ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:524/937)

Cytrynowa kostka – owsiane ciasto z mleczno-cytrynowym kremem 148

Kruchutkie, cytrynowe, kremowe. Kocham tak proste i tak wyraziste ciasta. Idealne dla niespodziewanych gości albo wtedy, gdy mam ochotę na coś słodkiego ale nie mam czasu tkwić w kuchni dłużej niż 20 minut.   Naszykujcie sobie blachę do pieczenia o wymiarach ok. 18-27cm lub trochę mniejszą, ewentualnie minimalnie większą. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia, piekarnik nastawcie(...)jasna i zgęstnieje – około 5-6 minut. I już – krem gotowy! Niczego więcej z nim robić nie trzeba. Wyłóżcie krem na naszykowany owsiany spód, zasypcie resztą kruchej masy i delikatnie ją dociśnijcie. Ciasto pieczemy w już nagrzanym piekarniku 25-30 minut, aż wierzch lekko się zezłoci. Wyjmujemy je z piekarnika i dajemy ostygnąć około pół godziny. Po tym czasie kroimy

Karo in the Kitchen
Jesienna szarlotka wg Aleex 176

Jak fajnie jest mieć dwa wolne dni. Wprawdzie wówczas tyle jest do zrobienia w domu, że nie wiadomo, w co włożyć ręce, ale można przynajmniej złapać

W mojej kuchni
Zaskocz bliskich i siebie – zrób sernik bazyliowy z kiwi 231

roztopionym masłem. Wymieszaj dokładnie. Masę ciasteczkową wyłóż na dno tortownicy i mocno uklep/ dociśnij do dna. Tortownicę wstaw do lodówki na czas przygotowywania pozostałych elementów ciasta. Składniki SPÓD 150 g ciastek kruchych owsianych 2 łyżki masła Wykonanie MASA SEROWA Umyj bazylię, zerwij listki z gałązek i odłóż kilka listków do dekoracji. Resztę liści rozdrobnij w blenderze lub bardzo dokładnie posiekaj(...)szklanki cukru 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (ewentualnie pszennej) 200 ml śmietanki kremówki 30% 2 doniczki bazylii (wybierz gęste i z dużą ilością liści) 5 jajek Wykonanie WIERZCH Gdy ciasto jest w piekarniku możesz zająć się masą śmietanową – śmietanę wymieszaj z ziarenkami wanilii lub cukrem wanilinowym, cukrem, sokiem z cytryny i startą skórką. Po 80 minutach pieczenia

Eat me! Fit me!
MARCHEWKOWE CIASTKA z orzechami włoskimi w karmelu (wegańskie, orkiszowe) 203

własnie takich składników – jest to marchewka i orzechy. Przepis jest bardzo prosty, a efekt końcowy na pewno zaskoczy każdego. Kruche, orkiszowe ciasteczka marchewkowe świetnie pasują ze słodkimi orzechami włoskimi w karmelu Zapraszam do obejrzenia przepisu // Składniki na ciasto: 230 g mąki orkiszowej 60 g płatków owsianych, jaglanych lub innych (u mnie jaglane) 200 g startej na małych oczkach tarki

Via Gusto
Czekoladowo-pomarańczowe ciasteczka z kremem milky way 123

Czekoladowo-pomarańczowe ciasteczka z kremem milky way Bardzo kruche, bardzo aromatyczne i bardzo smaczne ciasteczka przełożone niebiańskim kremem mlecznym.     Składniki: Ciasto: 250g mąki 150g masła 100g cukru szczypta soli 2 żółtka skórka z 1 pomarańczy 50g gorzkiej czekolady Krem: 125g masła 65ml mleka 70g cukru 1 szklanka mleka w proszku       *** Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę

Blog z Apetytem
Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 230

Takie rogaliki ostatnio wszędzie krążą z 3 składników. Moi panowie nie chcieli ciasta, ale rogaliki chętnie, więc z młodym robiliśmy w sobotę wieczorem. Rogaliki pyszne, kruche, przepis prosty, do środka marmolada, nutella lub coś innego, co kto lubi. Inspirację znalazłam tutaj - klik . Rogalików z podanego przepisu wychodzi około 60 sztuk, ale znikają ekspresowo, więc można zrobić podwójną porcję :-). Udanego poniedziałku

kruche babeczki
PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI. 187

razem zupełnie niekulinarnie. Skupiła się na wędrowaniu, skakaniu po skałkach i zwiedzaniu zamków. Nic, co ma z kuchnią chociaż coś wspólnego. A teraz powraca z pysznym ciastem drożdżowym. W ostatnim poście pojawiły się KRUCHE BABECZKI Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI . Sezon rabarbarowy nadal trwa, w pełni zresztą, stąd i dziś kontynuuję temat rabarbaru, zapraszając na pyszne, świeży i pachnący owocami, placek

W kuchni Karmel-itki
Tarta cytrynowa z bezą 208

Składniki na kruchy spód: • 175 g mąki pszennej • 100 g zimnego masła • 1 łyżka cukru pudru • 1 żółtko (białko zachować do bezy) Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić. Owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 min do lodówki. Po tym czasie wyłożyć do natłuszczonej formy na tarte o średnicy 23-25 cm i ponakłuwać. Na cisto wyłożyć papier do pieczenia(...)wysypać fasolki obciążające ciasto. Podpiec w temp. 180 stopni ok. 15 minut. Po tym czasie usunąć fasolki i papier i piec jeszcze 20-25 min. Wystudzić. . Składniki na budyń cytrynowy: • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej • 100 g cukru • skórka otarta z 2 cytryn • 125 ml soku z cytryny (z 2-3 cytryn) • sok z 1 niedużej pomarańczy • 85 g masła

KUCHNIA POLSKA
Czekoladowa rolada szwajcarska z "serkiem" z nerkowców i jagodami leśnymi (bez glutenu, bez laktozy, bez cukru) 141

nerkowców i polewie jest trochę miodu, ale spokojnie można z niego zrezygnować, lub również zastąpić erytrolem.  Obawiałam się, że bezglutenowy biszkopt wyjdzie mi zbyt kruchy, aby móc go zwinąć, zrobiłam więc ciasto czekoladowe podobne do tego, z którego zazwyczaj robię tort, jest trochę mniej puszyste, ale za to bardziej elastyczne, myślę, że jeszcze kilka prób i dojdę do perfekcji

Quinoa Raz!
Malinowy mazurek z białą czekoladą 492

Moja wersja tradycyjnego, niskiego, słodkiego ciasta kuchni polskiej, pieczonego w okresie Wielkanocy, z kruchym spodem pokrytym orzeźwiającą malinową konfiturą, która idealnie komponuje się z warstwą białej czekolady. Wielkanocny mazurek to również piękna ozdoba świątecznego stołu. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 125g masła ekstra 4 łyżki cukru pudru 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy Wypełnienie mazurka

Szalona Kuchnia Eweliny
MARCEPANOWA TARTA Z FIGAMI 104

krople aromatu migdałowego 3 łyżki mąki pszennej dodatkowo 3 świeże figi kilka świeżych malin płatki migdałowe A jak to zrobić: Wszystkie składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę i dobrze zagnieść (jak kruche). Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 1 godzinę. Formę do tarty (24 cm) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Dno dokładnie wykleić ciastem i ponownie schłodzić około

Kuchnia w opałach
Kruche ciasteczka (bez glutenu) 161

ważne ile zjadałem, ona zawsze była pełna! Magia babci… Przygotowując TEN przepis z pączkami po napełnieniu drugi raz foremki donutami zostało mi trochę ciasta. Stwierdziłem, że wrzucę je w rękaw cukierniczy i spróbuję zrobić kruche ciastka bezglutenowe. I muszę Wam powiedzieć, że wyszło rewelacyjnie! W sumie nie wiem czy nie smakują nam bardziej niż same pączki. SZTOS!!! Może pociągnę(...)składniki. W osobnej misce mieszamy jajka, mleko, masło i dolewamy do miski z mąkami. Mieszamy wszystko ponownie. Ciasto wrzucamy w rękaw cukierniczy i wyciskamy wzorek. Pieczemy około 12-15 minut, aż będą delikatnie złociste. Przechowujemy koniecznie w metalowej okrągłej puszce. Smacznego! Artykuł Kruche ciasteczka (bez glutenu) pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Szybkie ciasteczka wg Aleex 166

Pierwsze dni czerwca spędziliśmy u Gwiazdeczki i Dominika. Dario pomagał Młodym w dopieszczeniu ich nowego mieszania. Wieczory spędzaliśmy wspólnie na tarasie, przy pysznym jedzeniu, rozmawiając o

W mojej kuchni
Ciasteczka owsiane z czekoladą i rodzynkami 157

palcami tak, jak na kruszonkę. Dodałam rodzynki i drobniusieńko posiekaną czekoladę oraz dobrze roztrzepane widelcem jajko. Całość wyrobiłam. Nie jest to łatwa sprawa, ponieważ ciasto niespecjalnie daje się skleić, ale dzięki temu ciasteczka są cudownie kruche J . W ostateczności można dodać odrobinkę zimnej wody, lub dosypać troszkę mąki. Ciasto rozwałkowałam na podsypanej mąką stolnicy na grubość 4-5 mm. Delikatnie

Kuchenne zapiski Edyty
Szarlotka francuska – ciasto w 10 minut 238

grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Pamiętajcie, że ciasto francuskie to ciasto wysokotłuszczowe i powinno być wstawiane lodowato zimne do mocno rozgrzanego piekarnika – wtedy macie pewność że ciasto urośnie wysokie i zostanie bardzo, bardzo kruche, ze swoją charakterystyczną, płatkową strukturą.   Jabłko lub jabłka, dwa małe – w zależności od wielkości – obieramy i kroimy na pół. Wycinamy gniazdo nasienne a jabłko tniemy

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania