Jutro przypada Święto a zaraz weekend, więc może skusicie się ciasto Góra Lodowa ? Jest smaczne, ładnie się prezentuje i idealne dosłownie na każdą okazję. Ja z uwagi na to, że ciasto jest też dla dzieci kawę zastąpiłam herbatą. Ale oczywiście możecie przygotować wersję kawową. Ja na pewno nie raz wrócę do tego ciasta ale dodam dla przełamania smaku dżem
Ewa w kuchniDziś chciałam podzielić się przepisem na pyszne i bardzo efektowne ciasto z makiem i brzoskwiniami. Przygotowałam takie na ubiegłe święta, upiekę z pewnością jeszcze nie raz. Uwielbiam ciasto z dodatkiem amoniaku-jest niezwykle kruche i delikatne; do tego dobrze doprawiona masa makowa, krem brzoskwiniowy i owoce zatopione w galaretce - naprawdę bardzo udany zestaw! A skąd taka nazwa? Może
6nieboWiele osób, nie wyobraża sobie świąt Wielkanocnych bez mazurka. Mazurki przygotowujemy z różnych ciast biszkoptowe, marcepanowe, kruche. Ja przygotowałam z ciasta kruchego z ananasem i bakaliami, polany lukrem ze śmietany. Wierzch mazurków, można też pokryć różnymi masami np. orzechową czy kajmakową i udekorować je bakaliami lub owocami. Kto jeszcze nigdy nie piekł mazurka, niech spróbuje, bardzo pyszne
Kuchnia Danusipropozycja nie tylko na święta, ale także na dzień powszedni. Mak, kruche ciasto i bakalie. Po prostu pyszne!!! Składniki: 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 żółtka 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki śmietany 3/4 kostki masła Masa makowa: 2 szklanki maku 5 jaj 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kakao
Ciasteczkowy PotwórCiasto to piekę tylko raz do roku - na Święta Bożego Narodzenia. Należy je przygotować co najmniej 2-3 tygodnie przed upieczeniem, musi przez ten czas dojrzewać. Ma to swoją zaletę, bo można zrobić je wtedy, gdy mamy więcej czasu i upiec je dopiero 2-3 dni np. przed świętami.Dlatego dziś tylko część pracy ...Dalszy ciąg później(...)Ciasto ma naprawdę wyjątkowy smak :), a przepis ten mam już od lat i nawet nie pamiętam skąd...Składniki : 25 dag miodu 1 szklanka cukru pól kostki smalcu (12,5 dag) 50 dag mąki pszennej 2 małe jajka 1/4 szklanki mleka 1 i 1/2 płaska łyżeczka sody pół łyżeczki soli 2 torebki przypraw korzennych do piernika orzechy - drobno pokruszone- ale niekoniecznie
Proste Potrawydziś ciasta nie będzie ;p Będzie za to kuszący kawałek mięska. Schab po warszawsku to jedno z bardziej ekskluzywnych zakąsek serwowanych na uroczystościach typu wesela, chrzciny czy Święta. U nas w domu gości już od jakiegoś czasu na stole w każde Święta. Postanowiłam więc podzielić się z Wami przepisem na Schab po warszawsku, bo choć jest
Domowe ciastaformie strucli, czasem jako tzw. szogun czyli całkiem bez ciasta. Wczoraj postanowiłam spróbować kolejnej makowej propozycji a nóż widelec w sam raz na Święta? Przepis pochodzi z bloga Addio Pomidory :) Makowa panienka ciasto: 150 g maku 100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 100 g posiekanych migdałów bez skórki (ja użyłam ze skórką) 50 g migdałów mielonych
Dzieje kuchennej Wiewióryjeden z najsłynniejszych francuskich deserów. Ten kawowy tort stworzony w XIX wieku przez paryskiego cukiernika Guignarda, natychmiast zyskał dużą popularność i t rafił do stałego repertuaru ciast na rodzinne uroczystości i święta. Jego nazwa pochodzi od jemeńskiego portu Moka (Mocha), skąd sprowadzano w XIX wieku kawę do Europy. Dzisiaj tort moka doczekał się wielu unowocześnionych wersji. Podstawą tortu(...)moka jest ciasto biszkoptowe, génoise , używane do wielu wypieków i deserów we Francji. W odróżnieniu od klasycznego biszkoptu, technika przygotowania tego ciasta polega na ubijaniu całych jajek z cukrem w kąpieli wodnej. Biszkopt jest przekładany maślanym kremem kawowym, choć dzisiaj coraz częściej krem maślany jest zastępowany lżejszym kremem, np. muślinowym. Porcja dla 6-8 osób Przygotowanie : 30 min. Pieczenie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaDziś propozycja na Święta - prosta babka w nieco zdrowszej i mniej tradycyjnej wersji, ale równie pysznej. Babka jest puszysta, mięciutka i wilgotna, robiona z mąki pełnoziarnistej i orkiszowej, nie ma w niej też cukru - słodycz zapewniają banany oraz daktyle. Ciasto nie jest bardzo słodkie, więc jeśli ktoś lubi słodsze wypieki to polecam dodać miód lub ksylitol. Babka miała(...)kawałku zaczęła znikać, więc stwierdziłam, że już nie ma sensu dorabiać. Jednak bardzo polecam ją wykonać, bo świetnie będzie podkreślać smak ciasta :) Ciasto można również zrobić jak zwykły chlebek bananowy i zajadać nie tyko na Święta. Babka jest w wersji nieco lżejszej, dlatego może posłużyć jako zdrowsza przekąska albo nawet śniadanie. Świetnie będzie smakować posmarowana masłem orzechowym
Healthy food explorerPyszne ciasto miodowo-korzenne z masą jabłkową i budyniową. Idealne na Święta z filiżanką kawy w rodzinnym gronie. Ciasto najlepiej smakuje na 2-3 dzień po przełożeniu masami. Miodownik udekorowałam naturalnymi posypkami od Delecty. Ciasto miodowe: 3 szkl mąki kostka margaryny 1 łyżka miodu jajko łyżka przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 1/2 szkl
Smakołyki Asibył hit tegorocznych świąt! Kombinacja smaków, która bardzo zaciekawiła moich gości. Ananas, orzechy, piernikowe ciasto typu murzynek. Z dnia na dzień coraz smaczniejsze, jeszcze bardziej wilgotne. Długo zachowuje świeżość, więc na kilkudniowe święta doskonały.. Ten piernik się obronił, nie to, co świąteczny sernik, który pozostawiał wiele do życzenia (nie do końca udany eksperyment, ale kilka poprawek(...)proszek do pieczenia, sodę oraz wsypać przyprawę do piernika. Całość wymieszać. Jajka ubić do spienienia i zwiększenia objętości. Połączyć z czekoladową mieszanką oraz suchymi składnikami krótko miksując. Tak przygotowane ciasto na piernik przelać do keksówki o dolnych wymiarach około 28x8 cm wysmarowanej wcześniej masłem i obsypanej mąką pszenną. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez około 50 minut
Nastoletnie WypiekanieŚwiąt został tydzień, więc jeśli szukacie jeszcze pomysłu na łatwe ciasto pachnące przyprawami korzennymi, oto i ono! Babka piernikowa oblana czekoladą, którą dodatkowo możecie posmarować lub przełożyć powidłami śliwkowymi lub innym dżemem. Robi się ją błyskawicznie, co jest zaletą w okresie kiedy wszyscy jesteśmy zabiegani i zajęci różnymi sprawunkami. Nie dajcie się zwariować w szale przedświątecznych przygotowań i stawiajcie
Smakowity Blog Kulinarnyciasto jest świetne nie tylko na Święta. Nadaje się na każdą okazję. Jest pyszne i śmiało mogę je polecać każdemu miłośnikowi ciast z orzechami i kremem budyniowym. Nazywa się orzechowiec bo warstwa orzechów jest dość konkretna i orzechy są dobrze wyczuwalne w smaku. Orzechowiec to dość łatwe ciasto . Warstwy sprawiają, że wydaje się być pracochłonne. Jednak daję słowo
Smaczna PyzaRadosnych Świąt Bożego Narodzenia !!! składniki: 1 płat ciasta francuskiego ok. 1 płaska łyżeczka cynamonu ok. 2 łyżki cukru wykonanie: Ciasta rozwałkowujemy. Wykrawamy foremką ciasteczka na kształt choinek. Nacinamy je poziomo. Oprószamy je cukrem wymieszanym z cynamonem. Pieczemy w 190 st. C., do zrumienienia
Domowy Smak Jedzeniasodzie, przełożone powidłami i orzechami. Trzy warstwy ciasta przekłada się przed upieczeniem, dzięki czemu placek jest zwarty, miękki, a smaki się przenikają. To jedno z tych ciast, które piekło się z okazji świąt i większych uroczystości, a jego zaletą, poza smakiem oczywiście, jest to, że im dłużej ciasto leży, tym jest smaczniejsze. Dlatego można je upiec nawet
Trzeci talerzczasy dzieciństwa. Tak jak już kiedyś Wam wspominałam, ciasta w moim domu rodzinnym dzielą się na dwie kategorie te codzienne i te od święta. Tak, tak, codzienne- jakieś domowe ciasto jest prawie zawsze;) Ciasto migdałowe ze śliwkami należy do kategorii codziennych placków. Jest smaczne i proste. Smak śliwek świetnie komponuje się z aromatem migdałowym
Rusty ForkWielkanoc bez mazurka? Wykluczone. Mazurek to ciasto Wielkanocne i nie ma Świąt bez niego. Babkę odpuszczę, ale mazurek, bogaty w bakalie musi być. Tym razem padło na mazurek orzechowo-kajmakowy. Skąd taki pomysł? Tata co rok narzekał, że dla niego ciasto kruche jest za suche, za twarde… Trzeba było się dostosować i w tym roku mazurek nieco zmienił
Mieszam w GarnkuOpis: Choć już po świętach, zapisuję także ten wyśmienity przepis, ponieważ jest wyśmienity. Wilgotne ciasto piernikowe typu „kostka”, przekładane powidłami, udekorowane polewą czekoladową. Łatwe do przygotowania. Składniki: 3 jajka 200 g mąki 250 ml mleka 200 g cukru 2 łyżki kakao 200 g masła 2 łyżki miodu 2 łyżki przyprawy piernikowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciastka i ciastaPrzy okazji świąt w związku z dietą bezglutenową córki szukałam przepisu na sernik, który mogłabym jej upiec bez obaw. Przeszukując internet natrafiłam na sernik krakowski
Bernika - moj kulinarny pamietnikzwiązku z tym, że niedługo święta po raz kolejny szaleje z miodem i zapachem piernikowym. Uwielbiam miodowniki, mogą być z ciasta kruchego jak i babkowego wszystkie są wspaniałe. To ciasto, które przedstawiam również ma wyjątkowy smak, połączyłam je z kaszą manną i dżemem jagodowym co wzbogaciło jego walory.Polecam. Zapraszam... Stopień trudności : prosty, masło do masy należy wyjąć
Kubki smakuKlasyczne ciasto na Boże Narodzenie. Długo zachowuje świeżość, więc spokojnie można je upiec kilka dni przed świętami. Trzeba jednak pamiętać, by zawinąć ciasto w ściereczkę lub folię, by nie wyschło. Bardzo lekkie, aromatyczne, z mnóstwem bakalii w środku. Ja mojego keksa polałam lukrem, można również posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Polecam! Składniki: Ciasto: 180 g miękkiego
Nastoletnie Wypiekanieetapów. Pierwszy z nich będzie tematem tego wpisu i jest to zagniatanie ciasta, które następnie musi leżakować minimum 4 tygodnie w chłodnym miejscu. Kiedy ciasto dojrzeje, należy je upiec na około tydzien przed świętami i dać mu kilka dni na zmięknięcie, a na 2-3 dni przed wigilią ciasto należy przełożyć ulubioną masą i oblać pyszną czekoladą
DefinicjaSmakuproszku do pieczenia. Pyszna zarówno sama jak i polana ulubionym lukrem. Ciasto z białek bardzo często pojawiało się u mnie w domu nie tylko z okazji świąt. Nazywaliśmy je również dość nietypowo: "ciasto Rafałkowe". Przyczyna była prosta. Jeden z moich kuzynów tylko to jedno ciasto uwielbiał, więc zawsze gdy nas odwiedzał, specjalnie dla niego babka z białek pojawiała się
maniapieczeniaCoraz bliżej święta…coraz bliżej święta. W zawiązku z tym moją głowę zaprzątają myśli o ciastach z dużą ilością czekolady, ciężkie, wilgotne, przekładane, a wszystkie podrasowane świąteczną nutką imbiru, cynamonu, kardamonu, goździków, pomarańczy. Czytając przepis na czekoladowo-imbirowe ciasto od razu wiedziałam, że muszę go zrobić. I choć mój mąż prosi się od dłuższego czasu
Made By Mom And Son