ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:268/937)

ciasteczka pina colada 134

żal) to przynajmniej pocieszę się ciastkiem. Delikatne klasyczne kruche, wzbogacone warstwą kokosowe bezy i przełożone dżemem z ananasa i marakui. Dwa kęsy i jestem w tropikach:) Składniki: na ciasto kruche: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli na bezę: 2 białka 1/2 szklanki cukru 50 g kokosu dodatkowo: słoiczek dżemu ananas z marakują

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bardzo skandynawska tarta nie tylko na skandynawską kieszeń 141

Patrząc na moje przepisy dodane do akcji Ani można by pomyśleć, że Skandynawowie w ogóle, a Duńczycy w szczególności, jeszcze nie wpadli na pomysł, żeby do

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z kurkami 119

tarty podkreśla dodatek świeżej natki pietruszki i aromatyczny tymianek. Takiemu połączeniu nie sposób się oprzeć. Ja tartę zaserwowałam na obiad, ale świetnie się sprawdzi jako przekąska dla gości. SKŁADNIKI Kruchy spód: 260 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 130 g zimnego masła Nadzienie: 160 g chudego boczku wędzonego parzonego 1 duża cebula 350 g kurek (u mnie(...)łyżki masła 2 jajka 400 g kwaśnej śmietany 18% 60 g sera grana padano duży pęczek natki pietruszki 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku sól, świeżo mielony pieprz WYKONANIE Ciasto kruche: Do miski wsypać mąkę, sól, dodać jajko i posiekane zimne masło. Całość zagnieść, aż powstanie jednolite ciasto (w razie potrzeby można dodać łyżkę zimnej wody). Gotowym ciastem wylepić spód

Passions hobbies life
Tarta jogurtowo- truskawkowa 141

możemy na całej jej powierzchni wyłożyć papier do pieczenia, a na nim obciążenie w postaci np grochu, ryżu lub specjalnych kulek ceramicznych, Po 10 min. pieczenia obciążenie zdejmujemy. Resztę ciasta kruchego możemy owinąć w folię i schować do zamrażalnika, a kiedyś zużyć jako kruszonka na ciasto ucierane lub drożdżowe

Kuchnia w czekoladzie
Rabarbarowe ciasto 161

dziś weny twórczej, więc napiszę tylko, że ciasto wyszło kruche, lekko kwaskowe w smaku, a resztę sprawdźcie sami:) Składniki: 45 dag rabarbaru 15 dag miękkiego masła 10 dag cukru sól 3 jajka 50 g mąki ziemniaczanej 20 dag maki pszennej 15 dag migdałów 50 g płatków owsianych cukier puder Wykonanie: Rabarbar myję, oczyszczam z włókien i kroję na kawałki(...)masła (100 g) i 1/3 cukru (100 g) oraz szczyptę soli ucieram na gładką masę dodając stopniowo jajka i obie mąki z posiekanymi migdałami. Ciasto wykładam do natłuszczonej tortownicy, na wierzch wykładam kawałki rabarbaru.  Pozostałe masło i cukier razem zagniatam , dodaję płatki owsiane i ewentualnie marcepan oraz posiekane migdały. Kruszonką posypuję wierzch ciasta z rabarbarem  i wstawiam

Ciasteczkowy Potwór
TARTA Z BUDYNIEM I GRUSZKAMI 144

tarta na ciemnym, kruchym spodzie, przygotowana z rewelacyjnej  mąki puszystej Lubella . Zapieczona z budyniem i udekorowana karmelizowanymi gruszkami. Prosta w przygotowaniu i bardzo efektowna. Polecam.                                                        SKŁADNIKI  CIASTA(...)szklanki mąki pszennej puszystej   LUBELLA  100 g zimnej margaryny 1 duża łyżka ciemnego kakao 1 żółtko 1 łyżeczka gęstej śmietany Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, zawijamy je w folie i odkładamy na 1 godziną do lodówki. Formę na tartę smarujemy masłem, zimne ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim równomiernie blaszkę

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasteczka cytrynowe w pudrze 157

Pulchne, orzeźwiające,  lekko popękane ciasteczka obtoczone przed pieczeniem w cukrze pudrze, smakują obłędnie pysznie, jedne z moich ulubionych kruchych ciasteczek pieczonych na maśle, już sam zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia  wprowadza w błogi nastrój, w sam raz na wiosnę ! Najlepsze zaraz po upieczeniu i ostudzeniu. Składniki na 20 sztuk ciasteczek 225 g mąki pszennej 1 jajko(...)misce do miękkiej konsystencji, dodać skórkę cytrynową, całe jajko oraz sok z cytryny, wymieszać.  Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać , zlepić w dłoniach tak jak na ciasto kruche, uformować kulę, przykryć folią spożywczą ,  włożyć na 40 minut do lodówki.  Przed wyjęciem ciasta włączyć piekarnik i nagrzać do 180*c na grzaniu góra -dół

Wanilia i Kardamon
Quiche z cukinią 146

Ostatnio robiłam tartę z brokułami i kurczakiem. Zostało mi troszkę kruchego ciasta, które możemy przechowywać w lodówce do 2-3 dni. Postanowiłam je wykorzystać na kolejny quiche. Tarta wyszła delikatna i bardzo lekka, ponieważ tym razem zastąpiłam śmietanę jogurtem naturalnym. Podaję składniki na małą porcję. Moja blaszka miała 16 cm średnicy i idealnie nadaje się na kolację we dwoje

Ania i Marcin gotują
Sernik z kokosem 213

śmietankowe 30 dag cukru 5 żółtek  Kruchy spód: 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 margaryny 1 żółtko, 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie;Zagnieść ciasto kruche i wyłożyć na blachę. Ser przekręcić przez maszynkę. Budyń  rozrobić w mleku, żółtka utrzeć z cukrem. Do żółtek, dodawać kolejno wszystkie składniki, połączyć za pomocą miksera. Masę serową

Anioły w kuchni
Sernik dyniowy z orzechami 319

królowej jesieni. Dynia w wypiekach bardzo dobrze komponuje się z przyprawami korzennymi, wiec i tutaj znajdziecie odrobinę ich smaku w postaci cynamonu, wyczuwalnego w każdej z warstw sernika - w kruchym spodzie, masie serowej oraz warstwie orzechowej.Orzechy włoskie w słodkiej polewie współgrają z korzennym aromatem i doskonale uzupełniają całość wypieku.Kolor masy serowej jest mocno uzależniony od tego, jakiego rodzaju dyni użyjemy(...)twarogu trzykrotnie zmielonego250g purée z dyni100g cukru3 jajka1 łyżeczka cukru waniliowego1/2 łyżeczki cynamonu2 łyżki (30g) mąki ziemniaczanejpolewa orzechowa75g orzechów włoskich50g cukru60g śmietanki słodkiej (30%)35g masładuża szczypta cynamonu Wykonanie:CIASTO KRUCHE - mąkę przesiać, dodać sól, cukier puder, cynamon oraz zimne masło, składniki razem posiekać - dodać żółtko, wyrobić gładkie ciasto, schłodzić je przez 1 godzinę w lodówce- tortownicę wyłożyć na dnie

Smakołyki Bereniki
Makowiec na kruchym spodzie 392

pyszny makowiec na bardzo kruchym spodzie. Ale z drugiej strony, kto powiedział że makowce tylko jemy na Boze Narodzenie ;).Korzystałam z przepisu Mai  klik . Bardzo polecam ten przepis. Ja na pewno skorzystam z niego jeszcze nie raz :) Wymiary blaszki: 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia: 20 min, + 60 minut Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej(...)mieszając. Do masy dodajemy masło,mąkę,kakao oraz zapach migdałowy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna piane. Delikatnie wmieszamy pianę w masę makową. Na koniec dodajemy bakalie,orzechy. Ciasto kruche : Make łączymy z zimnym masłem,  można pokroić sobie na małe kawałki. Następnie dodajemy inne składniki ( cukier puder,żółtka i proszek do pieczenia) i zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto

Słodkości i nie tylko
Tarta z jabłkami i gruszkami polana sosem toffi 120

Delikatne kruche ciasto, jabłkowo-gruszkowy farsz polany cudownie słodkim sosem toffi. Zwróćcie uwagę, że wśród składników na kruchy spód nie ma cukru (nie wkradł się tu żaden błąd). Jest on zbędny, gdyż bardzo słodki sos oraz soczyste owoce dostarczają wystarczającej ilości „słodyczy” :) Tarta jest naprawdę pyszna, a jej dodatkową zaletą jest fakt, że sezon na jabłka i gruszki trwa właściwie(...)przez cały rok i są one w ciągłej sprzedaży więc możecie cieszyć się jej niebywałym smakiem, kiedy tylko najdzie Was na to ochota :) Składniki: Ciasto: 190 g mąki pszennej 115 g masła 2-3 łyżki zimnej wody szczypta soli Farsz: ok. 7-8 jabłek (o wadze ok. 1,3-1,5 kg) twardych i słodkich 3 gruszki sok z połowy

MyCookBook.pl
Mazurek orzechowy z bezą (nie tylko na Wielkanoc) 626

mąki pszennej 120 g masła roślinnego 3 żółtka 200 g cukru pudru   Beza: 3 białka 3/4 szklanki cukru   Dodatkowo - połówki orzechów do dekoracji   Zaczynamy od ciasta kruchego na spód. Mąkę należy wymieszać z cukrem pudrem, a następnie posiekać z masłem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 14 minut. Rozwałkować i wyłożyć(...)góry. Nakłuć ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-13 minut, żeby się podpiekło.   Żółtka ucieramy z cukrem pudrem aż pojaśnieją, następnie dodajemy po łyżce miękkiego masła. Wsypujemy mąkę wymieszaną z orzechami i wszystko dobrze mieszamy. Wykładamy masę na kruchy spód.   Białka ubijamy na sztywno, przed końcem ubijania dodajemy po łyżce cukru i ubijamy

Kulinarne Inspiracje
Makowiec z pianką 184

Makowiec to obowiązkowe ciasto na moim świątecznym stole. Najbardziej ulubiona przez nas wersja to ta na kruchym cieście. W tym roku wzbogacony został o piankę.  Wyszedł pyszny i Wam też polecam :) Ciasto: 2 szkl mąki pszennej 5 żółtek 125 g masła 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa makowa: puszka masy makowej

Smakołyki Asi
Tarta z jabłkami i orzechami 124

macie jeszcze w domu małych pomocników to już w ogóle zazdroszczę;) szczególnie gdy z takiego ciasta przygotujecie małe tarty z ulubionymi owocowymi fantazyjnymi farszami. Składniki: 1 opakowanie gotowego kruchego ciasta (ok. 300 g) 2 wyszorowane jabłka (nie obierajcie ich ze skórki) 260 g marmolady wieloowocowej twardej – użyłam opakowanie firmy Jamar spora garść mielonych orzechów włoskich szczypta cynamonu opakowanie cukru

Zasmakuj Kuchni
Tarta z jabłkami i orzechami 179

macie jeszcze w domu małych pomocników to już w ogóle zazdroszczę;) szczególnie gdy z takiego ciasta przygotujecie małe tarty z ulubionymi owocowymi fantazyjnymi farszami. Składniki: 1 opakowanie gotowego kruchego ciasta (ok. 300 g) 2 wyszorowane jabłka (nie obierajcie ich ze skórki) 260 g marmolady wieloowocowej twardej - użyłam opakowanie firmy Jamar spora garść mielonych orzechów włoskich szczypta cynamonu

Zasmakuj Kuchni
Szarlotka na kruchym cieście 183

ulubionych ciast. U mnie w domu zawsze gościł jej nieco inny rodzaj (na bardziej puszystym cieście, z tartymi jabłkami – przepis możecie znaleźć tutaj ). Teraz przedstawiam wersję na bardziej kruchym cieście, z prażonymi na patelni jabłkami. Polecam spróbować obie Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 4/5 szklanki cukru Jabłka

Bullio
SERNIK KRÓLEWSKI 131

łyżki śmietany 18 % 300g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki kakao Zaczynamy od ciasta. Przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane zimne masło. Wszystko siekamy nożem lub urządzeniem do kruchego ciasta. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy. Należy wyrabiać ciasto jak najkrócej. Ciasto dzielimy na 2 części, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na minimum 2 godziny. Po tym czasie zabieramy

KuchcikoweLove
Ciasto Jabłecznik z Budyniem - Szarlotka z Budyniem 289

celu noża i składniki posiekać ). Do tak połączonych składników dodaję żółtka , śmietanę i zagniatam ciasto na jednolitą masę ( jajka i śmietanę daję na środek żeby nie wypłynęła na boki ) . Ciasta kruchego nie wyrabiam zbyt długo , tylko do momentu połączenia się składników . Z wyrobionego ciasta odcinam kawałek ciasta troszkę większy niż 1/4, i zawijam w filię spożywczą . Drugi większy kawałek również

Uwaga Babcia Gotuje
Bananowa chmurka 347

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kto ma ochotę na bananową chmurkę? Pyszne ciasto, na kruchym spodzie z dużą ilością bananów z lekką masą śmietanową oraz bezą czekoladową. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach mmniam :-D. Idealne do popołudniowej kawki Po dłuższej przerwie na blogu, zapraszam do wypróbowania przepisu na bananową

Marta Gotuje
Quiche z białymi szparagami 173

Quiche ( czyt. kisz ) - danie, które składa się z podstawy z ciasta kruchego lub francuskiego, wypełnione wytrawnym nadzieniem i mieszaniną śmietany i jaj :)  Zapraszam ! opakowanie ciasta francuskiego 2 jajka 150 ml śmietanki 30 % garść startego żółtego sera sól, biały pieprz gałka muszkatołowa pęczek białych szparagów ok 10 pomidorków koktajlowych rukola do dekoracji Piekarnik nagrzać do 190°C. Formę wylepić ciastem

Atlas Smaków
Sernik z jabłkami karmelizowanymi w pomarańczach 196

łyżki śmietany 18% 2 łyżki kaszy manny Jabłka karmelizowane: 3 duże jabłka winne 1/2 szklanki syropu pomarańczowego 30 g płatków migdałowych Sposób przygotowania Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche,formujemy kulę owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki. Schłodzonym ciastem,wylepiamy wyłożoną pergaminem blaszkę. Masa: Zmielony twaróg miksujemy z jajkami oraz cukrem dodajemy budyń rozpuszczony w mleku

Wanilia i Kardamon
Kruche ciasto z jagodami i czerwonymi porzeczkami 97

Sezon owocowy w pełni, stąd pomysł na kolejne kruche ciasto, które najlepiej z nimi smakuje. Tu wykorzystałam jagody i czerwoną porzeczkę, ale każda inna kombinacja będzie pyszna. Dodatkowo w cieście pojawiają się migdały, co sprawia, że smakuje ono trochę inaczej niż standardowe kruche. Migdałowo-kakaowa kruszonka jest tu wspaniałym zwieńczeniem deseru

Milion Smaków
A na deser szarlotka z wiśniowego sadu, czyli słodkich chwil u Mamy czar 122

Wprawdzie drzewka w ogrodzie Mamy już ogołocone, ale na targu wiśnie jeszcze są ;) Tym razem podczas produkcji ciasta towarzyszyłam Mamie z aparatem fotograficznym. Przedstawiam ilustrowany przepis na przepyszne niby-kruche ciasto ze świeżymi jabłkami i wiśniami. Składniki ( na dużą blachę): 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru  kostka margaryny lub masła 4 żółtka (białka do piany) 1łyżka octu

Kuchnia po mojemu
Ciasto budyniowe 155

Ciasto jest przepyszne i do tego banalne w wykonaniu. Ot zwykłe/niezwykłe kruche ciasto przełożone budyniem. Po spróbowaniu jednego kawałka, ma się ochotę na kolejny i tak dalej... Ciasto idealnie słodkie. Z blachy znika w mgnieniu oka. Kroi się go idealnie, tylko należy pamiętać, żeby przed podaniem całkowicie ciasto wystudzić. Polecam z czystym sumieniem, nie tylko do niedzielnej kawki

CookYourself
Karpatka 193

ciasto uwielbiane u nas w domu, jak mało które. Wypróbowałam już ogromną ilość przepisów na to ciasto i to znalezione u Marty jest według mnie idealne. Budyniowy krem i kruche ciasto pięknie rosnące. Zniknęło u nas w mgnieniu oka. Akurat sposób przygotowania tej karpatki nie jest skomplikowany, a ja nie przepadam za mocno maślanymi kremami, a tu tego masła

dom-agi.pl
5 filmów o jedzeniu, które uprzyjemnią grudniowe wieczory 153

Nominuję więc za gorzki smak, ale również za uśmiech przez łzy. No i jeszcze za te ciasta o naprawdę wyśmienitych nazwach. Z czym serwować? Polecam szarlotkę lub inny placek. Kruche ciasto i wymyślne masy obowiązkowe.  3. Julie i Julia (2009) Jednym zdaniem Nigdy nie jest za późno, by podążać za swoimi marzeniami. Uzasadnienie nominacji Uwielbiam ten film za wszystko

W kuchni wieczorem
Jabłecznik z różową pianką 179

jedno z moich ulubionych ciast z jabłkami. Przepis pochodzi z gazetki Moja kuchnia. Jabłeczniki nr 9 (2008). Robiłam je wielokrotnie. Uwaga! W cieście kruchym nie ma cukru, ale słodycz pianki i jabłek to wynagradzają. Polecam!Składniki: Ciasto:3 szklanki mąki pszennej250 g margaryny5 żółtek2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaJabłka:1 litrowy słoik prażonych jabłek + 1/2 łyżeczki cynamonulub1 kg jabłek

Kuchnia domowa Ani
Stefanka 345

szklanki białego cukru;200 g margaryny;1 cukier wanilinowy;9 łyżek kaszy manny.Polewa:100 g gorzkiej czekolady;125 g margaryny.Sposób wykonania:Ciasto:Wszystkie składniki ciasta zagnieść (tak jak ciasto kruche). Ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję wszystkie składniki ciasta i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego. Można oczywiście ciasto zagnieść ręcznie.Ciasto podzielić na 3 równe części

Gospodyni Miejska