Tarta na delikatnym kruchym spodzie z pysznym waniliowym Creme Patissiere i dużą ilością świeżych truskawek. Jeden kawałek to stanowczo za mało… Sprawdzi się również w wersji z malinami lub różnymi owocami. Składniki na formę o śr. 26 cm: na spód tarty: 200 g mąki 100 g masła zimnego 3 łyżki cukru pudru 1 żółtko łyżka zimnej wody na Creme Patissiere(...)spożywczą tak, aby przylegała do kremu. Wystudzić i wstawić do lodówki. Mąkę i sól przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder oraz pokrojone w kostkę masło. Szybko wyrobić gładkie ciasto, dodając pod koniec wyrabiania żółtko i łyżkę zimnej wody. Uformować ciasto w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez około godzinę. Ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy
wyzwania kuchenneBezglutenowe ciasto o delikatnie kokosowym smaku z aromatycznymi śliwkami. Kruche, delikatne, idealne do popołudniowej kawy. Inspirację znalazłam na Kwestii Smaku, ale przerobiłam na wersję bezglutenową i wyszło naprawdę smaczne, letnie ciasto. Polecam gorąco. SKŁADNIKI: ciasto: 250g Mieszanki do ciast Mix per dolci Nutrifree 100 g mąki ryżowej 50 g mąki kokosowej 100 g cukru 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Kuchnia bezglutenowawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Mazurek to typowe ciasto świąteczne - kuchni polskiej. Rodzaj ciasta nie jest dokładnie określony, dlatego może być kruche, biszkoptowe, makaronikowe, czy np. marcepanowe. Nadzienie, to również indywidualny wybór. Najbardziej znanymi są: masa kajmakowa, dżem lub konfitura. Najważniejsze, aby ciasto było ładnie ozdobione, ponieważ w dużej mierze pełni funkcję dekoracyjną. A dodatkiem jest fakt, że świetnie smakuje
Di gotujeUwielbianym przeze mnie ciastem jest sernik mojej mamy – bez kruchego spodu, bez żadnych bakalii, bez polewy. Taki zwyczajny, puszysty serniczek Tym razem postanowiłam upiec coś nieco łatwiejszego i szybszego, ale równie serowego – babeczki sernikowe. Rozpływają się w ustach i znikają w mgnieniu oka – no zupełnie nie wiem jak to się dzieje😉 Zapraszam! SKŁADNIKI: proporcje(...)solą na sztywną pianę. Do piany dodajemy powoli roztarty twaróg i delikatnie mieszamy. Jogurt z jajkami i masłem dodajemy do suchych składników i powoli mieszamy dokładnie. Na koniec do ciasta dodajemy masę twarogową, robimy to partiami i mieszamy delikatnie, ale dokładnie. Masę przekładamy łyżką do papilotek włożonych do blachy na muffinki – ok. 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy ok. 25 minut
Kuchnia w bieguDziś publikuję przepyszną, kruchą i mięciutką jak puch babkę pomarańczową, którą na wspólne pieczenie zaproponowała Ania . Bardzo jej dziękuję za udostępnienie tego przepisu, bo jest po prostu doskonały. Ja dodałam jedynie więcej soku pomarańczowego i więcej skórki z pomarańczy i przez roztargnienie nie ubiłam piany z białek, a dodałam od razu całe jajka. Niezależnie od tego babka i tak wyszła(...)pomarańczy 1. Utrzeć margarynę/masło z cukrem, dodać po jednym jajku oraz sok. 2. Przesiane mąki połączyć za pomocą trzepaczki z proszkiem i skórką pomarańczową. Dodać do ciasta i ucierać ok 4 min. 3. Formę do babek wysmarować i wylać ciasto. Piec ok 45-55min. w temperaturze 175°C, do "suchego patyczka". 4. Wyjąć z piekarnika
Kuchnia PrezydentowejDzisiaj coś na szybko , kruche z malinową pianką .Pyszne lekkie z prażonymi ziarenkami z Ziarenkowa Migdałowy przylądek Ciasto podałam na porcelanie Bogucice
Sama słodycz i szczypta chiliKruchutkie, cytrynowe, kremowe. Kocham tak proste i tak wyraziste ciasta. Idealne dla niespodziewanych gości albo wtedy, gdy mam ochotę na coś słodkiego ale nie mam czasu tkwić w kuchni dłużej niż 20 minut. Naszykujcie sobie blachę do pieczenia o wymiarach ok. 18-27cm lub trochę mniejszą, ewentualnie minimalnie większą. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia, piekarnik nastawcie(...)jasna i zgęstnieje – około 5-6 minut. I już – krem gotowy! Niczego więcej z nim robić nie trzeba. Wyłóżcie krem na naszykowany owsiany spód, zasypcie resztą kruchej masy i delikatnie ją dociśnijcie. Ciasto pieczemy w już nagrzanym piekarniku 25-30 minut, aż wierzch lekko się zezłoci. Wyjmujemy je z piekarnika i dajemy ostygnąć około pół godziny. Po tym czasie kroimy
Karo in the KitchenJak fajnie jest mieć dwa wolne dni. Wprawdzie wówczas tyle jest do zrobienia w domu, że nie wiadomo, w co włożyć ręce, ale można przynajmniej złapać
W mojej kuchniroztopionym masłem. Wymieszaj dokładnie. Masę ciasteczkową wyłóż na dno tortownicy i mocno uklep/ dociśnij do dna. Tortownicę wstaw do lodówki na czas przygotowywania pozostałych elementów ciasta. Składniki SPÓD 150 g ciastek kruchych owsianych 2 łyżki masła Wykonanie MASA SEROWA Umyj bazylię, zerwij listki z gałązek i odłóż kilka listków do dekoracji. Resztę liści rozdrobnij w blenderze lub bardzo dokładnie posiekaj(...)szklanki cukru 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (ewentualnie pszennej) 200 ml śmietanki kremówki 30% 2 doniczki bazylii (wybierz gęste i z dużą ilością liści) 5 jajek Wykonanie WIERZCH Gdy ciasto jest w piekarniku możesz zająć się masą śmietanową – śmietanę wymieszaj z ziarenkami wanilii lub cukrem wanilinowym, cukrem, sokiem z cytryny i startą skórką. Po 80 minutach pieczenia
Eat me! Fit me!własnie takich składników – jest to marchewka i orzechy. Przepis jest bardzo prosty, a efekt końcowy na pewno zaskoczy każdego. Kruche, orkiszowe ciasteczka marchewkowe świetnie pasują ze słodkimi orzechami włoskimi w karmelu Zapraszam do obejrzenia przepisu // Składniki na ciasto: 230 g mąki orkiszowej 60 g płatków owsianych, jaglanych lub innych (u mnie jaglane) 200 g startej na małych oczkach tarki
Via GustoCzekoladowo-pomarańczowe ciasteczka z kremem milky way Bardzo kruche, bardzo aromatyczne i bardzo smaczne ciasteczka przełożone niebiańskim kremem mlecznym. Składniki: Ciasto: 250g mąki 150g masła 100g cukru szczypta soli 2 żółtka skórka z 1 pomarańczy 50g gorzkiej czekolady Krem: 125g masła 65ml mleka 70g cukru 1 szklanka mleka w proszku *** Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę
Blog z ApetytemTakie rogaliki ostatnio wszędzie krążą z 3 składników. Moi panowie nie chcieli ciasta, ale rogaliki chętnie, więc z młodym robiliśmy w sobotę wieczorem. Rogaliki pyszne, kruche, przepis prosty, do środka marmolada, nutella lub coś innego, co kto lubi. Inspirację znalazłam tutaj - klik . Rogalików z podanego przepisu wychodzi około 60 sztuk, ale znikają ekspresowo, więc można zrobić podwójną porcję :-). Udanego poniedziałku
kruche babeczkirazem zupełnie niekulinarnie. Skupiła się na wędrowaniu, skakaniu po skałkach i zwiedzaniu zamków. Nic, co ma z kuchnią chociaż coś wspólnego. A teraz powraca z pysznym ciastem drożdżowym. W ostatnim poście pojawiły się KRUCHE BABECZKI Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI . Sezon rabarbarowy nadal trwa, w pełni zresztą, stąd i dziś kontynuuję temat rabarbaru, zapraszając na pyszne, świeży i pachnący owocami, placek
W kuchni Karmel-itkiSkładniki na kruchy spód: • 175 g mąki pszennej • 100 g zimnego masła • 1 łyżka cukru pudru • 1 żółtko (białko zachować do bezy) Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić. Owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 min do lodówki. Po tym czasie wyłożyć do natłuszczonej formy na tarte o średnicy 23-25 cm i ponakłuwać. Na cisto wyłożyć papier do pieczenia(...)wysypać fasolki obciążające ciasto. Podpiec w temp. 180 stopni ok. 15 minut. Po tym czasie usunąć fasolki i papier i piec jeszcze 20-25 min. Wystudzić. . Składniki na budyń cytrynowy: • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej • 100 g cukru • skórka otarta z 2 cytryn • 125 ml soku z cytryny (z 2-3 cytryn) • sok z 1 niedużej pomarańczy • 85 g masła
KUCHNIA POLSKAnerkowców i polewie jest trochę miodu, ale spokojnie można z niego zrezygnować, lub również zastąpić erytrolem. Obawiałam się, że bezglutenowy biszkopt wyjdzie mi zbyt kruchy, aby móc go zwinąć, zrobiłam więc ciasto czekoladowe podobne do tego, z którego zazwyczaj robię tort, jest trochę mniej puszyste, ale za to bardziej elastyczne, myślę, że jeszcze kilka prób i dojdę do perfekcji
Quinoa Raz!