dodatkiem tahini i wody lub mleka do pożądanej konsystencji. Jeśli chcesz przygotować masę z suszonych daktyli, przepis znajdziesz tutaj ciasto rozwałkować między dwoma płatami folii spożywczej na cienki placek. Boki ciasta obkroić formując kształt pisanki. Z odkrojonych resztek ciasta rozwałkować cienkie ruloniki. Dwa ruloniki spleść ze sobą jak sznurek i ułożyć na brzegu wokół ciasta. Nie sposób zrolować jeden
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, sodę oraz masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajka oraz miód, ponownie siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy części. Rozwałkowujemy na trzy równe placki. Przekładamy do blaszki (ok. 21x32cm) i pieczemy każdy z osobna w 160 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę jabłkową(...)mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 min. Budyń mieszamy w mleku i dodajemy do gotującego się sera. Dokładni mieszamy i zagotowujemy. Ciepłą masą serową przekładamy placki. wykonanie ciasta: Jeden z blatów umieszczamy w blaszce rozsmarowujemy na nim równomiernie masę jabłkową, przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy. Na nim równomiernie rozsmarowujemy ciepłą masę serową i przykrywamy ją trzecim
Domowy Smak JedzeniaFuczki to pomysł na proste, tanie i wegetariańskie danie. Nazwa dania wywodzi się z Bieszczad i są to placki z ciasta naleśnikowego wraz z dodatkiem ugotowanej kiszonej kapusty. Fuczki będą świetnie smakować podane ze śmietaną jak i ulubionym sosem, np. pieczarkowym, pieczeniowym. Składniki na porcję dla 2 osób: 250 g kiszonej kapusty 1 szklanka mąki(...)mąkę, wlać mleko i wbić jajko. Masę przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać. Do ciasta naleśnikowego dodać kapustę. Całość wymieszać i odstawić na 15 minut - masa lekko zgęstnieje. Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki przełożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Fuczki podawać
Ugotowaćziemniaczaną, dodajemy je do ziemniaków. Mieszamy łyżką całość bardzo dokładnie i dopiero teraz wkładamy dłoń-chwilę ciasto wyrabiajcie, a potem oderwijcie umączoną ręką kawałek ciasta i sprawdźcie, czy da się ulepić w płaski placek i nie porozpada się. Jeśli jest za wilgotne – dodajemy jeszcze mąki. Moim bardzo mączystym ziemniakom wystarczyła szklanka pszennej i ćwierć szklanki ziemniaczanej mąki. Ciasto musi(...)mąką deskę i do dzieła! Knedle powinno się formować w miarę szybko. Mąką osypcie dłonie, oderwijcie duży kawałek ciasta, spłaszczcie go w dłoniach i na taki placek połóżcie morelkę. Ciasto po złożeniu dłoni powinno ciasno obejmować owoc, możecie teraz ciasta dołożyć. Ciasto zamknijcie, zlepiając otwory w nim tak jak zlepiacie pieroga i utoczcie w dłoniach kulę. Moje knedle
Karo in the Kitchenbyło grudek. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na około półtorej godziny (miskę z ciastem przykrywamy lnianą ściereczką). Kiedy ciasto urośnie, blat lub stolnicę posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienkie placki (ok 2 mm grubości). Jeśli ciasto bardzo lepi się do rąk, podsypujemy je mąką. Placki układamy na papierze do pieczenia, każdy z nich smarujemy passatą i układamy dodatki
Bon Ton Italianależy ją pogotować w wodzie 2 minuty, odcedzić i dopiero poszatkować. Przygotowujemy ciasto: składniki wkładamy do malaksera, dobrze wyrobione ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki. Z ciasta wykrawamy krążki, na każdy nakładamy farsz, zlepiamy. Układamy na oprószonej maka desce. Gotujemy w dużej ilości wody z solą i olejem- od chwili wypłynięcia przez 3 minuty
Kuchenne aromatyłyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche. Dokładnie wyrabiać rękami, aż będzie gładkie.Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki. Aby móc pierniczki powiesić na choince, robimy w nich dziurki wykałaczką przed pieczeniem. Posmarować rozmąconym jajkiem i układać na blasze
MarciochaKucharzymaszynce do mięsa. Dolać bulion, doprawić. 2. Ziemniaki również zmielić, dodać mąkę ziemniaczaną, sól i jajka. Wyrobić gładkie ciasto. 3. Na stolnicy lub deseczce podsypanej mąką formować placki z ciasta, położyć na nie farsz, zwinąć, uformować ładną kulkę, rozpłaszczyć na placuszek. 4. Gotować w osolonej wodzie ok 3 min od wypłynięcia. Podawać prosto z wody (np. z duszoną
Kto ugości moich gości?drożdże olej,wodę i zagnieść ciasto. Odłożyć na około godzinę w ciepłe miejsce. Patelnię posmarować olejem i umieścić ciasto na patelni i docisnąć do dna aby powstał placek. Posmarować ciasto sosem pomidorowym i oprószyć przyprawą. Ułożyć plasterki szynki, pokrojoną w piórka cebulę, przekrojone pomidorki skórką do dołu i całość posypać startym żółtym serem. Patelnię podgrzewać na średnim
Ala piecze i gotujeplacek z kaszy z pieczarkami i serem Wersja tego posiłku dedykowana jest w szczególności do osób, które mając niewiele czasu, nie chcą zrezygnować z przyrządzania własnych potraw. Jest to sycący i smaczny posiłek, z powodzeniem zastępujący fast fooda, w dodatku w jego składzie znajdziemy bogactwo cennych i niezwykle potrzebnych naszemu organizmowi składników. Zresztą dosyć wstępu, bierzmy się za robotę(...)misy dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia, rozbite jajka, oraz sól. Całość przez chwilę mieszamy i układamy na blachę z piekarnika, wyłożoną pergaminem, formując z ciasta cienki okrągły placek. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy ciasto i podpiekamy je przez dziesięć minut. Wyjmujemy placek i układamy na nim pokrojone w plastry pieczarki. Całość
Miód i pieprzpomysł na placki wymyślił mój mąż, więc jest to jego przepis, ale ja się z wami chętnie podzielę. Bardzo prosty przepis na kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym. Placki z dodatkiem wody gazowanej wychodzą pulchne, lżejsze. Można też użyć innego mocno gazowanego napoju lub piwa. Na blogu jest jeszcze syrop z kwiatu Czarnego Bzu , polecam w gorące(...)gęste ciasto naleśnikowe. Patelnie mocno rozgrzać, nalać oleju, tak aby była pół centymetrowa warstwa, każdy kwiat bzu łapać za łodyżkę, zanurzyć w całości w cieście, strząsnąć nadmiar ciasta, kłaść na mocno rozgrzaną patelnię, smażyć około 1-2 min na dużej mocy (u mnie 7 na 9), następnie gaz zmniejszyć (u mnie 4 na 9) do momentu aż powierzchnia placka
moj przepis naTykwanik ,to placek bułgarski i jak wynika z nazwy pieczemy go z tykwy czyli dyni. Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej 25 dag masła 2 jajka 3/4 szkl cukru pudru 1 łyżka oleju 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki cukru pudru do posypania placka Nadzienie . 80 dag oczyszczonej dyni 3/4 szkl. cukru 1 szkl. orzechów włoskich posiekanych drobno(...)soli dodać cukier, masło, jajka i wyrobić gładkie ciasto. Jeżeli jest zbyt twarde wlać trochę wody. Uformować kulę i wstawić na 1 godz do lodówki. Nadzienie. Kostki dyni gotować na parze 40 min. Następnie dodać cukier, cynamon, sok i skórkę z cytryny oraz orzechy i wymieszać. Ciasto rozwałkować na 2 placki. Podłużną formę wysmarować olejem i włożyć jeden placek
Kulinarny karnet Christopherasłodko, z owocami, na słono... Mam rację? Niestety już podczas smażenia u wielu osób zaczynają pojawiać się niewielkie problemy. Najczęściej jest to przywierające ciasto do powierzchni patelni. Bywa też, że jeden placek wychodzi idealny, drugi grubszy, zaś trzeci to totalna porażka. Co prawda ja mam idealne patelnie, doskonały sposób na ciasto i mnie te trudności(...)niej idealnie się smażą i nie przywierają do jej powierzchni. Dodatkowo dołączone akcesoria pomagają przy rozprowadzaniu ciasta i przewracaniu placków. Urządzenie firmy Ariete zdało test ! A tu macie przykładowe przepisy na pyszności, które na niej smażyłam: Domowa tortilla (placki pszenne) Placuszki/naleśniki żołędziowe z miodem, cynamonem i konfiturą
Di gotujeSpód i boki to nic innego jak ciasto na pizzę, tyle, że zredukowałam składniki. Można powiedzieć, że jest to pizza grzybowa na grubym cieście. Całość zalałam sosem serowym na bazie kwaśnej śmietany. Do tego była moja ulubiona wersja zielonego groszku, czyli ze śmietaną i koperkiem. Jeśli będziecie chcieli przygotować taki sam zestaw - placek grzybowy i groszek - z kubeczka śmietany(...)gładkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie. Nadzienie W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić cebulę. Dodać grzyby i dusić około 10 minut mieszając, aby zrobiły się miękkie, a woda wyparowała. Doprawić solą i pieprzem. Zostawić do przestygnięcia. Formę posmarować olejem, piekarnik nagrzać do 200°C . Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek średnicy
Posadzone i zjedzonepodsypaną mąką stolnicę i dzielimy na dwie równe części. Ciasto formujemy w kulki, zbierając jego krawędzie do środka, jak sakiewkę, odwracamy łączeniem do dołu. Z każdej sakiewki formujemy placek, rozklepując ciasto od środka i rozciągając ku brzegom, na owal (jak na pizzę, ale nie aż tak cienko). Zarzucamy na wierzch dłuższe boki placka, łączymy je tworząc kształt wrzeciona(...)łódki. Przenosimy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. W powstałe otwory rozkładamy po połowie nadzienia. Placki zostawiamy na chwilę do napuszenia (8-10 minut), następnie wstawiamy na środkową półkę do piekielnie rozgrzanego piekarnika i pieczemy 13-18 minut. Po tym czasie piekarnik otwieramy, na wierzch sera wbijamy po całym jajku i pieczemy do czasu, aż białko prawie całkowicie
Karo in the KitchenMiodownik to ciasto, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia lub Karnawału. Miodownik (miodowe ciasto z orzechami) w zależności od regionu nosi równe nazwy: Stefanka, czy tez czeski placek. Dla mnie pozostanie miodownikiem. Miodownik może doskonale zastąpić piernik, za którym ja nie przepadam. Mój miodownik do tego nie jest pracochłonny, gdyż nie piecze się wielu warstw(...)ciasta, jest to najprostszy, ale i najsmaczniejszy miodownik, można powiedzieć, że to idealny miodownik pachnący miodem, karmelizowanymi orzechami i wanilią, przełożony jest kremem na bazie kaszki manny. Miodownik uwielbiam, ale jakoś nigdy do tej pory nie zabrałam się za jego pieczenie. Na Boże Narodzenie zawsze go jadłam u mojej cioci Eugenii. Był taki pyszny, z dużą ilością miodu i orzechów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzyszła pora na pieczenie placków na piernik.. ciasto dojrzewało od miesiąca..niby w przepisie jest, żeby piec placki 3-5 dni przed świętami.ale ja upiekłam je wczoraj wieczorem..a dziś lub jutro przełożę..zrobię ciut inaczej..zobaczymy co z tego będzie.. Przepis dla przypomnienia podaję w całości.. Przepis na ten piernik znalazłam u Margarytki(...)mleku. Do letniej masy dodać mąkę z solą, jajka, mleko z sodą i wyrobić starannie gładkie ciasto. Gotowe ciasto przełożyć do kamiennego lub szklanego pojemnika przykryć czystą lnianą ściereczką lub folią spożywczą. Etap II 3 – 5 dni przed świętami: Dojrzałe ciasto wyjąć z lodówki kilka godzin przed pieczeniem, aby się ogrzało. Podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować
Moje domowe kucharzeniejeszcze nie jadł takich placków, musi spróbować !!! Dzisiaj kolejny post, który ma swoje źródło na http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com/2016/04/placki-z-kiszonej-kapusty.html Bardzo proste i smaczne danie :) Potrzebujemy tylko kiszoną kapustę, ciasto na placki i trochę przypraw :) Kapustę kroimy i doprawiamy pieprzem, solą i kminkiem... Potem wszystko łączymy z ciastem... Pozostaje tylko usmażyć i już :) Naprawdę wykwintnie smakują :) Polecam ! Smacznego
chleba naszegotaka szczęśliwa! Właśnie w niedzielę rano zebrałam świeże truskawki. Już może nie tak po dziecięcemu, że cała się nimi upaćkałam. Świeże, pachnące, w poranek niedzielny... musiałam zmajstrować ciasto. KRUCHY PLACEK Z BUDYNIEM, TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ. /przepis bardzo znany;/ na blaszkę 18x21 (aby wyszedł taki wysoki spód) ciasto: 2 szklanki mąki kostka masła 3/4 szklanki cukru 3 żółtka
W kuchni Karmel-itkichałwą. Do ostudzonej margaryny i chałwy stopniowo dodajemy również zimny budyń. Całość dokładnie miksujemy. Placek z kokosem smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Następnie rozsmarowujemy masę chałwową. Ciasto przykrywamy plackiem sezamowym. Smacznego
paapilotkaaciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC. Piec 20 minut (ciasta nie można przesuszyć). Po upieczeniu jednego placka, postępować dokładnie tak samo i upiec drugi placek, z masy oczekującej w lodówce. Ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie przygotować krem. Teraz czas na krem. Zimne mleko UHT mieszać z sokiem z brzoskwiń (użycie mleka UHT, jest takie(...)łyżce zimnego budyniu i miksować do chwili utworzenia się gładkiego kremu. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Odsączyć. Dodać do kremu. Wymieszać. Tak uzyskanym kremem, przełożyć pierwsze ciasto (fot.3) . Dokładnie rozsmarować. Przykryć drugim plackiem. Delikatnie docisnąć. Odstawić w chłodne miejsce, by ciasto się "przegryzło". Podawać posypane cukrem pudrem (fot.4) . Źródło: addiopomidory.blogspot.com linkwithin_text='Zobacz również:' var linkwithin_site
Świat Ciasta