ciasta na boże narodzenie - 7218 przepisów (strona:252/482)

Ciasto na pierogi 147

Pierogi są nieodłącznym elementem świąt i to właśnie one wyróżniają naszą polską kuchnię, choć pierwotnie wywodzą się z Chin. Przepisów na idealne ciasta na pierogi jest

PysiaGotuje.pl
Piernik ze śliwkami 492

pierniczki możemy sobie upiec o każdej porze roku, któż nam zabroni ;), jednak to właśnie w czasie świąt Bożego Narodzenia smakują one najlepiej, a cały proces ich przygotowywania to dla mnie niemalże magia...;). Piernik, który Wam dziś polecam, to bardzo aromatyczne, wilgotne, mięsiste ciasto wzbogacone o suszone śliwki, wcześniej namoczone w rumie. Pycha! Piernik jest bardzo prosty w wykonaniu

Opowieści z piekarnika
Włoska babka panettone - uproszczona wersja. 218

Panettone to rodzaj włoskiej babki spożywanej szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia czy też Nowego Roku. Proces powstawania tej babki jest bardzo długi więc ja mam dziś dla Was bardzo uproszczony sposób na jej wykonanie. Ciasto wypiekane jest w kształcie wysokiej kopuły więc bez specjalnej foremki będzie to nieco utrudnione. Ja użyłam foremkę oczywiście od firmy ALFATEC

Radość kipiąca uśmiechem.
Cynamonowy miodownik z masą budyniowo-jabłkową. 163

     Dzisiaj zapraszam Was na pyszne, jesienne ciacho. Jest to ciasto miodowe, przełożone pysznym kremem budyniowo-jabłkowym. Jak dla mnie, rewelacja! Polecam!!! Składniki na

Rozpustne gotowanie
Przepis na piernik świąteczny dojrzewający 158

Przepis na piernik świąteczny dojrzewający jest w rodzinie państwa Malesów przekazywany z pokolenia na pokolenie od XIX wieku. Jest zarazem obowiązkową potrawą na Boże Narodzenie - podobnie jak barszcz z uszkami, łazanki z kapustą i grzybami i kutia. Recepturę publikujemy w takiej formie, w jakiej spisała ją nestorka rodu - Jadwiga Barska. Piernik świąteczny dojrzewający należy upiec minimum tydzień przed(...)suszone śliwki, figi, kandyzowana skórka pomarańczowa, itd) domowa przyprawa do piernika (można zastąpić również gotowymi mieszankami dostępnymi w sklepach) około 500 g mąki (mąka dodawana jest stopniowo podczas wyrabiania ciasta w takiej ilości, żeby w cieście, łyżka utrzymywała się przez chwilkę w pozycji pionowej) Przepis na piernik świąteczny dojrzewający - przygotowanie wariant dla tradycjonalistów Dwie szklanki miodu i szklankę cukru roztopić

Cztery Fajery
Ciasto cytrynowe na maśle 479

Zastanawiam się, czy koniec listopada to właściwa pora na ciasto cytrynowe. Hmmm właściwie to jest coś takiego jak odpowiednia pora? Myślę, że kiedy w grę wchodzi dobre jedzenie i zachcianki, odpowiedź może być tylko jedna – zdecydowanie nie. Przecież kiedy mam ochotę na lody, nie zastanawiam się, czy jest lato, czy zima. Jedziemy do pierwszego lepszego sklepu, w którym mamy(...)cały rok, bo sezon będzie dopiero w Boże Narodzenie. Tak samo mam z cynamonem, niby kojarzy się z rozgrzewającą herbatką i przytulnym miejscem jesienną porą, ale ja kocham cynamon i nie czekam na odpowiednią porę, dodaję go do prawie wszystkiego . Więc naszła mnie ochota na wilgotne ciasto cytrynowe z lepką i orzeźwiającą cytrynową polewą . Zazwyczaj w przepisach

Słodkie Gotowanie
Smażone pierogi z kaczką i masłem majerankowym 145

Dzisiaj tradycyjne polskie smaki, które goszczą w kuchni mojej mamy. Smażone pierogi z kaczką to smak mojego dzieciństwa. Robiła je moja babcia, mama, teraz ja robię

Oryginalny smak
Smażone pierogi z kaczką i masłem majerankowym 134

Dzisiaj tradycyjne polskie smaki, które goszczą w kuchni mojej mamy. Smażone pierogi z kaczką to smak mojego dzieciństwa. Robiła je moja babcia, mama, teraz ja robię

Oryginalny smak
Przepis na piernik świąteczny dojrzewający 226

Przepis na piernik świąteczny dojrzewający jest w rodzinie państwa Malesów przekazywany z pokolenia na pokolenie od XIX wieku. Jest zarazem obowiązkową potrawą na Boże Narodzenie - podobnie jak barszcz z uszkami, łazanki z kapustą i grzybami i kutia. Recepturę publikujemy w takiej formie, w jakiej spisała ją nestorka rodu - Jadwiga Barska. Z tego przepisu na piernik świąteczny dojrzewający dobrze(...)suszone śliwki, figi, kandyzowana skórka pomarańczowa, itd) domowa przyprawa do piernika (można zastąpić również gotowymi mieszankami dostępnymi w sklepach) około 500 g mąki (mąka dodawana jest stopniowo podczas wyrabiania ciasta w takiej ilości, żeby w cieście, łyżka utrzymywała się przez chwilkę w pozycji pionowej) Przepis na piernik świąteczny dojrzewający - przygotowanie wariant dla tradycjonalistów Dwie szklanki miodu i szklankę cukru roztopić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasteczka pomarańczowe z masą figowo-orzechową 148

Przepyszne, aromatyczne ciasteczka z dodatkiem skórki pomarańczowej, przełożone masą z suszonych fig z orzechami włoskimi . Przepis na masę podawałam jakiś czas temu i mam nadzieje, że

Oryginalny smak
Kutia z makaronem 258

U mnie już świątecznie . Przedstawiam przepis na rarytas mojego dzieciństwa - kutię , ale nie taką klasyczną, z pszenicą, ale zmodyfikowaną, z makaronem . To zawsze była najważniejsza potrawa

Kawa z mlekiem
Bożonarodzeniowe inspiracje. 163

Skandynawski chlebek . Edyta Guhl. Witajcie, zapraszam na krótką podróż fotograficzną w przeszłość. No, może nie aż taką daleką...Chciałabym Wam dzisiaj pokazać, co działo się u

dolcevitainmykitchen
DOMOWE CIEPŁE LODY 213

         Na pewno znacie i lubicie "ciepłe lody", które niegdyś kupowano w spożywczych sklepikach osiedlowych. Niestety, wiele z nich już

W kuchni Karmel-itki
BEZGLUTENOWY TORT CZEKOLADOWY 247

     Lubię słodycze, a w szczególności czekoladę. Zresztą któż jej nie lubi? Najlepszy poprawiacz nastroju, humoru, co dostarcza potrzebnej w zimowe i długie popołudnia

W kuchni Karmel-itki