domu, to już niemalże tradycja, że na Święta pojawiają się kruche ciasteczka dekorowane lukrem. Jajeczka, króliczki, kurczaczki, motyle i inne barwne ciastka, stają się jadalnym elementem dekoracyjnym koszyczka oraz stołu. Składniki: 200 g zimnego masła 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki cukru około 2,5 szklanki mąki szczypta soli 1 jajko Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę. Zmieszać(...)mąkę z cukrem, cukrem pudrem oraz solą. Do suchych składników dodać masło - zmiksować w malakserze lub posiekać nożem. Na koniec dodać jajko - zagnieść szybko kruche ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na min 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wałkować, podsypując mąką, na grubość około 4-5 mm. Wykrawać dowolne kształty i układać
kolorowotorcikowoPostanowiłam sama to sprawdzić i nie żałuję, ciasto przepyszne, szpinak wcale niewyczuwalny. Piękne wizualnie i godne polecenia ciasto ze szpinaku, u mnie z bitą śmietaną, brzoskwiniami i granatem na wierzchu. Warto je upiec np na Święta:) Szczerze polecam :) 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g) kupicie tutaj KLIK 1 szkl cukru 3 jajka(...)odsączonego szpinaku dodaję 2-3 łyżki masy i rozdrabniam go za pomocą blendera. Następnie przekładam go do reszty masy i miksuję całość aż się razem zmiesza. Ciasto przekładam do blaszki (24 x 20) wyłożonej papierem do pieczenia, piekłam godzinę w 180 st C. Po upieczeniu odstawiam do całkowitego wystudzenia. Z zimnego ciasta odcinam wierzch i kruszę
Takie tam pichceniePamiętam ich smak. Jadane rzadko, tylko od święta, zostawały na długo w dziecięcej pamięci.Najlepszy zawsze był krem. Delikatny, mocno śmietankowy i taki słodki. Otwierałam połówki, wylizywałam go i dopiero później konsumowałam resztę. W końcu najlepsze należy zjadać na początku, bo nie wiadomo, czy na koniec zostawiwszy, starszy nam miejsca w żołądku. Dziś orzeszki.Osobiście jednak uważam(...)internecie), może również skorzystać z poniższej receptury. To przepis uniwersalny.Ciasto będzie elastyczne, ale zwarte, jak na kruche ciasteczka. Najlepszym sposobem, według mnie, jest przygotowywanie sobie cieniutkich placuszków z porcji ciasta o wielkości połowy łyżeczki. Wtedy takie płatki ciasta układamy w foremce, przykrywamy pokrywką i gotowe.Prawda, że to zajęcie dość czasochłonne, ale efekt gwarantowany. ORZESZKI - PRZEPIS PODSTAWOWY. / z książeczki dołączonej
W kuchni Karmel-itkigdzieniegdzie. Przy takiej aurze zaczynam rozmyślać o świętach i Sylwestrze. Może pojedziemy w góry? Karkonosze bardzo nas zachęcają, a hotele w karpaczu kuszą zimowymi atrakcjami. Nigdy nie byliśmy w Karkonoszach, a chyba warto się wybrać i odkryć nowe, interesujące miejsca. Na dzisiaj mam dla Was fajną, lekką tartę z gruszkami, na cieście drożdżowym. Bardzo delikatne ciasto, soczyste owoce
Domowa cukiernia Ewytartą nie mogę jej nazwać, ale mogę zapewnić Was, że jest warta zrobienia w dniu Waszego święta. Kiedy świętujecie nie ma co liczyć kalorii, trzeba cieszyć się tym dniem, tą chwilą, więc rozpieśćcie swoje brzuszki i kubeczki smakowe takim pysznym, grzesznym ciastem! Ciasto robi się dosłownie 15 minut, nie licząc chłodzenia. Wychodzi ok. 12-14 porcji z formy
Be Fit Be Strongsię zrekompensować to Wam przepisem na pyszne ciacho. A jak sama nazwa mówi: to poezja! Zrobiłam je tuż po Świętach na dość ważną okazję i spisało się znakomicie. Słodziutkie, ale przełamane smakiem domowego dżemu z czarnej porzeczki. Blaty ciasta jak w Puchatku - delikatne i miękkie, ale posypane orzechami, doskonale współgrają z naprawdę słodkim mlecznym kremem. Wykonałam je w blaszkach
Domowe ciastawspólnie z nimi czekać na Maleńką i świętować Boże Narodzenie. Od jutra zaczynam intensywne przygotowania do świąt, którymi będę się z Wami dzielić. A dziś zapraszam na słodkie co nieco. Pyszny drobiazg, doskonale pasujący do popołudniowej, niedzielnej kawy. Składniki: • ciasto francuskie (gotowe lub samodzielnie przygotowane) • konfitura wiśniowa, powidła śliwkowe, nieco masy kajmakowej • jajko • cukier puder • cukier waniliowy Sposób przygotowania
W mojej kuchnipisałam, że często z opresji ratuje mnie gotowe ciasto francuskie, to dostępne w Biedronce czy Lidu jest wegańskie, więc śmiało można używać, bo naprawdę trzeba mieć duuuużo wolnego czasu i zapału aby zrobić je samemu w domu (tylko raz aż tak mi się nudziło). Jak to w sobotę bywa zabrałam się za porządki i zaległe prasowanie i ani się spostrzegłam(...)sumie to w 20 ale jeszcze pieczenie 20 minut. ps. W sumie jest to dobry przepis na zbliżające się Święta Składniki na 4 paszteciki i dodatkowa kasza do podania lub dodatkowo na tą ilość farszu jeszcze jedno opakowanie ciasta francuskiego: 150-200 g kaszy grzyczanej, pęczaku, jaglanej (Waszej ulubionej) ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu około
greenscarfmoich ulubionych sztucznych świąt. Z tej okazji przygotowałam dla Was przepis specjalny – na mleczną kanapkę! Mocno czekoladowy biszkopt i przyjemnie mleczny krem świetnie się ze sobą dogadują. Przyjemności dostarcza również przepyszna czekoladowa polewa. Moi drodzy, dziś każdy z nas może choć troszkę zgrzeszyć, no więc? Kto się skusi? Zapraszam na Mleczna Kanapkę!”Składniki na ciasto:50 g mąki
Słodkie PrzyjemnościPanettone jest tradycyjną włoską babką pieczoną najczęściej w czasie świąt Bożego Narodzenia. Na polskie standardy, częściej pieczemy babki w okresie Wielkanocnym, właśnie dlatego postanowiłam ją ostatnio upiec. Szczerze mówiąc to jedna z niewielu babek drożdżowych jakie upiekłam. A oryginalną babkę Panettone jadłam już kilka razy, gdyż dostaliśmy ją jako prezent od przyjaciółki z dzieciństwa, która często podróżowała do Włoch(...)tego jak powinna wyglądać babka Panettone- czyli być wysoka i okrągła. Dla moich potrzeb stwierdziłam że najlepsza będzie podłużna. Babka Panettone najlepiej smakuje po lekkim przestygnięciu, czyli jak większość ciast drożdżowych, które podobno świeże nie są zbyt zdrowe. Polecam :) Ciasto drożdżowe: 50 dkg mąki (+ ok. 2 łyżki do posypania) 12 dkg margaryny 250 ml mleka 5 dkg drożdży (+ 1 łyżeczka
Smakowy RajLekkie, wilgotne i bardzo proste w wykonaniu jogurtowe ciasto z truskawkami - które możecie też zastąpić innymi sezonowymi owocami. Dzisiaj z dedykacją dla wszystkim Mam w dniu Ich święta :) Więc za bardzo nie liczymy kalorii ;) SKŁADNIKI (tortownica 24 cm) 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki brązowego cukru 3 jajka 1/2 szklanki oleju lub roztopionego masła 1 szklanka(...)cukrem, cukrem waniliowym, sodą oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka, jogurt i olej i mieszamy krótko, aż do połączenia składników. Tortownicę 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Na wierzchu układamy połówki truskawek. Pieczemy około 50 minut. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego :) Standardowo ciasto dzieli się na 12 kawałków - 1 porcja - 252 kcal ... - białko
Moje Kuchenne Rewelacjewiększości przepisów na keks, ten nie zawiera proszku do pieczenia ani żadnych dodatkowych spulchniaczy. W moim domu to obowiązkowe ciasto na Nowy Rok. Taka wielopokoleniowa tradycja :-) Czy pyszny keks zagości i u Was? Bardzo polecam nie tylko na święta! Składniki na 2 małe podłużne foremki: 400 g mąki 250 g cukru 250 g masła 8 jajek 2 łyżki(...)cytryny 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 50 g suszonej żurawiny masło do posmarowania foremek Bakalie pokroić na mniejsze kawałeczki i wymieszać. Mąkę przesiać. Dwie podłużne prostokątne foremki do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, krótsze boki foremek posmarować masłem. Przygotować duży garnek z dopasowaną do niego wielkością dużą metalową miską. Miska musi dokładnie przylegać do garnka
maniapieczenianaszych milusińskich. Zapach wydobywajacy się z piekarnika podczas pieczenia, bezcenny. Ciekawa jestem w ilu amerykańskich domach rozpoczęto wczoraj przypadajace Święto Dziękczyniena od słodkiego cynamonka, jak nakazuje tradycja... JCynamonki- Cinnamon rollsSkładniki na 2 duże blachy bułeczek.Składniki na ciasto:250 g mąki pszennej luksusowej typ 550.250 g mąki Manitoba( można zastąpić chlebową)20 g świeżych drożdży1 szklanka letniego mleka2 jajka60g cukru70
Mia Cucina Sofietaświeżych lub mrożonych truskawek Wykonanie: Truskawki rozmrozić i zmiksować w blenderze na gładki mus. Do miski wrzucić wszystkie składniki na ciasto i dokładnie wyrabiać, tworząc kulę. Odrywać kawałki ciasta i wykładać nimi spód foremek na muffinki (użyłam silikonowych). Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 i podpiec przez około 10 minut. W tym czasie przygotować masę serową: około 500 g sera(...)troszkę rzadsza, ale nie może być zbyt płynna, więc można dodać więcej sera lub budyniu. Truskawkową masę wyłożyć na wierzch serniczków. Piec około 25 - 30 minut w 170ºC. Wesołych Świąt
Healthy food explorerWalentynki stały się ostatnio bardzo modnym świętem. Już od końca stycznia w sklepach możemy zauważyć wysyp serduszek, walentynkowych czekoladek, czy też innych prezentów. Osobiście nie jestem ogromną fanką tego święta. Uważam, że powinno być obchodzone codziennie, a nie tylko raz w roku. Dlatego nie wpadam w walentynkowe szaleństwo, nie planuje z półrocznym wyprzedzeniem jak spędzić ten dzień. Raczej(...)cukru pudru jajko 200 g masła szczypta soli + powidła/dżem W misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem i solą. Dodaj jajko o raz masło pokrojone na małe kawałki. Ciasto zagniataj, aż do połączenia się składników. Gdy będzie elastyczne owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. Po schłodzeniu podziel ciasto na 3 części. Każdą
365 dni dookoła kuchni