ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:267/679)

SERNIK Z WOLNOWARU (keto, LCHF, bez glutenu i cukru) 355

Tym razem znany już Wam przepis na sernik wiedeński, ale w wersji nie pieczonej a… gotowanej bo jest to sernik z wolnowaru. Tak przygotowane ciasto

Ola la LCHF
Sernik czekoladowo-waniliowy 119

ustawiamy ciasto na drugiej półce od dołu. Pieczemy około godziny, pilnując pod koniec, czy ciasto jest już gotowe. Gdy ciasto jest upieczone – wyciągamy je z piekarnika, studzimy i degustujemy. A najlepiej dajemy mamie, w końcu dziś mają swoje święto! Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest pyszny. Nie za słodki, po prostu rewelacyjny. Sami spróbujcie. Gdy kiedyś częstowałem(...)czekoladowym spodem oraz wierzchem jest stosunkowo mało popularny. A szkoda, bo do jedzenia go nie są potrzebne sztućce! Po trzecie: zawsze (mi) się udaje. Jeśli chodzi o słodkie ciasta, to zazwyczaj nie mam do nich cierpliwości. Ten sernik robi się zupełnie w porządku, a to już coś znaczy

Proste-przepisy.pl
Ciasto jabłkowe pod kruszonką 133

Ciasto jabłkowe pod kruszonką sprawdza się o każdej porze roku i będzie wspaniałym dodatkiem podczas rodzinnych spotkań w czasie Świąt Bożego Narodzenia .   składniki na 4 porcje 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru pudru 4 jajka kostka masła 250g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki bułki tartej 300 g przecieru jabłkowego lub startych(...)jabłek przepis Przecier jabłkowy łączymy z bułką tartą i cukrem . Mąkę , proszek , żółtka, szklankę cukru pudru i masło zagniatamy i wyrabiamy ciasto . Ciasto dzielimy na 3 części .Jedna schładzamy w lodówce , drugą wykładamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą  a na nią nakładamy przecier z jabłek , trzecią warstwą ciasta przykrywamy jabłka . Białka ubijamy z resztą cukru pudru

Smakowite Dania
Dietetyczny chlebek bananowy z 5 składników! Bez tłuszczu, bez cukru! 106

oczywiście. O 2:00 kiedy uznałam, że to już rozsądnie byłoby pójść spać nie mogłam zmrużyć oczu. Chociaż jeszcze nie pokroiłam ciasta to już wiedziałam, że się udało. Pięknie wyrosło, pachniało a ja chciałam dać mu w Świętym Spokoju wystygnąć żeby rano ugrillować i podać na śniadanie. Wymyślałam dodatki. Wiedziałam, że na dnie lodówki leżą gdzieś figi bo jesienią(...)zgadniecie. Rano nie potrzebowałam nawet budzika by wstać. Pognałam, o ile w moim przypadku, w tej chwili, takie słowo istnieje, prosto do kuchni by tworzyć.  Przekroiłam bochenek bananowego ciasta i już wiedziałam, że przestępstwem by było grillować tak miękki i udany wypiek. Był tak idealny, tak delikatny. Nie mogłam tego popsuć.  W stresie, w emocjach, w złości kuchnia

Mango Papaja
Piernik 150

się połączyły, a śliwkowe powidła nieco wsiąkły w ciasto – wtedy smakuje najlepiej! Mój piernik piekłam w dużej tortownicy o średnicy 26 cm. Jakie są Wasze ulubione świąteczne przepisy? U mnie piernik robi sie nie tylko na Boże Narodzenie, ale także w ciągu roku. Za to tylko na święta robi się pierniczki :) Jeśli szukacie inspiracji na inne świąteczne(...)uzyskania jednolitej masy (nie dłużej!). Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45-50 minut lub do “suchego patyczka” w temperaturze 170 stopni. Czas, kiedy ciasto jest w piecu możemy wykorzystać na zrobienie polewy. Pokrojoną na kawałki gorzką czekoladę podgrzewamy na małym ogniu razem z kremówką, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Upieczone ciasto wyciągamy na kratkę

Ciastkozercy
Cranberry Noël 166

pięknie zapakować w ozdobną folię, przewiązać wstążeczką i rozdać jako miły świąteczny upominek najbliższym. Szybciutkie w przygotowaniu, jedynie ciasto musi pół godzinki poleżeć przed pieczeniem w zamrażarce. W szczelnie zamkniętej puszce, upieczone dzisiaj przetrwają aż do Świąt. Moje dzisiejsza porcja nie ma oczywiście szans, za chwilkę zniknie z talerza ostatnie ciastko, dlatego na pewno będę je jeszcze piekła przed(...)samymi Świętami:) Gorąco polecam!SKŁADNIKI:225 g miękkiego masła3/4 szklanki cukru pudru1 łyżeczki esencji waniliowej lub 1 torebka cukru z wanilią1/3 łyżeczki soli2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mleka1/3 szklanki siekanych pistacji1/3 szklanki siekanych orzechów laskowych (można użyć dowolnych orzechów, np. włoskich, pekan, nerkowców)3/4 szklanki suszonej żurawinyWYKONANIE:Miękkie masło utrzyj w misce z cukrem, esencją lub cukrem

Słodko-Słony Świat Ilony
Biszkopt z masą serową i wiórkami kokosowymi 157

Przepis od teściowej Biszkopt z masą serową i wiórkami kokosowymi to jedno z tych ciast, których wykonanie jest bajecznie proste i szybkie. Idealnie nadaje się na każdą okazję czy to na święta czy też zwykłą popołudniową kawa. Połączenie masy serowej z wiórkami kokosowymi tworzy idealny smak, który zaskoczy nie jednego wielbiciela słodkości. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Biszkopt(...)szczyptą soli i dodajemy 1 szklankę cukru oraz żółtka z jaj i ponownie całość ubijamy. Następnie delikatnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia cały czas mieszając. Ciasto przedkładamy do blaszki i pieczemy przez około 40 minut (do momentu aż się zarumieni) w temperaturze 180-200 stopni. Samo ciasto warto też sprawdzać patyczkiem nakłuwając ciasto. Gdy patyczek po wyjęciu będzie suchy

Blog kulinarny S9.PL
Pieczemy serniki 318

kawy, jak i w czasie Świąt Wielkanocnych czy innych uroczystości. O czym należy pamiętać przygotowując ten, kultowy już, deser? Ser – kluczowy składnik Zanim zabierzemy się na pieczenie sernika , zastanówmy się, na jakim efekcie finalnym nam zależy. Gdy mamy ochotę na przysmak wilgotny, gładki i zwarty w strukturze, użyjmy tłustego sera. Jeśli preferujemy ciasto suche, lekko grudkowate – zaopatrzmy się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drożdżówka z dżemem truskawkowym i kruszonką 178

Czyli drożdżowe ćwiczenia relaksacyjne :) Pieczenie placka drożdżowego to idealny, jak dla mnie, środek odstresowywujący w przypadku utrzymującego się stanu permanentnego wkurzenia na Pana Męża .  Jak tak sobie pogniotę ciasto przy wyrabianiu, pozbijam je dosadnie pięścią po wyrośnięciu i pomacham wałkiem przy jego formowaniu, to od razu przechodzi mi chęć do natychmiastowej wiwisekcji małżonka, a buzująca furia wyraźnie się zmniejsza(...)posiadaniu żywego okazu małżonka . Zaś Pan Mąż dysponuje wtedy dobrem unikatowym w ramach oazy domowego ogniska - a mianowicie świętym spokojem ... ROZCZYN DROŻDŻOWY: 40g świeżych drożdży 75g masła 200ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej  CIASTO: 500g mąki pszennej 100g cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli NADZIENIE: 1 słoiczek domowego dżemu truskawkowego [300ml] – musi być gęsty i dobrze

Grunt to przepis!
Makowiec na kruchym cieście z polewą kajmakową 189

Były już rolady makowe i drożdżowe warkocze, teraz czas na prawdziwy makowiec. Makowiec na kruchym cieście z polewą kajmakową kupił mnie w całości. Jak dla mnie jest to strzał w dziesiątkę i na pewno powtórzę go na święta. Warstwa makowa nie jest sucha, a dzięki temu, że mak jest zaparzony i zmielony nie „zgrzyta” pomiędzy zębami. I choć(...)jestem fanką jego mielenia, bo później wszędzie pląta mi się mak to ten makowiec jest zdecydowanie tego wart. Makowiec na kruchym cieście z polewą kajmakową Ciasto: 5 żółtek 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 3/4 koski zimnej margaryny (187,5 g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kwaśniej śmietany 12% lub 18% Warstwa makowa: 400 g maku

PatiGotuje
Ciasteczka maślano-cynamonowe 136

ciasteczka imbirowe. Tak czy siak, zawsze szybko znikają, mogę je schować w pięknym nowym świątecznym pojemniku na ciasta, a i tak wytrzymają tam max. 3 dni No i dobrze, jak się rozpieszczać to na całego! Udanych wypieków i Wesołych Świąt! ♥ Ciasteczka maślano-cynamonowe Składniki: 350 g mąki pszennej 150 g cukru pudru 130 g masła w temp. pokojowej(...)jajka w temp. pokojowej 1/2 paczki cukru waniliowego skórka otarta z jednej cytryny płaska łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać, przygotować gładkie ciasto, a następnie pozostawić je na co najmniej 2 godziny w lodówce. Ciasto wałkować, formować, wycinać ciasteczka. Pieczemy ciasteczka w temp. 160 C grzaniem góra-dół bez termoobiegu przez 10-12 minut. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Tagatesse – słodzik na bazie tagatozy (Dambert Nutrition) 125

Święta coraz bliżej i to jest ten czas gdzie dostajemy pytania o zdrowsze i przede wszystkim niskokaloryczne potrawy. Wiele osób uważa, że świąteczne wypieki muszą być „napakowane” cukrem, tłuszczem i glutenem (i pewnie jeszcze jakąś chemią) aby mogły komuś smakować. Jednak to nie prawda i mamy nadzieję, że na naszym blogu znajdziecie wiele przepisów, które ten mit obalają(...)dlatego słodziki na jej bazie w tym Tagatesse  zawierają jeszcze inne dodatkowe substancje, dlatego jego słodkość jest dwukrotnie wyższa. Producent zapewnia, że można wykonać na jego bazie  ciasto drożdżowe, bezę oraz karmel. Inne składniki Tagatesse: Izomalt (E953) – niskokaloryczny i nie powodujący próchnicy, syntetyczny masowy środek słodzący o niskiej higroskopijności łatwo krystalizujący. Uznany za bezpieczny. Sukraloza (E955) - pochodna sacharozy

Candy Pandas
Sernik Królewski 178

Prawdopodobnie jeden z najlepszych serników jaki kiedykolwiek jadłam. Przepis znalazłam na Kwestii Smaku. Ciasto jest cudownie kremowe aż nie chce się przestać jeść.  Nie będę

Emskie Smaki
Pączki z kefirem 553

już można się domyśleć, niestety coraz bliżej święta. Nie mam żalu, że się zbliżają hehe tylko o to, że tak szybko czas ucieka. A co to oznacza  - to, że za chwilę będziemy mieli tłusty czwartek. A jak tłusty czwartek to pączki 😁 Postanowiłam i w tym roku wypróbować kilka przepisów. w zeszłym roku były pączki z jogurtem(...)razem do mąki dodaj cukier, proszek do pieczenia i sól - wymieszaj  powoli dodaj suche składniki do mokrych w niedużym garnku podgrzej olej łyżeczką nakładaj niewielkie porcje (niewielką ilość ciasta wrzuć delikatnie na olej , jeśli szybko odejdzie od dna to oznacza że temperatura jest odpowiednia ) smażymy pączki na złoty kolor z obu stron dokładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym

Gotowanie z pasją
Babka budyniowa z polewą ajerkoniakową 114

Babka bardzo wilgotna, pachnąca budyniem, ajerkoniakiem. Polecam nie tylko na święta! Składniki: 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru, opakowanie budyniu waniliowego bez cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. 2 jajka, kilka kropel aromatu waniliowego, 3/4 szklanki mleka szczypta soli, polewa: kieliszek ajerkoniaku, 6 czubatych łyżek cukru pudru łyżka wody płatki migdałów do posypania Przygotowanie: Białka(...)którą mieszamy za pomocą łyżki - najlepiej drewnianej. Gotową masę przelewamy do formy. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 35 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciasto studzimy w formie, a następnie wyjmujemy. Gdy wystygnie przygotowujemy lukier. Mieszamy cukier wraz z wodą, ajerkoniakiem do uzyskania jednolitej masy. Polewamy nią ciasto oraz posypujemy płatkami migdałów

Lena Gotuje