwa. W smaku i fakturze przypomina naszą typową drożdżową babkę wielkanocną

Grahamka, weka i kajzerka
Nie taki stary piernik z niego ... 179

ponieważ jest wilgotny i mocno czekoladowy. nawet jeśli troszkę sobie pofolgowaliśmy w święta to pamiętajmy, że świąteczne wypieki są bardzo wartościowe. Zawierają w sobie miód, bakalie, cytrusy, orzechy. Ten piernik będę powtarzać nawet w ciągu roku. Szybko się go robi i można go efektownie udekorować bakaliami. Koniecznie musi być z powidłami ze śliwek węgierskich. Aby jeszcze bardziej uszlachetnić(...)tradycyjny, polski wypiek :)Składniki na formę 26x12:25 dag masła3 jajka2 łyżki naturalnego miodu2 łyżki przyprawy do piernika3 łyżki kakao1 szklanka powideł śliwkowych (do ciasta + do przełożenia)2 szklanki mąki tortowej3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej5 dag orzechów włoskich5 dag kandyzowanej skórki pomarańczy5 dag suszonej żurawinypolewa:1 tabliczka gorzkiej czekolady2 łyżki śmietanki kremówki2 łyżki

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto lawendowe św. Hildegardy z Bingen 130

cukier kradnie naszą energię i składniki mineralne, a w związku z tym powinien być spożywany w niewielkich ilościach. Święta z Bingen już w średniowieczu jako najlepszą substancję słodzącą wskazywała nierafinowany cukier trzcinowy. Dziś zrobię pyszne i bardzo zdrowe ciasto lawendowe. Niebywale szybkie do zrobienia i mocno aromatyczne! Przepis pochodzi z książki "Św.Hildegarda z Bingen.Po prostu gotuj!" B.Pregenzer

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto Lion - bez pieczenia 2449

prawda ostatnio nie ciągnie do słodkiego, jednak moich chłopaków tak:) Dlatego uraczyłam ich taką oto pyszna bombą kaloryczną! Byli zachwyceni! Ciasto dość szybko się robi, nie wymaga pieczenia i pasuje na wszystkie okazje. A już na pewno na Święto Pierwszej Komunii. foremka 23x33 cm Spód:   400g herbatników,  400g masy krówkowej.  Na dnie formy rozłożyć warstwę herbatników, posmarować(...)warstwą herbatników. Schłodzić. Śmietanka:   500ml śmietanki 36%,  2 łyżki cukru pudru,  2 duże batony "Lion". Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać posiekanymi batonami. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki, by herbatniki nieco zmiękły. Przechowywać w lodówce. Źródło:  Sweet Cakes

Z miłości do słodkości
Ciasto miodowe Nigelli 161

zmięknąć. Puszyste, wilgotne, aromatyczne... jednym słowem idealne :-) Dałam trochę mniej cukru niż w oryginalnym przepisie i - jeśli wolicie mniej słodkie ciasta - proponuję Wam zrobić to samo. Poczęstowałam nim ostatnio moje koleżanki i bardzo im smakowało, dlatego na Święta postanowiłam upiec też takie :-) A wracając do samej Nigelli to uwielbiam oglądać jej programy, zwłaszcza te o świętach - przemawia(...)połączenia składników, a następnie przelewamy do tortownicy (moja 26 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 75 - 90- minut. Przed końcem pieczenia sprawdźcie patyczkiem czy ciasto jest na pewno upieczone (patyczek wbity w ciasto i wyjęty powinien być suchy, nieoblepiony).  Przed podaniem możecie posypać ciasto cukrem pudrem

Czary - gary w kuchni
Ciasteczka orzechowe 873

pysznie orzechowe i bardzo kruche. Przechowywane w szczelnym pojemniku zachowują swoje walory smakowe i nie miękną. Można je śmiało przygotować nieco wcześniej i cieszyć się ich smakiem podczas nadchodzących świąt.W przepisie użyłam drobno posiekanych orzechów włoskich, dzięki temu, że nie są one zmielone, są bardziej wyczuwalne w smaku ciasteczek. Z orzechami doskonale komponują się dodatki aromatyczne: ziarenka wanilii(...)miski przesiać mąki, proszek do pieczenia i cukier puder- dodać zimne masło, składniki posiekać razem- dodać żółtko, ziarenka wydrążone z 1/2 laski wanilii, posiekane orzechy oraz skórkę pomarańczową, zagnieść ciasto- ciasto zafoliować, schłodzić przez 60 minut w lodówce- piekarnik rozgrzać do 175-180 stopni- ze schłodzonego ciasta odrywać małe kawałki ciasta (u mnie 7g), formować kuleczki, układać na blasze wyłożonej

Smakołyki Bereniki
PIERNIK TRADYCYJNY SIOSTRY ANASTAZJI 145

Aromatyczny piernik, nie wymaga leżakowania, idealny na zbliżające się święta. SKŁADNIKI 3 jajka 1 1/2 szklanki cukru 3 szklanki mąki 20 dag miodu płynnego 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 łyżki zimnej wody 20 dag margaryny 1 łyżeczka sody oczyszczonej przyprawa do piernika 1 łyżka kakao SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Margarynę ucierać z cukrem, dodając żółtka, miód, wodę, śmietanę, mąkę zmieszaną(...)sodą, kakao, przyprawą do piernika. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Wyłożyć ciasto do foremki. Piec w temp. 150-160'C ok. 40-60 min. Po upieczeniu polać polewą czekoladową . Ozdobić drobno posiekanymi orzechami włoskimi. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Najlepsza babka cytrynowa (z kokosem) 190

babki nie ma w naszym domu świąt Wielkiej Nocy. Z piętnaście lat z okładem ją piekę, a przepis dostałam od mojej teściowej. Babka nie wysycha i jest taka, no nie wiem jak określić...chyba zwarta i mięsista. Zdecydowanie dzisiaj nie powinnam nic pisać...ale Asia "Z kuchni w czekoladzie"jakieś parę dni pochwaliła się cytrynową babeczką i mi się(...)osobnego naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do masy - powoli, i długo ucierać Formę do babki porządnie wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką, przełożyć do niej ciasto. Babkę piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (funkcja góra - dół)  przez 50 - 55 minut. Proces pieczenia kontrolować - w razie potrzeby, pod koniec pieczenia babkę przykryć folią do pieczenia (lubi

Nie tylko w kuchni