Przepis ze starego zeszytu mojej mamy. Prosty, tani i pyszny. Kruche blaty, przełożone masą cytrynową z kisielem. Zapraszam na przepis 😊 Składniki: ciasto: mąka pszenna 0,5 kg, cukier puder 200 g, jajka 3 szt, skórka starta z dwóch cytryn, margaryna 250 g, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, masa: woda 500 ml, cukier 1 szklanka, żółtka 2 szt, cukier puder
kulinarne odsłony patipisałyśmy, że nie lubimy robić tart. Zawsze były to dla nas ciasta za cienkie bez wyrazu bo to właśnie torty i ich warstwy robiły na nas wrażenie. Jednak postanowiłyśmy to nasze przekonanie zmienić kupując formę na tartę. Postanowiłyśmy, że nasze ciacho będzie wypełnione gruszkami w cynamonie a imbirowy kruchy spód i karmelowy popcorn będą dopełniać całość(...)nikomu nie przyszło na myśl, że ta tarta jest nudna 😃 A Wy jakie macie podejście do tart? a może są inne ciasta lub desery których nie lubicie robić? 😉 Składniki (śr: do 27 cm): Kruchy kakaowy spód -90g skrobi ziemniaczanej -90g mąki ryżowej -50g mąki kukurydzianej -130g mąki owsianej bezglutenowej -70g zmielonych orzechów
Candy PandasPomysł na ten piernik zaczerpnęłam z krucho drożdżowych kopert które kiedyś piekłam. Pomyślałam czemu by nie zrobić z tego ciasta piernik, będzie mięciutki a zarazem wilgotny dzięki powidłom, a brak sody i proszku do pieczenia sprawia, że nawet delikatniejsze brzuszki (takie jak mój ;) mogą go zjeść :) Składniki na jeden piernik: 250 gr mąki 25 gr drożdży 100 gr cukru pudru
Gotowanie...to proste !efektowny pomysł na upominek dla gości to polecam ciastka. Nasi goście, którzy przybyli na komunię córki byli zachwyceni. Kruche ciastka dekorowane masą plastyczną, na której odcisnęłam literkami napis i datę komunii córci. Brzegi ciastek delikatnie przyozdobiłam małymi cukrowymi kwiatuszkami. Każde ciasto osobno zapakowałam w celofan a całość wykończyłam kremową kokardką. Według mnie jest to idealna i słodka forma podziękowania gościom(...)cukrowa * lukier wykonany z cukru pudru i wody, który posłuży jako klej, aby masa przykleiła się do ciastka * wałek do ciasta * foremki do wyciskania ciastek w kształcie serca * literki do wyciskania napisu * małe cukrowe kwiatki do dekoracji Z kruchego ciastka wycinać ciastka o kształcie serca, upiec je, wystudzić. Z wody i cukru pudru wykonać lukier. Masę cukrową cienko rozwałkować
Zrób to smacznieKruche pierniczki z imbirem, cynamonem i ucieranym cytrynowym lukrem. Idealne na wyjazd na wakacje :) Składniki: skrobia kukurydziana 1 szklanka mąka kukurydziana 1 szklanka margaryna bezmleczna lub masło 200 g cukier puder 1/2 szklanki karob mielony (ew. kakao lub cykoria instant) 2 łyżeczki daktyle lub morele suszone 6 szt. aromat cytrynowy kilka kropli cukier waniliowyimbir(...)wodzie, gdy zmiękną odsączyć z wody i zmiksować w blenderze na gładką masę. Wymieszać ze sobą suche składniki, dodać pozostałe składniki: masło, aromat i zmiksowane daktyle. Wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto schłodzić w lodówce, następnie rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać za pomocą kieliszka różne fazy księżyca ;) Księżyce to mój
głodny alergikPaździernik to zdecydowanie czas dyni i dyniowych przysmaków. Zapas dyniowego puree zrobiony i powstał pierwszy w tym sezonie dyniowy wypiek. Upiekłam krucho-drożdżowe rogaliki z budyniem. Cudowny żółty kolor ciasta pięknie komponuje się z bardzo czekoladowym budyniem a do tego rogaliki smakują wyśmienicie. ciasto: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 3 łyżki ciepłego mleka
Kolorowa kuchnia ElkiJeśli jesień, to bezsprzecznie musi pojawić się dynia rodem z Ameryki Środkowej U mnie oczywiście w wersji na słodko – super dynia z brzoskwiniami. Bardzo intensywnie
Słodki sentymentBrioche to francuska odmiana ciasta drożdżowego ze sporą ilością masła. To ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne, maślane – wyrośnięte jak klasyczna drożdżówka i leciutko kruche jednocześnie. Z nadzieniem serowym i żurawiną, zaplecione w warkocz, prezentuje się i smakuje wybornie. CIASTO Ciasto jest dosyć lepkie i tłuste, warto zrobić je robotem kuchennym, w innym wypadku będzie wymagało częstego zeskrobywania fragmentów masy
Karo in the KitchenKruche i delikatne. Kusząco uzależniające – nigdy nie można poprzestać na jednym. Co ja piszę – na jednym. Po jednego, to nawet nie warto sięgać. Trudno sobie bez nich wyobrazić karnawał, czy Tłusty Czwartek (w tym roku wypada 12 lutego). Dla jednych chrusty, dla innych faworki. A u mnie – chrusty na winie. Tym razem nie z tego „co się nawinie”, tylko(...)ciasta z dodatkiem wina. Wykorzystałam przepis na cannoli . Ciasto było wspaniałe i nie wymagało długiego wyrabiania. Jest to więc jego kolejna odsłona po sycylijskich cannoli z ricottą , markizach z kremem ajerkoniakowym i pudrowanych poduszeczkach . Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki tortowej - ½ łyżki drobnego cukru do wypieków - szczypta soli - 120g masła (chłodne, ale nie twarde) - 2 jajka - ½ szklanki białego
mojewypiekiinietylkowaniliowy, kakao i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Ciasto będzie bardzo delikatne ale tym się nie zrażajcie bo dzięki temu po upieczeniu ciastka będą bardzo kruche wprost rozpływać się w ustach. Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na około 4 mm, następnie wycinamy koła, ja chciałam wycięłam foremką kwiatki i gwiazdki ale po złożeniu nie zbyt się prezentowały, polecam wycinać koła
Sama słodycz i szczypta chiliaura raczy nas deszczową pogodą. Dla mnie jesień kojarzy się z zapachem szarlotki i smakiem gorącej herbaty. Herbata już w kubku czeka - teraz pora tylko na ciasto:) Zapraszam na moją jesienną szarlotkę na kruchym spodzie z mąki owsianej. Masa to oczywiście pyszne na jabłuszka. Całość przykryłam jogurtem greckim posypanym gorzką czekoladą. Składniki: Spód - 250 g mąki owsianej - 2 jajka(...)jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Po godzinie wyciągamy spód, którego 2/3 układamy na formie do pieczenia wyłożonej papierem. Następnie wykładamy nasze jabłka, posypujemy cynamonem i resztą ciasta (robimy z niego kruszonkę). Wkładamy do piekarnika na około 40 minut. Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia. Jogurt delikatnie zbieramy z sitka i przekładamy do miski. Dodajemy
Health-Fit-LifeCiekawa wersja jabłecznika ..... ..... kruchy spód wypełniony masą budyniową, przełamany kwaskowatym smakiem jabłek .... odrobina cynamonu i smak wędzonych śliwek rewelacyjnie uzupełnia całość. Wersja warta przetestowania :) Składniki na blaszkę 26 cm : Ciasto - 330 g mąki pszennej - 170 g masła - 100 g cukru - 2 jajka - 2 duże łyżki śmietanki 30 % - kilka kropel olejku waniliowego - mąka do podsypania Wypełnienie
Wypieki Renekształtach. Natomiast farsz i ciasto raczej odbiegają od tego, co znamy. Wypełnienie pierożków mogą stanowić same warzywa lub z mięsem czy kiełbasą w sosie pomidorowym. Ciasto bywa francuskie, chlebowe, pierogowe, a także bardzo kruche i delikatne. Podawane są zazwyczaj z różnymi dipami śmietanowymi, jogurtowymi lub z salsą. Stanowią ciekawą odmianę i alternatywę dla polskich pierożków. Zapraszam na przepis. Empanadas
Ratunku obiadBardzo prosta do wykonania krucha rabarbarowa tarta z rustykalnym wykończeniem. Sezon na rabarbar w pełni, więc zachęcam do wypróbowania... Składniki: szklanka mąki pszennej 100 g zimnego masła 4 łyżeczki brązowego cukru szczypta soli 2 łyżki zimnej wody na nadzienie: 4 łodygi rabarbaru 2 łyżki brązowego cukru(...)łyżka mąki ponadto: roztrzepane jajko łyżka cukru brązowego Mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać masło pokrojone w kostkę. Wyrobić na gładkie ciasto, dodając w trakcie wyrabiania wodę. Ciasto zagnieść w kulę , zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około godzinę. Rabarbar pokroić na plasterki. Wymieszać z cukrem i odstawić
wyzwania kuchennePyszne, chrupiące, kruche. W sklepach takich nie znajdziecie :) Ciasteczka owsiane o smaku orzechowym z dodatkiem żurawiny lub rodzynek posmakują wszystkim (no chyba, że je spalicie podczas pieczenia :) ) Gorąco polecam, zważywszy iż są dość łatwe w przygotowaniu. Smakują i chrupią nawet po dwóch tygodniach, oczywiście dobrze przechowywane. Dla osób na diecie polecam przepis na Ciasteczka owsiane FIT z bananem, żurawiną(...)laskowe, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Do suchych składników dodaj rozpuszczone masło. Dobrze wymieszaj. Następnie dodaj rozbełtane jajko i wymieszaj ponownie. Dorzuć żurawinę lub rodzynki. Nakładaj łyżką porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Spłaszcz lekko, nadając okrągły kształt (układaj ciasteczka w odstępach, żeby podczas pieczenie nie złączyły się ze sobą). Ciasteczek wychodzi na dwie blachy, więc upiecz
Moja Delicja