świeżych drożdży najpierw przygotowujemy rozczyn. Mąkę przesiewamy, wsypujemy drożdże instant lub dodajemy wcześniej przygotowany rozczyn drożdżowy, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy (ja rozpuszczone masło dodaję od razu z innymi składnikami - nie pod koniec wyrabiania ciasta - moim zdaniem nie wpływa to absolutnie na końcowy efekt). Podczas wyrabiania ciasto może kleić się do rąk, staramy się jednak nie dosypywać mąki lub ewentualnie
Moja Książka Kucharskakuchni podkarpackiej zagościły pierogi z kaszą, gołąbki z kaszą, wszelkiego rodzaju kaszaki (ściślej „kaszoki” albo „kasioki”, czyli duże, płaskie drożdżowe buły wypełnione farszem z kaszy) i inne dania, dzięki którym nasza kuchnia jest smaczniejsza, zdrowsza i bardziej różnorodna. Ciasto: około 400 g mąki pszennej 1 jajko sól ciepła woda (około 1 szklanki) Nadzienie: 1 szklanka kaszy gryczanej 250 g wieprzowego
Trzeci talerzzawiodłam i mogę ją Wam polecić. Ta mąka naprawdę idealnie się do nich nadaje jak i zapewne do wielu innych drożdżowych wypieków. Składniki: 0,5kg mąki Extra Wypiek MąkiBasia 30g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru ( do ciasta) 2 płaskie łyżki cukru do gotowania 200ml ciepłego mleka+ 100ml ciepłej wody Jajko do posmarowania Dodatkowo: siemię lniane, mak, sezam
W garach u GosiDrożdżowe racuchy z jabłkami Moim kolejnym przepisem z jabłuszkami są racuszki drożdżowe, pomysł przyszedł bardzo szybko, kiedy z 10 jabłek które miałam 8 zużyłam do Szarlotki , zostały 2 więc kiedy ciasto się piekło zabrałam się za robienie ciasta na racuchy. Przepis jest bardzo prosty. A pulchne racuchy znikną ze stołu w bardzo szybkim tempie. :) Przepis: Składniki: (20 racuchów
Mój pomysł nasobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszne rogalki drożdżowe z serem. Rogalki są bardzo miękkie i rozpływają się w ustach. Doskonale smakują z kubkiem gorącego kakao. SKŁADNIKI: Ciasto: 400g mąki, 30g drożdży, 200ml mleka, 3 łyżki cukru, 1 jajko, 50g masła, szczypta soli, Masa serowa: 200g sera białego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki cukru, 1 żółtko, 50g masła, Dodatkowo: białko
Tradycyjna kuchnia KasiDaleko mi do wytrwałości autorów blogów o zdrowym odżywianiu. Lubię drożdżowe. Z kruszonką. i cukrem. i kropka :) Nie jestem też tak radykalna jak twórcy blogów wegańskich – daję jajka do ciasta, i mleko – i dobrze mi z tym. Ale podziwiam jednych i drugich za niesamowitą kreatywność! Uwielbiam przeglądać przepisy wege i fit, bo za każdym razem jestem zaskoczona
Ciastkozercykońcem czasu w garnuszku podgrzewamy 80ml mleka. Po tym czasie powtarzamy czynność z punktu trzeciego, ale tym razem z zaczynem drożdżowym. Przelewamy go do naczynia z mąką i blenderujemy. Dodajemy 80ml wrzącego mleka (pkt. 5-ty) i ponownie blenderujemy. Ciasto przekładamy do miski, powinno być dość płynne. Przykrywamy folią i wkładamy do zamrażarki na min. 40 minut. Po tym czasie
Fill The BowlDzisiaj pokazuję i polecam Wam rogaliki drożdżowe , które wczoraj mnie trochę zdenerwowały. Przepis właściwie banalny i nic nie zapowiadało problemów a jednak... Już podczas zagniatania ciasta miałam złe przeczucia. W przepisie było napisane żeby nie wsypywać od razu całej mąki więc tak też zrobiłam. Odłożyłam na bok 1/4 przewidzianej porcji a mimo to ciasto wyszło zwarte. Po wyrobieniu było gładkie
Smaczna Pyzaczasie ciasto należy odgazować i przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami pszennymi keksówki. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, wstawić ciasto i piec około godzinę lub do czasu aż skorka nabierze brązowego koloru. Studzić na kratce. Chlebek - jak to drożdżowy - najlepszy tego samego dnia po upieczenie. Powinien zachować świeżość
apetytnapieczenieciepłe miejsce aby ruszyły. W reszcie ciepłego mleka rozpuszczamy masło. Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy rozczyn drożdżowy i mleko z masłem. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość, wyciągamy je na blat obsypany mąką i dzielimy na 9 części. Formujemy okrągłe bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej
Gotowanie moimi oczamiPamiętacie rogale drożdżowe z jabłkami ? Były tak pyszne, że postanowiłam wykorzystać to samo nadzienie, lecz zdecydowanie prostsze i szybsze w przygotowaniu ciasto, a mianowicie gotowe ciasto francuskie. Deser okazał się strzałem w dziesiątkę! Niezwykle chrupiące ciasteczka z bogatym w smaku, soczystym, przepysznym nadzieniem z jabłek z dodatkiem rodzynek i cynamonu. W sam raz na szybki deser lub słodką przekąskę
Rozpustne gotowanieNiezawodny przepis na pyszne, rozpływające się w ustach drożdżowe jagodzianki, z którego korzystam od lat. Niezmiennie zachwyca zarówno mnie, jak i moich gości. Przygotowanie jest dość czasochłonne (ciasto trzeba przygotować dzień przed pieczeniem) ale efekt końcowy wynagradza włożony trud. W sezonie "jagodowym" polecam wykorzystać świeże jagody. Poza sezonem wykorzystuję zaprawione - wówczas należy pamiętać żeby dobrze je odcedzić
Milion SmakówOstatnio, bardzo zasmakowało mi połączenie prażonego jabłka ze śliwką i do tego cynamon. Taki sam farsz zastosowałam przy drożdżowych naleśników ( klik ). Coś pysznego! A ten zapach unoszący się, podczas ich smażenia - obłęd. Coś mi się wydaje, że ciasto nie raz zagości na naszym stole ;) 'kruche ciasto z prażonymi jabłkami, śliwkami, cynamonem i bezą' Składniki : (na tortownicę o średnicy 23cm
CookYourselfWyjazd do Polski okazał się idealnym pretekstem - wieczór wcześniej szykowałam sernik i finansjerki, nie było więc już czasu na drożdżowe. Rano więc wstałam nieco wcześniej, i zabrałam się za bułeczki. Przygotowuje się je szybko i prosto, podobnie do ciasta kruchego. Wszystkie składniki wyciągamy z lodówki i od razu zagniatamy, a później tylko pieczemy. Całość zajmie nie więcej niż godzinę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDrożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody, dodać cukier i 2-3 łyżki mąki. Resztę mąki wymieszać z solą, miksturą drożdżową i zakwasem. Wyrabiać, pod koniec dodając roztopione masło. Zostawić w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości. Wyjąć ciasto i lekko wyrobić. Na posypanej mąką powierzchni uformować bochenek lub dwa małe bochenki. Zostawić je na 1 godzinę, przykryte
dom-agi.plpodrośnie wstawiamy do piekarnika na godzinę na 160 stopni. 10 minut przed końcem zwiększamy temperaturę do 170 stopni. Gdy ciasto ostygnie posypujemy cukrem pudrem. A do placka polecam herbatę Teekanne, nie ma nic lepszego jak herbatka z plackiem drożdżowym
Aga w kuchnilawendowego. W cukrze lawendowym zakochałam się w zeszłym roku, gdy pierwszy raz go przygotowałam, jest doskonały by go wykorzystać do ciast, czy własnie do racuchów. Na blogu można znaleźć kilka przepisów na racuchy, np: na jogurcie kozim z brzoskwiniami drożdżowe na kefirze czy drożdżowe z jabłkami W niedzielę możemy sobie pozwolić aby posiedzieć razem przy stole, porozmawiać, popijać poranną kawę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsłodko z truskawkami albo malinami, jednak dzisiaj chcę Wam pokazać wersję obiadową :P Pampuchy :) poprawnie - (buchty drożdżowe) Przepis: 500g mąki 200 ml ciepłego mleka 30 g drożdży 2 jajka 10 g cukry 1 łyżeczka soli Ciasto: Do podgrzanego mleka z cukrem dodajemy rozkruszone drożdże i posypujemy mąką przykrywamy ściereczką i czekamy aby podrosło
Niezły MłynekJeszcze jedna propozycja na andrzejkowy wieczór. Drożdżowe rogaliki nadziewane salami. Zachęcam do wypróbowania takich bułeczek. Nie zawsze rogaliki muszą być na słodko. wytrawne zawijańce Składniki : Ciasto : * pół kg mąki pszennej * centymetrowy plaster drożdży * 3 łyżki cukru * 1 łyżeczka soli * szklanka mleka. * 1/4 szklanki ciepłej wody * pół kostki masła Przygotowanie : Drożdże rozkruszyć , połączyć z ciepłą wodą oraz cukrem. Odstawić
Magiczne Życie MartyPulchne, delikatne i z farszem w środku. Stanowią doskonałą przekąskę, a z dodatkiem sosu czosnkowego wywołają prawdziwy zachwyt na twarzach Domowników i Gości. Składniki: Na ok. 35 sztuk Ciasto: 5 szklanek mąki + ok 1 szklanka do podsypywania 2 szklanki mleka 10 dkg drożdży świeżych 1/2 szklanki oleju 4 łyżki cukru kryształu 1/2 płaskiej łyżeczki soli Farsz: 2 średniej wielkości piersi(...)sól, rozczyn mleczno- drożdżowy oraz olej. Całość wyrabiamy łyżką i pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem, w ciepłym miejscu. 2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na oleju, Doprawiamy przyprawami i mieszamy. Dodajemy cebulkę drobno pokrojoną oraz pieczarki. Całość smażymy aż do wyparowania wody. Wsypujemy przepłukaną i odcedzoną kukurydzę. 3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy na blacie
Kuchnia w czekoladzieWspaniałe bułeczki drożdżowe, na słono, doskonały dodatek do barszczu, wspaniała przekąska, długo zachowują świeżość, ciągle mięciutkie, łatwo i szybko się je przyrządza, zobaczcie sami! Składniki: 0,50 kg mąki 1/2 szkl. letniego mleka 1/4 kostki drożdży 1 łyżka cukru 3/4 szklanki oleju 1 jajo 1 kostka sera feta 1 szt. średniego pora pół łyżeczki soli, pieprz Wykonanie: Zrobić rozczyn(...)ostudzony wymieszać z kostką sera feta, wszystko dokładnie wymieszać, przyprawić pieprzem świeżo mielonym . Rozczyn połączyć z mąką w misce, dodać jajko, sól i olej, wszystko wyrobić, można mieszać łyżką, ciasto musi się zagnieść w kulkę więc można regulować sobie mąką, podsypywać, tak by w efekcie powstała kulka. Ciasto rozwałkować mniej więcej na prostokąt pomagając sobie mąką , rozłożyć na nim farsz
kgwjanczewoniestety sprzedawczynie wybitnie rzadko się znają i nie wykazują najmniejszej chęci, żeby swoją wiedzę w temacie pogłębić - czyt. zapoczątkować). Pani tydzień temu nie wiedziała czy precle są z mrożonego ciasta, czy bułki z ziarnami są orkiszowe czy pszenne, dziś spytana o to samo również nie wie, za tydzień też pewnie wiedzieć nie będzie. Czyste utrapienie, a to jedyna piekarnia(...)dołek ciepłą wodą, przykryć ściereczką, odstawić na 20 min. 3. Do mąki pszennej z zaczynem drożdżowym dodać zaczyn z zakwasu oraz wszystkie pozostałe składniki, wyrabiać mikserem na średnich obrotach ok. 3 min. Odczekać 5-10 min, ponownie wyrabiać ok. 5 min. Ciasto ma być zwarte i po wyrobieniu powinno być jednolite i odstawać od ścianek naczynia. 4. Uformować kulę
Kuchnia Prezydentowejoliwą z oliwek takich jak włoska focaccia. Focaccia na oleju rzepakowym wyszła równie pulchna i delikatna jak na oliwie. Chlebek – ze względu na dodanie suszonego rozmarynu do ciasta – jest bardzo aromatyczny. Najbardziej lubimy go maczać w… nie zgadniecie… w smakowym oleju rzepakowym… Tak na marginesie – polubiliśmy olej rzepakowy jeszcze zanim przystąpiliśmy do akcji(...)łyżkami letniej wody i odstawić na około 10-15 minut do wyrośnięcia.2. Przesianą mąkę, zaczyn drożdżowy, sól, rozmaryn, 4 łyżki oleju rzepakowego, pieprz i około 250 ml letniej wody wyrobić ręcznie lub robotem około 10 minut aż ciasto będzie sprężyste. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem i wysmarować delikatnie olejem całe ciasto. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe
UgotujmyTo.plskładniki: 280 g mąki orkiszowej 100 g masła, schłodzonego 10 g drożdży 120 ml śmietany 1 jajko dodatkowo: ok. 2 łyżeczki cukru kryształu ok.2 łyżeczki cukru
Domowy Smak JedzeniaPrzepraszam, za takie zdjęcie , ale nie udało się zrobić lepszego...ciasto zostało szybko zjedzone...a upieczone dziś z okazji święta Trzech Króli...na blogu już jest
Moje domowe kucharzenieW tym roku na moim świątecznym stole zagościła baba drożdżowa z kandyzowanymi owocami i kolorowym lukrem. Była lekka, pyszna i wspaniale się prezentowała J Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyI znów truskawki, bo uwielbiam truskawki. Najbardziej gdy są w cieście świeże, nie pieczone, jednak dla tych drożdżówek jestem w stanie się poświęcić :-) Są puszyste, wilgotne
Pełny talerzZaczniemy od pierogów, ponieważ je uwielbiam. Mogą mieć najróżniejsze farsze oraz ciasta, a ja zawsze będę je
Życie na widelcuSkładniki:mąka bezglutenowa uniwersalna (np. Koncentrat Mix ciasta bezglutenowego Glutenex) 500 g drożdze instant dr Oetker 1 torebka cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1
głodny alergikBył chleb z musztardą ,a teraz pora na bułki.Przepis znaleziony tutaj ...chlebek był jednak smaczniejszy niż bułki,.Ciasto na bułeczki robiłam w misce Tupperware .. 250 g maki pszennej 250 g mąki pszennej razowej 20 g drożdży piekarskich 100 g musztardy rosyjskiej Develey [dałam 3 łyżki] 1 łyżka miodu 200 ml ciepłej wody(...)misce. Zrobić w niej zagłębienie. W ciepłej wodzie rozpuścić miód i rozprowadzić drożdże. Zaczyn drożdżowy wlać do zagłębienia w mące i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże miały czas ruszyć. Kiedy zaczyn zwiększy swoją objętość dodać sól i musztardę i wyrabiać ciasto - powinno wystarczyć około 5 minut. Po tym czasie nakryć miskę bawełnianą ściereczką i odstawić ciasto
Moje domowe kucharzenietrochę poczekać, kiedy ciasto wyrasta. A potem to już z .... górki. Składniki: 500 g mąki pszennej (np. luksusowa typ 550) 40 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1, 5 szklanki ciepłego mleka 2 jajka (o temperaturze pokojowej) ¼ łyżeczki soli borówki, truskawki, jagody.... Ponadto: ¼ szklanki oleju do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: Najpierw zrobiłam zaczyn drożdżowy. W miseczce rozkruszyłam drożdże(...)wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wszystko dobrze wyrobiłam, żeby masa stała się elastyczna ale miała konsystencję gęstej śmietany. Ponownie przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Na dużej patelni rozgrzałam olej. Ma być gorący. Ale nie za bardzo, żeby racuchy się nie przypaliły. Łyżkę zanurzyłam w gorącej wodzie, nabrałam na łyżkę ciasto i rozłożyłam
Kuchnia u Krysi