Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso
Na słodko lub wytrawniekilku lat na Wielkanoc piekłam babki drożdżowe z różnych przepisów, szukając tej doskonałej. Słyszałam opowieści i widziałam przepisy na babki z 12 jaj, jednak uznałam za lekką przesadę taką ilość w jednej małej babce. Kilkukrotnie także spotkałam się z opinią, że najlepsza jest babka na samych żółtkach i taki przepis wybrałam w tym roku. To był strzał w przysłowiową dziesiątkę(...)powinno być letnie (nie może być gorące). Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Do miski przesiewamy 3/4 mąki, dodajemy utarte żółtka, mleko, masło, szczyptę soli i rozczyn i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto jest bardzo rzadkie dosypujemy stopniowo pozostałą mąkę i dalej wyrabiamy do momentu aż otrzymamy gładkie i elastyczne ciasto. Wtedy dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową i olej i jeszcze
Cynamonowe szczęścieJuż drugie bułeczki w tym tygodniu ale jakże pyszne. Szybkie w przygotowaniu a jak taką bułeczkę się pysznie zajada. Polecam wypróbujcie na śniadanie będzie znakomita : na
Moje Małe CzarowanieDziś przedstawiamy propozycję na zdrowe, wesołe koszyczki, które nie dość, że nieźle smakują to jeszcze ciekawie wyglądają na stole. Przyznaję, że przepis pochodzi z archiwum, bo
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiW weekend wspólnie z Małgosią i innymi dziewczynami w cyklu Wypiekanie na śniadanie piekłyśmy maślane rogale z makiem. Przepis został
Kulinarne przygody Gatityweekend zawsze piekę coś drożdżowego. Sobotnie śniadanie z domową drożdżówką kojarzy się błogo, nieprawdaż? Ale dzisiejszy wpis to nie tylko przepis na pyszne bułeczki, to także coś dla ducha… Jeżeli masz ochotę i czas, zaparz sobie dobrej herbaty lub przygotuj pyszną kawę i daj się zaprosić na krótki fragment przedstawiający świat mojej bohaterki – młodziutkiej Jagody, która wraz(...)zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy, naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło stapiamy i zestawiamy do przestudzenia. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy przestudzone masło, mąkę i żółtka. Ciasto wyrabiamy w mikserze za pomocą końcówki z hakiem. Ciasto powinno być sprężyste. Ciasto przekładamy do naczynia/misy wysypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1h. Ciasto powinno
Raj dla PodniebieniaZapach świeżego pieczywa unoszący się po domu… Czyż można zacząć lepiej dzień? Można! Zwłaszcza zimną. Gdy do domowej bułeczki zaserwujemy rozgrzewającą herbatę z cytryną i
Słodkie okruszkiKarnawał , karnawał , karnawał ... Czas zabawy , rozpusty i szaleństwa .... Także tego kulinarnego . No to ja też dziś zaszalałam i zamiast tradycyjnych pączków .... słodkich , lepkich , nadzianych
Malinowa KawiarenkaStaropolskie przysłowie „Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła” obwieszcza nadejście święta amatorów słodkości – Tłustego Czwartku. Tłustym Czwartkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŻeby tradycji stało się za dość i żeby nam się wiodło, upiekłam też tradycyjne pączki z przepisu mojej babci. Próbowałam już różnych przepisów na pączki, były
Z miłości do słodkościDomowe chlebki uwielbiam za ich zapach, smak i chrupiącą skórkę. Pamiętam przepyszny chleb mojej babci pieczony w chlebowym piecu na liściach kapusty.... ten smak i aromat
Smakołyki AsiWczoraj były bułeczki z musztardą, dziś coś na podobne bułeczek, mianowicie cebularze. Czyli małe placuszki z farszem z cebuli i maku. Jednak jest to cebula przygotowana
Z miłości do słodkościŚniadanie mistrzów nie musi składać się z blinów z kawiorem, jajecznicy na bogato z kurkami czy omletów cesarskich. Wystarczy świeży, domowy chleb i odpowiedni do niego
W kuchni Karmel-itkiTe rogaliki przygotowywało się w moim rodzinnym domu od zawsze. Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa, cieplutkie, wyjęte prosto z pieca. Moja mam robiła je zwykle z
Calzonella.com