Według "cioci" Wikipedii bajg le , to żydowskie pieczywo wymyślone w XVII w., najprawdopodobniej w Krakowie. Obecnie wypieka się je na całym świecie; najpopularniejsze są chyba w
Opowieści z piekarnikaSą pyszne, delikatne, mięciutkie i takie słodkie :D Z tego przepisu możecie zrobić także duże oponki, wtedy najlepiej zrobić je z podwójnej porcji ;) Ps. Oponki najlepiej
Gotowanie...to proste !Oliwki w sałatce - nic dziwnego. Oliwki w chlebie? - rewelacyjny pomysł! Ostatnio podpatrzyłam u Marder&Marder na stronie chleby.info intrygujący przepis na Chleb pszenny z oliwkami
Grunt to przepis!Nie będę pisać, że pączki są idealne, cudowne, przepyszne itd, ponieważ każdy z nas ma inne poczucie, smaku i u każdego ideał wygląda inaczej. Ten
Dieta moja pasjaPampuchy,kluski drozdzowe lub buchty sa uniweraslne.Bo i na slodko i jako dodatek do dan miesnych sprawdzaja sie doskonale.Na slodko sa uwielbiane przez dzieci. Moja propozycja do pampuchow to sosik jagodowo-malinowy z jogurtem greckim. Gdy kluski kupimy gotowe lub wczesniej zrobione (na przepis zapraszam tutaj ) lub mamy z zamrazarki obiadowe danie mozemy podac w kilka minut. Skladnik(...)insulina. Dzialaja silnie przeciwzapalnie na drogi moczowe i przewod pokarmowy. Maja rowniez zdolnosc rozpuszczania zlogow cholesterolowych. Sa owocem uniwersalnym.Nadaja sie jako nadzienie do pierogow,gofrow,nalesnikow,racuchow i ciast drozdzowych.Z jagod sporzadza sie kompoty,soki,dzemy i konfitury. Galaretki i konfitury z jagod mozna dlugo przechowywac poniwaz zawieraja naturalny kwas benzoesowy i cytrynowy zapobiegajacy rozwojowi bakterii.Jest skladnikem musow,deserow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dwa dni temu Jola z bloga Nasze życie od kuchni klik opublikowała wpis z przepysznie wyglądającymi rogalikami. swój post zaczęła bardzo zachęcająco: „Upiekłam wczoraj rogaliki
Pieguskowa KuchniaTe bułeczki to był świetny pomysł! Smakują trochę jak grahamki, ale smak ten wzbogacony jest o serek kremowy pesto i rukola - miałam 2 różne serki Apetina
Kolorowy Przepisowniklanguage:EN-US;} Pora na coś słodkiego! Mięciutkie, puszyste, złociste i pięknie pachnące, a na wierzchu zdobione chrupiącą kruszonką - któż z nas nie skusi się na ciepłe drożdżowe bułeczki ;) Zdjęcie zrobiłam już w zeszłym roku, gdy razem z moim Kołem Naukowym Sztuki Kulinarnej organizowaliśmy wystawę zdjęć pt. "Galeria smaku". Każdy student z naszego kierunku mógł zgłosić swoją pracę(...)rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy na około 5 minut. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól i mieszamy. Dodajemy masło, żółtka i mleko z drożdżami. A teraz wyrabiamy ciasto. Na początku dorzucamy sparzone wrzątkiem rodzynki. Ciasto powinno być gładkie i nieco elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut. Po tym czasie formujemy z ciasta
Sajkofanka smakuDrożdżowe bułeczki z nadzieniem z liści rzodkiewki i fety. Zabierz je ze sobą na piknik lub zjedz na śniadanie. Wiosna rozgościła się na dobre. Przeważnie świeci słońce, a pogoda nastraja pozytywnie. Uwielbiam teraz chodzić z synkiem na spacery, oglądać zielone liście na drzewach i czuć zapach kwiatów. Taka wspaniała wiosenna aura zachęca do spędzania czasu na świeżym powietrzu, dlatego postanowiłam(...)dałam mały pojemniczek i drożdże mi z niego wypłynęły :) W dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj drożdże, jogurt, olej i roztrzepane jajko. Najpierw wymieszaj łyżką, następnie przełóż ciasto na blat podsypany mąką i wyrabiaj aż uzyskasz gładkie, elastyczne ciasto. Twa to ok. 8-10 minut. Ciasto jest dość tłuste i łatwo odchodzi od ręki. W czasie wyrabiania podsypywałam
Chilli Czosnek i OliwaPogoda jest, jaka jest. Czyli trochę słońca, trochę deszczu, a do tego wiatr, który rozwiewa poły kurtek, szale i niepokorne warkocze. Mimo wszystko, ilość światła i
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOdkąd wypatrzyłam te bułeczki na stronie Moje Wypieki musiałam przetestować ten przepis. Semla to pszenna bułeczka nadziewana masą migdałową i bitą śmietaną. W Szwecji jest to
pink envelopeBliny gryczane to pyszne placki z mąki gryczanej, które pochodzą z kuchni rosyjskiej. Bliny z różnymi dodatkami świetnie sprawdzą się jako przekąska na przyjęciu. Bliny przypominają
Kuchcik gotuje...czyli turecką pizzę. " Za typowy placek turecki uznaje się pide . Podaje się go bardzo często w tureckich restauracjach za granicą, ale w kraju jada
KUCHARNIAAromatyczny czosnek w prostym chlebie codziennym Miałam akurat ogromną ochotę na domowy chleb. Żadne tam sklepowe, purchate podróbki, tylko prawdziwy, domowy chleb własnoręcznie zrobiony. Z
Grunt to przepis!Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Camilla w kuchni