ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:384/576)

Chałka z białym serem i czerwoną porzeczką 305

czerwonych porzeczek i zastanawiałam się co z nimi zrobić. Decyzja padła na drożdżową chałkę nadziewaną masą serową i galaretką z czerwonej porzeczki. Chałka wyszła idealnie miękka i puszysta, dobrze wypieczona a słodko - kwaśny farsz doskonale współgrał z resztą. Idealna do zabrania na piknik i wycieczkę;))  Ciasto: 2 jajka,  szklanka ciepłej wody,  4,5 szklanki mąki pszennej

Z miłości do słodkości
Tsoureki - greckie pieczywo na Wielkanoc 222

nietypowe pieczywo, tradycyjny, grecki, wielkanocny chleb Tsoureki. Jest to miękki, słodki, drożdżowy chleb w postaci chałki lub obwarzanek z ugotowanymi na czerwono barwionymi jajkami, schowanymi między splotami chleba. Splot warkocza z 3 części symbolizuje Trójcę Świętą, podczas gdy czerwone jajka na twardo splecione w cieście symbolizują krew Chrystusa. Podobnie jak w wielu innych krajach, chleb ma znaczenie religijne. Z tego

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Małpi Chlebek 311

No cóż ... po zrobionym wczoraj ciachu zostały już tylko marne resztki. Ale nie  ma się co dziwić , bo smakuje obłędnie. Ciasta z cynamonem robiłam już

Malinowa Kawiarenka
Panettone (najlepszy przepis) 237

Panettone chyba nikomu nie trzeba przedstawiać, co prawda wywodzi się z Mediolanu, ale i u nas w okresie świątecznym cieszy się dużą popularnością. Jest to przepyszna, wysoka, drożdżowa babka (a raczej baba) z dużą ilością bakalii. Przyznam, że długo szukałam odpowiedniego przepisu, tzn. mniej skomplikowanego,  bez konieczności użycia mąki manitoba, a jednocześnie dającego świetny efekt, zarówno pod względem smakowym(...)pomarańczowej/ cytrynowej (dałam 4 łyżki domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej, wersja domowa wydaje mi się bardziej intensywna) 3 i 3/4 szklanki mąki + kilka łyżek do obtoczenia rodzynek i podsypania ciasta 2/3 szklanki cukru pół łyżeczki drożdży instant szczypta soli odrobina skórki otartej z cytryny (pół łyżeczki) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 jajka 1 łyżka miodu 2/3 szklanki letniej wody

Domowa Cookierenka Agi
Leniwe pączki vel anielskie ruchańce 142

Tłusty Czwartek tuż za pasem więc dzisiaj przepis na łatwiejszą wersję pączków. Leniwe pączki nazywane też anielskimi ruchańcami są czymś pomiędzy tradycyjnymi pączkami, oponkami a drożdżowymi racuchami. Nazw mają wiele, ale jedno jest pewne, doskonale wpisują się w klimat karnawału i Ostatków. Czas przygotowania: 30 min Czas oczekiwania: 75 min Czas smażenia: 30 min   Składniki: (na dwa duże talerze(...)masę. Wlej rozpuszczone letnie masło i ponownie zmiksuj. Dodaj spirytus i zmiksuj aż się wchłonie. Dodaj pianę ubitą z białek i zmiksuj krótko na najwolniejszych obrotach miksera. Miskę z ciastem przykryj i odstaw na 60 min do wyrośnięcia. Olej rozgrzej do 175°C. Przygotuj dwie łyżki oraz kubek lub miseczkę z olejem do maczania w niej łyżek. Zamocz łyżki

Słodki Blog
Zbiór pomysłów na Wielkanoc 137

słodko – kilka przepisów na Wielkanocne wypieki: Mazurek drożdżowy trzy kolory Mazurek królewski Mazurek z pianką kawową Mazurek z bakaliami w waflu Adwokatowy sernik Sernik z białą czekoladą Sernik z brzoskwiniami Sernik Isaura Babka z daktylami w czekoladowej polewie Babka piaskowa Brioszka z bakaliami Słonecznikowice z pianką krówkową Tofinek Sezamowiec Ciasto miodowo-śmietankowe Placek z serkiem waniliowym Orzechowiec Coś

PatiGotuje
Racuchy drożdżowe z jabłkami 138

Składniki 1 kg. mąki pszennej 100 g. świeżych drożdży szczypta soli 6 łyżek drobnego cukru 2 jajka 3 szklanki mleka nie za zimne - 6-8 jabłek

w mojej kuchni
Pączki na serku homogenizowanym 163

czegoś szybkiego, bo godzina zrobiła się już trochę późna. I znalazłam przepis na moje wypieki  Pączki robią sie bardzo szybko i sa bardzo smaczne. Nie są to pączki drożdżowe i to się w smaku wyczuwa, ale jeszcze je na pewno powtórzę. Składniki: 300 g serka homogenizowanego waniliowego, 3 jajka, 1,5 szklanki mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku(...)Serek wymieszać z jajkami (można roztrzepać rózgą kuchenną). Dodać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól. Dokładnie wymieszać widelcem. W szerokim i płaskim garnku rozgrzać olej do temperatury 175ºC. Ciasto jest na tyle gęste , że mozna je nakładac widelcem , a drugim zgarniamy ciasto. Dzięki temu wychodza bardzo ciekawe kształty pączuszków. Jeżeli ktoś chce ładne kuleczki moze zrobic wg przepisu Moich

Państwo Wojtczuk gotują
Pierogi z jagodami – przepis 121

Sprawdzony przepis na tradycyjne, domowe ciasto na pierogi z jagodami, to podstawa idealnych pierożków jak z wakacji u babci. Mnie, jak być może większości z Was, pierogi z jagodami i śmietaną będą kojarzyć się zawsze z latem i właśnie z wakacjami. Kiedy kończył się rok szkolny, a zaczynał sezon na jagody, lasy były pełne ludzi, drogi i ścieżki wydeptane(...)przepis na proste w przygotowaniu racuchy drożdżowe z truskawkami . Poznaj też propozycję na doskonały sernik pieczony z czereśniami . Polecamy również pyszny deser z serkiem mascarpone i malinami . Jak zrobić dobre pierogi z jagodami? Zapraszamy na przepis i mamy nadzieję, że zostanie jednym z Waszych ulubionych Pierogi z jagodami – przepis Składniki: Na ciasto: mąka pszenna

Kuchnia Na Wypasie
PARÓWKI W CIEŚCIE CEBULOWYM 120

Proste drożdżowe bułeczki z cebulową nutą, a w środku parówki i ciagnący ser ... Myślę, że taki domowy fast food przypadnie do gustu i małym i dużym domownikom.  Warto zrobić np. na ciepłą kolację 😎 Składniki na ciasto: 350 g mąki pszennej 20 g drożdży 100 g roztopionego masła 90 ml ciepłego mleka 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka

Walijskie Pichcenie
Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym, listopadowa piekarnia. 267

piekarzom, którzy zechcieli się przyłączyć do wspólnego pieczenia. Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym Zaczyn • 180g mąki orkiszowej jasnej typ 630, • 260g letniej wody, • 5g świeżych drożdży. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąkę i po wymieszaniu przykrywamy miskę pozostawiając ją w temp. pokojowej na 12-18 godzin. Ciasto właściwe • Cały zaczyn, • 15g świeżych drożdży + 2 łyżki wody, • 1 kopiasta łyżka czarnuszki

Leśny Zakątek
Warsztaty z Przemkiem Błaszczykiem. Poznajemy królika z Frisco.pl 247

króliczej wątróbki z czatnejem z buraka, galaretką z wędzonego jabłka i chałką drożdżową, - cannelloni z królikiem, zapiekane w sosie pomidorowym z boczkiem, śmietaną, szałwią i parmezanem. Było cudownie aromatycznie i przepysznie! Przemek narzucił duże tempo i pracowaliśmy jak mróweczki! Jedni nastawiali bulion w szybkowarze, inni robili ciasto na makaron, a my przygotowywaliśmy pate z króliczej wątróbki z czatnejem z buraka

Plate of Joy
Bułki drożdżowe całonocne 184

mięciutkie i lekko wilgotne. Jak widać pracy nie jest wiele więc naprawdę warto spróbować… A najlepiej przygotować od razu podwójną porcję… na pewno zniknie dość szybko ;)!Bułki drożdżowe całonocneSkładniki:200 g mąki chlebowej pszennej120 g mąki pszennej zwykłej72 g mąki pełnoziarnistej300 ml wody1 g drożdży suchych lub 3 g świeżych1,5 łyżeczki soli1. Drożdże rozpuścić(...)inaczej ciasto przykleja się do noża. 5. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piec 15 min a następnie zmniejszyć temperaturę do 210 i piec następne 5-10 min. Studzić na kratce.Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „Na zakwasie i na drożdżach„Źródło: http://www.myitaliansmorgasbord.com/2013/04/22/bread-for-breakfast-foolproof-overnight-rolls/Post Bułki drożdżowe całonocne

UgotujmyTo.pl
Drożdżowe naleśniki z budyniem i bananami 281

2 x budyń o smaku bananowym (na 500 ml mleka) 700 ml mleka 2 łyżki cukru pudru  1 serek homogenizowany 220 g (najlepiej bananowy) 2

Świat Domowej Kuchni
OSETYJSKIE PLACUSZKI Z NADZIENIEM 178

=================SKLADNIKI                         

w mojej kuchni