Orzechowe babeczki kwiatuszki 186Kolejny ciekawy pomysł na zbliżający się dzień mamy. Tym razem czekoladowo-orzechowe babeczki z kwiatkami marshmallows. Składniki : * 16 łyżek mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 4 płaski łyżki kakao * 12 łyżek cukru trzcinowego * 150ml wody mineralnej gazowanej * 100ml oleju rzepakowego * 2 jajka * łyżka ekstraktu waniliowego * 50g orzechów włoskich bądź laskowych * dodatkowo lukier i pianki marshmallows Przygotowanie : Mokre(...)składniki rozmieszać, suche składniki dokładnie wymieszać. Mokre przelać do suchych, dodać posiekane orzechy, wymieszać. Ciasto przelać do papilotek na 3/4 wysokości. Piec 25 minut w 200 stopniach do tzw. suchego patyczka. Babeczki wystudzić. Każdą polać lukrem. Z pianek wycinać płatki i układać na babeczkach. W środek można włożyć kolorowe cukierki bądź posypkę
Magiczne Życie Marty
Tarta z malinami i białą czekoladą 234minut do lodówki. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180°C z termoobiegiem (lub 190°C bez termoobiegu). Na ciasto nakładamy folię aluminiową tak, aby ściśle przylegała do ciasta (także na brzegach) i wsypujemy obciążenie np. suchą fasolę, soczewicę, groch lub ryż. Jeśli nie mamy nic takiego – pieczemy bez obciążenia. Pieczemy przez 15 minut i lekko studzimy. Nadzienie: Śmietankę(...)dodajemy do niej posiekaną drobno białą czekoladę. Chwilę podgrzewamy razem, ciągle mieszając, aż czekolada rozpuści się. Zdejmujemy z ognia. Jajka lekko roztrzepujemy trzepaczką (nie ubijamy), dodajemy do masy czekoladowej (może być ciepła, ale nie gorąca) i jednocześnie energicznie mieszamy. Dodajemy wiórki i ponownie mieszamy. Nadzienie wlewamy na podpieczony spód. Układamy maliny. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez
Poezja smaku
Życzenia na nadchodzący rok 2015 i podsumowanie roku 2014 230Myślałam, że niektóre z przepisów będą zdecydowanie wyżej, innych z kolei w ogóle nie spodziewałam się na tej liście:) A wy co sądzicie o takim wyborze? MIEJSCE I KRUCHE CIASTO MILIONERA (6694 wyświetleń) MIEJSCE II NAPÓJ OCZYSZCZAJĄCY Z OGÓRKÓW (4923 wyświetlenia) MIEJSCE III SERNIK OREO (3450 wyświetleń) MIEJSCE IV DOMOWE KRÓWKI (1937 wyświetleń) MIEJSCE V KAJZERKI (1769 wyświetleń) MIEJSCE(...)wyświetleń) MIEJSCE VII SCHAB DUSZONY W ŚMIETANIE (1220 wyświetleń) MIEJSCE VIII MLECZNE BATONIKI W CZEKOLADZIE (1002 wyświetlenia) MIEJSCE IX CYNAMONOWE KRUCHE CIASTECZKA (980 wyświetleń) MIEJSCE X POPĘKANE CIASTECZKA CZEKOLADOWE (937 wyświetleń
My Culinary Art
Rafaello – ciasto bez pieczenia 59495nastepnym wpisie. Moje Rafaello, nie jest mulące, bo mu odjęłam cukru.Dobrze jest go zrobić o cały dzień przed podaniem, by poleżał sobie w lodówce, a smak tego ciasta bez pieczenia to jest rewelacyjny na trzeci dzień właściwie. Ja go robiłam w ...kilka minut ,poza czasem chłodzenia budyniu. SKŁADNIKI: ½ l mleka 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)mały cukier waniliowy ½ szklanki cukru 2 paczki krakersów (np. po 170 g) 200 g masła 200 g wiórek kokosowych od Skworcu 2 łyżki likieru czekoladowo-orzechowego lub wódki Wykonanie Budyń i obie mąki rozmieszać w 200 ml mleka. Resztę mleka zagotować, dodając cukry. Wlać rozmieszany proszek budyniowy i mieszając zagotować całość, aż zgęstnieje
Z Kuchni Do Kuchni
Szybki torcik królowej bez pieczenia 499samo czasu? no przynajmniej wiem co mam w środku. No i najważniejsze, nie czarujmy się nawet totalny laik kuchenny i beztalencie jest w stanie zrobić takie ciasto (przetestowałam na znajomych) ale żeby nie być taka goło słowna postanowiłam zrobić identyczny torcik sama. Oceńcie więc teraz sami jak mi poszło i czy rzeczywiście miałam rację: Składniki(...)dwie paczki herbatników 0.5 l mleka 2 budynie waniliowe 200 g rodzynek 4 łyżki rumu 200 ml śmietany 30% fix do śmietany tabliczka mlecznej czekolady do dekoracji: czekoladowe ciasteczka wiórki czekoladowe Wykonanie: Rodzynki przesypujemy do miseczki i zalewamy je rumem. W tym czasie gotujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy budyń będzie gotowy zestawiamy go z pieca
ciastkarnia na kruchym spodzie
Czekoladowy tort truskawkowy 369Wykonanie: Gdy używam mrożonych truskawek, to przed przystąpieniem do robienia tortu wyciągam je z zamrażarnika, żeby się trochę rozmroziły. Polewa czekoladowa: Zanim zabiorzemy się za pieczenie biszkoptów, przyrządzamy polewę czekoladową według przepisu podanego tutaj . W ten sposób polewa zdąży się ostudzić, zanim będziemy jej potrzebować do wykończenia naszego tortu. Biszkopt: Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiewamy przez sitko(...)boki tortownicy smarujemy olejem kokosowym lub innym. Do tak przygotowanej tortownicy wylewamy masę. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut aż patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy. Do tortu potrzeba dwa biszkopty, każdy według przepisu podanego powyżej. Ja robię jedną porcję, wylewam do tortownicy, zaraz potem drugą i piekę oba biszkopty jednocześnie w piekarniku
Lamarida.pl
Torcik orzechowo-jabłkowy 310rozpuści a piana będzie sztywna i lśniąca. Do piany dodawać kolejno po jednym żółtku - cały czas ubijając. Mielone orzechy wymieszać z mąką - dodać do ubitych jajek - delikatnie połączyć. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach C przez około 15 min ( do suchego patyczka ). Upieczony biszkopt ostudzić, wyjąć z tortownicy. Zimny biszkopt ponownie umieścić(...)kawałki nierozgotowane, można zmiksować. Do gorących jabłek wsypać galaretkę - mieszać do momentu rozpuszczenia składników. Powstały mus ostudzić, tężejący wykładać na biszkopt. Na zastygniętym musie jabłkowym ułożyć bezy. Przygotować mus czekoladowy. Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę zdjąć z pary. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić. Do połowy rozpuszczonej czekolady, dodać 1/3 część kremówki - delikatnie wymieszać. Dodawać koleje
kolorowotorcikowo
TORT WYTRAWNY Z CZOSNKIEM (Bezglutenowy). 242przekór wszelkim konwenansom smacznie złamać kulinarne prawa. Otóż - tort nasz wcale słodki nie jest, jest za to bardzo wyrazisty. Biszkopt jest zielony. Masa wcale nie jest ucierana. Zamiast czekoladowej wkładki występuje rybka, a typowa "wisienka na torcie" zerwała się z drzewa oliwnego. A, no i jeszcze jedno - na przekór wszystkim i wszystkiemu - jemy go na obiad, bez wyrzutów sumienia(...)posypanego koperkiem wędzonego łososia. 5. Do pozostałej części serka wyciskamy czosnek - główkę (2 ząbki zostawiamy do dekoracji). Mieszamy dokładnie. 6. Na łososia kładziemy kolejną porcję serka, tak aby góra ciasta przykleiła się do łososia. Pamiętamy jednak by troszkę serka zostawić. 7. Nakładamy delikatnie nasz "szpinakowy biszkopt". 8. Dekorujemy! - Pozostawiony serek, odrobina wędzonego łososia, pokrojone oliwki i pokrojony w plasterki czosnek
Wypisz Wymaluj
Serowa babka z żurawiną 291pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g suszonej żurawiny POLEWA: 3 łyżki soku porzeczkowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny ok 1 szklanki cukru pudru posypka czekoladowa Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przez ten czas owoce powinny napęcznieć. Jajka utrzeć z cukrami, aż masa znacznie zwiększy swoją objętość i stanie się prawie biała. Miksując(...)Przygotować owocowy lukier rozcierając soki z miodem i dodając stopniowo cukier puder, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Udekorować babkę lukrem i posypką. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta z owocami , Wielkanoc Tagged: polewa , serek homogenizowany , żurawina
https:KKuchniaMniam
Tort czekoladowy z suszonymi śliwkami 299czasu do czasu popełniam tort. Tym razem czekoladowy z dodatkiem suszonych śliwek moczonych w spirytusie. Krem czekoladowy i mój wypróbowany i niezawodny biszkopt. Ogólnie mówiąc jak dla nas palce lizać. A kto chce się przekonać musi upiec. :) Składniki: Biszkopt 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku(...)kakao 3 łyżki jogurtu naturalnego Do dekoracji bezy czekolada gorzka śliwki suszone Kresto Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo aż ciasto będzie sztywne i nie będzie spadać z łyżek z miksera. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać łyżką
Ala piecze i gotuje
Ciasteczka jaglane 288Wyciąga z piekarnika i ciasteczka zjaglane znikają w oka mgnieniu, takie są smaczne. Polecam również do kawy ciasteczka zbożowe , Kruche kwiatki migdałowe nadziewane (kruche ciasteczka migdałowe) albo Kruche ciasteczka czekoladowe , czy też Ciasteczka kruche z orzechami . Wszystkie te ciasteczka są delikatne, kruche, pyszne. Ciasteczka jaglane z żurawiną i migdałami: Przepis na 16 sporej wielkości ciasteczek jaglanych: 1 szklanka płatków jaglanych(...)greckiego ok. 2 łyżki suszonej żurawiny 1 łyżka siekanych migdałów Przygotowanie: Suche składniki wrzucamy do misy robota z hakiem, mieszamy, dodajemy jajko, tłuszcz i jogurt. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, ciasto będzie dosyć luźne, wsypujemy migdały i żurawinę, mieszamy wszystko łyżką. Ciasto nabieramy łyżką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach, gdyż ciastka lekko urosną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
tradycyjne kruche ciasteczka (w wersji wielkanocnej) 245wpadłam na pomysł, że sprawić rodzinie, którą będę odwiedzać słodki prezent i upiekłam te oto kolorowe i pyszne ciasteczka. Zapakowałam je ładnie w celofan dodając do środka jeszcze kilka czekoladowych jajeczek. Pomysł prosty i od serca, a sprawiał tyle radości! Jeszcze więcej radości sprawiało dla mnie dekorowanie ciastek! Przez ten czas czułam dosłownie jak dziecko :) Super "zabawa". W świątecznym amoku(...)trochę do podsypania przy wałkowaniu) ~130g masła ~jajko ~żółtko ~80g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków + łyżeczka cukru z wanilią ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia jeśli ciasto nie będzie chciało się skleić można dodać trochę śmietany/jogurtu naturalnego Na stolnicę przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, wsypujemy cukier (jesli używacie pudru można go przesiać wraz z mąką
chili & sugar
,,Kawałek nieba- śnieżne chmurki’’ 514laski wanilii kremowa pianka: 200 ml śmietany kremówki 30% 250 g mascarpone 5 łyżek cukru pudru Dodatkowo: kilka łyżek dżemu porzeczkowego 300 g białej czekolady Sposób przygotowania: Czekoladowe kopułki: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie rozkładamy ją równomiernie pomiędzy przygotowane wcześniej foremki półkule o których już wcześniej wspominałam a następnie dokładnie rozprowadzamy ją po same brzegi. Odkładamy foremkę do zamrażarki(...)przygotowaną wcześniej blaszkę (22x28cm), wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy masę. Pieczemy w temperaturze 180°C około 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i po wystygnięciu wyjmujemy delikatnie ciasto z blaszki . Gdy ciasto całkowicie wystygnie używając wykrawarki do ciastek wycinamy 6 kółek o średnicy spodu foremki. Kremowa pianka: Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietany
Podróż w kulinaria
Świąteczne ciasteczkowe lizaki 174się ze świętami Bożego Narodzenia. Uwielbiam ten zapach rozchodzący się po domu podczas pieczenia. Nie wyobrażam sobie świąt bez ciasteczek. Zrobiłam już próbę pysznych z mnóstwem cynamonu, polewy czekoladowej i kandyzowanej aronii, którą otrzymałam w ramach współpracy świątecznej od HELIO. Bardzo odpowiada mi smak tego produktu i idealnie komponuje się z czekoladą i kruchymi ciasteczkami. A ciasteczka wyszły mi wspaniale(...)formie świątecznej i w formie ciasteczkowych lizaków. Mogą być ozdobą świątecznego stołu lub słodkim upominkiem. Możecie upiec takie ciasteczka, zapewniam, że będziecie zachwyceni. Słodkich wypieków :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 2 żółtka 20 dag masła lub margaryny 2 kopiaste łyżeczki mielonego cynamonu Dodatkowo: 10 dag polewy i dekoracji deserowej od HELIO
Izabelawkuchni
Prosta czekoladowa tarta z 7 składników 234Składniki: spód: Ø 28 cm 30 dag herbatników 20 dag daktyli suszonych 3 łyżki kakao 4-5 łyżek masła masło do posmarowania formy mus czekoladowy: 200 g śmietanki 30% 40 g masła 10 dag czekolady deserowej 10 dag czekolady gorzkiej 1 łyżeczka kakao Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na pół godz do godziny(...)blendera, dodajemy odsączone z wody daktyle i miksujemy, następnie dodajemy kakao i masło i ponownie rozdrabniamy. (Kiedy nie posiadasz blendera, herbatniki można potłuc łyżką do ucierania lub wałkiem do ciasta, a daktyle rozdrobnić widelcem.) Formę do tarty smarujemy cienką warstwą masła. Powstałą mieszanką wypełniamy spód i boki formy i mocno dociskamy. Schładzamy. W rondelku podgrzewamy śmietankę z masłem
Gotuj z Agnes