ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:2189/2544)

Zimna miska według Duńczyka 194

sobie równiutko i tylko czekają, aż po któryś sięgnę. Nie oparłam się, dodatkowo zachęcana przez C., któremu udzieliła się nagła i nieodparta ochota na te czerwone kuleczki. Będzie więc ciasto czekoladowe z porzeczkowym kremem - już niedługo Wam je pokażę. Tymczasem jednak wróćmy do rabarbaru - mojego kwaśnego, ulubionego. Mam ogromną słabość do tych zielono-różowych łodyg, więc sięgam(...)kilka lat temu, gdy po raz pierwszy uraczył mnie nią C. W upalne dni jadamy takie cudo zamiast obiadu; w chłodniejsze - na deser po czymś bardziej rozgrzewającym. Jednak lato bez koldskål , w takiej czy innej wersji, byłoby po prostu nieważne .  Co to właściwie jest? Zupa na bazie maślanki, czasem wymieszanej z jogurtem, czasem z kremówką dla polepszenia konsystencji

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE 212

    Kolejny chleb orkiszowy na zakwasie z naszego codziennego menu. Chleb, który pokochali moi domownicy już jakiś czas temu i tak bardzo zauroczył ich swym

Smaczne Zdrowe
Brownie z malinami. Przepis krok po kroku. 212

Na naszej stronie znajdziecie wiele klasycznych przepisów. Zauważyliśmy, że brakuje na pewno jednego „must have”, czyli brownie z malinami . Szybko postanowiliśmy nadrobić

kuron.com.pl
ALEEE PĄCZKI kawie do towarzystwa 243

bez pączków to nie życie - więc wskazane nadużycie! ;) W ramach minionego niedawno festiwalu Czas na Kawę Trójmiasto , kiedy to w dniach 14-22 kwietnia 2018r wizytowałam przeróżne kawiarniane perełki na kofeinowej mapie Gdyni, Gdańska i Sopotu , odkryłam fantastyczną miejscówkę z wyśmienitymi pączkami . Chcę się z Wami podzielić wrażeniami z wizyty w tym cukierniczym fenomenie :) Kawiarnia Alee Pączki(...)głównie pączkarnia, można też tu popróbować innych smakołyków, takich jak solidnie nafaszerowane dodatkami bajgle oraz pączdogi . Wszystko oczywiście na miejscu tworzone, od wyrobienia ciasta poczynając, a na nadziewaniu różnościami kończąc. Warto skosztować również tutejszego pączka pieczonego - mniej tłustej alternatywy typowego pączka smażonego. To co osobiście mnie wielce zaintrygowało to oferta pączków wytrawnych !- z farszem mięsnym, z kapustą i grzybami

Grunt to przepis!
Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny - grudniowa piekarnia 182

tylko wymieszałam łyżką do połączenia składników. Znacznie krócej niż 10 minut. Właściwe ciasto wyrabiałam w robocie. Wrzuciłam wszystko do misy i wyrabiałam 10 minut na niskich obrotach. Już po wyjęciu ciasta zorientowałam się że nie dodałam startera. Wszystko wróciło więc do misy i po raz kolejny ciasto było wyrabiane, aż do dobrego wymieszania. Uformowałam dwa okrągłe bochenki, ale wydaje(...)podsypywałem mąkę ale wszystko zależy od konsystencji ciasta). Miskę wysmarować masłem lub oliwą i przełożyć do niej ciasto. Przykryć folią i pozostawić na 30 min. Odgazować i pozostawić na kolejne 30 minut. Skórka piwna Rozpuścić drożdże w piwie. Dodać sól i mąkę i szybko wymieszać. Pozostawić przykryte folią na 30 minut. Wykończenie Ciasto podzielić na dwie części i uformować okrągłe

Stare Gary
Wytrawne ciastka alpejskie 212

ciasta francuskiego ułożyłem farsz z suszonych pomidorów, sera i czosnku. Zrobiłem to za pomocą łyżki stołowej, starając się uformować w miarę równy wałek o średnicy około 2 cm. Na jeden płat ciasta francuskiego zużyłem połowę przygotowanych plasterków cukinii, boczku i farszu. Następnie całość zwinąłem w rulon, tak aby wałek z farszu znalazł się w jego środku, a nieprzykryte niczym ciasto(...)francuskie przy drugim dłuższym boku płata skleiło się z rulonem.  Tak przygotowane ciasto z nadzieniem pokroiłem przy użyciu ostrego noża w plastry o grubości około 2,5 - 3 cm i delikatnie ułożyłem na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, uważając, aby poszczególne krążki nie znajdowały się zbyt blisko siebie, gdyż w czasie pieczenia znacząco zwiększają swoją objętość. Identycznie

Wyprawy kulinarne
Polska odpowiedź z japońskim akcentem na amerykańskie brownie. Greenie 170

Grzebanie w internetach może przynieść różne skutki. Pewnego leniwego popołudnia, opchana po kokardy makaronem ryżowym z kurczakiem, spoczęłam na kanapie. Ja, zielona herbata i internety. W

ladykitchen
Sernik brzoskwiniowy 375

łyżeczka żelatyny Wykonanie: - mąkę przesiać, dodać do niej cukier i posiekany tłuszcz oraz żółtko, zagnieść szybko gładkie ciasto, schłodzić je przez 30 minut w lodówce - ciasto wyłożyć na spód tortownicy przykryty papierem do pieczenia (wypuszczonym na zewnątrz), nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w 180 stopniach, ostudzić - masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, za każdym razem chwilę(...)obrotach - masę serową wylać (będzie dość rzadka) na podpieczony kruchy spód, wyrównać - w piekarniku na dolnej półce ustawić duże naczynie z wodą, para wodna zminimalizuje ryzyko pękania sernika - sernik piec w 160-170 stopniach do momentu, aż masa się zetnie (75-85 minut) - po upieczeniu sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku, po 30 minutach uchylić drzwiczki, sernik wyjąć dopiero po ostudzeniu

Smakołyki Bereniki
Chleb pszenny na drożdżach. 106

Chleb pszenny na drożdżach. Jest to super prosty sposób na wykorzystanie codziennych składników do przygotowania pysznego i zdrowego chleba pszennego . Ten przepis na chleb pszenny na

Zdrowy Styl Joanny
Tort cytrynowy 3873

smakowo dużo on tutaj nie wnosi ( cytrynowy smak kremu jednak dominuje ), to nie rezygnowałabym z niego, choćby ze względów wizualnych :), poza tym dżem dodatkowo nawilża biszkoptowe blaty. Tort smakował bez wyjątku wszystkim, którzy go kosztowali :). Bardzo polecam, zwłaszcza amatorom cytrynowych klimatów :).  Biszkopt:* 5 jajek ( najlepiej dość dużych ) 125 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 175 g cukru(...)przesiane obie mąki i BARDZO delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia składników. UWAGA: Biszkopt nie zawiera proszku do pieczenia, rośnie tylko dzięki dobrze ubitym białkom, należy więc mieszać naprawdę bardzo delikatnie, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza. Masę przelać do przygotowanej tortownicy, wyrównać. Piec w temperaturze 160° - 170°C przez około 30 - 35 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć

Opowieści z piekarnika
Hummus – pasta z ciecierzycy, przepis klasyczny 142

jarzynowa”, „wegetariańska” Jej smak w dużej mierze zależy od dodatków, z którymi warto eksperymentować. Jako dodatek posłużyć mogą suszone pomidory, czosnek, świeże zioła a nawet pieczony burak. Ja przyzwyczaiłam się przygotowywać hummus z gotowanej cieciorki, ale równie dobrze sprawdzi się ciecierzyca z puszki. Co ważne, nie wylewajcie ani wody z gotowania cieciorki ani zalewy z puszki. Przydadzą(...)kolejnego dnia wmieszacie w pastę. Dzięki temu pasta z ciecierzycy nam nie wyschnie. I jeszcze zwracam uwagę na jeden składniki, bez którego hummusu nie ma. Pasta tahini. Oczywiście, możecie zrobić ją sami w domu. Ja, przyznam się bez bicia, zwykle jednak ją kupuję w sklepie. I tutaj uczulę Was na czytanie składów past. Nie dajcie porwać się wizji

Mieszam w Garnku
Pierogi leniwe z batatem wi pesto z jarmużu 120

Pierogi leniwe z batatem to danie wegetariańskie i bezglutenowe. I jest zdrowe, ponieważ batat to jedno z najzdrowszych warzyw. Plus pesto z jarmużem. A jarmużu to

Niedzielny kucharz
Pappardelle z kremowym dyniowym sosem oraz kilka słów o książce "Pastaman" - Mateo Zielonka. 106

powstała jego pierwsza książka. Aby zacząć przygodę z makaronem potrzebujemy kilku sprzętów o których mowa na wstępie książki. Są to różnego rodzaju maszynki do różnych typów makaronu. Ale bez obaw, bez maszynki też powstanie ten pyszny domowy makaron. Ja takowej nie posiadam a przygotowałam wyśmienity pappardelle.  Powiem, że nie było łatwo zrobić ten makaron. Oczywiście technika jest(...)ciasto rękami. Zajmie to trochę czasu ale należy być cierpliwym. I jeszcze jedna uwaga, ciasto będzie dosyć twarde. Kiedyś dolewałabym wody aby nieco zmiękło, dziś wiem, że ciasto po zagnieceniu należy włożyć do lodówki na około 30 minut a najlepiej na całą noc. Po wyjęciu z lodówki ciasto zmięknie. Ciasto musi być szczelnie zawinięte w folie.  Po wyjęciu ciasto

Radość kipiąca uśmiechem.
Najlepsze! Proste i pyszne pierniki - pszenne lub bezglutenowe 246

przeszłam na dietę bezglutenową nie miałam żadnej bazy sprawdzonych przepisów. Znalazłam w internecie przepisy na pierniczki gryczano-jaglane i ryżowo-kukurydziane. Ani jednych ani drugich nie dało się jeść bez solidnej polewy czekoladowej. I to dosłownie. Pierniki po prostu łamały się w rękach! Były bardzo kruche, a do tego niezbyt smaczne... Postanowiłam wrócić do mojego wypróbowanego przepisu z mąki(...)Miód podgrzać do rozpuszczenia. Wymieszać z przyprawą piernikową i sodą. Dodać do mąki z cukrem. 3. Dodać pokruszone drożdże, jajko i masło 4. Ciasto wyrobić. 5. Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i wycinać pierniczki. 6. Piec w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez 10 min. Ja chciałam upiec więcej pierniczków, dlatego użyłam aż 6 szklanek mąki + około pół do podsypywania

Mama z Motylem
Kakaowe ciasteczko z orzeszkiem do świątecznej puszki 201

Zauważyłam u siebie bardzo niepokojący objaw. W cukierni pracuję niespełna dwa miesiące, a już zaczynam nabierać nawyków, które - o zgrozo! - przynoszę do domu. Po pierwsze sypię

Pożeraczka, czyli raz adobrze