Niedługo święta i widać to już niemal wszędzie. Galerie, witryny sklepowe, reklamy w tv... a nawet Wy moi kochani widzę, że zaczynacie rozglądać się
Kuchnia w czekoladziePaszteciki francuskie z farszem pieczarkowo kapuścianym, są smaczną, wigilijną przystawką . Doskonale komponują się z czerwonym barszczem. Polecam nie tylko od święta, to
Takie tam pichcenieTo przepis na super szybki piernik, na który wystarczy tylko zamieszać składniki i upiec. Bajecznie prosty i naprawdę smaczny. Piernik idealny nie tylko na Święta
Kuchnia domowa Aniprezentach, porządkujemy dom, sprzątamy. W tej całej gonitwie, spróbujmy choć na moment się zatrzymać. Przytulmy bliskie nam osoby, podziękujmy im, przeprośmy za to co złe. Święta Bożego Narodzenia to czas oczekiwania przepełniony miłością, radością i ciepłem. Dołóżmy wszelkich starań aby takimi się stały. Składniki: - 130g miękkiego masła - pół szklanki brązowego cukru - pół szklanki płynnego(...)piernika - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy miód, przesianą mąkę, przyprawę i proszek do pieczenia. Całość bardzo dokładnie zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 25 minut do lodówki. Rozwałkowujemy część ciasta (wałek i stolnica są delikatnie podsypane mąką) i wycinamy pierniczki. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem
Pan i Pani Smith w kuchniBardzo pyszne, słodkie ciasto kajmakowe. Puszysty biszkopt i herbatniki przełożone masą na bazie budyniu i masy kajmakowej, całość posypana startą czekoladą. Pyszności. Idealne
KuchniaWeDwoje.plKrajanka piernikowa to pomysł na domowe pierniki, które możecie przygotować dosłownie kilka dni przed samymi świętami. Do ich przyrządzenia nie potrzebujemy żadnych foremek. Wystarczy z
UgotowaćKolejna moja propozycja dań na Święta Bożego Narodzenia to krokiety z kapustą i grzybami. To danie rok rocznie gości na naszym wigilijnym stole. Serdecznie polecam podać go z pysznym barszczem czerwonym- najlepiej domowej roboty. KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI ORAZ Z BARSZCZEM CZERWONYM Ciasto: 1 jajko 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mleka sól do smaku
Gotuję TestujęBywają przepisy, w których tartę trzeba upiec przed włożeniem na nią pozostałych składników, najlepiej z ziarnami grochu/fasoli/orzechami w środku, żeby ciasto zachowało swój kształt. Ja chciałabym
CiastkozercyLato i jesień to okres, w którym mamy dostępnych wiele świeżych owoców pochodzących z upraw w naszym kraju. Domowy kompot to napój, który zastąpi nam sok
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Klimat świąteczny wkrada się do naszych domów, a cóż oprócz zapachu choinki i dźwięku kolęd kojarzy nam się ze świętami? Dla mnie to zapach piernika
Smakołyki BerenikiCiast biszkoptowych nie było jeszcze u mnie na blogu, a są one często bazą do ciast przekładanych i tortów.Dział z biszkoptami zapoczątkuję dziś przepisem na
Smakołyki BerenikiCiasto niemal identyczne jak tort piernikowy, jednak przygotowany w formie ciasta, które wyglądem, a nawet troszkę smakiem przypomina miodownik. Powidła śliwkowe idealnie komponują się z słodziutką
Słodka StronaZapewniamy, pierniczki są pyszne, mięciutkie, pachnące świętami... po prostu - wyśmienite! Można je przechowywać nawet 2 tygodnie i na pewno nic nie stracą ze swoich
kgwjanczewoczasy dzieciństwa. To takie moje comfort food, sentymentalna, kulinarna podróż do przeszłości i zarazem kultowe słodycze okresu PRL-u. Najczęściej pojawiały się na stole w czasie świąt Bożego Narodzenia, ale są odpowiednie na każdą okazję. Moja babcia zawijała je w sreberka i wieszała na choince, jak bombki. Pyszne kruche ciasteczka wypełnione ulubionym kremem, z dodatkiem całych orzechów(...)elektryczna do wypieku "skorupek". Przepis został też przystosowany do wykonania w robotach Kohersen Mycook Ciastka orzeszki z kremem czekoladowym i orzechami - składniki proporcje na około 35-45 ciasteczek Kruche ciasto na orzeszki 250 g mąki pszennej tortowej 50 g cukru pudru 1 całe duże jajko 120 g miękkiego masła 2 łyżeczki cukru waniliowego pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataRyba po grecku to potrawa, która z Grecją nie ma nic wspólnego, znana i popularna jest tylko w Polsce. Najczęściej gości na naszych stołach na Święta
Oryginalny smak