Smakuje jak klasyczna wuzetka, a ma o wiele mniej kalorii! :) Idealnie słodka, mocno kakaowa. Masa może być lekko lejąca, pamiętaj aby użyć tylko stałej części
CzarnawisienkaTorcik krówkowy - bardzo pyszny i prosty w przygotowaniu deser, torcik z mleka skondensowanego, bitej śmietany i biszkoptów. Proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm. 250
królestwo garówskładniki: spód: 2 jajka 0,5 kubka mąki kokosowej 0,5 kostki masła 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia laska wanilii mus kokosowy: 1l mleka
Luźna KuchniaKiedy w mojej głowie pojawił się pomysł na zrobienie płatków do mleka, na początku wydawało się to niemożliwe. Jednak udało mi się uzyskać to, co chciałam
Via GustoJutro Tłusty Czwartek więc od rana zakasuję rękawy i zabieram się za smażenie pączków. Będą to ulubione pączki moich chłopaków czyli tradycyjne z konfiturą
Wiem co jemCudowna polska jesień nasycona kolorami i wreszcie długo oczekiwany czas na zjadanie warzyw, które przez całe lato wygrzewały się na grządkach. Nasza ulubione jesienne warzywo to
SzczyptaSmaQJak wiecie uwielbiam ciasta budyniowe , ale budynie wykorzystuję absolutnie nie tylko do ciast. Robię z nich również desery i smakołyki na obiad czy też podwieczorek. Dziś
Ostra na SłodkoMuszę przyznać, że biszkopt jest wspaniały lekko wilgotny i puszysty pięknie rośnie. Rośnie równiutko bez pagórków i ten jego cudownie żółty kolor. W przepisie tym zastosowała tę samą sztuczkę co w przepisie na biszkopt idealn y. Jest sztuczka polegająca na rzuceniu formy z ciastem na podłogę zaraz po upieczeni. Dzięki czemu jest równiutki, jak blat stołu. To bardzo prosty(...)przy pomocy szpatułki delikatnie mieszając do połączenia się składników. Zróbcie to bardzo delikatnie aby piana jak najmniej opadła. Dno formy (23 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować, ciasto wylać do formy, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika. Biszkopt pieczemy przez około 35 minut lub do tz. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z piekarnika, upuszczamy
SprawdzonaKuchnia.plprzerażają, inne frapują, ale większość cieszy i ekscytuje. A fakt, że w moim własnym ogrodzie rośnie czarny bez, doprowadza mnie na skraj kulinarnej ekstazy. Pogoda się popsuła. Znów jest chłodno, pochmurno i wietrznie. Zamiast więc lekkich serników na zimno i delikatnych ciast pełnych rabarbaru, sięgnęłam po przepis na brownie, który kusił mnie od dawna. Przepis znalazłam na blogu Słodka(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać maliny, posypać całymi ziarenkami zielonego pieprzu. Piec w 175 st. C. przez 25 minut. Ostudzić. Smacznego! Z pozostałych białek postanowiłam przygotować różowiutkie makaroniki. Oczywiście - nie wyszły. Nie winię za to mojego braku umiejętności, ogólnego niechciejstwa , jakie mnie przed pieczeniem dopadło, czy niedokładności przy ubijaniu bezy. Wysoka wilgotność powietrza i zepsuty
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGinger. Nawet w moim wiejskim sklepie delikatesowym jest na co dzień. Kupujemy kłącze niezbyt wysuszone ,bez uszkodzeń . Ś wieży najlepiej trzymać w lodówce, owinięty papierowymi ręcznikami i w plastikowych torebkach, przetrwa kilka tygodni. Imbiru w proszku nie kupujemy na zapas, bo zwietrzeje. Małe opakowanie trzymamy w ciemnym i suchym miejscu. Imbir marynowany po otwarciu schowajmy(...)masła 10 dag cukru pudru 1 jajo 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mielonego imbiru marki Prymat 2 łyżki śmietany kwaśnej 1 łyżeczka skórki cytrynowej Wykonanie. Przesianą mąkę posiekać z masłem ,wymieszać z cukrem i proszkiem .Dodać resztę składników i zagnieść .Ciasto wałkować na grubość do 0,5 cm i wykroić nieduże kółka. Piec w temp180stop.oko
Kulinarny karnet Christopherapszenicy, żyta czy jęczmienia. Dla osób z celiakią czy nietolerancją glutenu jest to doskonała opcja, by cieszyć się smakiem piernika bez obaw o zdrowie. Wersja bezglutenowa jest równie aromatyczna, wilgotna i pełna przypraw, co tradycyjna odmiana tego ciasta. Jak przygotować bezglutenowy piernik? Przygotowanie bezglutenowego piernika nie jest wcale trudne. Podstawowym krokiem jest zastąpienie mąki pszczelarskiej mąką bezglutenową, taką(...)bezglutenowy piernik Składniki: 2 szklanki mąki bezglutenowej 1/2 szklanki miodu lub syropu z agawy 1/2 szklanki oleju roślinnego 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli Instrukcje: W misce wymieszaj suchą mąkę bezglutenową, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, przyprawy i sól
Ania i Marcin gotująPlacek Ziemniaczany z sosem pieprzowym. Czy z ziemniaka można zrobić wszystko ❓ Oczywiście, że tak, jeśli zajrzysz tutaj , mój drogi czytelniku, znajdziesz tam ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, lody z ziemniaka, ciasto czekoladowe z ziemniaka, a nawet ziemniaczaną Panna Cottę. Dzisiejszy placek ziemniaczany powstał na szybko, od, tak by coś przekąsić, bo i sosu pieprzowego trochę zostało i jeść w końcu coś(...)Niemiec, Węgier, Szwajcarii, Anglii czy też kuchni żydowskiej. Wszędzie różnią się one lekko od siebie. Mogą być z sosem paprykowym, śmietaną, cukrem, rybą, boczkiem, cebulą z jajkiem lub też bez jajka, z mąką lub też i bez niej. Jak widzisz mój drogi czytelniku, możliwości podania Placków ziemniaczanych są nie ograniczone. Ale wszędzie zapewne są tak samo pyszne
RafalCookRacuchy na maślance z bananem i kawałkami czekolady przygotowywane są bez grama drożdży. Dodatek maślanki sprawia, że mocno rosną, są puszyste i smaczne. Doskonałe na śniadanie , drugie śniadanie lub podwieczorek . Moja córka je uwielbia i dlatego też piekę je bardzo często, co jakiś czas zmieniając dodatki. Są tak pyszne, że wystarczy je posypać z wierzchu cukrem pudrem, ale można(...)jajka * 2 banany * 80 g mlecznej czekolady * olej do smażenia Wykonanie: Do miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać. Wbić jajko, wlać maślankę, całość wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej, aby ciasto nie miało grudek. Banany i czekolady pokroić w niedużą kostkę, dodać do ciasta i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, wylewać na patelnię po łyżce stołowej ciasta na jeden placek. Smażyć
Zrób to smacznierównież przygotować bez dodatku konfitury, wtedy proponuję nieco krócej piec, gdyż będą cieńsze. Ciastka po wystudzeniu można przechowywać w zamkniętym pojemniku, najlepiej w chłodnym i suchym miejscu. Liczba porcji: 20 Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie Składniki na kruche ciasteczka z konfiturą: 300 g mąki krupczatki lub mąka pszenna typ 650 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki(...)śmietanki 30% 1 łyżeczka miodu naturalnego Jak zrobić kruche ciasteczka z konfiturą? Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Do mąki dodać zimne masło i posiekać nożem na drobne kawałeczki. Następnie dodać jajko i szybko zagnieść jednolite ciasto. Ciasta zbyt długo nie zagniatać, gdyż mocno ociepli się i trudno będzie wycinać ciastka, a po upieczeniu ciasteczka mogą
Kuchcik gotujeprzepis na pyszne ciasto z masą krówkową, bananem i dżemem z czarnej porzeczki. Proste i szybkie w przygotowaniu, smakuje rewelacyjnie. Idealne do kawy :-) Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Składniki ciasto: 7 jajek L 3/4 szklanki drobnego cukru 140 g mąki pszennej typ 450 50 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki masa: 500 g serka(...)drewnianą łyżką, albo na najniższych obrotach miksera. 4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, górę wyrównujemy. Pieczemy w 180 stopniach około 30 - 35 minut do tzw. "suchego patyczka". 5. Po upieczeniu ciasto zrzucamy na blat z wysokości około 30 cm i odstawiamy do wystudzenia. Jak ciasto będzie przestudzone, to przekrawamy go na pół. Masa: 1. Do misy miksera
kruche babeczki