ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:39/550)

malinowa chmurka 915

składniki na ciasto kruche: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 3 żółtka 30 g cukru pudru 100 g masła, schłodzonego 5 g cukru z prawdziwą wanilią

Domowy Smak Jedzenia
Quiche z grzybami. Placek z ciasta francuskiego z grzybami leśnymi. 175

zgrzytającego w zębach piasku.  Przygotowanie grzybów zajęło mi sporo czasu, dlatego do upieczenia spodu quiche użyłam gotowego ciasta francuskiego. Dla zainteresowanych dodam, że quiche (czyt. kisz), to placek z ciasta francuskiego, kruchego lub drożdżowego, wypełniony wytrawnym farszem. Składniki: 80 dkg mieszanych grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki, koźlarze, kurki, maślaki) 2 średnie cebule 3 jajka eko 1 łyżka masła

Codziennik Kuchenny
Drożdżowa strucla makowa 173

puszki wyłożyć do miseczki, dodać jedno całe jajko, skórkę z pomarańczy oraz mielony migdały, całość wymieszać. Przygotowanie strucli: Ciasto białe podzielić na dwie części rozwałkować na dwa prostokątne placki, z ciasta czerwonego zrobić w rekach ruloniki rozłożyć na ukos na białym cieście co 10 cm lekko spłaszczyć wałkiem rozsmarować równomiernie masę makową -zostawiając około 2 cm od brzegów, całość

Wanilia i Kardamon
Kujawski placek drożdżowy (maślany) 172

warto odrobinę pobawić się w kuchni! Moja mama jest wielką fanką wypieków drożdżowych i jako osoba postronna ocenia ten smak na wysokim poziomie. To jedno z jej ulubionych ciast drożdżowych. Placek cudownie pachnie, jest puszysty i apetycznie rumiany. Robiłam z połowy składników (wg oryginalnego przepisu) w formie o wymiarach 18 x 26 cm. (Forma o wymiarach(...)minut. Jajka ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym. Do wyrośniętego ciasta dodać jajka z cukrem, szczyptę soli i roztopione masło. Całość dokładnie wyrobić (ciasto nie powinno kleić się do dłoni), przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie ciasto zagnieść, rozwałkować i umieścić w blasze wysłanej papierem do pieczenia. Schłodzić (z formą

Di gotuje
Naleśniki z serem 182

niej spływać, powinny tworzyć się także bąbelki powietrza. W razie potrzeby można dosypać troszkę mąki lub dolać wody. Ciasto nie może być za gęste (jeśli chcemy uzyskać cienkie placki). Konsystencję ciasta można również zmodyfikować po usmażeniu pierwszego naleśnika (wtedy będzie wiadomo czy ciasto powinniśmy zagęścić czy też rozrzedzić). Na rozgrzany tłuszcz wlewamy porcję ciasta i obracając powoli patelnią rozprowadzamy

MyCookBook.pl
Pizzerinki 229

startym serem żółtym. Pizzerinki. Wyrośnięte ciasto ponownie delikatnie zagnieść i podzielić na 8 kawałków. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i lekko go naoliwić. Z każdego kawałka ciasta uformować placki i położyć na papierze do pieczenia. Na każdy kawałek ciasta położyć farsz ( farszu będzie się wydawać za dużo, ale tak nie jest - należy dzielić do końca ). Boki każdej pizzerinki

W kuchni u Moniki
Dwukolorowa strucla świąteczna 183

trzykrotnie w maszynce do mięsa, dodać miód,całe jajko cukier oraz bakalie i olejek migdałowy wymieszać. PRZYGOTOWANIE STRUCLI: Ciasto białe podzielić na dwie części rozwałkować na dwa prostokątne placki,z ciasta ciemnego zrobić w rekach ruloniki rozłożyć na ukos na białym cieście co 10 cm lekko spłaszczyć wałkiem rozsmarować równomiernie masę makową -zostawiając około 2 cm od brzegów, całość

Wanilia i Kardamon
Chlebki naan 200

powstało elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dodać trochę mąki. Podzielić ciasto na 8 kawałków i każdy rozwałkować tak, by powstał placek długości około 10-15 cm. Placki z ciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem i z wierzchu posmarować pozostałym masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 10 minut (po upieczeniu powinny być rumiane). Podawać jako

W poszukiwaniu inspiracji
Zapiekanka ziemniaczana z kaszą gryczaną i jęczmienną 186

pieprz do smaku opcjonalnie: 500 g mielonego mięsa wołowego, drobiowego lub 500 g usmażonych i zmielonych pieczarek PRZYGOTOWANIE Z podanych składników ugnieć kruche ciasto. Podziel je na 2 części. Jedną z nich rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim formę do pieczenia. Drugą część schowaj do lodówki. Kasze ugotuj na półmiękko. Ziemniaki obierz i ugotuj, a następnie ugnieć tłuszczykiem(...)jajka, śmietanę, roztopiony tłuszcz, biały ser, cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Opcjonalnie możesz dodać mięso lub pieczarki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotową masę wyłóż na ciasto. Z drugiej części ciasta uformuj placek i przykryj nim zapiekankę (lub pokrój na paseczki i udekoruj wierzch). Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 2 godzin. Podawaj

Kulinarna (nie)codzienność
Karmelowiec 214

ciasto szybko znika z talerza. Dwa placki przełożone bitą śmietaną i polane pyszną masą karmelową. Karmelowiec(...)zadowoli każde podniebienie. Polecam! Składniki: 4 żółtka 1 szklanka cukru pudru 50 dag mąki tortowej  25 dag margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto. Pieczemy 2 placki w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni  około 20-30 minut. Po przestudzeniu ciasto przekładamy bitą śmietaną. 0,5 litra śmietany kremówki (36%) 1/2 szklanki cukru

Salonik smaków
Gruzińskie chaczapuri po mojemu 210

smaku. Smak super, idealne na kolacje czy obiad jak kto woli. Pięknie będzie wyglądać z dodatkiem zielonych sałat. Ja zrobiłam dwa takie placki, ale możecie podzielić na więcej części. Będą wtedy mniejsze. Thermomix – przepis na ciast na dole. Drożdże rozpuścić w w ciepłym mleku i wodzie, następnie wlać olej i dodać cukier, sól i mąkę. Dokładnie zagnieść ciasto(...)podnieść nad nadzienie i skleić dokładnie. Odwrócić placek sklejoną częścią na dół. Przygnieść ciasto tak żeby nadzienie się rozeszło po całym placku. Zrobić w ten sposób jakbyście masowali plecy Smażyć na suchej patelni bez dodawania oleju. Mocno rozgrzać teflonową patelnię i położyć placek stroną sklejoną do patelni. Zmniejszyć gaz do minimum. Smażyć aż ciasto się przypiecze, wtedy odwrócić

Kuchnia Pokoleń
Gozleme – turecki przysmak z fetą i szpinakiem 446

specjały z innych kuchni. Było już kilka z kuchni gruzińskiej : – Chinkali - Gruzińskie ciasto herbaciane - Chaczapuri imeruli .. a dziś przyszła pora na turecki przysmak zwany GOZLEME. Jest to placek z ciasta faszerowany szpinakiem oraz fetą , który w Turcji przyrządzają najczęściej w przydrożnych budkach … barach. Farsz można oczywiście dowolnie modyfikować , jednak to właśnie ten z sera i szpinaku jest(...)Mąkę , jajko , sól , jogurt dokładnie razem mieszamy. Dodajemy powoli wodę i wyrabiamy ciasto ( jej ilość zależy od tego jak nam się będzie wyrabiało ). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 minut , żeby odpoczęło. Dzielimy na 4 kawałki. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na cienkie , okrągłe placki. Każdy delikatnie smarujemy olejem. Na środek każdego nakładamy farsz. Dwa boki ( z prawej

Ostra na Słodko
Biszkopt pełnoziarnisty z brzoskwinią i żurawiną 173

Kolejny przepis na dietetyczny placek. Dietetyczne ciasta też istnieją J . Ten zrobiłam na miodzie, jak widać tak też można. Domownikom zdecydowanie smakował. A Was zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: na 6 porcji 4 jajka 4 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej Garść suszonej żurawiny Brzoskwinia z puszki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 50 g miodu Wykonanie: Żurawinę

Smaki Ewy
Bezglutenowy placek z ciecierzycy (socca, farinata, cecina) 214

dokładniej pęcznienia ciecierzycy, to dość duża rozpiętość :) od 30 minut do 20 godzin. Można z tego zrobić rewelacyjny patent na domową imprezę, przygotować kilka porcji ciasta i co jakiś czas wstawiać do piekarnika kolejny placek zmieniając dodatki, albo przygotować wieczorem i rano upiec na śniadanie. Może też być zdrowszą wersją pizzy - wystarczy na upieczony placek rozsypać dodatki(...)czerwona cebulą, rozmarynem i czarnuszką, drugą z oliwkami, suszonymi pomidorami, rozmarynem i czosnkiem z dodatkiem zmielonej czarnuszki. Polecamy obydwa ale możecie się też ograniczyć do ciasta podstawowego, a po upieczeniu posypać placek grubą solą i świeżo mielonym pieprzem lub ziołami. Najlepiej smakuje prosto z piekarnika :) Czas przygotowania: od 1 do 4 godzin  Porcja: 2 formy o średnicy

SzczyptaSmaQ
Przekładaniec kokosowy z chałwą i jabłkami 143

łyżka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 5 jabłek Wykonanie ciasta kokosowego: Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia Składanie placka: Ciemne ciasto kakaowe+ ciasto kokosowe+ starte jabłka+ jasne ciasto ucierane,  Pieczenie ciast: w temperaturze 170 stopni około 35 minut. Składniki na polewę: 4 łyżki cukru pudru 10 dag chałwy

Tradycyjna Kuchnia