ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:252/576)

Drożdżowe kruche rogaliki świąteczne 174

Rogaliki drożdżowe tak jak pierniki kojarzę z miesiącem grudniem, przygotowaniami świątecznymi lub późną jesienią i gorącym grzańcem w kubeczku, pachnącym pomarańczą i goździkami. Te rogaliki mimo drożdży nie są miękkie jak puch, ponieważ schłodzenie ciasta dodaje im delikatnej kruchości, która idealnie komponuje się z marmoladą jak i nutellą (robię je w dwóch wersjach). Spróbujcie :) Składniki: 30dag świeżych drożdży 25dag mąki(...)razem z łyżką mąki łączę z drożdżami. Przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia. Masło, mąkę, cukier puder, cukier waniliowy oraz jajko wkładamy do miski. Rozczyn drożdżowy wlewamy do pozostałych składników i wyrabiamy dłońmi przez 10-15 minut, aż ciasto odstaje bez problemu od dłoni. Ciasto wkłady na godzin ę do lodówki, uprzednio dzieląc je na 3 równe części. Po wyjęciu z lodówki

ChilliJemy
Chleb ziołowy ze szczypiorkiem, czosnkiem i suszonymi pomidorami 131

się przepisem z Magazynu Kuchnia , modyfikując dodatki pod swój smak. Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH):  400g mąki pszennej - u mnie luksusowa typ 550 polecana do wypieków drożdżowych   250ml mleka   30g świeżych drożdży   1 łyżeczka cukru   1 łyżeczka soli - czubata   50g masła - rozpuścić po 1 łyżce świeżych ziół - drobno posiekanych, u mnie bazylia(...)pilnować, gdyż drożdże kipią ;)   Do dużej miski przesiać mąkę - wpuszcza się w ten sposób bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać sól, roztopione masło oraz rozczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto aż będzie elastyczne, gładkie i lśniące - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Omącząna miske z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce

Grunt to przepis!
Drożdżowy wieniec Wielkanocny 136

Święta coraz bliżej więc jesteśmy zabiegani, początkami i nadchodzącą wiosną. Propozycja na szybkie Wielkanocne ciasto jest bardzo prosta i mam nadzieję efektowna. Składniki: 750

Niezły Młynek
ODRYWANY CHLEBEK Z DŻEMEM Z ROKITNIKA 133

Odrywany chlebek to moja kolejna propozycja śniadaniowa na słodko. Chlebek smakuje fantastycznie na ciepło. Jest miękki i puszysty, a dodatek prozdrowotnego dżemu z rokitnika dodatkowo wspomaga

Pieguskowa Kuchnia
Pączki babuni 164

lekkie. Mi osobiście bardziej smakują te niż Pączki z czekoladą . Ale to kwestia gustu. W przypadku tego ciasta, wyrabianie jest troszkę cięższe ponieważ ciasto bardzo się klei, najlepiej wyrabiać w robocie z hakiem do drożdżowego. Przepis pochodzi ze strony Smaki życia wg. przepisu pani Magdy Gessler. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='około 610 gr mąki tortowej(...)podgrzać do temp 30-35 st. wymieszać do rozpuszczenia się cukru rózgą kuchenną. Jajka przełożyć do dużej miski, dodać wyrośnięte drożdże dodać około 400 gr mąki. Wyrabiać długo aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i błyszczące podsypując mąką w razie konieczności. Ja podczas wyrabiania dodałam 2/3 szklanki mąki. Pod koniec wyrabiania dodać przestudzone masło, wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia

moj przepis na
Paszteciki z grzybami 169

Składniki: ciasto: 300 g mąki 1 jajko 30 g masła 30 g drożdży 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 słoik farszu grzybowego

czarrna od kuchni
Drożdżowe paszteciki z kapustą i świeżymi grzybami 111

również tych mrożonych. Farsz jest mega pyszny bo proporcje to aż50% grzybów, na 50% kapusty! Paszteciki posypałam czarnuszką, którą wszyscy uwielbiamy. Z porcji wychodzi aż 40 pasztecików, a ciasto choć drożdżowe nie jest na prawdę wymagające. Polecam serdecznie! Na ciasto: 600 g mąki pszennej + do podsypywania 250 ml mleka 100 g masła 30 g świeżych drożdży 2 jajka

Krylowa Kuchnia
Pizza carbonara 190

Składniki ciasto: 300g mąki 1/2 szklanki ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 1-2 łyżek oliwy z oliwek łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli po 1/2 łyżeczki

czarrna od kuchni
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem w trzech smakach 133

Szybka przekąska do kawy albo dobre drugie śniadanie??? Rogaliki drożdżowe. Malutkie, mięciutkie pachnące wanilią i kuszące różnorodnym nadzieniem. Ciasto nie jest skomplikowane, choć nie wyrasta w ciepłym miejscu a odpoczywa w lodówce. U mnie przepis na 24 fikuśne rogaliki na tzw. dwa kęsy. Znikły w takim tempie że sama nie załapałam się na wszystkie warianty nadzienia. Bardzo polecam przepis

vaniliowoczekoladowa
Szybkie ciasto morelowo- nektarynkowe 169

Lato w pełni, korzystajmy więc z uroków lata i przygotowujmy pyszne ciasta z owocami sezonowymi. Dziś mam dla Was przepis na łatwe ciasto krucho- drożdżowe z morelami i nektarynką. Każdemu będzie smakować.  SKŁADNIKI: Ciasto: 550g mąki, 250g margaryny, 4 łyżki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 jajko, 3 żółtka, 30g drożdży, 3 łyżki śmietany 30%, 2 łyżeczki proszku

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto drożdżowe z truskawkami bez wyrabiania 154

Na koniec sezonu truskawkowego polecam ciasto, boskie ciasto z blogu "Z cukrem pudrem" Składniki; 100 gramów świeżych drożdży  1 szklanka mleka w temperaturze pokojowej 4

Anioły w kuchni
Cytrynowe ciasto drożdżowe 126

Lekkie, puszyste i bardzo cytrynowe ciasto. Niezbyt pracochłonne, wystarczy zagnieść ciasto i prawie gotowe ;) Pięknie pachnie, długo zachowuje świeżość, ale najlepsze jeszcze lekko ciepłe. Ciężko poprzestać

Domowa cukiernia Ewy
Warkocz z nadzieniem brokułowym 335

chyba najczęściej wypowiadane przeze mnie stwierdzenie :P Przyszła więc chęć na brokuła, tylko co dalej? Z dalszych rozmyślań o owym brokule wyszedł warkocz drożdżowy z pysznym, brokułowym nadzieniem :) Przede wszystkim, chciałam pochwalić ciasto, bo jest świetne. Puszyste w środku, z wierzchu chrupiące. Nadaje się do różnych nadziewanych wypieków. Z czystym sercem POLECAM! :) Z podanej porcji powstały dwa takie warkocze. Składniki

Czerwona Porzeczka
RACUCHY CZYLI PĄCZKI Z PATELNI 179

Miały być racuchy, takie fajne drożdżowe, pachnące wanilią i skórką cytrynową - taki był zamiar :)  Ciasto na racuchy improwizowałam, chociaż rzadko kiedy piekę coś "na oko". Ale racuchy są tak niewymagające, że można pozwolić sobie na chwilę fantazji w kuchni. Z reguły robię je bez nadzienia albo z jabłkami.  Tym razem postanowiłam urozmaicić smak odrobiną marmolady włożonej do środka

Walijskie Pichcenie