Makaron faszerowany szpinakiem i ricottą to przepyszny pomysł na obiad w stylu włoskim. Makaron typu muszle, czyli lumaconi lub conchiglioni , nadziewamy aromatycznym farszem szpinakowo-serowym i
Na-talerzu.plDziś ostatni post przed moim wyjazdem do Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Z jednej strony cieszę się na wyjazd, gdyż zobaczę kolejne, nowe dla mnie miejsce w Polsce
Be Fit Be Strongdodatków i przyprawy! Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do niej pieczarki, ugotowane ziemniaki lub makaron. My jednak postawiliśmy dziś na danie o niskiej zawartości węglowodanów, jakim bez wątpienia jest ta pyszna zapiekanka z kalafiorem i piersią kurczaka . Przyznamy się, że jesteśmy dużymi fanami kalafiora i wiemy, że wiele osób, podobnie jak my przepada za tym pysznym(...)przygotowanym sosem zalewamy zapiekankę. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika na środkową półkę (góra/dół). Temperatura pieczenia zapiekanki z kalafiorem i kurczakiem, to 190 stopni, a czas pieczenia, to ok. 25 – 30 minut. W czasie, gdy zapiekanka się piecze, na masełku podsmażamy bułkę tartą. Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika, polewamy gorącą, zrumienioną bułką. Przepis na zapiekankę z kalafiorem
Kuchnia Na Wypasienigdy nie zapomnicie. Rozkosz, czysta rozkosz w najprostszej postaci. Krucha tarta wypełniona jest nadzieniem migdałowym frangipane. Brzmi "trudno" ? Bez obaw, to tylko utarte z cukrem masło, połączone z jajami, mielonymi migdałami i odrobiną mąki. W połączeniu z jabłkami tworzy genialne ciasto. Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)zimną wodę - posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę, mocno dociskając brzegi. Włożyć z formą na 10 minut do lodówki. Schłodzone ciasto nakłuć gęsto widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać grochem lub kulkami do pieczenia. Piec
kolorowotorcikowoMacie w domu owoce, masło, mąkę i cukier? Jeżeli tak, to macie składniki na pyszny i szybki deser, jakim są owoce pod kruszonką, znane również pod
Relaxtimesię okazuje, kluseczki świetnie smakują nie tylko w sosie pieczeniowym, ale warzywnym pesto. Czas : 40 minut Poziom trudności: Średnie Liczba porcji : 2 Kluski śląskie to znakomity dodatek do pieczeni, pieczonych kaczek i gęsi. Są pyszne, ale zawsze grają drugie skrzypce w obiadowych daniach. Postanowiliśmy to zmienić. Bo skoro Włosi, a za nimi pół świata, zajadają się gniocchi, które przecież(...)klusek i włoskich gniocchi. Składniki: 6 dużych ziemniaków 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej – plus minus 1 jajko Mąka do podsypania stolnicy Pesto 2 ząbki czosnku 2 garści jarmużu umytego, bez grubszych łodyżek 1/2 pęczka pietruszki (opcjonalnie) 1/2 szklanki tartego parmezanu 1/2 szklanki orzechów migdałowych 1/3 szklanki oleju Kilka łyżek wody Sok z połowy cytryny Sól Pieprz Przygotowanie: Krok
Niedzielny kucharzC iasto, które znalazłam na blogu Kuchenne fascynacje tak mi się spodobało, że nie czekało ani chwili na realizację:) Trochę, jak zwykle, zmieniłam w
Zdrowa Kuchnia Sowyulubione zapachy: czekolady, cynamonu, goździków, kardamonu. Zawsze mówię, że to najlepsza aromaterapia, jaka może być. Do tego jest to zapowiedź czegoś pysznego. Czasami są to małe ciasteczka, czasem niesamowite ciasto do popołudniowej herbaty, a innym razem danie główne. Dziś zdecydowanie jest to danie obiadowe. Proste, z małą ilością składników, a mimo to inne niż zwykle. Na tyle wyjątkowe, że doskonale(...)połamaną na 2-3 kawałki. Schab umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C i pieczemy 90 minut pod przykryciem. Pomarańcze pozbawiamy skórki i ostrym nożem wycinamy z nich miąższ. Czynność tę robimy nad głębokim talerzykiem, by zachować cały sok. W połowie pieczenia schabu, czyli po 45 minutach, wlewamy do niego sok z pomarańczy i wodę, i już
Przysmaki Karolkipewno znacie cinnamon rollsy. To jest więc jeden taki wielki rolls, ale bez cynamonu. Ciasto to samo, co na brioszkę , ale w środku z dodatkiem sporej ilości masła i orzechów nerkowca. Takie miałam akurat w domu i je wykorzystałam. Są miękkie i jednocześnie kruche, ale można użyć każdych innych. Albo migdałów. W ostatnim czasie fascynuje mnie o wiele(...)jajeczną, rozczyn, roztopione masło i sól. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Nie powinno kleić się do rąk (w razie potrzeby podsypujemy mąką i dalej wyrabiamy). Odkładamy je następnie w misce w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta, posypując stolnicę mąką. Na cieście rozsmarowujemy miękkie masło wymieszane z posiekanymi orzechami
bistro mamazamarło pod ciągłym znakiem zapytania, a ja już chciałabym postawić kropkę. Potok w ogrodzie po prostu wysechł ukazując smutną anatomię kamiennych wnętrzności, które z każdym dniem coraz bardziej szarzeją. Bez tego wodnego szeptania i kojących monologów wodospadu świat zdaje mi się niekompletny. Ciągle nie znalazłam czasu, żeby pójść na grzyby i zaczynam odbierać niepokojące przesłanki, że powinnam to marzenie(...)lubością wgryzam się w gruszki. To mój wrześniowy sposób na poprawę nastroju. Szczerze mówiąc najbardziej lubię takie prosto z drzewa. Trzymane za ogonek i obgryzane po pestki. W ciastach, tartach i deserach za nimi nie przepadam. Zwykle wtedy stają się mdłe i tracą swój gruszkowy charakter. O wiele bardziej lubię podkreślać ich smak ostrymi serami. Właśnie dlatego moje gruszki smakują
KUCHARNIAwystarczyło, że kiedyś wreszcie się dogadali. Mamy nadzieję, że tak zostanie i pobliski konflikt w Syrii nie rozleje się na teren Libanu, i będzie można tam jeszcze spokojnie i bez obaw jeździć i zwiedzać to piękne miejsce. Osiedle uchodźców (jeśli można to tak nazwać) : A przy tym super hotele : Wszystko zapewne zależy od nich samych, bo linia jest cienka(...)łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Wsypujemy mak, a na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Wylewamy do blaszki keksowej o wymiarach 36 x 12 cm. Pieczemy ok. 40 min. w 180 C. Gdy ciasto przestygnie polewamy lukrem. Lukier
vegetanieFerie w naszym województwie dobiegły końca. Jutro powrót do pracy. Udało mi się złapać troszkę oddechu. To dobrze, bo drugi semestr roku szkolnego niesie ze sobą
W mojej kuchnipołączenia składników. Ja używam do tego hak od miksera. Ciasto ma być elastyczne, niezbyt twarde ale też niezbyt klejące. Gdy mocno się klei dodać troszkę więcej mąki (1-2 łyżeczki). U mnie zdaża iż się inna partia mąki ma inną wilgotność i wówczas wychodzi mała różnica w konsystencji ciasta. Różnice są niewielkie ale jednak są. By wszystko dobrze zagrało wystarczy(...)wyrobionego ciasta uformować kulę i przełożyć do miski wysmarowanej oliwą. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok.30-40 minut aż zdecydowanie urośnie. Wyrośnięte ciasto delikatnie zagnieść, odrywać (lub podzielić na 10 równych części) kawałki ciasta i formować dłońmi maczanymi w oliwie lekko podłużne bułki (podwijająć ciasto pod spód). Układać bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każdą naciąć
Smaczne ZdrowePaszteciki pasztecikami, ale co powiecie na bułeczki drożdżowe z kapustą i grzybami? Ja mówię głośne TAK! Z racji tego, że z pasztecików najbardziej lubię farsz, postanowiłam
Be Fit Be StrongDrożdżowe wypieki to jedne z moich ulubionych . Najlepsza drożdżówka - wiadomo to ta od Mamy 😃 Chociaż muszę przyznać, że powoli dorównuje Mamie i udaje mi się zrobić
Zdrowie na języku :P