ciasta biszkoptowe - 2595 przepisów (strona:29/173)

Bardzo proste, domowe ciasto W-Z 130

biszkoptowych blatów. Rozsmaruj na nim równomiernie dżem porzeczkowy (możesz wykorzystać dżem z czarnej porzeczki lub mieszany – czerwonej i czarnej porzeczki). Na dżem wyłóż bitą śmietanę. Całość przykryj drugim blatem biszkoptowym. Ciasto odstaw na chwilę. Przygotuj polewę. Czekoladę połam Do garnka wlej „chlust” (lub dwa „chlusty”) śmietany i dodaj połamaną czekoladę. Całość postaw na ogniu i podgrzewaj na małym ogniu

blog.moje-pasje.info
Mini bajaderki czyli poWeekendowe Lakocie odc.102 150

zaopatrzy :) przepis z październikowej KUCHNI.  U nas zniknęły w jeden dzień i dzisiaj znowu musiałam coś piec he he :) Mini bajaderki 150 g masła ok. 250 g suchego ciasta biszkoptowego (ew. piaskowego lub biszkopty) 125 g kwaskowatego dżemu (u mnie galaretka porzeczkowa) 2 łyżki kakao 50 ml rumu wiórki kokosowe do obtoczenia Masło roztapiamy i studzimy. Blendujemy ciasto

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowe lody jogurtowo-truskawkowe bez jajek 92

ciasto z jogurtem truskawkami i rabarbarem Torcik truskawkowy z biszkoptami Tarta z waniliowym kremem i truskawkami Mus truskawkowy na biszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Kokosowy deser z truskawkami Sorbet

Kulinarne przygody Gatity
Mus truskawkowy na biszkoptach 156

ciasta zostawić go na minimum 5 godzin w lodówce, żeby dobrze stężało. Na blogu znajdziecie również inne przepisy z truskawkami: Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami   Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka   Sorbet truskawkowy

Kulinarne przygody Gatity
Odwrócona rolada biszkoptowa z jabłkami 178

ostatnio na pomysł, by zamiast tradycyjnej rolady z masą jabłkową zrobić taką troszkę inna, czyli mówiąc inaczej: z braku chęci wrzuciłam pokrojone w kostkę jabłka na blaszkę i zalałam ciastem biszkoptowym. Ot i cała filozofia, za to smaczna niesłychanie :) Składniki: 4 jajka 8 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 4 jabłka pokrojone w kostkę 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka(...)Mąkę przesiewam i delikatnie łącze z masą jajeczną.  Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, posypuję cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, na posypce układam pokrojone w kostkę jabłka, całość zalewam ciastem i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-35 min. Gorące wyjmuję, przekładam na deskę przykrytą ściereczką jabłkami do góry i za pomocą ściereczki, jeszcze gorące zwijam

Ciasteczkowy Potwór
KREMÓWKA KARDYNALSKA 149

wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Beza: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę,pod koniec ubijania dodać cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Ciasto upiec w formie 23x33cm,wylać najpierw ciasto biszkoptowe,na to bezę,piec ok 25-30 min w 160 st C. Masa śmietankowa: śmietankę ubić ze śmietan - fix,cukrem pudrem i cappuccino- gotową podzielić na 3 części. Ostudzone

Niespełnione zdolności kulinarne
1513. Zestaw foremek Zenker -test 155

dwie foremki..Pierwsza była tortownica..w której piekłam dwa blaty ciasta do pysznego  kinder pingui ..Blaszkę wystarczy posmarować masłem, posypać mąką lub bułką tartą..i mamy pewność , że ciasto nie przywrze do blaszki i bez problemu wyjmiemy je z blaszki..wcześniej w innych moich starych blaszkach nic nie pomagało i musiałam foremki dodatkowo wykładać papierem do pieczenia..Mycie takiej(...)żadnego problemu..Można myć nawet z zmywarce. Drugą foremkę jaką od razu wykorzystałam była forma do tarty ..ale piekłam w niej biszkopt..i wyszła piękna i smaczna tarta biszkoptowa  ..ciasto pięknie się upiekło , nie było problemu z wyjęciem ciasta z formy i nic do niej przywarło.. Kilka dni później foremki znów były wykorzystane...była tarta ale wytrawna..był

Moje domowe kucharzenie
Tort czekoladowo-kawowy z powidłami śliwkowymi 133

wysmarować masłem, a samo dno wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać. UWAGA: Jeśli macie większą formę, to składniki trzeba proporcjonalnie powiększyć, bo inaczej ciasto biszkoptowe będzie za małe i za niskie. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzone

Calzonella.com
Magiczne ciasto na niepogodę 198

nigdy wcześniej czegoś takiego nie jadłam. Przygotowujemy tylko jedną masę, wstawiamy do piekarnika, a wyciągamy trójwarstwowe cudo, składające się z dwóch warstw budyniowych o różnej konsystencji i lekkiego ciasta biszkoptowego na wierzchu. Przepis znalazłam na jakiejś angielskiej stronie (niestety nie zapisałam sobie jej nazwy) i postanowiłam wypróbować przy najbliższej okazji. Okazja trafiła się dość szybko i dziś mogę Wam zaprezentować

Ratunku obiad
Rolada biszkoptowa z malinami 192

sensu ich miksować na torty na zimno- bo takie mogę zrobić nie raz z malin mrożonych, ale właśnie tylko teraz możemy nacieszyć oko i kubki smakowe ciastami ze świeżymi owocami. Rolada biszkoptowa to tylko z pozoru trudne ciasto, w rzeczywistości to ciasto robi się jakieś 12 minut, potem piecze, a na drugi dzień robi dowolny krem i tyle. Ja zazwyczaj(...)przygotowuje latem. Zawsze czekam na nie z dużą niecierpliwością. Serdecznie Wam polecam, zrobicie i będzie często wracać do tej wspaniałej wysokości- Malinowej Rolady z Bitą Śmietaną. SKŁADNIKI NA CIASTO: ROLADA BISZKOPTOWA: - 3 jajka L - 120 g cukru pudru - 120 g mąki pszennej tortowej - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli kuchennej. Dodaj cukier

SMYKWKUCHNI
Warstwowy placek biszkoptowo-serowy 144

rozpoczynamy na słodko Pierwszym wpisem będzie przepis na warstwowy placek biszkoptowo-serowy. To niecodzienne połączenie sernika, ciasta biszkoptowego i masy budyniowej. Całość dopełnia aromat i lekka gorycz kawy, która idealnie balansuje słodycz. Przepis znalazłam w jednym z czasopism kulinarnych i od razu przyciągnął moją uwagę Warstwowy placek biszkoptowo-serowy Składniki: Ciasto z białek: 7 białek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki

PatiGotuje
Rolada truflowa z rodzynkami 176

obrotach miksera, do połączenia. Dodać suche składniki i  bardzo delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką do połączenia. Płaską blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wyłożyć ciasto biszkoptowe, wyrównać. Piec około 10 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Podczas gdy rolada się piecze, na blacie rozłożyć czystą ściereczkę. Równomiernie rozsypać na niej cukier waniliowy

Opowieści z piekarnika
Kostka alpejska 1284

Dodawać cukier, łyżka po łyżce, stopniowo, cały czas ubijając. Po zakończeniu ubijania dodać żółtka i ponownie ubić. Wyłączyć mikser. Dodać przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszać szpatułką. Gotowe ciasto biszkoptowe wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC (bez termoobiegu) przez około 20 - 25 minut (do tzw. suchego patyczka). Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i odstawić na blat

Świat Ciasta
Ciasto biszkoptowe z jabłkami 187

Mięciutkie i delikatne, wprost rozpływające się w ustach ciasto biszkoptowe z owocami, tu z jabłkami, ale można równie dobrze użyć innych sezonowych owoców. Poza tym robi się je naprawdę szybko. Jak widać same plusy, więc zostaje tylko zakasać rękawy i raz dwa przygotować ciasto do popołudniowej kawy, spróbujcie :) Składniki na blachę o wym. 22x22 cm: (przepis pochodzi z bloga " Pasja

Simply Food
Poniedziałek, weekend w domu rozleniwia… 191

cukru wanilinowego/pół laski wanilii * 2 szklanki mleka w proszku * ja dodałam jeszcze troszkę soku z cytryny i aromat śmietankowy (aby nie było za słodkie) Do dzieła!!! Przepis na ciasto biszkoptowe: Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao (najlepiej wszystko razem przesiewać przez sitko bezpośrednio

sierotka maRysia w kuchni
Rajska Fantazja 405

jeden obok drugiego podłużne biszkopty, na które następnie położyć bitą śmietanę. Całość posypać tartą na tarce czekoladą. Ciasto schłodzić w lodówce. Rajska Fantazja Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując ciasto biszkoptowe z Nutellą. Rajska Fantazja Forma do pieczenia, której użyłam była prostokątna i miała wymiary 35 na 28 centymetrów. Galaretkę cytrynową zastąpić możemy galaretką pomarańczową. Jeśli nie mamy podłużnych biszkoptów

mecooks
Ciasto budyniowo-gruszkowe 207

dobrze ciepły-ale nie gotujemy, do ciepłej masy dodajemy odciśniętą w dłoniach namoczoną żelatynę, mieszamy aż się rozpuści, zostawiamy do wystudzenia. Składniki ponczu mieszamy ze sobą. Złożenie: Pierwszy blat ciasta biszkoptowego układamy w tortownicy, nasączamy połową ponczu, wykładamy ¾ kremu śmietankowego, oraz następny blat biszkopta, również nasączamy ponczem, smarujemy resztą kremu, wygładzamy, wylewamy tężejący już mus gruszkowy. Wstawiamy na całą

Wanilia i Kardamon
Marcinek 166

tych placków jest troszkę do upieczenia..Ja upieczone placki przełożyłam papierem, żeby placki się nie posklejały [ piekłam jednego dnia, a przekładałam drugiego] - u mnie wyszło takie jakby biszkoptowe ciasto ..w sumie nie wiem, czy takie powinno być, czy nie, bo różne komentarze czytałam na ten temat.Przepis znalazłam tutaj . Ciasto  (na ok. 11-12 placków o średnicy

Moje domowe kucharzenie
Torty dobre na każdą okazję 156

Imieniny, urodziny, okrągły jubileusz, pierwsza komunia i w końcu wesele. Żadnej z tych uroczystości nie wyobrażasz sobie bez pięknego i smacznego tortu. Ciasta, biszkoptowego, przełożonego kremem, przyozdobionego toną kalorycznej śmietany, które już na stałe wpisało się w tradycję polskiego świętowania. Skąd wzięła się ich tradycja i kiedy tak naprawdę pojawiły się w Polsce? Pierwsze torty, a raczej okrągłe ciasta chlebowe

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
piernik z wkładką owocową 156

smaku są dość różne. Ten piernik nie ma w składzie mąki żytniej, ma masę robioną na gorąco i zawiera wiśnie, które zmieniają smak. A przede wszystkim opiera się na biszkoptowym cieście, nie ucieranym. Całość smaczna, zwłaszcza kiedy piernikowe blaty nasączy się herbatą z odrobiną rumu.  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto piernikowe: 2,5 szklanki mąki pszennej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort czekoladowy z koroną bezową 123

ubitymi białkami i przesiać do środka mąkę pszenną z ziemniaczaną. Na sam koniec delikatnie mikserem na wolnych obrotach łączymy wszystko razem, na gładkie i puszyste ciasto. Tak przygotowane ciasto biszkoptowe wylewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Wstawiamy do zimnego piekarnika z funkcją termoobiegu i temperaturą docelową 150 st. na około 30-35 min.  Letniego biszkopta przecinamy

Kuba Gotuje
Biskwity z patelni z landrynkowym kremem 151

Słodkie ciasto biszkoptowe i landrynkowy krem z białą czekoladą to połączenie któremu trudno się oprzeć, gwarantuję że jeśli raz spróbujecie będziecie prosić o dokładkę ;-) Deser podałam na pięknym porcelanowym zestawie  Autumn/Jesień-Porcelana Bogucice Życzę smacznego! Ciasto: 3 jajka 3 ły ż ki m ą ki tortowej 3 ły ż ki cukru 2 ły ż ki oleju

Wanilia i Kardamon