ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:817/2544)

Jabłecznik na kruchym cieście 181

deserów :) Forma 25 cm x 30 cm. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 150 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru trzcinowego 3 żółtka 2 łyżki śmietany 8% Szczypta soli Składniki na masę jabłkową: 1 kg jabłek (obranych i bez gniazd nasiennych) 1 łyżeczka cynamonu 3-4 łyżki wody Kruszonka(...)Formę na ciasto smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, następnie wyciągamy ciasto z zamrażalnika i ścieramy ja na tarce na grubych oczkach. Tak przygotowany spód ciasta dokładnie przyklepujemy do formy i podpiekamy w nagrzanym do 200C piekarniku przez 10 minut. Po upływie tego czasu wyciągamy formę z piekarnika, przekładamy masę jabłkową i na wierzch nakładamy kruszonkę. Całe ciasto na koniec

Emcia Pichci
Ciasto z kiwi, cytrynową pianką i galaretką 244

łyżki wody. Prostokątną blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić ciastem spód. Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Pianka: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 2 opakowania kisielu cytrynowego bez cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju Ponadto: owoce kiwi(...)Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć obrane i przekrojone na pół kiwi, a na nich ubitą pianę. Wyrównać powierzchnię. Piec w temperaturze 175ºC przez około 30 minut. Po ostudzeniu wylać rozpuszczoną, tężejącą galaretkę na wierzch ciasta i schłodzić

Czerwień i błękit
Szarlotka z lukrem na kruchym cieście 169

ciasto zagniatamy, gotowe dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia – na dwa blaty wielkości blaszki. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. By sobie ułatwić sprawę wałkowania przy tak kruchym cieście, wsadzam najpierw papier do blaszki, wylepiam spód połową ciasta i wkładam bez(...)lodówki – bez wałkowania. Tak samo postępuję z drugą połową ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 180*C, do blaszki wstawiamy papier z rozwałkowanym ciastem i podpiekamy przez 15 minut, blat powinien być lekko złoty. Drugi blat zostawiamy w lodówce. Na podpieczony spód ciasta wlewamy mus jabłkowy, przykrywamy drugim blatem wyciągniętym z lodówki, delikatnie dociskamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez

Gotowanie i blogowanie
Orzechowe ciasteczka z pestkami dyni - bez glutenu, cukru i jajek 160

ciasteczek Córka zapytana przez babcię kto zrobił takie pyszne ciasteczka z dumą powiedziała : JA SAMA :) Ciasto jest bardzo bezpieczne i spokojnie można jeść wszystkie składniki na surowo, więc kosztowania nie było końca i nawet zastanawiałam się nad tym by zjeść je bez pieczenia. Składniki: - 3 bardzo dojrzałe banany - 1 szklanka prażonych orzechów arachidowych - 1 szklanka pestek dyni(...)masę orzechową i daktyle, blendujemy do czasu uzyskania gładkiej masy. Dodajemy pestki dyni i mąkę jaglaną. Dobrze mieszamy. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy łyżką ciasteczka, by było łatwiej można przed każdym nabieraniem ciasta zamoczyć łyżkę w wodzie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni - termoobieg. Pieczemy 20 minut. Najlepiej smakują zostawione na kilka godzin w temperaturze pokojowej

Szkrab Je Sam
Placek drożdżowy z kruszonką jak u babci 352

żółte od masła i jajek a nie od barwników. Bez żadnych kremów, udziwnień i obcych nazw;) Ot, zwykły placek drożdżowy z kruszonką. Jest doskonały, wilgotny, dobrze się kroi i niesamowicie pachnie w trakcie pieczenia i później. Doskonały sam, z masłem, dżemem, miodem czy jak tam jeszcze jadacie ciasto drożdżowe. Do popicia oczywiście ciepłe mleko, bo inaczej być

Mieszam w Garnku
Jabłecznik z budyniem 433

jednak zmieniłam składniki i sposób przygotowania.   Składniki na ciasto: - 500 g mąki tortowej - 250 g masła - 1 szklanka cukru pudru - 1 jajko + 2 żółtka - 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - skórka starta z cytryny Dodatkowo: - 1,5 kg jabłek - 2 budynie śmietankowe bez cukru - 4 łyżki cukru do budyniu - 750 ml mleka(...)Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Ścieramy na tarce jarzynowej zimne masło. Łączymy palcami masło z sypkimi składnikami, na kształt kruszonki. Dodajemy jajko, żółtka, śmietanę i skórkę cytrynową. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3), wkładamy do woreczków i kładziemy do zamrażarki na 2 godziny. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą

mojewypiekiinietylko
Tarta z cukinią – chrupiąca tarta na kruchym spodzie 93

Tarta z cukinią , szczypiorkiem i cebulką dymką na pysznym, kruchym i chrupiącym spodzie. Idealna w sezonie na cukinię , który już się zaczął. Póki cukinia jest młoda

Moja Delicja
Keto blondie z cukinii (Paleo, LowCarb, bez nabiału) 87

ombre cake lub prawdziwego sernika na zimno bez sera … Pora więc na lekką zmianę repertuaru. Lato to w końcu nie tylko same truskawki . Tym razem padło na cukinię . Powstało z niej keto ciasto w typie blondie, czyli zupełna odwrotność ciasta czekoladowego brownie . Brownie z cukinii zrobiło furorę kilka lat temu i bez problemu utorowało sobie drogę do serc(...)powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie. Keto blondie cukiniowe Tłuszcz Tutaj właściwie wybór należy do Was. Ja do pieczenia ciast z reguły używam rafinowanego oleju kokosowego lub masła klarowanego . Tym razem jednak mamy do czynienia z ciastem typu “ blondie “, więc użyłam rozpuszczonego tłuszczu kakaowego . Nadaje on więc tutaj specyficznego posmaku białej czekolady . Myślę, że można

Modern Cave Girl
BUŁECZKI HAMBURGEROWE Z SEZAMEM 250

wyrośnięty rozczyn oraz roztopione masło.  Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka lub ręcznie, przez około 10 minut lub dłużej, aż ciasto zrobi się elastyczne i miękkie. Pod koniec wyrabiania, gdy ciasto nadal nie odchodzi od miski, Można podsypać 1-2 łyżkami mąki. Wyrobione ciasto, natłuszczamy oliwą i zagarniając pod spód formujemy kulę. Wkładamy do natłuszczonej oliwą(...)ciepłe miejsce, bez przeciągów, np. koło kaloryfera). Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i formujemy gruby wałek. Ostrym nożem dzielimy go na 8 -9 równych kawałków, po około  90 g każdy. Z każdego kawałka formujemy w dłoniach okrągła bułeczkę (naciągając brzegi ciasta pod spód). Uformowane kulki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując około

cool and minty
Ciasto pomarańczowe z żurawiną. Hit na święta. Ciasto bezglutenowe 235

Wilgotnością ciasta same kierujemy. Ja dodałam tylko 200 gram mielonych migdałów. Ale jeśli wolicie bardzie zwarte, suchsze ciasta 300 gram będzie wskazane.  Aaaaa i zajmuje sporo czasu. Myślę, że pomarańcze można zrobić dzień wcześniej aby nie spędzać całego dnia w kuchni.  2 pomarańcze  ekologiczne  3/4 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)mogel. Następnie do żółtek dodałam masę pomarańczową, proszek do pieczenia i mielone migdały. Pod koniec wrzuciłam żurawinę. Teraz bez użycia miksera samą szpatułką dodawałam w małej ilości pianę z białek. Całość przełożyłam do wysmarowanej tortownicy i oproszonej mielonym lnem. Piekłam 80 - 90 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu ciasta czekoladę pomarańczową rozpuściłam w kąpieli wodnej i udekorowałam żurawiną

AZgotuj!
Mazurek Rafaello wg Aleex 103

papierem do pieczenia.  2. Przygotować ciasto na kruchy spód: na stolnicę wsypać mąkę, dodać cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać zimne masło pokrojone w kosteczkę i posiekać składniki. Dodać żółtka i zagnieść (krótko!) ciasto. Uformować z niego gładką kulę. 3. Ciasto pokroić nożem na plasterki i rozłożyć je na spodzie formy, odłożyć kawałek ciasta i uformować(...)niego wałeczki. 4. Plasterki ciasta na spodzie formy połączyć palcami na równy placek. Dookoła przykleić wałeczki i ugnieść widelcem. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut na lekko złoty kolor. 5. W czasie podpiekania spodu przygotować bezę migdałowo-kokosową Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo po łyżce dodawać cukier puder cały czas cierpliwie ubijając. W drugiej misce połączyć mielone

W mojej kuchni
Babka drożdżowa tradycyjna – kuchnia podkarpacka 67

roku. Z kolei tyle razy, ile jest pór roku, ciasto musiało wyrastać – najpierw jako zaczyn, następnie wyrobione ciasto wyrastało w dzieży, kolejny raz w formie, a czwarty i ostatni raz w piecu. Dochowanie tych wszystkich rytuałów (a w istocie zastosowanie technik piekarniczych) miało zapewnić udany i smaczny wypiek bez zakalca. Te i inne sekrety lasowiackich gospodyń(...)Ciasto wyrabiamy ręką 365 razy (czyli zgodnie z tradycją - tyle, ile jest dni w roku). Pod koniec wyrabiania dodajemy letnie roztopione masło, rodzynki, skórkę pomarańczową i migdały. Wyrabiamy dotąd, aż tłuszcz wchłonie się w ciasto i odstawiamy w przykrytej ściereczką misce w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość krótko je wyrabiamy i przekładamy do formy wysmarowanej masłem. Ciasto

Trzeci talerz
Ciasto brzoskwiniowe. 273

Składniki: ( na tortownicę o średnicy 24cm ) Ciasto: 3 jajka, łyżka wody, 60 g mąki pszennej, 60 g mąki ziemniaczanej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g cukru. Masa budyniowa: 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru, 125 ml syropu brzoskwiniowego (z puszki brzoskwiń, która również będzie wymieniona na dole), 1 i 1/2 szklanki zimnej wody, niepełna(...)czasie upiec ciasto). Gdy budyń całkowicie wystygnie utrzeć masło na puszystą masę. Do utartego masła dodawać łyżka po łyżce budyń cały czas miksując.   Ciasto: Oddzielić żółtka od białek. Żółtka roztrzepać widelcem z łyżką wody. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, nadal ubijając. Powoli wlewać żółtka, cały czas ubijając. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać powoli

W kuchni u Moniki
Mikołajowe brownie. 100

jeden kęs! Kiedy połączymy brownie z serkiem śmietankowym i truskawkami to zaczyna powstawać prawdziwa magia. To dekadenckie ciasto wykonane z mąki migdałowej jest idealne dla osób na diecie bezglutenowej . Poza tym brownie jest idealne dla osób na diecie keto i to ciasto naprawdę smakuje obłędnie. Te małe słodkości wyglądają niesamowicie i są zdrowe oraz stanowią piękną ozdobę świątecznego stołu. Kakao(...)momentu aż powstanie jednolita masa, gładka i bez grudek. Wsypujemy mąkę migdałową, kakao, proszek do pieczenia, wbijamy jajka, wlewamy wodę i ponownie ubijamy by składniki dokładnie się połączyły ze sobą. Blachę do pieczenia o wymiarach 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy je przez

Zdrowy Styl Joanny
Najlepszy przepis na gofry 515

pieczenia i mieszam, mąkę dosypuję partiami, do momentu aż będzie bardzo gęste ciasto. Ilość mąki to przysłowiowe „ile zabierze”. Jak ciasto będzie bardzo gęste, to w osobnej misce ubijam na sztywno białka i partiami dodaję je do ciasta, delikatnie i dokładnie mieszając szpatułką. Dzięki białkom ciasto się rozluźni i będzie lżejsze. Efekt to w miarę gęste ciasto, które dostojnie(...)będzie się rozlewało po gofrownicy. Jeśli ciasto wyda wam się za gęste, to dolejcie odrobinę mleka lub gazowanej wody. Ciasto odstawiam na co najmniej godzinę, żeby zaczęło pracować. Gofrownicę rozgrzewam do maksymalnej temperatury, smaruję obie części pędzelkiem zamoczonym w oleju i na środek wylewam niedużą porcję ciasta, która rozprowadzam po formie. Zamykam i piekę kilka minut. Gofry są chrupiące

ladykitchen

Proponowane wyszukiwania