ciasta czekoladowe - 15588 przepisów (strona:704/1040)

Makowiec drożdżowy 247

drożdży kubek mleka jajo żółtko 3 łyżki cukru szczypta soli himalajskiej cukier waniliowy odrobina kurkumy ok. 100 g masła stopionego Dodatkowo: białko do posmarowania mak do dekoracji lukier czekoladowy gotowy z torebki (kiedyś kupiła to się przydał) domowa masa makowa Wykonanie: Mąkę przesiać do miski. Szklankę mąki odsypać do mniejszego pojemniczka, dać pokruszone drożdże, 1/2 kubka letniego mleka, łyżkę cukru(...)dokładnie wymieszać. Ostawić do wyrośnięcia. Do mąki w misce dać cukier, sól, cukier waniliowy i kurkumę wymieszać. Następnie dać zaczyn i wymieszać. Wbić jajko i żółtko, zagniatać ciasto, dać masło i tyle mleka, aby ciasto było łatwe do zagniatania. Nie za rzadkie i nie za twarde. Dłuższą chwile zagniatać i zostawić w misce do wyrośnięcia

Moje pyszne gotowanie
Czekoladowe Muffiny Aleksa 200

bardzo trafny - polecam :)  Składniki suche: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 175 g cukru 2 łyżki kakao 150 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady (zmieszał kilka smaków czekolady) Składniki mokre: 250 ml mleka 90 ml oleju 1-2 łyżki syropu waniliowego ETERNO 1 jajko Wykonanie: Suche składniki przesiewamy do jednej miski(...)mokre składniki roztrzepujemy trzepaczką. Potem wystarczy wlać mokre składniki do miski z suchymi składnikami i szybko wymieszać łyżką. Nie musimy przykłada się do mieszania, gdyż tajemnica udanych muffinek to ciasto ma być jak najbardziej grudowate, wtedy są one puszyste, a jeśli wymieszamy dokładnie na gładką masę mogą wyjść ciężkie i twarde. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami

Blondynka Gotuje
Muffinki z powidłami 223

łyżki ciasta. Na wierzch układamy po pełnej łyżeczce powideł, a wszystko przykrywamy kolejną porcją ciasta. Formy mogą być napełnione prawie do krawędzi. Muffiny rosną bardzo ładnie, ale jeszcze nigdy ciasto nie wylało mi się poza brzegi foremek. Pieczemy je ok. 25 min. w 180 stopniach Celsjusza. Przed wyciągnięciem, chwilę studzimy w wyłączonym piekarniku, a dopiero po ok. 10 min. wyjmujemy(...)kratkę. Dzięki temu muffiny nie opadają, w środku są delikatne i puszyste, a z wierzchu delikatnie chrupiące. Dla mnie - idealne. W prawdzie przydałaby się do nich polewa czekoladowa, a najlepiej gache, ale już nie będę marudzić. I tak te muffinki poprawiły mi dzisiaj humor :) Smacznego

Ratunku obiad
Bułeczki z jogurtem nadziane marmoladą 187

muszę je piec na każdą wycieczkę:) Ja użyłam jogurtu truskawkowego i konfitury różanej, ale możecie dać dowolne smaki. Można również piec bułeczki bez nadzienie lub nadziewać je np. kremem czekoladowym. Składniki:  500g mąki pszennej,  20g świeżych drożdży,  200g jogurtu owocowego,  4 łyżki cukru,  1/2 łyżeczki soli,  120ml letniego mleka,  jajko(...)letniego mleka dodać drożdże oraz cukier, wymieszać i odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać, dodać sól i zaczyn, wymieszać. Dodać jajko, posiekane masło i jogurt owocowy. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Następnie podzielić na pół, utoczyć wałek i pociąć na około 9 kawałków. Każdy kawałek, lekko spłaszczać, nakładać po łyżeczce marmolady. Zlepiać tworząc małe

Z miłości do słodkości
Mój pierwszy przepis na muffinki 181

środku kawałki białej czekolady ....mmmm! Składniki suche: 250 g maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 175 g cukru 2 łyżki kakao 150 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady Składniki mokre: 250 ml mleka lub maślanki 90 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub zapach waniliowy 1 jajko Wykonanie: Suche składniki wymieszać w misce. Mokre(...)dokładnie połączyć w drugiej misce. Mokre wlać do suchych, parę razy niedbale wymieszać szpatułką. Chodzi o to, aby się płyn połączył z masą suchą.  Teraz tajemnica udanych muffinek: Ciasto ma być jak najbardziej grudowate, wtedy są one puszyste, a jak wymieszamy dokładnie na gładką masę, będą ciężkie i twarde. Powstałą masę nakładamy do papierowych papilotek do 2/3 ich wysokości

Blondynka Gotuje
TOTALNIE MOKRE brownie z batata z truskawkami | bez laktozy, bezglutenowe, dietetyczne | 363

nigdy nie jadłam.. może kiedyś skuszę się na cheata. Aktualnie szukam stale zdrowych zamienników i padło na to cudo. MEGA wilgotne, wręcz mokre, lekko rozwalające się. Mocno czekoladowe, słodkie i zdrowe. W połączeniu z truskawkami - obłędne. Bez cukru, bez mąki, bez laktozy. Ktoś chętny na kawałek? :) Hello! Witam Was już czerwcowo. Niedługo lato, wakacje, więcej słońca.. plaża, woda(...)masę i równomiernie rozprowadzamy. Truskawki myjemy, pozbawiamy ogonka i kroimy. Dekorujemy nimi brownies. Pieczemy ok. 70 min w 180 stopniach. Po wyjęciu piekarnika dobrze chłodzimy i dopiero wtedy kroimy. Ciasto jest bardzo mokre i łatwo się rozwala, dlatego należy uważać

Czarnawisienka
Pełnoziarniste muffiny czekoladowe z malinami 176

gorzka, jest moją  faworytką, po niej  beza. Ponieważ bezę połączoną z obecnymi ciągle w naszym ogródku malinami już przedstawiałam, proponuję dziś połączenie malin z mocno czekoladową, zdrowszą, bo pełnoziarnistą, wersją muffinek. Przepis ze zmianami pochodzi ze strony mojewypieki.com Przygotujcie sobie wcześniej: - 220g mąki pszennej pełnoziarnistej - 60g otrębów jęczmiennych - 50g kakao - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - łyżeczka proszku(...)rozgrzewać piekarnik do 170 - 180 stopni. i cukrem. Następnie dodaję wymieszane suche składniki. Mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodaję posiekaną czekoladę. Mieszam, żeby równomiernie rozprowadzić ją w cieście. Za pomocą małej chochli, jakiej używam do odmierzania ciasta na jeden naleśnik, odmierzam ciasto do foremek, silikonowych i papilotek papierowych. Porcja daje 18 sporych muffinek. Na koniec na każdej umieszczam

I tu będę miała takie te
Kawowo-czekoladowe ombre... tort 329

Tort czekoladowo-kawowy ombre powstał z potrzeby wypróbowania przepisu na ombre. Bardzo podobają mi się takie torty, wiec po prostu musiałam go upiec.  W smaku przypomina troszkę tiramisu, ale z większą niż zazwyczaj ilością kawy. Do zrobienia tego tortu będziecie potrzebować  biszkopt ( średnica 18 cm)  Biszkopt 5 jajek  (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego(...)biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem boki. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy, znaczy że biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Wystudzić. Po wystudzeniu przekroić

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Wafle kawowo kajmakowe z mlekiem w proszku 204

mlekiem w proszku Składniki 1 opakowanie okrągłych wafli 1 kostka miękkiego masła 1/2 puszki masy kajmakowej 20 ml ostudzonego espresso ok 250 g mleka w proszku cukier (opcjonalnie) Polewa czekoladowa 3 łyżki mleka 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao Połówki orzechów do zdobienia Sposób przygotowania Masło ucieramy na gładką masę. Dodajemy kajmak. Ucierając dodajemy partiami mleko(...)rozpuszczamy w garnku. Polewamy polewą wafle. Ozdabiamy orzechami. 4.36 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/wafle-kawowo-kajmakowe-z-mlekiem-w-proszku/ MieszamWGarnku   Artykuł Wafle kawowo kajmakowe z mlekiem w proszku pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Tort czekoladowy z wiśniami i dekoracją z kremu maślanego na bezie szwajcarskiej 258

cukru 100 ml wódki 100 ml innego alkoholu, np. Amaretto, likieru wiśniowego   Biszkopt kakaowy : 6 dużych jajek 130 g mąki pszennej 40 g kakao 180 g cukru Krem czekoladowy : 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 250 g serka mascarpone, schłodzonego 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 1 - 2 łyżki cukru pudru Wykonanie : Wiśnie w alkoholu : Wiśnie(...)przepisie nie ma proszku do pieczenia, biszkopt rośnie tylko dzięki dobrze ubitym białkom ). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Delikatnie przelać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160° - 170°C przez około 30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić je w formie

Opowieści z piekarnika
Ciasteczkowy jabłecznik na kruchym spodzie kokosowym 305

pyszne ciacho, inspirowane przepisem znalezionym tutaj. U mnie ciasteczkowy, bo akurat białko o takim smaku mam w domu. Ale każdy inny smak też będzie dobry, można próbować do woli: czekoladowy, truskawkowy, waniliowy… co kto chce, na pewno będzie pyszne😀   Składniki – spód kokosowy : 3 jajka 50g mąki kokosowej 30g wiórków kokosowych 15g oleju kokosowego – zimnego Opcjonalnie: jakieś słodzidło do dosłodzenia(...)czasu – około 15 minut do pół godziny – w zależności od wielkości kostki. Pod koniec prażenia jabłek dodajemy duuużo cynamonu😉 I odstawiamy jabłka do ostygnięcia. Teraz bierzemy się za robienie ciasta – i tak jak lubię najbardziej – wszystkie składniki mieszamy razem na jednolitą masę😀 Wychodzi zwarte ciacho o plastelinowej konsystencji. Masę wsadzamy do zamrażalnika na 15 minut albo do lodówki na godzinę

Jak gotować i nie zwariować
Ciasto kokosowe na orzechowym biszkopcie Siostry Anastazji 1733

Styczeń jest dla mnie okresem obfitującym w urodziny. Mam okazję pokosztować wypieków rodziny, a dodatkowo również wykazać się swoją inwencją twórczą. Dzisiaj przepis na ciasto kokosowe mojego pomysłu z wykorzystaniem przepisu na biszkopt orzechowy Siostry Anastazji (na swoje urodziny dostałam dwie jej książki kulinarne). SKŁADNIKI Na biszkopt orzechowy: 5 jajek 150 g zmielonych orzechów włoskich 5 łyżek cukru 5 łyżek(...)małe kieliszki wódki 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Na krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego 400 ml mleka 60 g cukru pudru 200 g masła Na polewę czekoladową: 1 czekolada 150 ml śmietany 30% Dodatkowo do dekoracji: 1 łyżka kokosu kilka połówek orzechów   włoskich WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dno formy o wymiarach 25x30

Passions hobbies life
Fit tarta jabłkowa 173

pół na pół woda z mlekiem ) 3 łyżki wiórek kokosowych 1 szklanka mąki kokosowej 2 łyżki kakao 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżka odżywki białkowej o smaku waniliowym lub czekoladowym ( można pominąć ) Nadzienie do tarty: 4 średniej wielkości jabłka ( najlepiej kwaśne ) 2 jajka 1 łyżka cukru trzcinowego ( można pominąć lub dodać słodzik ) 1 łyżeczka cynamonu 1 budyń waniliowy(...)daktyli - gdyby masa była zbyt zwięzła. 3 . Do zmiksowanych płatków jaglanych dodać pozostałe składniki, czyli - mąkę kokosową, wiórki kokosowe, kakao, masło orzechowe i odżywkę. Składniki wymieszać, najlepiej ręką. Powstałym ciastem wylepić dno i boki blachy do tarty o średnicy 26-28 cm. 4 . Obrać jabłka. Obrane pokroić w kostkę o wymiarach około 1-1,5 cm. Jabłka oprószyć cynamonem

kolorowotorcikowo
Przepis #14 Czekoladowy budyń jaglany 133

Witajcie, od kiedy odkryłam płatki jaglane stały się one moją ulubioną bazą do deserów i ciast. Potrafią zasycić, po ugotowaniu są gęste i posiadają niezbyt nachalny smak, dzięki czemu można doprawiać je na wiele różnych sposób. Dzisiaj chciałabym Wam pokazać jeden z moich ostatnio ulubionych deserów właśnie z płatków jaglanych - budyń jaglany. Jest bardzo prosty w przygotowaniu a smakiem(...)zapachem przypomina ( a nawet jest lepszy) tradycyjny budyń. Dodałam do niego gorzką czekoladę i tak  powstał czekoladowy budyń. Polałam  sosem z truskawek. Smakuje jak ten z dzieciństwa:) Składniki ( 1 porcja): - 40 g płatków jaglanych - kostka gorzkiej czekolady ( u mnie 90 % kakao) - łyżeczka miodu Płatki jaglane zalałam około 3/4 szklanki wody i zagotowałam. Kiedy masa zrobiła się bardzo gęsta

Health-Fit-Life