ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:385/576)

Makowiec japoński 147

chętnie wykorzystywany w polskiej kuchni - najczęściej do ciast i słodkich potraw, ale nie tylko. Śmiało możemy go użyć jako panierki, np. do ryb, tworząc tym samym niezapomnianą kompozycję smaków. Z dodatkiem bakalii stanowi też wyśmienitą masę do nadziewania kruchych babeczek czy wypieków z ciasta francuskiego. Makowiec japoński. Składniki na ciasto półkruche (forma 35 x 26 cm): - mąka krupczatka(...)ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień wałkowujemy na wielkość blaszki (ciasta trochę zostanie, można za jednym zamachem upiec kilka ciasteczek). Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i nakłuwamy je widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Gotowe, po wyjęciu z piekarnika zostawiamy w formie, do ostudzenia. Gdy ciasto

mojewypiekiinietylko
Odrywana drożdżówka 125

minut do wzburzenia i dodać do mąki.[d rożdże suche wymieszać z przesianą mąką]. Do mieszanki mączno- drożdżowej wsypać cukier, sól, wanilię, dodać letnie: mleko, rozpuszczone masło, wodę. Wymieszać i dodawać po jednym jajku. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, nie będzie kleiło się do ręki i miski. Odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce

Moje domowe kucharzenie
Babka (wieniec) drożdżowa nadziewana 140

Mięciutka i puszysta babka drożdżowa z niespodzianką w środku. Doskonale nadaje się na świąteczny stół, a może też być codzienną drożdżówką z makiem i serem,  Ciasto: 1/2 kg mąki 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1 mała kostka drożdży (4,2 g) 2 żółtka 1 łyżeczka cukru wanilinowego skórka otarta z 1 cytryny odrobina soli Nadzienie: 1 mała puszka

Praktyczna pl
Semlor, czyli szwedzkie bułeczki na tłusty wtorek 196

wody Śmietana 300ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 1 płaska łyżka cukru pudru Sposób przyrządzenia: Bułeczki: 1. Przygotuj rozczyn drożdżowy (Podgrzej mleko z cukrem i drożdżami, do momentu aż drożdże się rozpuszczą). 2. Do rozczynu dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i miękkie. 3. Miskę oprósz mąką, przełóż do niej ciasto na bułki, przykryj ściereczka kuchenną

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pizzowe roladki 213

Pizzowe roladki ..pyszne..polecam..tym razem do ciasta dodałam prażonej cebulki...kiedyś piekłam bułeczki z dodatkiem takiej cebulki, pyszne były i w tych roladkach pizzowych też

Moje domowe kucharzenie
DROŻDŻOWE MUFFINKI 102

puszyste drożdżówki przekładane dżemem kakaowo-śliwkowym, doskonałe z kubkiem ciepłego mleka SKŁADNIKI Ciasto: 25 g drożdży, 125 ml ciepłego mleka, 3 łyżki cukru, szczypta soli, ok

słodki bratek
mięciutkie buleczki z serem 147

solą ,oraz z wanilią. Roztwór drożdżowy połączyć z jedna szklanka mąki i dokładnie wymieszać . Mieszankę jajeczna połączyć z mieszanka drożdżowa i ponownie wszystko wymieszać łyżką ,lub mikserem. Do tak powstałej masy dosypywać porcjami resztę pozostałej przesianej mąki i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto jest dość kleiste i w razie potrzeby dosypać niewielką ilość mąki -2łyżki. Przełożyć wszystko do wysmarowanej masłem

w mojej kuchni
Drożdżowe pierożki 194

Drożdżowe pierożki to pyszne, nieduże wypieki, idealne na jeden kęs. Ich zaletą oczywiście oprócz smaku jest całkowity brak cukru dodanego do ciasta. Składniki: - 310 g margaryny - 1 kg mąki pszennej - 100 g drożdży - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 jajka + 1 jajko do smarowania - 1 szklanka śmietany 18% - 1 opakowanie marmolady twardej - cukier do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy, siekamy

Zainspirowana w kuchni
Drożdżowe, pełnoziarniste bułeczki maślane 109

mililitrów mleka - 1 jajko - 25 gram świeżych drożdży - pół łyżeczki cukru - pół łyżeczki soli Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy rozczyn drożdżowy z lekko podgrzanych 100 mililitrów mleka, drożdży i cukru. Odstawiamy go do wyrośnięcia (około 30 minut). Po tym czasie zagniatamy ciasto - płynne składniki dodajemy do mąki oraz soli. Ponownie odstawiamy całość do wyrośnięcia, zakrywając miskę ściereczką i odstawiając w ciepłe miejsce

Życie zamknięte w smaku
Drożdżówki z serem, białą czekoladą i malinami 157

Moje pierwsze drożdżówki :) Nigdy nie przepadałam za robieniem drożdżowych wypieków... długo rosną, kleją się do rąk, ciężko wyczuć kiedy są odpowiednio pulchne... a jednak :) W pewnych sytuacjach bułeczki czy ciasta mają swoje zalety, np. wtedy, gdy nie mamy za wiele czasu w kuchni i zajmujemy się jednocześnie kilkoma rzeczami. Ciasto zarabiamy i zapominamy o nim na długi czas, potem formujemy

Chocolate Muffin Blog
Chaczapuri 358

Pyszny, mięciutki, zapiekany placek drożdżowy z mocno serowym nadzieniem przypominającym farsz do pierogów ruskich. Przepis znalazłam na stronie ' Moje Pyszności '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szklanki ciepłego (NIE gorącego!) mleka 2 pełne szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli 1 łyżka roztopionego masła Składniki na farsz: 200 g obranych ziemniaków

My Culinary Art
Chleb orkiszowy ubijany - lutowa piekarnia 144

prowadzonej przez Anię  z bloga Kuchennymi Drzwiami  , uznałam, że jednak efektem się podzielę.  Wydawał się przyjemnym, drożdżowym pieczywem. Nic bardziej mylnego! Pierwsza próba to zupełna klapa. Ilość wody podana w przepisie okazała się zbyt duża. O skręcaniu ciasta nawet nie można było pomyśleć. Ciasto było wręcz płynne! Mimo, iż robiłam z połowy porcji, rozpłaszczona masa ledwo zmieściła

Stare Gary
Babka adwokatowo - kokosowa 200

Baby na wielkanocnym stole nie może zabraknąć. Ale nie zawsze musi być drożdżowa. My bardzo lubimy babkę adwokatową albo ajerkoniakową, którą tym razem wzbogaciłam dodatkiem wiórków

Smaczna Pyza
Babka marmurkowa – najprostsza 71

zrobicie ją ze składników, które najpewniej macie w swojej kuchni. Ciasto na Wielkanoc Nie ma Świąt Wielkiej Nocy bez babki wielkanocnej na stole. Oczywiście, serniki, mazurki i babeczki są również mile widziane, ale babka to pozycja obowiązkowa. Odkąd pamiętam w moim domu na święta zawsze była tradycyjna, drożdżowa baba wielkanocna , ale pewnego czasu dołączyła do niej ta przepyszna, wilgotna

Na-talerzu.pl
Cynamonki i dżemorki 125

płynne masełko i wyrastający zaczyn z punktu pierwszego. 5. Dokładnie wyrobić. Drożdżowe lubią wyrabianie. 6. Odstawić pod grzejnik do wyrośnięcia na 1,5h B. nadzienie Połączyć ze sobą masło z cukrem i cynamonem. Zrobić z nich pastę. Najlepiej łapkami. Pamiętajcie by masło było miękkie(!) C. zawijanie 1. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. 2. Rozwałkuj ciasto na kształt i podobieństwo

Fiolka w kuchni
Mazurek pomarańczowy 115

piekę mazurek. Zapoczątkowałam tę tradycję w moim domu, bo zawsze był tylko sernik i babka drożdżowa na święta Wielkanocne. W tym roku przedstawiam Wam mazurek pomarańczowy. Chyba najlepszy jaki jadłam - kwaskowaty, z ciekawym dodatkiem marcepanu. Bardzo polecam!! Jeśli szukacie przepisu na inne mazurki to zapraszam tutaj . Dla kogo: dla fanów pomarańczy dla szukających ciekawego przepisu na mazurek dla fanów marcepanu(...)laska wanilii 220g cukru migdały w płatkach, orzechy, kandyzowane owoce do dekoracji Składniki na marcepanową dekorację: 200g masy marcepanowej białko 10ml rumu (może być mniej lub można pominąć) Wykonanie ciasta: Przesiać mąki (pszenną i migdałową) wraz z cukrem pudrem do miski. Zrobić zagłębienie, w które wbić żółtko i dodać pokrojone w kosteczkę masło wraz z odrobiną soli. łączymy składniki (jeśli

Mania Wypiekania
Drożdżowe „skręcaki” z figami mielonymi 156

 „Skręcaki” z figami mielonymi są drożdżówkami wystrzałowymi. Pestki fig fajnie pod zębami strzelają i ciekawą słodycz ciastu dodają.Składniki:150 g fig suszonych,400 g

Moniki Smakołyki
drożdżowe kardamonowo cynamonowe ślimaczki 141

składniki: 600 g mąki orkiszowej lub pszennej 1/2 łyżeczki kardamonu 100 g cukru 30 g drożdży 1 jajko 250 ml mleka 100 g masła 1 szczypta

Domowy Smak Jedzenia
Christmas Cookies 122

kostki margaryny 75 dag mąki 1 mały olejek zapachowy 10 dag drożdży 1 szklanka mleka Do posypania:cukier puderChristmas Cookies to takie magiczne ciasteczka, które przyrządza się jak drożdżowe - a na końcu smakują jak bardzo delikatne i kruche. Ich cała słodycz zawiera się tylko w posypce cukrem pudrem, tak więc będzie to nie lada gratka dla osób, które nie lubią(...)łyżeczką mąki. Dodać troszeczkę mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać (fot.1), wlać zimny tłuszcz i wyrośnięty rozczyn. Dodać mleko i olejek zapachowy np. waniliowy. Wyrobić ciasto do połączenia wszystkich składników. Odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie - wyrośnięte ciasto - rozwałkowywać porcjami na grubość około 5 mm i kieliszkiem wykrawać małe ciasteczka (fot.2). Układać je na blasze wyłożonej papierem

Świat Ciasta
Obwarzanki krakowskie – przepis 62

Przygotowanie: Przygotowujemy rozczyn drożdżowy, do miski rozkruszamy 10g świeżych drożdży, które zasypujemy cukrem, następnie wlewamy trzy łyżki wody i zasypujemy jedną łyżką mąki. Wszystkie składniki mieszamy po czym pozostawiamy na kilka minut aby rozczyn drożdżowy zaczął pracować. Do rozczynu wlewamy resztę wody i rozmącone jajko oraz wsypujemy odmierzoną ilość mąki i soli po czym zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy składniki się

Księga-Smaku
Drożdżówki z rabarbarem i owsianą kruszonką 109

Sezon rabarbarowy w pełni, czas zatem na wykorzystanie go do przygotowania drożdżowych bułeczek. Kwaskowaty, orzeźwiający rabarabar to idealny surowiec na wszystkie słodkości. Bułeczki są proste do przygotwania, wystarczy pocięte kawałki rabarbaru ułożyć na cieście. Dla koloru dodałam po jednej truskawce. Owsiana kruszonka to dodatkowa porcja błonnika. Bułeczki są mięciutkie i puszyste, świetnie się prezentują, a jeszcze lepiej smakują

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Brændte mandler, czyli duńskie smakołyki świąteczne 154

właśnie na niego mam chrapkę), słonych śledzi czy uszek, że nie popiję tego wszystkiego barszczem i nie zagryzę drożdżowym makowcem mojej Babci.  Oczywiście, co roku stawiam sobie nowe wyzwania: lepię pierogi, robię piernik staropolski (to już ostatni moment, żeby nastawić ciasto!) i gotuję zupy z buraków. Na szczęście Duńczycy nie są zupełnie bez serca, i przyszli mi z pomocą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb z twarogiem i rodzynkami 144

wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże kipią. W dużej misce wymieszać razem obydwie mąki i sól. Dolać rozczyn drożdżowy. Na końcu wkruszyć twaróg i dołożyć rodzynki.  Wyrabiać przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składników i uzyskania gładkiego oraz elastycznego ciasta - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Gdy mikser będzie się już buntował

Grunt to przepis!
Paszteciki krucho-drożdżowe z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek 172

Paszteciki krucho – drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek, to moja propozycja nie tylko na Święta. Wybornie smakują z czerwonym barszczem.POLECAM….  Składniki na ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży 250 g margaryny 0,5 szklanki śmietany 1 żółtko szczypta soli szczypta cukru Drożdże rozetrzeć ze śmietaną i cukrem. Na stolnicę przesiać mąkę dodać szczyptę soli, masło, żółtko

Anioły w kuchni
Pieczone pierożki z pieczarkami 199

Pierożki drożdżowe lepimy tak samo jak zwykłe pierogi. Trzeba tylko dobrze zlepić brzegi bo w trakcie pieczenia pierożki mogą się otworzyć, najlepiej brzegi ciasta docisnąć widelcem. Pierożki smakują idealnie z czerwonym barszczykiem ale można też zajadać same. składniki: ciasto 500 g mąki 25 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 3 jajka 1 łyżeczka cukru szczypta soli 2 łyżki oleju

Monia miesza i gotuje
DROŻDŻOWE RACUCHY Z PŁATKAMI AMARANTUSA 165

Dziś kolejna wariacja na temat racuchów drożdżowych. Był już podstawowy przepis na  RACUCHY Z JABŁKAMI , były  RACUCHY Z OWOCAMI I SOSEM CZEKOLADOWYM  i ostatnio  RACUCHY KUKURYDZIANE . Dziś do ciasta dodałam 2 duże kopiaste łyżki   płatków z nasion amarantusa  i odrobinę więcej mleka (sojowego, bo akurat takie miałam otwarte) - tyle, żeby ciasto miało konsystencję gęstej

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Rogaliki drożdżowe z marmoladą i kruszonką (wersja tradycyjna i bezlaktozowa) 110

kogo: dla fanów drożdżowych wypieków dla szukających przysmaku dobrego do zabrania ze sobą do pracy czy na wycieczkę dla osób z nietolerancją laktozy Składniki na ciasto: 500g mąki pszennej 50g świeżych drożdży 3 jajka pół szklanki mleka 100g margaryny łyżka oliwy z oliwek 1/4 szklanki cukru + 1łyżka marmolada o dowolnym smaku Składniki na ciasto (wersja bezlaktozowa): 500g mąki pszennej

Mania Wypiekania
Rogaliki drożdżowe z Nutellą 213

nadzienia, ale syn jest nimi zachwycony. Oczywiście jak większość drożdżowych wypieków najlepsze są świeżo upieczone".  Rogaliki drożdżowe z Nutellą (przepis własny) Składniki na 16szt. Zaczyn: 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki 2 łyżki letniej wody Ciasto: Zaczyn j.w. 600g mąki 125g stopionego masła 150g cukru 1 szklanka mleka 2 żółtka 1 jajko 1 mały słoiczek Nutelli

Wiem co jem
Chlebki pita 113

drożdże, dodajemy łyżkę cukru, odrobinę letniej wody i dużą łyżkę mąki. Całość dokładnie mieszamy, a następnie miskę z zaczynem drożdżowym przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.Po 20 minutach do zaczynu dodajemy resztę przesianej mąki, resztę wody, olej oraz sól. Ciasto wyrabiamy i dzielimy na 8 części. Z każdej części formujemy kulki i pozostawiamy pod przykryciem najlepiej na stolnicy

upichcic
Paszteciki krucho-drożdżowe z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek 239

Paszteciki krucho – drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek, to moja propozycja nie tylko na Święta. Wybornie smakują z czerwonym barszczem.POLECAM….  Składniki na ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży 250 g margaryny 0,5 szklanki śmietany 1 żółtko szczypta soli szczypta cukru Drożdże rozetrzeć ze śmietaną i cukrem. Na stolnicę przesiać mąkę dodać szczyptę soli, masło, żółtko

Anioły w kuchni
Kruche rogaliki z powidłami 214

masła, 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%, szczypta soli, powidła śliwkowe Orzech .     Polecam też drożdżowe rogaliki z powidłami . Przygotowanie:    Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodajemy żółtka, śmietanę i miękkie masło. Wyrabiamy ciasto. Im krócej je wyrabiamy, tym będzie bardziej kruche. Dlatego ciasta kruchego nie można zbyt długo wyrabiać. Następnie owijamy je folią

Aga w kuchni