Ja tam lubię mak. Nawet jak wchodzi w zęby, lubię jego zapach jak gotuje się, lubię w nim rodzynki. Ogólnie ciężko mi było odejść od miski
pink envelopeRacuchy to smak mojego dzieciństwa i obok naleśników jedyny obiad na słodko, który toleruję. Pamiętam, że gdy wracałem wygłodniały ze szkoły, moja babcia brała
Food SquareFocaccia to włoskie pieczywo drożdżowe. Zazwyczaj wzbogaca się ją o dodatek rozmarynu czy soli. Przyznam, że nie rozumiałam fenomenu focacci do czasu, aż zaczęłam ją tradycyjnie maczać w oliwie. Jeśli mamy dobrą oliwę, to razem z jeszcze ciepłą focaccią stanowią przystawkę doskonałą. Ale nie tylko – gdy wracam późno z pracy i skromna kolacja to za mało, a obiad(...)rozpuszczone drożdże. Zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy jeszcze 200 – 220 ml ciepłej wody i ok. 5 łyżek oliwy z oliwek, a następnie zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto (najlepiej zrobić to za pomocą haka miksera). Należy wyrabiać ok. 10 minut. Powinno odchodzić od ścianek miski, ale może być lekko lepiące. Zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy
Poezja smakuChleby piekę dlatego, że lubię ich smak i zapach i to, że są takie ciepłe.. ach! Lecz przede wszystkim dlatego, że mogę je przygotować bez
MamaOskarkaAromatyczne musztardą i pachnące ziołami - idealne na śniadanie :) Za oknem buro, ponuro i deszczowo. Gdzie to lato, ja się pytam??? Pogoda wyjątkowo nie nastraja do spacerów
Grunt to przepis!No i znów weekend... a jak weekend to znów wspólne Wypiekanie na śniadanie. .i po raz kolejny Paweł z Madzią zaproponowali pyszne bułeczki...Moje już zjedzone
Moje domowe kucharzenieCzekaliśmy na nie prawie 3 godziny. Miało być 12, było 14. Zniknęły po niecałej godzinie. Garść okruchów i cudowny aromat to jedyne co po nich
KUCHARNIAOstatnio naszła mnie ochota na pączki, te sklepowe zupełnie do mnie nie przemawiają dlatego skusiłam się i przygotowałam je sama. Kilka lat szukałam dobrego przepisu aby
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiA może by tak hamburgery? Pyszne, soczyste mięsko podane w mięciusiej, puszystej bułce. Najlepsze są bułki przygotowane samemu w domu, bo są wolne
Rozpustne gotowanieCzęsto słyszę pytanie od mojej córki "mamo a czemu na śniadanie i kolację jemy chleb?" no to ja na no, że tak już się przyjęło, ale
Basia w kuchniNietypowe pieczywo z dodatkiem kawy oraz ciemnego piwa "Chodził" za mną ostatnio chleb! Taki domowy, własnoręcznie wyrabiany. Ale bynajmniej nie zwykły, tylko coś bardziej eksperymentalnego.
Grunt to przepis!Czyli jak pokonać wyjątkowo kulinarnie - asertywną i spożywczo - wybredną grypę Nienawidzę chorować! W gardle gula z jeża. Nos zapchany izolacyjną watą szklaną. W uszach dzwony i
Grunt to przepis!Co sobotę staram upiec się coś słodkiego, tym razem padło na "mamo zrób mi chleb cynamonowy" Moi wszyscy domownicy kochamy cynamon, więc nie czekałam długo i
Basia w kuchniDelikatny w smaku, pyszny chleb maślankowy Dziś propozycja na chleb mocno nietypowy, bo z maślanką w składzie. Wychodzi mięciutki, puszysty, nie kruszy się, i smakuje
Grunt to przepis!Gdy tylko na sklepowej półce zobaczyłam ser Arla Apetina przeznaczony na grilla, przypomniałam sobie o dżemie z czerwonej porzeczki z miętą . Jak już pisałam dżem
Wrzosowa Polana