Bezy..... wrrrrr! Wszyscy, którzy mnie znają wiedzą, że nie cierpię robić tego smakołyku. Lubię bezy jeść. Dziecko lubi bezy jeść, nawet bardziej ode mnie. Kupnych nie
Blondynka GotujeKaczka z pomarańczami i jabłkami aromatyczna kaczka na każdą okazję Kaczka z pomarańczami i jabłkami pieczona w niskiej temperaturze jest przepyszna i bardzo aromatyczna. Połączenie magicznej
Cztery Fajerykotom dobrze na żołądek i ogólne samopoczucie do tego stopnia, że mogą je zabić. Jakby tego było mało oba nasze zwierzaki są tak potwornie dla roślin upierdliwe, że potrafiły bez ceregieli obgryzać kaktusy – żywa choinka i żywa ‘ gwiazda betlejemska ’, czyli stawiana w domach na święta w doniczce poinsecja, mogłyby je po prostu uśmiercić. Poinsecja to roślina należąca(...)zwisa , czyli nie kusi i nie zachęca do psot. Do dekoracji poza bombkami użyłam jeszcze swoich wcześniej pieczonych i wycinanych PIERNIKÓW . Niestety, miałam je wieszać na choince ale starszy kot nagle okazał się fanem tego aromatycznego ciasta i pierniki zawisły piętro wyżej, bo dopiero na girlandzie na kominku. Przyjemnie pachną… Kot nie dosięga, one sobie pachną, dobrze wyglądają – zostają
Karo in the KitchenWegetariańskie placki owsiane. Przygotujmy placki owsiane na śniadanie i zdrowo rozpocznijmy dzień. Ten obfity przepis na placki z bananem i płatkami owsianymi z dodatkiem cynamonu, które
Zdrowy Styl JoannyBożego Narodzenia . Puszyste , delikatne , wilgotne ciasto drożdżowe wraz z pełną bakalii masą makową to idealne połączenie, które musi się pojawić na wigilijnym stole. Drożdżowa gwiazda z makiem – pyszne ciasto na Święta Makowiec to jedno z tych ciast, obok sernika i piernika, które obowiązkowo musi pojawić się podczas Świąt Bożego Narodzenia . Najczęściej ciasto drożdżowe ciasto z makiem podaje się(...)efektowny makowiec. Wilgotne i puszyste ciasto maślane w połączeniu z aromatyczną, pełną bakalii masą makową to wymarzone połączenie na Święta. Posiłek ciasto, deser Kuchnia polska, tradycyjna Słowo kluczowe ciasta, ciasteczka na święta, ciasto, ciasto drożdżowe, ciasto na święta, drożdże, drożdżowa gwiazda, drożdżowa gwiazda z makiem, drożdżowe, drożdżowe z makiem, drożdżówki, gotowa masa makowa, klasyczne ciasto, mak, makowiec, makowiec z gotowej
Na-talerzu.plszpatułką. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt wyjąć z piekarnika i zrzucić na podłogę z wysokości kolan. Biszkopt najlepiej piec dzień przed rozkrojeniem. Żelka truskawkowa ( przepis tutaj ): Składniki: * 450 g truskawek świeżych(...)około 5- 6 minut. Krem w ten sposób stanie się bardziej puszysty i łatwiej będzie go rozprowadzać na torcie. Podczas mieszania dodawać stopniowo biały barwnik, aby krem był biały (bez barwnika będzie kremowy). Drip z białej czekolady ( przepis tutaj ): Składniki: * 100 g białej czekolady * 50 g śmietany kremówki najlepiej 36% Wykonanie: W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, nie powinno
Zrób to smacznieDziś proponuję Wam zdrowszą wersję popularnych bananowych muffinek. A dlaczego zdrowszą ? A no dlatego, że do ich przygotowania użyłam mąki owsianej pełnoziarnistej, zamiast pszennej
kolorowotorcikowoZdrowe odżywianie to ostatnio bardzo gorący temat. Każdy z nas ma swoją definicję tego pojęcia. Ile osób, tyle opinii, porad, nakazów i zakazów. Każdy z nas
365 dni dookoła kuchniPisałam już kiedyś, że blog otworzył mi wiele drzwi i nowych możliwości. Nigdy jednak nie skorzystałam z wszystkich na sto procent. Zawsze traktowałam to jako dodatkowe hobby, bez ciśnienia i parcia na statystyki. Lubię gotować, lubię pisać, lubię robić zdjęcia. Kiedyś było więcej zdjęć dzieci, prywatnych historii, ale z czasem doszłam do punktu, w którym fotografie i przepisy grają(...)Przygotowanie: Precelki miksujemy w robocie lub przesypujemy do mocniejszego worka i tłuczemy wałkiem do ciasta na malutkie kawałeczki. Przesypujemy do miski. Dodajemy stopione masło i cukier puder. Mieszamy i wykładamy spód tortownicy. Masę dociskamy ręką, żeby było równo i pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Masa z mango: 600 g twarogu sernikowego
bistro mamagdzieś mieszka. Chyba naprawdę zaczęłam je lubić. Czeskie jedzenie dla początkujących Niektóre dania na pewno rozpoznasz. W wielu miejscach można zjeść sznycla, smażony panierowany ser, gulasz, kanapki (chlebíčky), kiełbaski, pieczoną kaczkę, salceson (tlačenka), placki ziemniaczane i tatara. Różnicą pomiędzy naszymi a czeskimi wersjami jest mniejsza ilość warzyw po stronie czeskiej. Właściwie to w porównaniu z czeską kuchnią tradycyjne chłopskie jadło(...)ziemniakami i grzybami). Zawsze można zjeść na obiad knedla z owocami. Typowe słodycze dostępne w każdej cukierni to kolače, czyli okrągłe drożdżówki z różnymi nadzieniami, drożdżowe buchty, žemlovka (ciasto z jabłkami), vetrnik (karmelowy ptyś), kobliha (pączek) i rakvicka (która przypomina eklerkę). Najłatwiej dostępnym słodyczą w Pradze jest trdelnik, czyli pachnące cynamonem i podawane często z lodami ciastko kominowe. Można
Ugotowane pozamiatanepozostałe mleko i kogel mogel. Mieszamy łyżką, a następnie ręką wyrabiamy ciasto. Podsypałam je trochę mąką, bo początkowo bardzo się kleiło. Ciasto musi być elastyczne. Dodajemy roztopione, ostudzone masło i wyrabiać jeszcze przez chwilę, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Wyrobione ciasto przykrywamy folią i schładzamy ok. godziny. Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i wałkujemy na prostokąt (ok. 45x25(...)dół. Masło kroimy w plasterki i układamy na cieście. Następnie rozsmarowujemy równomiernie na całej powierzchni. 1/3 ciasta złożyć do góry, potem złożyć dolną część tak, by przykryła tę górną – wyjdą trzy warstwy. Dociskamy i obracamy o 90 stopni i delikatnie wałkujemy na prostokąt (nie podsypywać zbyt mocno mąką – ciasto jest plastyczne) Składamy tak jak poprzednio na trzy części
Aga w kuchniWydawałoby się, że beza, którą robi się z cukru i LCHF to dwa pojęcia, które wzajemnie się wykluczają. A jednak można nie wyłamując się z diety
Ola la LCHFKokos to pyszny egzotyczny orzech o oryginalnym smaku i wielu właściwościach prozdrowotnych znany od milionów lat. Pierwsi przekonali się o tym mieszkańcy dzisiejszej Ameryki Południowej, Indii
My Chcemy JeśćUwielbiam borówki. W sezonie potrafię ich zjeść naprawdę dużo. Wybornie smakują od tak, w słodkim cieście, w formie koktajlu, jako dodatek do śniadania i innych potraw
Słodkie okruszki