ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:849/2544)

Ciasto Poduszkowiec czyli murzynek z masą serową 444

bez cukru 40g -2 jajka  -0,5 szkl cukru Blaszkę wykładamy papierem d pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno,  dodajemy żółtka, cukier i wszystko chwilę miksujemy na mniejszych obrotach. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao,cukier waniliowy i olej.  Całość miksujemy na małych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Powstałe ciast wylewamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
CHLEB RAZOWY NA ZAKWASIE 89

trochę podrośnie i może wylać się po bokach. Krok 4. Podrośnięte ciasto delikatnie przenosimy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni. Chleb wypiekamy przez 40-45 minut - gotowy, gdy będzie wyraźnie odstawać od formy. Ważne! Po około 20 minutach zmniejszamy temperaturę piekarnika do 200 stopni i pieczemy dalej bez zmian. Smacznego :) * Ja na drugie rośnięcie , wkładam chleb od razu(...)piekarnika, kiedy zbliży się do wierzchu formy, włączam piekarnik i nastawiam na podaną temperaturę. Czas pieczenia liczę od momentu nagrzania się piekarnika do wskazanej temperatury. Zawsze tak robię i zawsze wychodzi idealnie i nie muszę przenosić formy z ciastem,  które na zakwasie jest bardzo 'wrażliwe

Moja Książka Kucharska
Idealny biszkopt do tortu (jasny i ciemny) 324

pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 8 łyżek cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nim zaczniemy piec biszkopt wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spód tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki zostawiamy bez papieru. Nie posypujemy ich też bułką tartą! Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Białka oddzielamy dokładnie(...)Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao w przypadku biszkoptu ciemnego. Przesiane składniki po trochu musimy delikatnie wmieszać do masy jajecznej szpatułką tak, by nie zniszczyć piany z białek. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika. Biszkopt piecze się 30 minut. Piekarnik otwieramy dopiero

Dieta bez mleka
Szarlotka z jogurtowo - budyniową pianką 88

życzę :-) Blaszka 23 x 33 cm Składniki ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 5 jajek  200 g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki pianka jogurtowo - budyniowa: 5 białek szczypta soli 1/2 szklanki cukru 400 g jogurtu naturalnego gęstego 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (40 g każdy) Dodatkowo(...)jabłek cynamon 1. Mikserem ucieramy żółtka z cukrem pudrem. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie dodajemy zimne masło i siekamy nożem. 2. Dodajemy masę z żółtek i cukru i zagniatamy ciasto. Jak by było za twarde możemy dodać łyżkę śmietany lub jogurtu. 3. Ciasto dzielimy na dwie części 70/30. Większą część musimy rozwałkować na wielkość

kruche babeczki
Szybkie ciasto czekoladowe (na prawdziwej czekoladzie) 81

Szybkie ciasto czekoladowe (na prawdziwej czekoladzie) Lubicie czekoladowe słodkości? A szybkie i lekko wilgotne wypieki? Jeśli tak, to mój przepis na czekoladowe ciasto na pewno Wam się spodoba. Nie jest to wypiek z kakao. Do ciasta dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Szybkie ciasto czekoladowe to małe niebo na talerzu. Tak proste w przygotowaniu, a jednocześnie tak pyszne. To ciasto z czekoladę najlepiej(...)większą zawartością kakao, wówczas ciasto będzie ciemniejsze) 3 łyżki mleka 3 jajka klasy M 150 g miękkiego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 lekko czubata łyżka groszków czekoladowych (opcjonalnie) *Rada: Ciasto można dodatkowo polać czekoladową polewą **Jajka powinny być w temperaturze pokojowej Przygotowanie: Przygotowujemy składniki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czekoladę mleczną

Słodkie okruszki
Bułeczki drożdżowe z makiem 190

temp. 37 stopni C | obr. 2) .   Następnie dodać  pozostałe składniki z pozycji ciasto (cukier waniliowy, 500 g mąki, 1 żółtko, 60g miękkiego masła, szczyptę soli, kilka kropel olejku/aromatu pomarańczowego). Wyrobić ciasto.   (3 min. | Interwał ) . Wyrobione ciasto wyjąć z naczynia miksującego i umieścić w innym naczyniu pod przykryciem na około 30min.  Przygotować masę makową. Dokładnie umyć(...)połączenia składników. Odstawić masę. Ciasto drożdżowe podzielić  na dwie części. Pierwszą połowę ciasta rozwałkować na grubość około pół centymetra ,rozłożyć połowę masy makowej pozostawiając po brzegach około 2cm bez masy.  Zwinąć w roladę,ostrym nożem pokroić na kawałki około 4 cm. Ułożyć  dosyć luźno na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i każdą bułeczkę docisnąć

Moje domowe kucharzenie
Sześć makowców Babci Anielki 221

Całość dobrze zagniatamy, aż przestanie kleić się do rąk. Jeśli jest zbyt twarde, posiłkujemy się dodaniem kilku łyżek letniego mleka. Porządnie wyrobione ciasto przekładamy do glinianej miski i przykrywamy ją dość szczelnie folią spożywczą. Naczynie z ciastem odstawiamy na noc do lodówki.           2. (następnego dnia) Mak przekładamy na czystą, lnianą ściereczkę i dobrze odciskamy(...)grubo, nakładamy farsz. Z każdej strony powinno pozostać po przynajmniej centymetrze czystego ciasta, bez farszu. Wygładzamy makową powierzchnię i zawijamy ciasto w ciasny rulonik. (można, ale nie trzeba zawinąć kawałek ciasta do wewnątrz, by końcówki były ślicznymi "piętkami"). Zawinięte ciasto układamy na papierze do pieczenia. Jeśli ktoś lubi, by się świeciło, można posmarować wierzchy żółtkiem rozmąconym z łyżką

Kuchenna Kontrrewolucya
Krucha tarta malinowa z bezą 133

łyżeczki żelatyny  beza:  2 białka jaj  ¾ szklanki cukru pudru  Przygotowanie:  Mąkę mieszamy z cukrem, solą i cukrem waniliowym. Dodajemy pokrojone w kostkę masło  i siekamy wszystko razem nożem. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto.  Formę do tarty o średnicy 28 cm smarujemy masłem.  Ciasto wałkujemy, podsypując mąką i wykładamy nim formę(...)Stopniowo po łyżce dodajemy cukier puder.  Na arkuszu papieru do pieczenia ryzujemy okrąg wielkości naszej formy. Wykładamy ubite białka  i rozsmarowujemy.  Wkładamy do piekarnika na czas suszenia ok. 40 minut w temperaturze 100 stopni C z włączonym termo obiegiem.  Podczas suszenia bezy składamy ciasto. Na kruchy spód wylewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto z jeżynami, masą serową i kruszonką 171

Składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową. Ciasto : 200 g miękkiego masła 190 g cukru 4 jajka 250 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Na wierzch : 400 g śmietankowego sera (jak na sernik ) 300 g śmietanki kremówki 36% 1 i 1/2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru , taki na 500 ml 80 g cukru jeżyny(...)dodać posiekane masło  Następnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka i odstawić do lodówki na czas dalszego przygotowywania ciasta.  Przygotowanie masy serowej  : Ser krótko utrzeć ze śmietanką kremówką, budyniem w proszku i cukrem, na jednolitą masę. Przygotowanie ciasta: Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać mikserem ustawionym na wysokie obroty przez około 3 minuty Następnie dodawać

Proste Potrawy
Prosta babka piaskowa 74

Babka piaskowa to rodzaj ciasta przygotowywanego z mąki, masła, jajek i cukru. Zazwyczaj pieczone są w formie do chleba lub w specjalnych formach do babek i posypywane są cukrem pudrem lub polane lukrem. W zależności od kraju i regionu, tradycyjna babka piaskowa ma wiele odmian. Różnią się między sobą dodatkami, które zmieniają smak, czyli np. aromaty różnego rodzaju lub suszone(...)smakuje bez żadnych dodatków. Babka piaskowa jest lekkim i bardzo puszystym ciastem , które przypadnie do gustu każdemu. Powinna być sypka, ale jej sypkość zależy od tego ile użyje się skrobi ziemniaczanej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Prosta babka piaskowa 5 z 1 głos Autor: przepisy użytkowników Danie: Ciasto Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 10 min. Pieczenie

ProstePesto.pl
Królewski chleb Jagiełły z cebulką prażoną 178

wyrabianiu pomogłam sobie mikserem z mieszadłami hakowymi - nie trzepakami! W zależności od użytej formy do pieczenia, mamy dwa warianty postępowania z ciastem chlenowym. 1. Garnek żeliwny - lub tak jak u mnie: naczynie żaroodporne z pokrywką Na obsypaną porządnie mąką ściereczkę kuchenną przełożyć wyrobione ciasto i razem ze ściereczką włożyć całość do sitka lub durszlaka - no chyba że ktoś jest(...)góra-dół; bez termoobiegu . Następnie zdjąć pokrywkę i dopiekać kolejne 15 minut - ja przedłużyłam czas pieczenia o 5 dodatkowych minut dla uzyskania bardziej chrupiącej skórki . Po wyjęciu z piekarnika, wyłuskać chleb z naczynia i studzić na metalowej kratce - musi odparować również od spodu . 2. Foremka silikonowa - tę metodę pieczenia wypróbuję następnym razem Wyrobione ciasto chlebowe przełożyć

Grunt to przepis!
Jogurtowy bananowiec na biszkopcie 116

zamiast zwykłej galaretki użyć galaretkę bez cukru i dosłodzić ją wybranym słodzikiem. Wersja fit ciasta świetnie smakuje i nie jest za słodka, więc każdy może pozwolić sobie na odrobinę przyjemności... Składniki: Biszkopt: 2 duże jajka 1/2 szklanki cukru/ksylitolu/erytrolu 1 i 1/2 łyżeczki octu 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju szczypta soli Masa(...)octem. II-część: mieszamy łyżką drewnianą W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia. Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 18 cm), której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Pieczemy w temp

Kuchnia MagdaLeny
Dieta wątrobowa - ciasto z jabłkami 552

czasem każdemu z nas przyda się przerwa od tłustych i kalorycznych tortów. Dziś prezentuję Wam ciasto z jabłkami czyli klasyk nad klasykiem, bez żółtek, złego tłuszczu i dużej ilości cukru. Składniki: 5 białek 70 g cukru pudru trzcinowego nierafinowanego łyżeczka proszku do pieczenia 70 g maki kukurydzianej łyżka mąki ziemniaczanej -jabłko łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki mleka szczypta(...)się skończy dodajemy mieszankę z proszku do pieczenia, mąki ziemniaczanej i kukurydzianej, a także mleko i olej rzepakowy. Całość mieszamy szpatułką a następnie przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłko obieramy, wydrążamy środek a następnie kroimy na cienkie plasterki, które układamy na wierzchu formy lekko wciskając w ciasto. Wierzch posypujemy szczyptą cynamonu i wstawiamy do nagrzanego

Słodkie Przyjemności
KARPATKA 122

jednym jaju i dalej trzepać. Pod koniec ubijać mikserem. Ciasto rozłożyć na dwie blaszki i piec kolejno każdą z warstw w piekarniku po ok. 30 min, w temperaturze 220   st. MASA 25 dag masła 25 dag cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 szklanka mleka 1 budyń waniliowy bez cukru   Ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem

RAROSSA
Wszystko co musisz wiedzieć o wypieku chleba na zakwasie i przepis na najbardziej znany chleb na świecie - "Sourdough Bread" 177

moment. W dniu kiedy będziesz chciał piec chleb będziesz wiedział, czy dla Twojego zakwasu to 3 godziny czy może 4. 3. Ciasto właściwe Ciasto właściwe wyrabiamy poprzez proces autolizy. Czym on jest już wiesz. Czyli jednym słowem ciasto wyrabia się niemalże samo, z naszym minimalnym udziałem. W różnych książkach proces wyrabiania ciasta poprzez autolizę jest podawany różnie- teraz już Cię(...)godziny w domu.  Kiedy wiadomo, czy bochenek już powinniśmy piec. Naciśnij po około 2 godzinach palcem ciasto jak wyrasta, zobaczysz, że szybko dołeczek zniknie i ciasto wróci do swojej formy. To oznacza jedno. Ciasto rośnie i powinno dalej wyrastać. Po kolejnej godzinie powtórz proces jeśli ciasto nadal szybko wraca zostaw niech wyrasta. Sprawdź za 30 minut najprawdopodobniej dołeczek

SMYKWKUCHNI
Biszkopt budyniowy z kremem z ricotty i konfiturą malinową 158

malinową nutą :) Bardzo mi miło być częścią tego wspaniałego projektu! :) Biszkopt budyniowy z kremem z ricotty i konfiturą malinową tortownica 26 cm Ciasto: 5 jajek 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 opakowanie budyniu malinowego bez cukru (64 g) 1/4 szklanki ksylitolu 1/4 szklanki erytrolu Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i budyń przesiać. Białka oddzielić od żółtek(...)przesianą mąkę i budyń. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły.  Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Krem: 1 opakowanie serka ricotta (250 g) 200 g gęstego jogurtu

FitKot