trochę ciekawych historii co się zmieniło za ten rok :D Jak impreza urodzinowa bez tortu, a jako urodziny są dzień przed Wigilią Bożego Narodzenia, to musi w tym torcie być trochę smaku świąt. Dziś prezentuję tort, w którym są połączone moje ulubione składniki - tort piernikowy z solonym karmelem. Jak można zauważyć na moim instagramie , jestem(...)śnieżne dni. No i trzeci mój ulubieniec, który wystąpił w tym torcie, to ser. Prosty, zwyczajny twaróg na sernik, który dodałem do kremu. Tort smakował naprawdę pysznie! Wilgotne blaty ciasta korzennego, krem serowy i dodatek solonego karmelu - prawdziwa uczta dla podniebienia :) Tort piernikowy z solonym karmelem - przepis: Solony karmel (Przepis TU ): 200 g cukru (szklanka) 70 g masła
Kuchnia ŁukaszaSernik makowy bez pieczenia to kolejna propozycja na słodkie ciasto świąteczne. Pyszna masa serowa jest najeżona drobno zmielonym makiem, a dzięki dodatkowi ubitej śmietanki, sernik ma
Smakołyki BerenikiDziś przepis na mój ulubiony makowiec, który piekę jedynie na Święta. Pyszne makowe nadzienie, hojnie nadziane bakaliami, otulone mięciutkim, ucieranym ciastem. Dopełnieniem
Rozpustne gotowanieMoje ulubione ciasto z lat dzieciństwa. Miodowe blaty przełożone warstwą grysikowego kremu, dla mnie idealne połączenie. Nie dość, że ciasto jest przepyszne to jest także niezwykle
Krakowskie smaki AniŚwięta dla mnie smakują piernikiem, czekoladą i pomarańczami. Był już piernik z kremem czekoladowym , a tym razem postanowiłam zrobić odwrotnie i połączyć czekoladowe
Cynamonowe szczęścienadchodzące Święta Bożego Narodzenia mam dla Was przepis na czekoladową korzenną szarlotkę, która jest w 100% wegańska. Z pewnością sprawi ona radość wszystkim zgromadzonym przy świątecznym stole gościom. Do pieczenia wykorzystałam pierwszą na rynku 100% roślinną kostkę do pieczenia Kasia bez laktozy. #mojeciasto #upieczbliskimradosc #kasiainspiruje #bozenarodzenie #kasiamojeciasto #bezlaktozy #kasiabezlaktozy Składniki na ciasto: 4 szklanki(...)manną formy ścierać na tarce o grubych oczkach ciasto. Rozłożyć równomiernie. Podpiec w piekarniku ok 20 minut w 180˚C. Na podpieczony spód rozłożyć równomiernie jabłka a na wierzch zetrzeć drugą część schłodzonego ciasta. Piec 50 - 55 minut w 180˚C. Ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Wszystkiego najlepszego na Święta
AZgotuj!Dzień dobry :-) Dzisiaj przepis na babkę, tak mnie naszło, bo bardzo lubię, a dawno nie było. Babka to u mnie obowiązkowy wypiek na każde święta
kruche babeczkiŚwięta Bożego Narodzenia to wyjątkowy, magiczny czas. Na świątecznym stole nie może zabraknąć wielu tradycyjnych potraw i wypieków. Dziś przedstawiam Wam przepis na pyszne korzenne markizy. Ciasteczka te mogą z powodzeniem znaleźć miejsce na stole i być doskonałym deserem w świąteczne dni. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, 100g masła, 1 jajko, 3 łyżki cukru, 1 opakowanie
Tradycyjna kuchnia KasiPiernik staropolski w innym wydaniu bo w połączeniu z kremem kawowym. Ciasto przypadnie do gustu miłośnikom kawy i piernika. Rodzina będzie zachwycona jak ugościmy ich w
wesoła kuchniaDzisiaj część druga świątecznych propozycji :) Tym razem ciasta w różnych odsłonach. Ja tradycyjnie piekę trzy - sernik, piernik i makowiec. A jakie są wasze przepisy na tegoroczne
FitKotJa wiem, że do Świąt jeszcze sporo czasu i nawet denerwują mnie bardzo pojawiające się już na początku listopada świąteczne reklamy, ale niektóre przygotowania trzeba
Smaczna Pyzazdrowych i pogodnych świąt Bożego narodzenia, pięknej wigilii, mnóstwa prezentów, a przede wszystkim peeełnych brzuchów i rodzinnej atmosfery! (; Dziś krótko i na temat: zapraszamy Was na tartę z makiem! Ze względu na mak danie można zaliczyć do świątecznych, ale swoją rolę spełni również w innych okolicznościach, także koniecznie zapraszamy do spróbowania! (; Składniki: Ciasto: kostka zimnego masła(...)czasu odsączamy go na sicie lub gazie i odstawiamy. Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, splaszczamy je, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką i wylepiamy nim dno formy do tarty. Ciasto nakuwamy widelcem na całej powierzchni lub wysypujemy na nie fasolę (w celu równego
Symfonia SmakówPiernik niejedno ma imię. Czy to malutki, kruchy i dekorowany lukrem piernik na choinkę, czy miękki i mocno nadziany dżemem, czy taki – piernik duży, wilgotny, idealny
Karo in the KitchenBabka piernikowa to nie tradycyjny piernik, ale jest smaczna i ekspresowa w przygotowaniu. Zamiast zwykłej babki-murzynka upiekłam piernikową i już wiem, że na święta
Kolorowy PrzepisownikSernikiem Teściowej, ponieważ przepis dostałam od mamy M. Powiem Wam w sekrecie, że ten sernik to uzależnienie, przez całe święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc (system wymiany świątecznej, pierwszy rok to Wielkanoc u mnie a Boże Narodzenie u M., w tym roku odwrotnie, działa!) odżywiałam się prawie wyłącznie tym sernikiem, mam wrażenie, że zjadłam ponad połowę blaszki(...)órki kokosowe rodzynki/brzoskwinie Przygotować kruchy spód: mąkę wymieszać z proszkiem, cukrem i solą, dodać masło i posiekać je na drobno, dodać żółtka i śmietanę, po czym szybko zagnieść gładkie ciasto. Zbitą kulkę zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1h. Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, wyłożyć na nią ciasto i dokładnie rozciągnąć na całym dnie
Przepysznik - BLW i nie tylko