ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:901/2544)

Parówki w cieście francuskim z czarnuszką 176

można ją wykorzystywać na wiele sposobów. Parówki w cieście francuskim z czarnuszką. Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego (375 g) - 6 szt. parówek z szynki (bez osłonek) - 1 jajko do posmarowania - czarnuszka Dodatkowo: - 6 wykałaczek - 2 patyczki do szaszłyków - ketchup, musztarda - posiekany szczypiorek Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 6 prostokątów. Na każdy prostokąt kładziemy(...)parówki zostało trochę ciasta. Ciasto z parówką kładziemy na 2 patyczki do szaszłyków (mogą to być też rurki do napojów) i nacinamy, mniej więcej co 6 mm, ale nie do końca (właśnie po to są patyczki lub rurki). Ponacinane parówki z ciastem zwijamy w kółko, a końce spinamy wykałaczką. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem

mojewypiekiinietylko
Parówki w cieście francuskim z czarnuszką 197

można ją wykorzystywać na wiele sposobów. Parówki w cieście francuskim z czarnuszką. Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego (375 g) - 6 szt. parówek z szynki (bez osłonek) - 1 jajko do posmarowania - czarnuszka Dodatkowo: - 6 wykałaczek - 2 patyczki do szaszłyków - ketchup, musztarda - posiekany szczypiorek Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 6 prostokątów. Na każdy prostokąt kładziemy(...)parówki zostało trochę ciasta. Ciasto z parówką kładziemy na 2 patyczki do szaszłyków (mogą to być też rurki do napojów) i nacinamy, mniej więcej co 6 mm, ale nie do końca (właśnie po to są patyczki lub rurki). Ponacinane parówki z ciastem zwijamy w kółko, a końce spinamy wykałaczką. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem

mojewypiekiinietylko
Bezglutenowe naleśniki kasztanowe 229

wzbogaca smak wszystkich przepisów począwszy od ciast przez naleśniki aż po gulasze i zupy. Jest to mąka bezglutenowa, którą uzyskuje się poprzez zmielenie pieczonych, obranych i wysuszonych kasztanów. Do przygotowania poniższego przepisu zainspirowały mnie włoskie naleśniki Necci, które są tradycyjną toskańską przekąską podawaną z serem ricotta. U mnie wersja bezglutenowa i bez nabiału za to doprawiona ciemnym kakaem. Jest(...)trzepaczką. 2 Mąkę i kakao przesiewam przez sitko i mieszam dokładnie. 3 Dodaję po 1 łyżce mąki z kakao do płynnych składników dokładnie mieszając blenderem do połączenia składników. 4 Ciasto odstawiam na 15 minut. 5 Rozgrzewam suchą patelnię na średnim ogniu. 6 Wylewam 2-3 łyżki ciasta rozprowadzając je równomiernie po całej powierzchni. 7 Smażę ok. 2 minuty z jednej

Book of spells
Słodkie bułeczki otrębowe z czarnym bzem, suszonymi śliwkami i płatkami czekoladowymi 150

Słodkie bułeczki otrębowe z czarnym bzem, suszonymi śliwkami płatkami czekoladowymi to propozycja na pyszne śniadanie. Składniki 200 g białego sera 150 g otrębów owsianych 80 g suszonych śliwek 200 ml mleka 2 łyżki  dżemu z czarnego bzu Łowicz 2 łyżki płatków czekoladowych 2 łyżki syropu klonowego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO 1 łyżeczka cynamonu(...)delikatnie mieszamy z masą otrębową. Z powstałego ciasta dłońmi formujemy kulki wielkości mandarynki i umieszczamy w foremkach do muffin. Każdą bułeczkę smarujemy z wierzchu syropem klonowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy przez 30 minut, ale można zostawić je jeszcze na kwadrans w ciepłym piekarniku. Słodkie bułeczki otrębowe z czarnym bzem i suszonymi śliwkami podajemy jeszcze ciepłe

My Chcemy Jeść
Gniazdo serowe z ciasta francuskiego 71

podobnym kształcie ślimaczka. Oto najprostsza wersja. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym lub koncentratem pomidorowym (możesz do przecieru dodać łyżeczkę żurawiny do mięs lub majonezu), posyp oregano lub lubczykiem, solą i pieprzem, nałóż kilka plastrów wędliny i żółtego sera, zwiń podobnie jak gniazdo serowe i piecz w podobnej temperaturze i czasie. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego – 275 g 120 g twarogu(...)dół, bez termoobiegu. Na blacie rozkładam ciasto francuskie, posypuję 1 łyżką cukru pudru, rozprowadzam tylną częścią łyżki. Lekko rozwałkowuję ciasto, jednocześnie dociskając cukier do ciasta. Na rozwałkowane ciasto nakładam łyżką farsz serowy. Równomiernie, lecz omijając brzegi. Tak przygotowane ciasto zwijam w rulon wzdłuż dłuższej części. Identycznie jak na zdjęciu. Ciasto smaruję 1 łyżeczką roztopionego masła. Gniazdo serowe piekę

Zasmakuj Kuchni
Sernik "Śnieżka" 146

białą czekoladę a do drugiej deserową - obie masy w miskach dobrze wymieszaj. Z lodówki wyjmij blaszkę i wlewaj na środek (na przygotowany wcześniej spód ciasta) naprzemiennie partię masy jasnej i ciemnej - tak pokryjemy całe dno ciasta. Włóż do lodówki na min. 1,5 godziny.   Warstwa 2: Żelatynę wsypujemy do dużego kubka, zalewamy zimną wodą i mieszamy - odstawiamy do napęcznienia(...)nieregularny tworząc wzorki (ja robiłam to za pomocą łyżeczki - polewając na jasną warstwę ciemny strumień ciasta :) Przygotowane cisto odstaw do lodówki na min. 4 godziny. Gotowy sernik posyp jadalnymi ozdobami świątecznymi. Ps. Sernik zainspirowany przepisem z bloga Smakołyki Bereniki - "Sernik łaciaty bez pieczenia" (mój przepis został troszkę zmodyfikowany

Alutka-Gotuje
Piegus z dżemem 188

przełamuje słodycz.  Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 5 łyżek maku słoik dżemu porzeczkowego Jajka ubijamy z cukrem do uzyskania puszystej piany, dodajemy mąkę, mak i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 35 minut

Cynamonowe szczęście
Sernik gotowany przekładany-pyszny i szybki 448

łyżka cukru waniliowego  -3/4 szkl cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia  -3 łyżki śmietany kwaśnej 18% -200g zimnego masła lub margaryny MASA SEROWA -750g sera białego tłustego -3 jajka -1 cukier waniliowy -200g masła lub margaryny -2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru po 40g sztuka -250ml mleka -3/4 szkl cukru(...)masła -3 łyżki mleka -trochę zmielonych orzechów włoskich do posypania ciasta Składniki na 3 spody dajemy do miski i zagniatamy ciasto,  dzielimy je na 3 części i wkładamy na około 20 minut do lodówki. Następnie wałkujemy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczeniapieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni, tak postępujemy z całym ciastem

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Lunchbox #1 161

ciasto. Odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy cienkie placki i smażymy na mocno rozgrzanej patelni, bez tłuszczu z obu stron. Po zdjęciu z patelni trzymamy pod przykryciem i studzimy. Wtedy tortille trochę zmiękną i łatwiej się będą zawijać. Roladki z tortilli z pieczoną papryką 2 małe papryki pół opakowania serka typu Almette(...)sól, pieprz tortilla Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 30-40 minut. Skórka papryki powinna się pomarszczyć i pojawią się na niej pęcherze. Po tym czasie wyciągamy ją z piekarnika i wkładamy każdą połówkę oddzielnie do woreczka foliowego. Czekamy aż wystygną. Zdejmujemy skórkę i kroimy

Czerwona Porzeczka
Co oznaczają symbole na piekarniku? 56

potraw, lub tych samych, ale z dokładniejszym gotowaniem. Istnieją specjalne symbole piekarnika dla pieczeni, placków, ciast, biszkoptów, makaronów, zapiekanek. Oczywiście, w zależności od modelu i marki, symbole piekarnika mogą się zmieniać i różnić w niektórych aspektach, ale podstawowe, które posiadają wszystkie piekarniki są następujące. Znaczenie symboli pieca. Przyjrzyjmy się po kolei możliwym symbolom piekarnika i niektórym wariantom, które mogą się(...)będą równomiernie upieczone w całym wnętrzu. Jest to dobra opcja do pieczenia ciast i ciasteczek, na jednym lub dwóch poziomach jednocześnie. Symbol grilla z żarem i wentylatorem. Są to bardzo specyficzne funkcje, które służą do aktywacji dolnego źródła ciepła i górnego grilla, zarówno z wentylatorem, jak i bez niego. Funkcja wentylatora zapewnia bardziej równomierne gotowanie, chociaż funkcja grilla

ProstePesto.pl
Ciasteczka orzechowe z uszkami (bez cukru i masła) 150

piekąc ciasteczka? Ciasteczka orzechowe z uszkami (bez cukru i masła) około 32 sztuki 125 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 20 g mąki kokosowej 90 g ksylitolu 1 małe jajko 1/4 szklanki Oleju Wielkopolskiego (około 40 g) 100 g mielonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego 1 łyżeczka karobu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody dodatkowo: płatki migdałów(...)Wbić jajko i wlać olej. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Odrywać niewielkie kawałki, formować kulki. Lekko spłaszczyć i ozdobić płatkami migdałów i pestkami dyni w taki sposób, by powstały kocie uszka. Piec około 15-20 minut w 180 stopniach. Artykuł Ciasteczka orzechowe z uszkami (bez cukru i masła) pochodzi z serwisu Fitkot

Fitkot
Chleb marchwiowy na zakwasie w październikowej piekarni i "Biegając boso" 152

trzeba ciasta specjalnie wyrabiać). Jeśli jest zbyt gęste, dodaj więcej soku lub wody. Dodaj żurawinę i namoczony wcześniej słonecznik. Wymieszaj, aż się połączą z ciastem. Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw na kilka godzin lub na noc, by ciasto wyrosło. Powinno być go ok. 2 razy więcej.  Zwilżoną ściereczkę posyp mąką i kminkiem. Przełóż ciasto z miski na mąkę(...)elipsę. Zwiąż luźno rogi ściereczki, aby przykryły ciasto. Umieść w durszlaku w ciepłym miejscu, bez przeciągów, do ponownego wyrośnięcia na 1-2 godziny. Bardzo ostrożnie przełóż ciasto ze ściereczki – górą do dołu, do garnka lub formy.  Odstaw na kwadrans pod przykryciem.  Piecz ok. 50-55 minut do „suchego patyczka” w temperaturze 190 stopni C. Wyjmij chleb

Weekendy w domu i ogrodzie
Naleśniki amerykańskie. Robi się inaczej niż nasze, te są grube i bardzo puszyste. PRZEPIS 166

łyżki cukru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, olej do smażenia. Jak zrobić pancakes – amerykańskie naleśniki? Do miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, wymieszaj. Masło rozpuść. Mieszając mikserem lub ręcznie trzepaczką, wlej mleko i masło oraz wbij jajo. Mieszaj aż ciasto będzie jednolite i bez grudek. Powinno wyjść bardzo gęste

Kulinarna Polska
CIASTECZKA FRANCUSKIE Z BUDYNIEM I BRZOSKWINIAMI 56

wtedy ściągamy z palnika przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i rozwijamy.kroimy na prostokąty.W międzyczasie włączamy piekarnik na 200C grzanie góra/dół. Na lewą stronę prostokąta z ciasta francuskiego kładziemy łyżkę budyniu a na budyń kawałki brzoskwiń. Prawą stronę ciasta nakłuwamy nożem w paru miejscach.Stronę z nacięciami zakładamy na lewą stronę(...)sobą brzegi.Można docisnąć widelczykiem. Tak przygotowane ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstęp,ponieważ ciasto jeszcze urośnie.Smarujemy górę ciasteczek rozmąconym jajkiem. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.20-25 minut. Wystudzone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem lub pozostawiamy bez posypki.Są tak smaczne że zaraz znikają z talerza :). Polecam upiec i życzę smacznego

Mała w garnku miesza
Chleb żytni na zakwasie – trójfazowy 74

człowieka chęć zabrać się za coś innego. Taki chleb na przykład. Kto nie lubi zapachu i smaku świeżo upieczonego chleba (nawet jeśli pamiętamy, że jedzenie takiego gorącego, prosto z pieca nieszczególnie jest zdrowe)?  A przy tym chleb też jest w gruncie rzeczy robiony głównie z mąki i wody. Zupełnie jak makaron…  Zapraszam zatem na bochenek pysznego żytniaka(...)sposobem rozluźnimy ciasto. Następnie dodajemy mąkę i ew. dodatki. Mieszamy, tylko do dobrego połączenia.  przekładamy ciasto do nasmarowanej formy (powinno ją wypełnić mniej więcej do połowy), dokładnie ugniatając i wyrównując powierzchnię. Wierzch można posypać pestkami, nasionami, albo oprószyć mąką. pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 3-4 godziny – ciasto powinno dochodzić do brzegów foremki. do pieca wstawiamy metalowe lub żaroodporne

Pasta Po Polsku
Kruche ciacho ze ŚLIWKAMI - pyszne i proste ciasto ze śliwkami 101

przygotuję ciasto: Do miski wsypuję mąkę, cukier puder, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i masło. Składniki miksuję, tak aby powstały grudki przypominające kruszonkę. Następnie dodaję jajka i nadal miksuję tak żeby składniki dobrze się połączyły. Na koniec ciasto wykładam na blat podsypany mąką i formuję kulkę, z której odcinam około 1/4 ciasta. Oba kawałki ciasta wkładam(...)piekarnika. Końcowe przygotowanie ciasta: Na podpieczone gorące ciasto układam wydrylowane śliwki skórką do dołu, do sitka przekładam mąkę ziemniaczaną, cukier puder oraz cynamon i oprószam śliwki. Na koniec na górę ciasta, ścieram na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto. Pieczenie: Tak przygotowane ciasto wstawiam ponownie do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 30 minut

Uwaga Babcia Gotuje
Piernik z gruszkami 71

wmieszać w ciasto. ·         Foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, wcisnąć gruszki i piec nie więcej niż godzinę w 180 stopniach, do suchego patyczka. ·         Jeśli chcecie, po upieczeniu polejcie piernik czekoladą. ·         U mnie bez czekolady poszedł

Z Kuchni Do Kuchni
Tort czekoladowy - cappuccino 87

Chyba ze wszystkich wypieków najbardziej lubię piec torty. Torty są najbardziej kreatywnym produktem, w którym zwykły biszkopt z kremem można zmienić w prawdziwe dzieło sztuki. Moim tortom jeszcze daleko do dzieł sztuki. Nie robię ich na sprzedaż tylko na własne potrzeby. Nie używam żadnych skomplikowanych narzędzi i form, a jedynie rękaw cukierniczy i końcówka do dekorowania. Nie ozdabiam tortów masą(...)proszkiem do pieczenia oraz zmielonymi orzechami. Mieszankę wsypałam do ubitych białek i delikatnie wymieszałam łyżką. Na koniec do ciasta dodałam krem czekoladowy (również w temperaturze pokojowej) i wymieszałam. Ciasto przełożyłam do okrągłej tortownicy o średnicy 20cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam do suchego patyczka (ok. 30 minut) w temp. 170 stopni bez termoobiegu

Waniliowe Improwizacje
Chleb z gara 73

Wyciągam gorący garnek (smaruję go zawsze delikatnie olejem. Nie ma takiej konieczności, ponieważ chleb wyjdzie również bez posmarowania, ale wolę mieć pewność ), wkładam wyrośnięte ciasto do garnka, ciasto smaruję delikatnie ciepłą wodą, posypuję ziarnami, przykrywam pokrywką i wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Piekę pod przykryciem 30 minut w temperaturze 250 stopni, a następnie ściągam pokrywkę, zmniejszam temperaturę do 230 stopni

Słodki sentyment
Barszcz czerwony 103

ugotowany na burakach pieczonych w piekarniku z dodatkiem garści suszonych grzybów. Pyszny i rozgrzewający. Ulubiony przez całą rodzinę, szczególnie w okolicach Bożego Narodzenia, gdzie gotuję go w wersji bez majeranku (zobacz “Wigilijny barszcz z pieczonych buraków“). Czysty Barszcz czerwony wspaniale smakuje z domowymi uszkami z grzybami, jak również podawany z pieczonymi uszkami z ciasta drożdżowego czy kawałkiem

Moja Delicja
Mini zawijaski z ciasta francuskiego z masą makową 87

Mini zawijaski z ciasta francuskiego, to idealna propozycja na święta. Są małe, bardzo smaczne, można je zrobić zamiast ciasteczek. Co najważniejsze bardzo szybko się je robi. Można użyć do nich gotowej masy makowej, albo zrobić swoją. Ja użyłam gotowej od Helio, bo nie miałam kiedy zrobić swojej. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego masa makowa(...)Helio 1 jajko 1. Ciasto francuskie dzielimy w pionie na 3 paski. Każdy obracamy i na jednej połowie dłuższej części rozprowadzamy masę. Połowę z masą przykrywamy tą połową ciasta bez masy. Lekko przyciskamy. 2. Ostrym nożem kroimy około 1 - 1,5 cm paski. Tak samo robimy z pozostałym ciastem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 3. Każdy pasek skręcamy

kruche babeczki
Kawowa rolada z masą krówkową i jabłkiem 71

proszku 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo:  1 duże jabłko łyżeczka cynamonu 10 cukierków krówek 1/4 szklanki mleka łyżeczka kawy rozpuszczalnej Wykonanie: Biszkopt kawowy: Zacznijmy od przygotowania blaszki z piekarnika - wykładamy ją całą papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Mieszamy w miseczce obie mąki, proszek do pieczenia i kawę. Oddzielmy żółtka od białek. Białka(...)każdym punkcie miała tą samą grubość. Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pilnujemy czasu pieczenia - to tylko 8 minut. Ciasto od razu wyciągamy z piekarnika, biszkopt wykładamy papierem do góry na wcześniej przygotowaną ściereczkę bawełnianą. Ściągamy papier - powinien bez problemów się odkleić. Zwijamy ciasto w roladę, razem ze ściereczką. Odkładamy do wystygnięcia, na około

Kronika Piekarnika
Słodkie drożdżówki z serem 162

ciasto, w razie potrzeby dosypując niewielką ilość mąki (ja tylko posypuję mąką rękę). Miskę z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę (do podwojenia objętości ciasta). Przygotowujemy nadzienie. Jeśli używamy twarogu należy go wcześniej zmielić. Miękkie masło miksujemy z cukrem i żółtkami na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodajemy stopniowo ser. Przygotowujemy drożdżówki z serem. Gdy ciasto podwoi(...)mini drożdżówki, ale wy śmiało możecie zrobić takie standardowej wielkości. W każde takie wgłębienie wkładamy nasze nadzienie. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem (nadzienia nie smarujemy). Każdą blaszkę z bułeczkami pieczemy około 20 minut w rozgrzanych do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) do ładnego zarumienienia. Czas zależy od piekarnika, bułeczki należy obserwować. Gdy bułeczki z serem ostygną można

Słodkie okruszki
Krucha Tarta Z Kokosowym Budyniem I Rabarbarem 100

budyń. Po ugotowaniu odstawiamy aby przestygł. Ciasto kruche 2. Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i chowamy do lodówki na 20-30 minut. 3. W tym czasie rabarbar wraz z cukrem i odrobiną wody przekładamy do garnka i podgotowujemy przez 3-5 minut (jeśli nie chcemy, możemy ominąć ten krok) Złożenie ciasta 4. Ciasto rozwałkowujemy na kształt formy ( jeśli(...)masłem i obsypcie bułką albo mielonymi orzechami lub kasza manna ) i wylepiamy nim formę. 5. Na ciasto wykładamy przestudzony budyń i równomiernie go rozprowadzamy, a na budyń wyjmujemy rabarbar (starajmy się wykładać go bez powstałej cieczy ). Całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Tartę pieczemy w 200 stop przez 30-40 minut

Gotowanie...to proste !
Jaja faszerowane łososiem 82

Śniadanie, przekąski, Wielkanoc polska, fusion Ilość: 5 porcji Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj ze zdjęciem bez zdjęcia Jajka faszerowane łososiem Pyszna i prosta przekąska ze zwykłych składników. przygotowanie: 10 min pieczenie / smażenie / gotowanie: 10 min czas całkowity: 20 min Składniki: Ciasto 5 jajek 75 g wędzonego łososia 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżka serka śmietankowego 1-2 łyżki

Pełny talerz
Drożdżowy chleb z garnka – orkiszowy z kuskusem 103

koszyku rozgrzewamy piekarnik i garnek do temperatury 250°C z opcją góra/dół. Wkładamy ciasto do rozgrzanego garnka, przykrywamy pokrywką i pieczemy. Po 15 minutach obniżamy temperaturę do 200°C i pieczemy przez kolejne 15 minut. Ostatnie 15 minut pieczemy bez pokrywki. Chleb studzimy na kratce. Smacznego! Chleb na blogach: Akacjowy blog Dom z mozaikami Konwalie w kuchni

Tajemnice Smaku
Chleb z garnka orkiszowy z kuskusem 72

koszyku rozgrzewamy piekarnik i garnek do temperatury 250°C z opcją góra/dół. Wkładamy ciasto do rozgrzanego garnka, przykrywamy pokrywką i pieczemy. Po 15 minutach obniżamy temperaturę do 200°C i pieczemy przez kolejne 15 minut. Ostatnie 15 minut pieczemy bez pokrywki. Chleb studzimy na kratce. Smacznego! Chleb na blogach: Akacjowy blog Dom z mozaikami Kuchennymi drzwiami Moje

Tajemnice Smaku
Placuszki na mleczku kokosowym z bananem 111

mąki krupczatki 6 lekko kopiastych łyżek mąki tortowej 2 łyżki cukru pół małej łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 większy banan olej do smażenia Wykonanie pysznych placuszków: 1. Ciasto: Składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy mikserem na gładkie i bez grudek ciasto. Ciasto powinno być dość gęste, ale tak by swobodnie spływało z łyżki. Następnie

Izabelawkuchni
Drożdżowa gwiazda 82

placek o średnicy około 25 cm.  Pierwszy z nich ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować 2 łyżkami nadzienia, zostawiając około 1 cm wolnego brzegu. Przykryć następnym plackiem i powtarzać czynności do wykończenia ciasta. Czwartą warstwę pozostawić bez nadzienia. Na samym środku ciasta lekko odcisnąć szklanką lub kokilką mały okrąg. Ostrym nożem podzielić ciasto

wyzwania kuchenne
Co w sezonie? Dynia! I 10 propozycji dyniowych przepisów... 177

Ciasta: dyniowe cynamonowe dyniowe z serkiem kremowym Na lekki posiłek: zupa z dyni i soczewicy zupa dyniowa z curry Bez gotowania: sałatka z kuskus i pieczonej dyni sałatka z brazowego ryżu, pieczonej dyni i soczewicy Desery na zimno: tarta dyniowa tiramisu dyniowe Co jeszcze? budyń dyniowy surówka z dyni i żurawiny

Lejdi of the house
Drożdżowe ślimaki z konfiturą morelową 144

wyrabiać, a następnie rozwałkować ciasto na prostokąt. Wierzch posmarować podgrzanym dżemem  morelowym pozostawiając jeden bok bez marmolady. Zwinąć ciasto jak roladę, a następnie ostrym nożem kroić w plastry na ok. 2 cm. Kromeczki ciasta układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 min. w 180 st. C. Gotowe ślimaki posypać cukrem pudrem lub polukrować. Udekorować

Gotujemy i jemy
Krokiety w sosie pomidorowym 88

Naleśniki: Jajka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy mleko i wodę, dokładnie łączymy, wsypujemy przesianą mąkę, mieszamy (bez grudek). Natkę siekamy, dodajemy do ciasta naleśnikowego. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Na każdy naleśnik kładziemy farsz i zawijamy. Układamy w naczyniu do pieczenia. Sos: Na rozgrzane masło wsypujemy mąkę, zasmażamy, dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość chwilę smażymy, zalewamy gorący bulionem, dokładnie

R'n'G Kitchen
Ciasto jagódka 358

Fajnie się prezentuje i jest smaczne a świadczy o tym fakt, że mój młodszy syn zjadł bez odkładania jakieś warstwy, a czasami się to Mu zdarza. Więc jeśli nie macie jeszcze pomysłu na weekendowe ciasto to zapraszam do lektury i pieczenia. Wbrew pozorom nie jest trudne do zrobienia tylko wymaga trochę czasu. Ale z ciastami przekładanymi

Ewa w kuchni
Piernik przekładany 160

przesada, skutkiem czego jest nadmiar jedzenia, które potem trzeba zamrozić, żeby się nie zmarnowało. Lubię duży wybór ciast, ale odkąd pamiętam, zawsze były pieczone na dużych blachach i często wpychało się te słodkości na siłę. Świąt Bożego Narodzenia nie wyobrażam sobie bez piernika. W tym roku postanowiłam upiec piernik przekładany dostosowany do małej blachy. Mój wypiek dojrzewał tydzień przed(...)proszku dopieczenia płaska łyżeczka cynamonu ok. 400 ml powideł śliwkowych ok. 200 ml jasnego dżemu lub powideł (u mnie dżem z mirabelek i jabłek ) Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Włączyć piekarnik na 190 stopni C (opcja pieczenia góra/dół). Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika, kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksować z cukrem

Weekendy w domu i ogrodzie
Klasyczny chleb z chrupiącą skórką 131

godzin, ciasto sporo urośnie. Do piekarnika włóż żeliwny garnek, całość nagrzej do 240 oC. Ciasto przełóż na dokładnie obsypaną mąką lnianą ściereczkę, uformuj, a następnie przełóż do gorącego garnka żeliwnego. Piecz 30 minut pod przykrywką i kolejnych 15- bez. Artykuł Klasyczny chleb z chrupiącą skórką pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Prosty przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 154

razem mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy pod przykryciem do podwojenia objętości ( ok. 30 minut). Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy kawałki rabarbaru. Całość posypujemy kruszonką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy 40 minut bez termoobiegu. Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału

Kulinarne przygody
Najprostszy chleb pszenny z chrupiącą skórką 181

naoliwionej miski. Zakryj szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na min 12h. Piekarnik nagrzej do 220C (bez termoobiegu, grzanie góra i dół). Gotowe ciasto wyłóż na blat oprószony mąką. Uformuj bochenek. Gotowy chleb przełóż na oprószoną mąką (i gorącą) blachę. Piecz 45 minut aż chleb nabierze rumianej skórki, a stukany od spodu wyda głuchy odgłos. Ostaw do wystudzenia

CookYourself
Pączki bezglutenowe (paleo, bez cukru) 132

mieszamy jajka, mleko, masło i dolewamy do miski z mąkami. Mieszamy ponownie. Foremkę smarujemy masłem i wylewamy ciasto. Pieczemy około 15-20 minut aż będą złociste. Pączki bezglutenowe przechowujemy w lodówce w pojemniku do 3 tyg. Smacznego! Artykuł Pączki bezglutenowe (paleo, bez cukru) pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Prosta szarlotka na kruchym, pełnoziarnistym cieście 239

Pyszna, pełnoziarnista szarlotka na kruchym cieście. Bez dodatku cukru!  Jest chrupiąca, mocno cynamonowa i bardzo zdrowa! Najlepiej smakuje na ciepło!  Składniki: Ciasto: 3 szkl. mąki pelnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 50g ksylitolu  Szczypta soli  200g masła  Nadzienie: 1kg obranych jabłek (szara reneta) 1 łyżka cynamonu 3 łyżki ksylitolu

Czarnawisienka
Kawowo-czekoladowy tort śmietanowy 158

jest nam, aby się spotkać.  Tort wykonany tylko i wyłącznie ze śmietany i mascarpone. Bez masła. Z dużą ilością czekolady i owoców leśnych.  Ciasto to nie klasyczny biszkopt, ale moje ulubione ciasto czekoladowe. Polecam Wam na wyjątkowe okazje. Ciasto czekoladowe pieczone w czterech osobnych foremkach. Można upiec w jednej tortownicy i następnie przekroić na trzy lub cztery(...)jajek 320 ml mleka 270 ml oleju słonecznikowego 1 i 2/3 szklanki cukru do wypieków 320 g mąki   130 g kakao 1 łyżeczkę sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 laska wanilii lub aromat waniliowy. W misce roztrzepać krótko jajka, dodać mleko, olej, cukier, wanilię. Wymieszać krótko. W drugiej misce przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i proszek

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Odwrócone ciasto truskawkowe z mąki jaglanej 186

truskawki :-) Delikatne, puszyste, niezwykle aromatyczne.. ciasto biszkoptowe z mąki jaglanej z dodatkiem truskawek. To ciasto polecam każdemu - bez mleka, glutenu, tłuszczu. Jest wspaniałe dla dzieci, niemal dietetyczne, a do tego bardzo proste w przygotowaniu. Polecam!! Czas przygotowywania:  25 minut Pieczenie: 25 minut Ilość porcji:  6-8 kawałków z tortownicy średnicy

AniaGotuje.pl
Pieczony naleśnik – dutch baby 264

nią masło. Kręcimy patelnią, aby rozprowadziło się po całym dnie i brzegach, a następnie szybko wlewamy ciasto. Od razu wstawiamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy naleśnik, aż brzegi się zbrązowią (ok. 10-12 minut z termoobiegiem lub ok. 15-17 bez termoobiegu – najlepiej obserwować, aby naleśnik się nie spalił). Od razu podajemy z ulubionymi dodatkami. Naleśnik bezpośrednio

Poezja smaku
Ciasto Z Masłem Orzechowym I Owocami 193

mleko i jedną płaską łyżkę śmietany kwaśnej. Mieszamy/miksujemy i na koniec dodajemy orzechy. 2. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.  Na wierzchu układamy ósemki jabłek i gruszek na przemian. Pieczemy w 180 stop przez około 40-45 minut bez termoobiegu Źródło inspiracji Tutaj

Gotowanie...to proste !
Czipsy z cukinii 99

Cukinia to niezwykle wdzięczne warzywo, któremu można nadać dowolnie wybraną formę. Cudownie smakuje duszona, smażona, nadziewana, piecze się z niej wytrawne i słodkie ciasta. Warzywo idealne! Chyba nie przesadzam, ja po prostu uwielbiam cukinię i chyba za długo nie mogłabym bez niej wytrzymać. Można ją jeść na surowo, ale ja najczęściej poddaję ją choćby krótkiej obróbce cieplnej. Sama

Pichceniomania
Placuszki z mąki jaglanej 200

placuszki zamiennie miodem, jeśli lubicie słodsze dodajcie więcej słodkich dodatków szczypta soli łyżka proszku do pieczenia olej do smażenia - można też bez dodatku tłuszczu usmażyć na patelni do naleśników Przygotowanie: W misce mieszamy wszystkie składniki, świetnie sprawdza się ręczna trzepaczka, ciasto ma być bez grudek - łatwe? Łatwe i szybkie! Smażymy na rumiano z obu stron

Zasmakuj Kuchni
MAŚLANE BRIOSZKI 177

brioszek lub w tortownicy. Przykryjcie folią i odstawcie na kolejne 1,5-2 godz. Oczekując na ciasto przygotujcie kruszonkę- składniki połączcie ze sobą, wymieszajcie aż utworzą "mokry piasek" Piekarnik nagrzejcie do 175 st bez termoobiegu. Bułeczki posmarujcie rozmąconym jajem, posypcie kruszonką. Pieczcie około 20-25 minut

OliveandThyme
Pulpeciki z ciastkiem francuskim 159

Obsmażyć je na oleju i odsączyć na ręczniku papierowym. • Z ciasta francuskiego wyciąć małe gwiazdki, ułożyć na blaszce do pieczenia, na papierze. Upiec tyle ciastek, ile jest pulpecików. • Posmarować jajkiem lub mlekiem, można również upiec bez smarowania. • Piec w 200 st.C przez 15 minut. • Na każdy pulpecik położyć upieczoną

To co kocham
Babka piaskowa kokosowa 162

kokosowa keksówka dł. 29 cm 200 g miękkiego masła 180 g cukru 4 jajka w temp. pokojowej 150 g mąki tortowej 30 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g wiórków kokosowych Polewa: 30 g gorzkiej czekolady 30 g mlecznej czekolady 1 kopiasta łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% w temp. pokojowej Keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką(...)każdym wsypaniu zmiksować tylko do momentu połączenia się składników w całość. Ciasto przelać do przygotowanej keksówki i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 55 - 60 min. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Po całkowitym wystudzeniu górę ciasta posmarować czekoladą. Polewa: Uwaga: Ilość polewy starcza na pokrycie góry ciasta, bez boków . Oba rodzaje czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do lekkiego przestygnięcia

Posadzone i zjedzone
Ciastka mumie – Halloween 190

uformowałam rulon, owinęłam w folię i wstawiłam do lodówki na godzinę. Po schłodzeniu podzieliłam ciasto na talarki o grubości około 1 cm. Ułożyłam na blasze pokrytej papierem do pieczenia w odstępach, ciastka wyrastają. Przed pieczeniem nagrzałam piekarnik na 175ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 200ºC lub wedle piekarnika). Piekłam ciastka przez 8 minut. Ciastka po wyjęciu z piekarnika

codojedzenia
Pizza dwa smaki 256

zieleniną i do tego posypać obficie parmezanem. Co do jednego byliśmy zgodni, mianowicie, że dzisiaj jemy pizzę bez mięsa. I tak mi się udało przemycić trochę świeżej bazylii i utartego parmezanu na męża połowę. Kiedy już piekę pizzę to z reszty ciasta wypiekam podpłomyki. Są one idealne do dipów i zup. Można je zamrozić i mieć gotowe w razie

codojedzenia