ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:477/576)

Zawijane bułki drożdżowe z makiem 149

Ja tam lubię mak. Nawet jak wchodzi w zęby, lubię jego zapach jak gotuje się, lubię w nim rodzynki. Ogólnie ciężko mi było odejść od miski

pink envelope
Racuchy drożdżowe z jabłkami 183

Racuchy to smak mojego dzieciństwa i obok naleśników jedyny obiad na słodko, który toleruję. Pamiętam, że gdy wracałem wygłodniały ze szkoły, moja babcia brała

Food Square
Focaccia z rozmarynem 299

Focaccia to włoskie pieczywo drożdżowe. Zazwyczaj wzbogaca się ją o dodatek rozmarynu czy soli. Przyznam, że nie rozumiałam fenomenu focacci do czasu, aż zaczęłam ją tradycyjnie maczać w oliwie. Jeśli mamy dobrą oliwę, to razem z jeszcze ciepłą focaccią stanowią przystawkę doskonałą. Ale nie tylko – gdy wracam późno z pracy i skromna kolacja to za mało, a obiad(...)rozpuszczone drożdże. Zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy jeszcze 200 – 220 ml ciepłej wody i ok. 5 łyżek oliwy z oliwek, a następnie zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto (najlepiej zrobić to za pomocą haka miksera). Należy wyrabiać ok. 10 minut. Powinno odchodzić od ścianek miski, ale może być lekko lepiące. Zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy

Poezja smaku
Chleb orkiszowy na drożdżach z ziemniakami 195

Chleby piekę dlatego, że lubię ich smak i zapach i to, że są takie ciepłe.. ach! Lecz przede wszystkim dlatego, że mogę je przygotować bez

MamaOskarka
Szybkie bułeczki z musztardą 251

Aromatyczne musztardą i pachnące ziołami - idealne na śniadanie :) Za oknem buro, ponuro i deszczowo. Gdzie to lato, ja się pytam??? Pogoda wyjątkowo nie nastraja do spacerów

Grunt to przepis!
Drożdżówki z domową masą makową 148

No i znów weekend... a jak weekend to znów wspólne Wypiekanie na śniadanie. .i po raz kolejny Paweł z Madzią zaproponowali pyszne bułeczki...Moje już zjedzone

Moje domowe kucharzenie
Kiedy 14 to za mało. Krótka historia pewnych bułeczek. 175

Czekaliśmy na nie prawie 3 godziny. Miało być 12, było 14. Zniknęły po niecałej godzinie. Garść okruchów i cudowny aromat  to jedyne co po nich

KUCHARNIA
Pączki z marmoladą z lukrem i skórką pomarańczową 229

Ostatnio naszła mnie ochota na pączki, te sklepowe zupełnie do mnie nie przemawiają dlatego skusiłam się i przygotowałam je sama. Kilka lat szukałam dobrego przepisu aby

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bułki do hamburgerów- najlepsze! 226

     A może by tak hamburgery? Pyszne, soczyste mięsko podane w mięciusiej, puszystej bułce. Najlepsze są bułki przygotowane samemu w domu, bo są wolne

Rozpustne gotowanie
Czekoladowy chleb 190

Często słyszę pytanie od mojej córki "mamo a czemu na śniadanie i kolację jemy chleb?" no to ja na no, że tak już się przyjęło, ale

Basia w kuchni
Czarny chleb na piwie 193

Nietypowe pieczywo z dodatkiem kawy oraz ciemnego piwa "Chodził" za mną ostatnio chleb! Taki domowy, własnoręcznie wyrabiany. Ale bynajmniej nie zwykły, tylko coś bardziej eksperymentalnego. 

Grunt to przepis!
Chleb orkiszowy z oliwkami na kapryśne choróbsko 214

Czyli jak pokonać wyjątkowo kulinarnie - asertywną i spożywczo - wybredną grypę Nienawidzę chorować! W gardle gula z jeża. Nos zapchany izolacyjną watą szklaną. W uszach dzwony i

Grunt to przepis!
Chleb cynamonowy 188

Co sobotę staram upiec się coś słodkiego, tym razem padło na "mamo zrób mi chleb cynamonowy" Moi wszyscy domownicy kochamy cynamon, więc nie czekałam długo i

Basia w kuchni
Chleb pszenno-żytni z maślanką 213

Delikatny w smaku, pyszny chleb maślankowy Dziś propozycja na chleb mocno nietypowy, bo z maślanką w składzie.  Wychodzi mięciutki, puszysty, nie kruszy się, i smakuje

Grunt to przepis!
Burgery z grillowanym serem, czerwoną porzeczką i szpinakiem 202

Gdy tylko na sklepowej półce zobaczyłam ser Arla Apetina przeznaczony na grilla, przypomniałam sobie o dżemie z czerwonej porzeczki z miętą .  Jak już pisałam dżem

Wrzosowa Polana