ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:106/679)

Babka piernikowa 271

Świąt został tydzień, więc jeśli szukacie jeszcze pomysłu na łatwe ciasto pachnące przyprawami korzennymi, oto i ono! Babka piernikowa oblana czekoladą, którą dodatkowo możecie posmarować lub przełożyć powidłami śliwkowymi lub innym dżemem. Robi się ją błyskawicznie, co jest zaletą w okresie kiedy wszyscy jesteśmy zabiegani i zajęci różnymi sprawunkami. Nie dajcie się zwariować w szale przedświątecznych przygotowań i stawiajcie

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto Orzechowiec 393

ciasto jest świetne nie tylko na Święta. Nadaje się na każdą okazję. Jest pyszne i śmiało mogę je polecać każdemu miłośnikowi ciast z orzechami i kremem budyniowym. Nazywa się orzechowiec bo warstwa orzechów jest dość konkretna i orzechy są dobrze wyczuwalne w smaku. Orzechowiec to dość łatwe ciasto . Warstwy sprawiają, że wydaje się być pracochłonne. Jednak daję słowo

Smaczna Pyza
ekspresowe ciasteczka francuskie choineczki oprószone cukrem z cynamonem 140

Radosnych Świąt Bożego Narodzenia !!! składniki: 1 płat ciasta francuskiego ok. 1 płaska łyżeczka cynamonu ok. 2 łyżki cukru wykonanie: Ciasta rozwałkowujemy. Wykrawamy foremką ciasteczka na kształt choinek. Nacinamy je poziomo. Oprószamy je cukrem wymieszanym z cynamonem. Pieczemy w 190 st. C., do zrumienienia

Domowy Smak Jedzenia
Placek przemyski – kuchnia podkarpacka 681

sodzie, przełożone powidłami i orzechami. Trzy warstwy ciasta przekłada się przed upieczeniem, dzięki czemu placek jest zwarty, miękki, a smaki się przenikają. To jedno z tych ciast, które piekło się z okazji świąt i większych uroczystości, a jego zaletą, poza smakiem oczywiście, jest to, że im dłużej ciasto leży, tym jest smaczniejsze. Dlatego można je upiec nawet

Trzeci talerz
Szybkie ciasto migdałowe ze śliwkami 117

czasy dzieciństwa.  Tak jak już kiedyś Wam wspominałam, ciasta w moim domu rodzinnym dzielą się na dwie kategorie te codzienne i te od święta. Tak, tak, codzienne-  jakieś domowe ciasto jest prawie zawsze;) Ciasto migdałowe ze śliwkami należy do kategorii codziennych placków. Jest smaczne i proste.   Smak śliwek świetnie komponuje się z aromatem migdałowym

Rusty Fork
Mazurek orzechowo-kajmakowy 124

Wielkanoc bez mazurka? Wykluczone. Mazurek to ciasto Wielkanocne i nie ma Świąt bez niego. Babkę odpuszczę, ale mazurek, bogaty w bakalie musi być. Tym razem padło na mazurek orzechowo-kajmakowy. Skąd taki pomysł? Tata co rok narzekał, że dla niego ciasto kruche jest za suche, za twarde… Trzeba było się dostosować i w tym roku mazurek nieco zmienił

Mieszam w Garnku
Kostka piernikowa 220

Opis: Choć już po świętach, zapisuję także ten wyśmienity przepis, ponieważ jest wyśmienity. Wilgotne ciasto piernikowe typu „kostka”, przekładane powidłami, udekorowane polewą czekoladową. Łatwe do przygotowania. Składniki: 3 jajka 200 g mąki 250 ml mleka 200 g cukru 2 łyżki kakao 200 g masła 2 łyżki miodu 2 łyżki przyprawy piernikowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciastka i ciasta
Sernik krakowski bezglutenowy 160

Przy okazji świąt w związku z dietą bezglutenową córki szukałam przepisu na sernik, który mogłabym jej upiec bez obaw. Przeszukując internet natrafiłam na sernik krakowski

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Miodownik z kaszą manną 184

związku z tym, że niedługo święta po raz kolejny szaleje z miodem i zapachem piernikowym. Uwielbiam miodowniki, mogą być z ciasta kruchego jak i babkowego wszystkie są wspaniałe. To ciasto, które przedstawiam również ma wyjątkowy smak, połączyłam je z kaszą manną i dżemem jagodowym co wzbogaciło jego walory.Polecam. Zapraszam... Stopień trudności : prosty, masło do masy należy wyjąć

Kubki smaku
Keks świąteczny z bakaliami 178

Klasyczne ciasto na Boże Narodzenie. Długo zachowuje świeżość, więc spokojnie można je upiec kilka dni przed świętami. Trzeba jednak pamiętać, by zawinąć ciasto w ściereczkę lub folię, by nie wyschło. Bardzo lekkie, aromatyczne, z mnóstwem bakalii w środku. Ja mojego keksa polałam lukrem, można również posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Polecam!  Składniki: Ciasto: 180 g miękkiego

Nastoletnie Wypiekanie
Piernik Staropolski / przygotowanie ciasta dojrzewającego 194

etapów. Pierwszy z nich będzie tematem tego wpisu i jest to zagniatanie ciasta, które następnie musi leżakować minimum 4 tygodnie w chłodnym miejscu. Kiedy ciasto dojrzeje, należy je upiec na około tydzien przed świętami i dać mu kilka dni na zmięknięcie, a na 2-3 dni przed wigilią ciasto należy przełożyć ulubioną masą i oblać pyszną czekoladą

DefinicjaSmaku
Lekka cytrynowa babka z białek 215

proszku do pieczenia. Pyszna zarówno sama jak i polana ulubionym lukrem. Ciasto z białek bardzo często pojawiało się u mnie w domu nie tylko z okazji świąt. Nazywaliśmy je również dość nietypowo: "ciasto Rafałkowe". Przyczyna była prosta. Jeden z moich kuzynów tylko to jedno ciasto uwielbiał, więc zawsze gdy nas odwiedzał, specjalnie dla niego babka z białek pojawiała się

maniapieczenia
Pyszne Ciasto Imbirowo Czekoladowe 364

Coraz bliżej święta…coraz bliżej święta. W zawiązku z tym moją głowę zaprzątają myśli o ciastach z dużą ilością czekolady, ciężkie, wilgotne, przekładane, a wszystkie podrasowane świąteczną nutką imbiru, cynamonu, kardamonu, goździków, pomarańczy. Czytając przepis na czekoladowo-imbirowe ciasto od razu wiedziałam, że muszę go zrobić. I choć mój mąż prosi się od dłuższego czasu

Made By Mom And Son
Pasta do smarowania foremek do pieczenia - ciasto nie przywiera 124

Przygotowania do świąt idą już pełną parą! Za chwilę piekarniki pójdą w ruch, a wraz z nimi nasze formy, tortownice i blaszki do pieczenia. Ja do tej pory do ich wykładania używałam, albo papieru do pieczenia, albo po prostu natłuszczałam je masłem, a potem obsypywałam kaszą manną lub tartą bułka. Niestety taka metoda nie zawsze zdawała egzamin, szczególnie przy(...)rewelacyjny patent, którym podzieliła się na swoim blogu Karolina z Cake Caprice. Jest to pasta przygotowana na bazie mąki i tłuszczu. Wystarczy posmarować nią foremki i ciasto samo z nich wyskoczy! Serdecznie polecam Wam ten sposób, przetestowałam go już kilka razy i zdaje egzamin na 200%. Pasta do smarowania foremek do pieczenia Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 50 g masła

Kulinarne przygody Gatity
Makowa Choinka 164

maku, moją propozycją jest wprost ekspresowa makowa choinka Bardzo szybkie świąteczne ciasto na bazie ciasta francuskiego i maku. Makowa choinka jest bardzo prosta do zrobienia a przy tym efektownie wygląda. Na pewno mile zaskoczy naszych gości :) To ciasto nie może się nie udać, więc polecam je każdemu ! W święta jest tyle pysznych rzeczy do zrobienia, że na upieczenie(...)ciasta może zabraknąć siły lub czasu, dlatego ten przepis doskonale się sprawdzi, na zrobienie go nawet w ostatniej chwili wystarczy pół godzinki i jest :) Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 opakowanie masy makowej z bakaliami 1 jajko   Przygotowanie:   Rozwijamy 1 ciasto francuskie  smarujemy całą powierzchnię makiem na grubości ok 0,5 cm i przykrywamy drugim płatem ciasta.Wycinamy

W kuchennej krainie
Keks świąteczny 224

Keks świąteczny(ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie świąt) Składniki:(na wąską blaszkę ok. 38x11cm)- 25dag mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki) - kostka margaryny- 1,5 szklanki cukru pudru - łyżka stołowa proszku do pieczenia - 6 jajek- 0,5kg bakalii (pokruszone orzechy,migdały,rodzynki,suszone śliwki oraz skórka pomarańczy) lubkupić gotową mieszankę do keksaSposób(...)Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Bakalie w mące wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy łyżką. Gotową masę wlewamy do blaszki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy przez ok. 50 min. Smacznego ;) No i oczywiście bez tej piosenki też nie wyobrażam sobie świąt ;)  Wesołych świąt życzy:Michał

Gotuj Z Muzyką
Cytrusowy deser w wersji świątecznej 139

Przedwczoraj pisałam, że rzadko robię ciasta warstwowe, a tu w ciągu tygodnia podaję przepis na trzecie ciasto z kilku warstw ;) Ach te kobiety... Na spód ciasta wykorzystałam pierniczki pieczone przed Świętami (przezornie ich nie zdobiłam, by móc je wykorzystać później).  Galaretek, żelatyny czy agaru używam często w trosce o stawy. Usłyszałam niedawno na fascynującym wykładzie, że nogi człowieka(...)wymieszać. Przełożyć śmietanę na mandarynki. Wyrównać powierzchnię łopatką. Wierzch deseru posypać ścieraną czekoladą. Ewentualnie udekorować. Odstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc. ------ Podobne: Tort makowo-kawowy Tureckie ciasto szpinakowe Warstwowy miodownik

Weekendy w domu i ogrodzie
Keks świąteczny | Cwibak 156

pomarańczowego lukru. Dodatkowo prosty i szybki do przygotowania, dzięki czemu można się cieszyć jego smakiem nie tylko od Święta, ale także na co dzień. Idealny z kubkiem gorącej herbaty. Składniki (forma o wymiarach 12 cm x 31 cm): Ciasto: WAŻNE: Składniki mają być w temperaturze pokojowej. 2 szklanki (280 – 300 g) mąki pszennej + 2 łyżki do obtoczenia

Fitsweet.me
Keks świąteczny | Cwibak 176

pomarańczowego lukru. Dodatkowo prosty i szybki do przygotowania, dzięki czemu można się cieszyć jego smakiem nie tylko od Święta, ale także na co dzień. Idealny z kubkiem gorącej herbaty. Składniki (forma o wymiarach 12 cm x 31 cm): Ciasto: WAŻNE: Składniki mają być w temperaturze pokojowej. 2 szklanki (280 – 300 g) mąki pszennej + 2 łyżki do obtoczenia

Fitsweet.me
Tort orzechowy 143

okazji Święta Dnia Matki wszystkim Mamom życzę spełnienia marzeń, wielu pozytywnych wzruszeń oraz pociechy z dzieci. Przy okazji prezentuję przepis na pyszny tort orzechowy. Upieczcie, bo warto!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 5 jajek, ½ szklanki cukru, 150g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych, 6 łyżek mąki pszennej, 1 łyżeczka octu, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, Masa orzechowa: 200g zmielonych orzechów włoskich(...)listki do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem, ocet oraz orzechy. Delikatnie mieszam. Ciasto wylewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Przestudzony biszkopt przekrawam na trzy równe blaty. Biszkopty nasączam likierem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Orzechowe szaleństwo 646

postawisz na stół podczas świąt :) ? Zapraszam na mój  pierwszy przepis (Karolina) :) Mam nadzieję że przypadnie wam do gustu :) Zapraszam, a przy okazji życzę wesołych świąt!Składniki:(na dużą blachę)Ciasto:- 5 żółtek -  1 kostka masła - 2 szklanki mąki pszennej - 200g cukru pudru- 1 opakowanie cukru waniliowegoKrem(bita śmietana):- 0,5l śmietanki

Gotuj Z Muzyką
Sernik ze skorupka jak creme brulee 134

Rzadko robię serniki, ale przed świętami pomyślałam ze warto zrobić probe i znaleźć taki który w tym roku zagości na stole świątecznym. Po zeszłorocznych wpadkach, dwukrotnie nieudanym serniku wiedeńskim postanowiłam nie robić ciasta w ciemno tylko wcześniej kilka wypróbować. Na pierwszy ogień poszedł sernik creme brulee, który znalazłam u Cioccolato gatto i który połączyłam z tym sernikiem Kasi . Wyszedł

Bernika - moj kulinarny pamietnik