Proste, szybkie w przygotowaniu, mocno czekoladowe ciasteczka z Nutellą i kawałkami orzechów laskowych . Mimo swojej prostoty ciastka są bardzo smaczne i będą stanowić idealny dodatek do codziennej kawy, czy herbaty. Ciasteczka z Nutellą - Składniki: 250 g Nutelli 80 g masła 3 łyżki cukru 230 g mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta sody łyżeczka kakao ok. 100 g orzechów laskowych(...)cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy Nutellę (w temperaturze pokojowej), mieszamy i wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Chwilę miksujemy do połączenia składników. Ciasto umieszczamy w lodówce na ok. 30 min (lub na ok. 10 min. do zamrażalki). Po tym czasie z ciasta formujemy niewielkie kulki o średnicy ok. 4 cm, następnie odrobinę
Słodka Stronaczasie uroczystość rodzinną i nie wiesz co upiec, aby zachwycić rodzinę? Na własnym przykładzie sprawdziłam, że ten tort trafia w gusta niemal każdego gościa :) Tort składa się z warstw czekoladowych biszkoptów, nasączonych likierem Malibu. Przełożony jest niezawodnym kremem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Wierzch to warstwa wiórków kokosowych i połówek truskawek. Taki właśnie tort uświetnił moje 18 urodziny :) Dekoracja(...)cukru pudru 2 łyżki ciemnego kakao Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce i ubijać. Po jednym dodać żółtka i zmiksować. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić. Krem : 500 g serka
Chocolate Muffin Blogkokosowe* "bułeczki" z konfiturą miętowe jabłuszko , domową czekowiśnią i kremem czekoladowym~ *z mąki kokosowej PRZEPIS /1 porcja/ ~2 jajka ~40g mąki kokosowej ~łyżka oleju kokosowego, rozpuszczonego i ostudzonego ~mleko (sojowe) do odpowiedniej konsystencji - trudno mi określić ilość, bo ciagle dolewałam, najlepiej dodać ok. 5 łyżek i jeśli dalej będzie za gęste dodać jeszcze ze 2-3 łyżki. ~6 pastylek stevii(...)dodać pozostałe składniki (oprócz mleka) i ponownie wymieszać. Dodać mleko do odpowiedniej konsystencji. Przygotować foremki (użyłam ceramicznej formy na muffiny którą wyłożyłam papierem dp. - takiej ) i przełożyć do nich ciasto. Piec bułeczki ok. 20-25 minut
breakfast of dreamsuzyskania zwartego i jednolitego ciasta. Spłaszczamy je, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 190*C (termoobieg). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5cm i wylepiamy spód formy do tarty. Podpiekamy je ok. 10 minut i wyciągamy z piekarnika, którego nie wyłączamy. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy(...)przez sitko do roztopionej czekolady. Mieszamy szpatułką aż do uzyskania półpłynnej konsystencji. Mango myjemy, obieramy i kroimy na plastry, które wykładamy na podpieczony spód i zalewamy je masą czekoladowo - śmietankową. Tartę ponownie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w 180*C. Wypiek studzimy w wyłączonym piekarniku. Tarta najlepiej smakuje schłodzona. Delektujcie się! (; (function
Symfonia Smakówzwiązku z tym, że obie kochamy słodkości postanowiłyśmy zrobić na Naszym blogu specjalny kącik, gdzie systematycznie będą wpadały nowe przepisy na ciasta, ciasteczka, domowe czekoladki, pralinki, batoniki..... i inne pyszności. Zaczęło się od tego, że siedziałyśmy w pewną środę przy zielonej herbatce, zajadając się upieczonymi przez Szpileczkę ciasteczkami z musli i myślałyśmy jak zwrócić uwagę na blogu Naszą miłość(...)znajdziecie zawsze coś pysznego dla łasuchów. Środa jest też idealnym momentem do planowania słodkości na weekend i mamy nadzieję, że Nasze przepisy będą inspirujące do tego. Dziś zapraszamy na czekoladowe fondue z nutą wanilii .... Składniki: 1 tabliczka mlecznej czekolady (100g) 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g) 200 ml śmietany 30% 1 opakowanie cukru wanilinowego aromat waniliowy - kilka kropli dodatkowo - świeże owoce
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkilaski wanilii ) Trufla: 150 ml likieru Baileys ( likier kokosowy ) 500 ml kremówki 30 % 400 g posiekanej gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru pudru ( 3 łyżki ) Sposób przygotowania : Ciasto: Jajka miksujemy ( wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową ). Dodajemy cukier , kremówkę , mąkę ziemniaczaną , wanilię i na końcu ser , cały czas miksując do powstania gładkiej masy. Dno tortownicy wyłożyć papierem(...)podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną gorzką czekoladę , czekamy aż się rozpuści , co jakiś czas mieszamy. Po lekkim wystudzeniu wstawiamy do lodówki na godzinkę . Masa czekoladowa lekko nam zgęstnieje i wtedy dodajemy cukier puder i likier. Ubijamy mikserem aż krem zwiększy swoją objętość . Wylewamy na zimny sernik , wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki na całą
Słodkości i nie tylkoPożywne, pełne energii i.... tanie w porównaniu z tym co widzimy na sklepowych półkach. Energetyczne batoniki możemy też modyfikować, jeśli chodzi o dobór składników, ważne jest
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataOd kiedy mam blender w mojej kuchni częściej pojawiają się pasty do kanapek. Tym razem naszła mnie wielka ochota na hummus, ale nie taki zwykły. Hummus
Emskie Smakiczas ubijając. Następnie dodajemy żółtka, ubijamy. Na koniec dodajemy przesiane mąki, należy je delikatnie wymieszać szpatułką z resztą składników. Tak przygotowane ciasto biszkoptowe wykładamy na okręgi (około 2 łyżki ciasta na każdym okręgu), wyrównujemy łyżką. Biskwity (omleciki) pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 6-7 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności(...)cukrem pudrem (jeśli chcecie, aby była sztywniejsza możecie dodać fix do śmietany). Przekładamy ją do rękawa cukierniczego i nadziewamy nasze omleciki. Na bitą śmietanę wykładamy pokrojone truskawki i czekoladowe chrupiące kuleczki lub startą mleczną czekoladę. Od razu lub tuż przed podaniem oprószamy biskwity cukrem pudrem. Biskwity przechowujemy w lodówce. Pamiętajcie: Aby biskwity nie pękały podczas zginania na pół nie pieczemy
Słodkie okruszkiodłożyć do dekoracji. Pozostałe pokroić w drobną kostkę. Lekko już tężejącą galaretkę wlać do ubitej śmietany i dobrze zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać owoce i wymieszać łyżką. Składanie ciasta: Ostudzony biszkopt rozwinąć i delikatnie nasączyć białą herbatą. Następnie wyłożyć krem brzoskwiniowy. Aby krem przy zawijaniu rolady nie "uciekł" najlepiej posmarować go więcej od strony, z której zaczynamy zawijać roladę(...)stężenia kremu. Dekoracja: Do garnuszka wlać śmietanę, dodać olej kokosowy i podgrzać. Następnie dodać połamaną czekoladę i mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż powstanie nam jednolita polewa czekoladowa. Całą roladę z wierzchu posmarować polewą czekoladową (najlepiej wykorzystać w tym celu średniej grubości pędzel). Włożyć ponownie do lodówki na 30 minut. Połówki brzoskwiń pokroić w cienkie plasterki. Do garnuszka wsypać około
Passions hobbies lifeunikające cukru) 400 g smalcu do smażenia (u mnie z gęsi ale może być też wieprzowy) Wszystkie składniki poza smalcem dokładnie wymieszać dosypując mąki kokosowej w zależności od konsystencji ciasta. Powinno miękkie i niezbyt zbite ale takie żeby można formować kuleczki. Smalec rozgrzać w wysokim i wąskim rondelku by smażyć w głębokim tłuszczu. Temperatura nie może być zbyt wysoka(...)usmażeniu można opcjonalnie posypać słodzikiem w postaci słodzika w pudrze jak tradycyjne pączki bądź zrobić lukier np z ksylitolu bądź mleczka kokosowego i solu z limonki albo polewę czekoladową.(olej kokosowy i kakao). Smacznego! — BTW całości bez słodzików: Artykuł PĄCZKI KOKOSOWE BEZ GLUTENU I LAKTOZY (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu, laktozy i cukru) pochodzi z serwisu
Ola la LCHFMus lekki jak chmurka, idealny dla wszystkich smakoszy deserów, nie tylko dla wegan. Do zrobienia musu potrzeba wody z gotowania ciecierzycy czyli aquafaby. Jak to się
Moje Małe CzarowaniePrzepyszne czekoladowe naleśniki przełożone delikatnym, kremowym serkiem tworzą dzisiejszy tort naleśnikowy idealne na super obiad lub smaczny deser. Tort naleśnikowy od dawna za mną chodził i nareszcie udało mi się go zrobić. Miałam sporo obiekcji, ale wszystkie okazały się na wyrost. Najbardziej obawiałam się porcjowania, ale kroi się znakomicie. Tort nie tylko wspaniale się prezentuje, zaskakuje również wyjątkowym smakiem. Odmienne(...)inaczej niż tradycyjnie zwinięte w ruloniki. Tort składa się z kilkunastu naleśników o średnicy 20 cm. Gdy upieczesz mniejsze naleśniki Twój tort będzie znacznie wyższy. Polecam przepis ! Składniki na ciasto naleśnikowe: 150 g mąki orkiszowej 550 (1 szklanka) 250 ml mleka 2 jajka 50 g masła 1 łyżka kakao 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru/ksylitolu 1/3 szklanki wody gazowanej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pulchne babeczki wypełnione konfitura wiśniową i wykończone czekoladowym gniazdkiem. Fajnie będą wyglądały w świątecznym koszyczku albo po prostu na paterze z wypiekami. Taki mały wielkanocny akcent, bo w końcu Świeta tuż tuż! Składniki na 6 sztuk: 50 g masła 70 g cukru jajko 70 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 ml mleka 15 g kakao dodatkowo(...)czekoladą i orzeszkiem w środku) Masło rozpuścić i wystudzić. Jajko ubić z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem, kakao i mleko. Na końcu wlać masło i wymieszać. Ciasto przełożyć do papilotek i piec w 180*C około 15 minut. Wystudzić i wydrążyć środki, napełnić je wiśniami. Czekoladę rozpuścić nad parą, przełożyć do worka z małym otworkiem i wyciskać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakuszą swoim apetycznym aromatem. Placki są lekko korzennie, odrobinę cynamonowe i idealnie łączą się ze słodyczą ulubionej konfitury. Pychota! Przyznam, że mąka żołędziowa wpłynęła na ich smak i nadała czekoladowego koloru. Więcej o tej mące możecie przeczytać tu: klik . (około 27 małych placuszków lub 5-6 niewielkich naleśników ) 1 jajko 200 ml mleka 10 łyżek mąki orkiszowej(...)masło/olej kokosowy do smażenia (nie używałam) Żółtko zmiksować z mlekiem, miodem, a następnie z obiema mąkami i cynamonem. Białko ubić na sztywną pianę i powoli połączyć z ciastem. Dodać masło/olej kokosowy oraz szczyptę sody Całość ponownie delikatnie wymieszać i odstawić na około 2-3 minuty. (Masa będzie dość rzadka, ale taka powinna być.) Na patelni rozgrzać niewielką
Di gotuje