Piernik Last Minute to takie ciasto, które możecie zrobić przed samymi świętami. Kiedy już wszystko przygotowane, a jeszcze macie ochotę i siły na jeszcze jedno ciasto. Nie wymaga leżakowania, wystarczy dokładnie wymieszać. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieCiasto doskonale sprawdzi się zarówno podczas świąt, imprez rodzinnych, jak i w roli poczęstunku do popołudniowej kawy lub herbatki. Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 80 g margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1 łyżka kakao 2 żółtka Masa serowa: 1 kg białego sera 150 g margaryny 1/2 szklanki cukru
Ciastka - domowe słodkościsamo: jajko, oliwa z oliwek, mąka, ciepła woda i sól do smaku. Ciasto wychodzi idealne, świetnie się lepi pierogi z rożnymi farszami. Przepis na ciasto pierogowe, w sam raz przed świętami! Pierogi ruskie / z podanego farszu powstanie około 60 sztuk pierogów (przy założeniu, że ciasto zrobimy w 2 porcjach; 1 porcja ciasta= około 30 sztuk) Składniki
Moja smaczna kuchniazawsze jedzenia pozostało do Sywlwestra. Dlateog dzisiaj na spokojnie, na ten pierwszy (a jak w domu zawsze się śmiejemy drugi) dzień świąt zapraszam na świąteczny serniczek. Może jeszcze komuś ser zalega w lodówce :) Składniki: kruche ciasto czekoladowe 200 g mąki pszennej 15 g kako 5 g przyprawy do piernika 75 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego
Gotowanie z pasjąBardzo pyszne ciasto, którego po upieczeniu nie trzeba już przekładać, a smakuje wyśmienicie. Idealne i na święta i na zwykły dzień. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 6 żółtek 25 dkg margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 6 białek pół szklanki cukru 3 śmietany 18 % (po 330 gram) 2 budynie
Kuchnia u BietkiWitajcie w Wielką Sobotę. Dziś polecam wszystkim przepyszne, lekkie ciasto, które idealnie nadaje się na każdą okazję. Od zwykłej soboty czy niedzieli po święta, nawet Wielkanocne. Polecam gorąco. Pyszne ciasto. Murzynek z bitą śmietaną BISZKOPT: 6 łyżek mąki 6 łyżek cukru + 2 łyżki 6 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 10 dag margaryny 2 łyżki
Gotuję TestujęŚwięta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Myli się ten, kto uważa, że do pysznego ciasta niezbędna jest mąka :) To mój pomysł na wyjątkowe ciasto na świątecznym stole. Jednym z niezbędnych składników w mojej kuchni jest ciecierzyca. Każdy rodzic powinien wiedzieć, jak ważne jest spożywanie przez jego dziecko suchych nasion roślin strączkowych. Nie wspomnę tu o małych wegetarianach, którzy
IzaGotujemój hit na świąteczny stół. Nadziewany piernik jest bardzo bogaty w smaku, wilgotny. Piernik z nadzieniem śliwkowym to już klasyk na polskich stołach. Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia własnie bez tego ciasta. Piernik z tego przepisu zawsze wychodzi mięciutki, pachnący przyprawami korzennymi, niesamowicie wilgotny i nie za słodki. Piernik z powidłami najlepiej przygotować kilka dni wcześniej. Wtedy(...)jeszcze lepszy smak. Okres świąt Bożego Narodzenia to mój ulubiony okres świąteczny. Przygotowujemy wtedy przepyszne dania, których zazwyczaj nie przygotowujemy na co dzień. W powietrzu unosi się wspaniały zapach. Uwielbiam, gdy podczas przygotowywania piernika czy pierniczków, w domu unosi się przepyszny zapach przypraw korzennych. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta czy też przepisy na Boże Narodzenie . Składniki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneŁączy on w sobie cechy obu tych wypieków: zawijaną formę strucli i ciasto, jakie znajdziemy w makowcu na kruchym (a właściwie półkruchym) spodzie. Makowiec to ciasto, bez którego trudno wyobrazić sobie Święta, więc nie warto rezygnować z przygotowań własnoręcznie wykonanej masy makowej. Będzie ona bardziej zwarta niż masa z puszki, doprawiona według Waszych upodobań, a także bez zbędnych(...)dużej blasze, dość ściśle zawinięte w papier do pieczenia (1-2cm luzu między papierem a makowcem, inaczej strucla urośnie na boki i straci kształt). Makowiec zawijany z ciasta półkruchego Składniki: CIASTO 480g mąki pszennej 200g masła 120g cukru pudru 2 jajka 3-4 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA MAKOWA 300g suchego maku (po ugotowaniu
Smakołyki BerenikiZdecydowałam się na Wielkanoc zrobić babkę z piwem :) Mam nadzieję, że to nie grzech i Wszyscy Święci mi wybaczą? ;)składniki na ciasto:3 szklanki przesianej mąki tortowej1 szklanka jasnego piwa1 szklanka cukru 1 szklanka oleju4 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia1 opakowanie cukru wanilinowego2 garści suszonej żurawinydodatkowo masło i mąka do wysmarowania dna formyskładniki na lukier:3/4 szklanki cukru pudru2
Bon Appetit MałgorzatySeromakowiec na kruchym spodzie / Seromak- ciasto, które łączy w sobie ser, mak i kruche ciasto. Jeśli ktoś uwielbia serniki lub makowce, to w tym przepisie znajdzie połączenie tych dwóch ciasta, ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość, jest niezwykle smaczne. 3. Sernik królewski – Charakterystyczne dla tego sernika są dwie warstwy ciemnego kruchego ciasta, między którymi znajduje się jasna sernikowa masa(...)mieć idealną, aksamitną, kremową konsystencję. 5. Ciasto sernikowe z bezą – ciasto przygotowane podobne do Japanese Cotton Cheesecake z bezą i poziomkami. Można zatrzymać się na etapie przygotowania ciasta z 3 składników i nie dawać bezy, zaoszczędzimy wtedy godzinę, możemy posypać ciasto cukrem pudrem lub posmarować owocami. Ale beza i owoce dodają ciastu smaku i poprawiają wizualnie jego wygląd
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięChociaż do Świąt jeszcze kilka tygodni to uważam, że należy pomyśleć już o świątecznych wypiekach. Polecam Wam pyszny i bardzo kruchy mazurek. Trochę słodki, ale bardzo, bardzo pyszny. Zapewniam, że nie można się od niego oderwać. Do wykonania mazurka użyłam produktów, które otrzymałam od HELIO w ramach świątecznej współpracy . A użyłam: masy krówkowej o smaku kajmaku(...)płatków migdałowych i żurawiny suszonej . Wszystkie produkty są bardzo wysokiej jakości i bardzo je polecam. Zapraszam:) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru pudru 25 dag masła lub margaryny pół małej łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka Dodatkowo: słoiczek powidła śliwkowego ( około 30 dag ) pół puszki masy krówkowej o smaku kajmaku ( 20 dag ) 3 łyżki żurawiny
IzabelawkuchniCzas świąt to czas łasuchowania. Tak, tak – nie oszukujmy się. Makowce, serniczki, pierniczki pachną w całym domu i są balsamem na nasze dusze. Smutki od razu znikają, stres zaszywa się gdzieś w kącie a kłopoty odpływają w siną dal. My zaś rozpływamy się poddając się rozkoszom podniebienia. A jeśli jeszcze nie trzeba spędzić w kuchni zbyt dużo czasu(...)wyczarować słodkie cudo, to ja jestem za takim czarowaniem. Podawałam już przepisy na ciasta bez pieczenia. Pamiętacie je? 3 bit [TU] 3 bit zmodyfikowany z kokosem [TU] Maxi King [TU] Kinder Country [TU] Jeżeli jesteś miłośnikiem batona Kinder Bueno, możesz zrobić ciasto bez pieczenia w domu. Dzisiaj podzielę się z Wami pysznym przepisem na pyszne Bueno 🙂 Potrzebne składniki: Krem
NiuniokiCiasta drożdżowe jemy cały rok, ale najlepiej smakują podczas świąt. Szczególnie w Wielkanoc królują na naszych stołach ciasta drożdżowe, pełne bakalii i aromatycznych przypraw. Już sam ich aromat sprawia radość. Z tego przepisu przygotujesz wszystkie doskonałości na wielkanocny stół. Ciasto jest bardzo plastyczne i super łatwe do współpracy, a podczas formowania i zagniatania nie ma nawet potrzeby podsypawania mąką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jutro przypada Święto a zaraz weekend, więc może skusicie się ciasto Góra Lodowa ? Jest smaczne, ładnie się prezentuje i idealne dosłownie na każdą okazję. Ja z uwagi na to, że ciasto jest też dla dzieci kawę zastąpiłam herbatą. Ale oczywiście możecie przygotować wersję kawową. Ja na pewno nie raz wrócę do tego ciasta ale dodam dla przełamania smaku dżem
Ewa w kuchniDziś chciałam podzielić się przepisem na pyszne i bardzo efektowne ciasto z makiem i brzoskwiniami. Przygotowałam takie na ubiegłe święta, upiekę z pewnością jeszcze nie raz. Uwielbiam ciasto z dodatkiem amoniaku-jest niezwykle kruche i delikatne; do tego dobrze doprawiona masa makowa, krem brzoskwiniowy i owoce zatopione w galaretce - naprawdę bardzo udany zestaw! A skąd taka nazwa? Może
6nieboWiele osób, nie wyobraża sobie świąt Wielkanocnych bez mazurka. Mazurki przygotowujemy z różnych ciast biszkoptowe, marcepanowe, kruche. Ja przygotowałam z ciasta kruchego z ananasem i bakaliami, polany lukrem ze śmietany. Wierzch mazurków, można też pokryć różnymi masami np. orzechową czy kajmakową i udekorować je bakaliami lub owocami. Kto jeszcze nigdy nie piekł mazurka, niech spróbuje, bardzo pyszne
Kuchnia Danusipropozycja nie tylko na święta, ale także na dzień powszedni. Mak, kruche ciasto i bakalie. Po prostu pyszne!!! Składniki: 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 żółtka 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki śmietany 3/4 kostki masła Masa makowa: 2 szklanki maku 5 jaj 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kakao
Ciasteczkowy Potwór