powodzeniem możemy wspierać się sprowadzanymi z innych części świata owocami takimi jak ananas, awokado, banany czy pomarańcze. Możemy także kupować mrożone owoce i pić z nich kompoty, bądź piec ciasta. Sposobów na jedzenie owoców w ciągu dnia pod różnymi postaciami o każdej porze roku jest kilka. Jak kompletować nasze posiłki tak, by jedzenie owoców było częścią doskonale zbilansowanej diety(...)damy do naszego śniadaniowego zestawu owoc. Owoce na śniadanie to idealne rozwiązanie, ponieważ rano enzymy trawienne są najbardziej aktywne, co zapewnia szybkie strawienie posiłku bez ryzyka odłożenia zbędnej tkanki tłuszczowej. W przypadku obiadu owoce mogą być dodatkiem w postaci deseru. Na podwieczorek z powodzeniem także możemy jadać owoce pod wieloma postaciami. Z kolei
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mieszamy. Wyrabiamy ciasto ręcznie około 10 minut, lub mikserem z hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego około 5 minut. Ponownie miskę przykrywamy i odstawiamy ciasto na 60 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno ponownie zwiększyć objętość. Po tym czasie blat oprószamy mąką. Ciasto lekko spłaszczamy, a następnie wałkujemy na okrąg o średnicy 30-40 cm. Ostry nożem ciasto dzielimy(...)dokleić do rogala. Na blaszce wykładamy papier do pieczenia i przekładamy rogaliki. Ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy rogale do wyrośnięcia na 30 minut. Roztapiamy 50 gram masła. Dodajemy białko i mieszamy. Pędzelkiem smarujemy wszystkie rogale i posypujemy makiem. Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180.stC (góra-dół, bez termoobiegu. Na średni poziom piekarnika wstawiamy rogaliki i pieczemy około
Olcia gotuje!cały smak i cały aromat, który przeniesie się do naszego pieczywa. Ten przepis jest propozycją dla osób, które nie lubią czekać, aż ciasto drożdżowe nam wyroście. Tym razem nie potrzebujemy zostawiać ciasta, aby wyrastało. Od razu ciasto smarujemy pesto i wkładamy do foremki, w której będzie wypiekany nasz chlebek z pesto. Dlaczego warto przygotować chlebek z pesto? Chlebek z pesto(...)minut rozczyn mieszamy z pozostałymi składnikami i dokładnie wyrabiamy ciasto. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, smarujemy przygotowanym chwilę wcześniej pesto z bazylii i zwijamy. Przekładamy do foremek i przy pomocy noża nacinamy od góry. Foremki wraz z ciastem wkładamy od razu do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy przez 30 minut. Jeśli lubicie chlebek mocniej przypieczony od góry
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Babka z colą. Szybka i pyszna. Bez użycia miksera. Cola nie jest wyczuwalna, ale dodaje pulchności. Ogólnie babka jest smaczna. Zbliżają się święta wielkanocne, więc moją babkę udekorowałam polewą czekoladową i przystroiłam kwiatkami cukrowymi i posypką. Jeśli nie macie zbyt wiele czasu, to taka babka będzie jak znalazł na świąteczny stół. Składniki: 4 jajka(...)pełne łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 pełna łyżka kakao Wykonanie: Jajka wbić do miski, dodać cukier, olej i colę. Wymieszać trzepaczką, lub łyżką. Następnie wsypać obie mąki, proszek do pieczenia i kakao. Ponownie wymieszać, żeby składniki się połączyły. Gotowe ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Agusiowe smakołykijajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 6 łyżek wiórków kokosowych dżem truskawkowo - ananasowy (280 g) Kruszonka koksowa: 100 g maki pszennej 100 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych 100 g margaryny Masa czekoladowa: 2 opakowania budyni czekoladowych bez cukru 0,5 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka(...)momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Na spód tortownicy wyłożyć połowę ciasta, wyrównać wierzch i wyłożyć punktowo dżem o smaku truskawkowo - ananasowy. Następnie delikatnie
Ciastka - domowe słodkościowoce morza fusion, polska Ilość: 10-12 Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj ze zdjęciem bez zdjęcia Gofry ziemniaczane z wędzonym łososiem i letnimi dodatkami Nie ma co więcej się rozpisywać. To są po prostu gofry pełne dobra. przygotowanie: 5 min pieczenie / smażenie / gotowanie: 25 min czas całkowity: 30 min Składniki: Gofry ziemniaczane 115 g ugotowanych i obranych(...)mąki ¾ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki suszonego koperku po szczypcie soli i pieprzu Przygotowanie: Jak przygotować gofry ziemniaczane? Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie roztłuc. Jajo rozmieszać z maślanką. Dodać ziemniaki i olej, dokładnie wymieszać. Do masy ziemniaczano-jajecznej przesiać mąkę, wymieszać. Dodać proszek do pieczenia, sodę, koperek, sól i pieprz. Ciasto wlewać na środek gofrownicy
Pełny talerzSzybkie ciasto na maślance Przepis na ciasto bez miksera w 10 minut. Szybkie ciasto na maślance jest wilgotne, miękkie i obłędnie smaczne. To jeden z tych przepisów na ciasto na niedzielę , który warto mieć zawsze pod ręką, ponieważ przygotujesz je błyskawicznie. Ciasto na maślance możesz upiec jako placek z owocami i kruszonką albo jedynie polać je ulubioną polewą(...)pudrem. Do tego ciasta nie potrzebujesz miksera, wystarczy tylko wymieszać składniki. Dodatek maślanki sprawia, że ciasto dłużej pozostaje świeże. Przepis na ciasto na maślance opracowała poznańska pracownia cukiernicza Wściekłe Ciastka. Ciasto na maślance w 10 minut. Szybkie ciasto na maślance proporcje na tortownicę o średnicy 16 cm 150 g mąki pszennej uniwersalnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cztery Fajerywyrobić ciasto od razu w misce, lekko oprószając ręce mąką). Dzielimy na części. Z każdej formujemy w dłoniach placek (dłonie można posmarować lekko olejem). Moje są grubsze, bo takie pizzerinki wolimy, ale wy możecie zrobić cieńsze. Można też się pokusić o rozwałkowanie ciasta. Blaszki (u mnie 1 duża z piekarnika i 1 na ciasteczka) wykładamy papierem do pieczenia. Papier(...)Pizzerinki wkładamy do nagrzanego do 240 stopni piekarnika na środkowy poziom (lub jeden poziom niżej). Pieczemy około 12 minut (pizzerinki należy obserwować, bo czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i ich grubości oraz tego czy pieczemy z termoobiegiem czy bez, ja pod koniec zawsze włączam termoobieg). Smacznego
Słodkie okruszkiopieramy i bez wyrzutów sumienia je zjadamy. Przesadzać też nie możemy i dobrze o tym wiemy, że najlepiej się nimi delektować i z każdego rodzaju po kawałeczku smakować. Ja lubię ciasta bakaliowe, mocno owocowe, z daktylami, brzoskwiniami i migdałami, ozdobionymi orzechami. Może powiecie, że to takie zwykłe połączenie, ale jest jedno małe zaskoczenie, bo do ciasta chałwy dodałam(...)bardziej świąteczną formę przybrało. O moje bezpieczeństwo rękawica https://ambition.pl/ zadbała, bo podczas wyciąganie gorącej foremki z ciastem idealnie się przydała. Składniki na niewielką foremkę ok. 25 cm: 50 g mąki pszennej ekstra, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 15 g cukru wanilinowego, 100 g suszonych daktyli, 100 g suszonych brzoskwiń, 50 g płatków migdałowych, 70 g chałwy, ponadto
Moniki Smakołykidomowej roboty. Przygotowanie: Kiełbasę bez skórki kroimy na bardzo drobną kosteczkę. Pomidory miksujemy za pomocą blendera. Kiełbasę mieszamy z pomidorami, doprawiamy pieprzem i chili do smaku. Ciasto rozwijamy, przekładamy na nie kiełbasę z pomidorami, zostawiając wolne brzegi, po długości. Na całą powierzchnię ścieramy ser. Ciasto przecinamy nożykiem do pizzy po długości, na połowę. Ciasto zwijamy na dwie roladki(...)Jeśli chcemy uzyskać kształt serca, to na okrągłej formie, stawiamy roladki, w odstępach tworząc określony kształt. Rada: od str. układania roladki na formie, ciasto możemy delikatnie złączyć, przez zciśnięcie. Wolne miejsce wykładamy folią do pieczenia, aby utrzymać zamierzony kształt. W roladki, np. po obwodzie wkładamy po jednej oliwce. Pieczemy w 195°C ok. 35 min. (wszystko zależy od piekarnika
Moniki Smakołykicieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na stolnicę posypaną mąką Dodatkowo: 250 g sera żółtego 2 spore cebule olej do podsmażenia cebuli zioła prowansalskie pieprz sól jajo do posmarowania Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. WYKONANIE: z ciasta formujemy rulon(...)wykładamy podsmażoną, doprawioną do smaku cebulkę i trochę żółtego sera każdą część przykrywamy ciastem i dokładnie uciskamy brzegi każdą bułeczkę skręcamy lekko w ręku jak spiralę smarujemy jajem i posypujemy ziołami prowansalskimi i tartym żółtym serem wykładamy na blachę i pieczemy 30-35 min. w temp. 180 stopni Smacznego
Domowe ciastaminut w temperaturze 180 stopni. Upieczone pierniczki studzimy. Blaty piernikowe: Pozostałe części ciasta wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną ( każdą część ciasta osobno ) wykładamy do tortownicy o średnicy 16 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Upieczone blaty dokładnie studzimy. 3. Krem i przekładanie: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, powinna(...)śmietankowego przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką. Blat piernikowy smarujemy powidłem, na powidło porcja kremu i znów blat piernikowy, tak postępujemy z każdym blatem. Góra tortu ma być bez powidła i kremu. 4. Dekoracja: Na wierzchu tortu wyciskamy rozetki z kremu, robimy to według uznania. Jeden pierniczek drobno kruszymy i posypujemy nim rozetki. Pozostałymi pierniczkami dekorujemy tort dociskając
Izabelawkuchnikawałek ciasta z dodatkiem kakao oraz z bakaliami. U mojej mamy zawsze pojawia się pyszny keks. Ja natomiast proponuję tym razem ciasto bez mąki, a za to z dodatkiem kaszy jaglanej. To będzie przepis na ciasto z kaszy jaglanej z prażonymi orzechami włoskimi . Składniki: - 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej - 1/2 szklanki mleka - 2 jajka - 40 ml oleju rzepakowego(...)mlekiem blenduję na gładką masę. Przekładam do miski i dodaję jajka, olej rzepakowy, cukier brązowy i kakao. Dokładnie mieszam. Na koniec dodaję uprażone orzechy. Przelewam ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Forma: małe serce Temperatura piekarnika: 170 °C Czas pieczenia: około 50-60 minut Ciasto wyjmuję z formy i podaję
Kuchnia co dniasmakuje jak delikatne kruche ciasteczka. Te idealnie będą się komponować z herbatą, bo maja nutkę limetki i jednocześnie są orzeźwiające. Dzięki wiórkom kokosowym są wybornie kruche i delikatne, ale bez obaw doskonale znoszą transport w pudełku (Miśka testowała) , więc można je zabrać ze sobą do pracy czy też do szkoły na przekąskę. Składniki na około 40 sztuk ciasteczek(...)mleka (u mnie sojowe) Przygotowanie: Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez pół godziny. Schodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm i wykrawaj ciastka. Uformowane ciasteczka umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 12 minut do uzyskania lekko złotego koloru. Po upieczeniu mogą być delikatnie
greenscarfPlacki z jogurtem, suszoną żurawiną i jabłkami, jak dla mnie świetny obiad, kolacja czy podwieczorek. Podaję gorące, zimne, z cukrem pudrem, miodem lub syropem, zazwyczaj na słodko. Wersja bez niczego znika zaraz świeżo usmażona z patelni co zrobić?:) Puszyste i delikatne placki na słodko, no uwielbiam po prostu! Jeśli podzielasz tę radość wypróbuj! Zapraszam na pyszne placki na słodko(...)opakowanie cukru z wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cynamonu olej do smażenia Przygotowanie: W misce mieszam jogurt z żurawiną, dodaję przesiane suche składniki i jaja, mieszam dokładnie, odstawiam na bok. Przez ten czas obieram jabłka lub gruszki i kroję w cienkie talarki ćwiartki, dodaję do ciasta, mieszam delikatnie. Rozgrzewam olej i kładę łyżką porcje ciasta
Zasmakuj Kuchninajszybszych i najprostszych ciast, jakie znam. A przy tym przepyszne i zdrowe, bo bez dodatku cukru. Naturalnie słodkie dzięki dojrzałym bananom. Dodatek moreli nadaje mu z kolei fajną świeżość i ciekawy smak. Zdrowy deser, który sprawdzi się doskonale także na śniadanie. Sprawdzona opcja! :D CIASTO JOGURTOWO-BANANOWE Czas przygotowania 60 minut 2 jajka 2 duże dojrzałe banany(...)jajkami i jogurtem Dodać mąki, sodę, skórkę pomarańczową i wymieszać dokładnie Jedną morelę posiekać w drobną kostkę i dodać do ciasta, wymieszać Drugą morelę pokroić w plastry Ciasto przelać do formy, na wierzchu ułożyć plastry moreli Piec 45-50 minut w temperaturze 180 stopni
HealthyCreationsciasta. Ostatnio tylko same przetwory do słoiczków. Zbliża się weekend i jak to może być bez słodkiego deseru? Miałam znów szczęście, że zostałam obdarowana sporą ilością brzoskwiń z własnego ogrodu. Najpierw zajadaliśmy się tymi wspaniałymi owocami, ale postanowiłam też część przeznaczyć do wypieku ciasta. Co by tu upiec? Czy coś co już znamy, czy iść w kierunku(...)kiedyś jadłam u koleżanki ciasto niby sernik, niby pianka zrobiona z jogurtów. W lodówce zawsze mam jogurty typu greckiego, w zamrażarce mam zamrożone białka, wzięłam więc te w ilości 5 sztuk, a resztę składników dodawałam podczas „tworzenia” mojego ciasta. Dlatego też nie zrobiłam zdjęcia składników, bo dodawałam je w trakcie pieczenia Składniki na spód ciasta: 500 g mąki
Kuchnia u KrysiTylko 5 składników i tylko 20 minut? Ano właśnie! Banalnie proste i smaczne ciacha, które upieczecie szybko i bez potrzeby posiadania wyszukanych produktów. Mogą stać się deserem awaryjnym, kiedy nieoczekiwani goście już prawie pukają do drzwi lub kiedy zwyczajnie najdzie was ochota na słodką przekąskę ;) Bezglutenowe ciastka orzechowo-czekoladowe Przepis na ok. 12 sztuk Potrzebujemy: 1 szklanka mąki(...)misce dokładnie mieszamy mąkę, masło orzechowe, mleko roślinne, cukier oraz szczyptę soli. Na koniec dodajemy dropsy czekoladowe lub posiekaną drobno gorzką czekoladę. Ciasto powinno mieć raczej gęstą konsystencję. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia oraz posmarowanej olejem formujemy ciastka - nasza konsystencja była dość gęsta, ale po wyłożeniu na blachę lekko się rozlewała, warto więc robić szersze odstępy między ciastkami
Bananowe Polewlać masło, wyrobić dobrze ciasto aż będzie odchodziło od dłoni (można podsypywać odrobiną mąki). Gdy ciasto już ładnie odchodzi od dłoni, przykryć ściereczką i odłożyć w cieple miejsce na 45 min. Po upłynięciu 45 minut ciasto jeszcze raz wyrobić, rwać małe kawałki, uformować kulkę, lekko rozciągnąć i nakładać dżem/czekoladę/marmoladę, "zamknąć ciasto" i przekładać łączeniem(...)dołu na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Odłożyć uformowane bułeczki ponownie w ciepłe miejsce na 15 min. Piec ok. 20 min w 180 stopniach
Czarnawisienkamożecie również upiec ciasto bez dodatków, albo z rodzynkami i na wierzch dać polewę. Idealne do kawy lub z mleczkiem. Nie wymaga jakiegoś koszmarnego nakładu pracy. Fajną robotę robi tutaj cytrynka, której delikatny aromat unosi się nad ciastem. Tak więc znajomość, jak to w życiu, z Agnieszką nie przetrwała, za to jej przepis na ciasto tak Zapraszam zatem(...)u0142y\u017cek wody\r","1,5 szkl cukru (da\u0142am 1)\r","3 \u0142y\u017cki kakao\r","2 szklanki m\u0105ki\r","2 \u0142y\u017ceczki proszku do pieczenia\r","sok i sk\u00f3rka z po\u0142owy cytryny\r","250 g malin\r","3 jajka"],"name":"Kakaowiec z malinami Agnieszki","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Mas\u0142o
Mieszam w Garnkuniedzielę :) Wówczas ekipa ma czas na śniadanie, a nie płatki z mlekiem, kanapka + woda i bieg do szkoły. Domowe, pszenne, wyrośnięte, wypieczone i bez dodatków, trochę krzywe ale dobre :) Ciasto: mąka typ 650, ale robię z różnych...zależy co akurat jest w domu :) Mąka 1 kg, drożdże pół kostki, łyżka soli, łyżeczka cukru, ciepła woda(...)odstawiamy na 15min w ciepłe miejsce. . Potem wyrabiamy ciasto, dodając wodę, olej, sól...znowu zakrywamy i odstawiamy na minimum pół godziny. Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy i "kulamy" bułki. Wykładamy na blaszkę, smarujemy rozbitym jajkiem, jeżeli nie to wodą z cukrem i nacinamy. Tak przygotowane buły pieczemy 30 min w 200st. C. Pachnie chlebem cały dom :) Po ostudzeniu
chleba naszegoczekoladę, wiśnie i kakao (chociaż bez kakao też by się obeszło). Czas potrzebny na przygotowanie ciasta można ograniczyć do minimum zaopatrując się w wydrylowane wiśnie w zalewie, chociaż oczywiście ze świeżymi ciasto smakuje lepiej (ale wiem jak wiele z was nie lubi drylować owoców – ja też nie przepadam). Brownie jest dość charakterystycznym ciastem, ponieważ jego środek powinien wyglądać(...)się tego ciasta właśnie ze względu na ten środek: minuty w piekarniku decydują czy będzie mazisty czy nie. Pamiętajcie, żeby się tym nie przejmować. W każdym piekarniku takie samo ciasto wyjdzie inaczej. Jeszcze lepiej: to samo ciasto, pieczone tyle samo, za każdym razem wyjdzie odrobinę inne. Jeżeli podpieczecie ciasto za długo wyjdzie wam po prostu ciasto czekoladowe i też
Relaxtimeprzygotowaniu muffinki z dodatkiem szpinaku, o niesamowitym, pięknym, zielonym kolorze ucieszą nie tylko oko, ale i podniebienie. W wersji bez kremu- do przygotowania w 10 minut :) Składniki: Na 12 sztuk: 180g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do piecze 80g cukru 1/3 łyżeczki soli 100g liści szpinaku 70ml oleju rzepakowego 30ml mleka 1 jajko 1 banan Krem: 150ml śmietanki(...)cukrem, jajkiem, olejem, mlekiem i bananem. Do masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Łączymy do połączenia składników. W formie na muffinki układamy papilotki i napełniamy je do połowy. Dajemy po pół łyżeczki nutelli i ponownie przykrywamy ciastem szpinakowym. Muffinki pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 25 minut (do suchego patyczka
Kuchnia w czekoladziejajkami ucieramy z cukrem na puch, delikatnie mieszając dodajemy mąkę, olej, proszek i kakao. Formę wielkości (24x36cm) wykładamy papierem do pieczenia, a potem na przemian układamy ciasto raz ciemne, raz jasne. Możemy delikatnie wymieszać widelcem. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 40 minut. Po wystudzeniu kroimy na dwa blaty. Krem: Szklankę mleka zagotowujemy(...)podanych składników robimy napar i studzimy. Przekładamy ciasto: Pierwszy blat możemy nasączyć naparem z herbaty, nakładamy połowę kremu. Następnie kładziemy okrągłe biszkopty nasączone w naparze w z kawy. Wlewamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy do ostudzenia, a następbie kłądziemy pozostały krem . Przykrywamy drugą częścia ciasta. Można udekorować polewą, u mnie bez polewy. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli
W kuchennym oknie Ewyoliwą - zagniatamy ciasto do momentu aż składniki się dobrze połączą. Elastyczne ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy jeszcze przez chwilę. Odkładamy ponownie do miski, przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę czasu (ciasto musi podwoić swoją objętość). Po wyrośnięciu zagniatamy ciasto przez około 3 minuty. Do ciasta dokładamy oliwki i pomidory i razem wyrabiamy. Ciasto dzielimy(...)równe części z których kształtujemy nieduże placki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w każdym placku robimy kilka wgłębień. Cebulę obieramy, myjemy, osuszamy i siekamy w piórka - układamy je na każdym z placków. Skrapiamy oliwą i posypujemy świeżo zmieloną solą morską. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około
peggiwkuchnizgrzeszyć w ten sposób też czasem warto! Ja tu piszę o niezdrowych, kalorycznych ciastach, a dzisiaj chciałabym zaproponować zdrowe babeczki z burakami. Wariatka! Nie, wariatka to za duże słowo, ale żartowniś może być! W gruncie rzeczy te muffinki są banalnie proste w wykonaniu, piecze się je jedynie 15 minut, lecz jak zwykle musi być haczyk, którym jest gotowanie buraków(...)400g ugotowanych buraków - 85g jogurtu naturalnego - 50g oleju kokosowego - jajko Składniki suche: - 180g mąki gryczanej - 4 łyżki kakao bez cukru - 2 łyżki ksylitolu - 1 łyżka siemienia lnianego - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Buraki dokładnie oczyszczamy pod zimną wodą za pomocą szczoteczki. Nie obieramy, zostawiamy ogonki. Buraki przekładamy do garnka, zalewamy dużą ilością
Be Fit Be Strongsię bez dodatkowej słodyczy. Babeczki są miękkie i lekko wilgotne. Możecie upiec je w formie nadziewanych muffinek a do środka dodać ulubione dodatki - czekoladę, orzechy, krówki itp. Wtedy możliwe, że trzeba byłoby piec je chwilę dłużej. Składniki na ok 12 babeczek: 1 czubata szklanka mąki tortowej 3 łyżki mielonych orzechów laskowych lub włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)szklanki oleju Przygotowanie: Banana rozgnieść widelcem albo rozdrobnić blenderem. Dodać olej, jajko i mleko i dokładnie wymieszać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier i orzechy, wymieszać. Mokre i suche składniki połączyć ze sobą i wymieszać. Ciasto nałożyć do foremek do 3/4 ich wysokości. Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 23-25 min aż babeczki
Ze smakiem i z pasjąpołączyć z pozostałymi składnikami ciasta, wyrabiać rękoma do czasu, aż produkty się połączą. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować kruszonkę połączyć wszystkie składniki w misce. Kruszonka z wiórkami kokosowymi będzie dość lepka (przykleja się do rąk) ale to jej naturalna cecha. Dużą blachę z piekarnika natłuścić, rozłożyc na niej ciasto, na ciasto wyłożyć owoce(...)kruszonkę (ponieważ klei się do rąk, posypać się nie da, trzeba kawałkami poukładać). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut
Kuchenne aromatyczas dopiekania można je przykryć folią lub papierem do pieczenia. Ciasto II Z ciastem II postępujemy analogicznie jak z ciastem I, jednak można je już upiec w normalnej foremce. Pieczemy w 180 stopniach 30 minut. Z wystudzonego ciasta wycinamy nóżki zajączka. Resztę ciasta kruszymy- z tego powstanie ogonek. Masa: Z 750 ml mleka odlewamy szklankę, resztę(...)pomocą miksera. Następnie dodajemy po łyżce budyniu i ciągle miksujemy, aż powstanie jednolita masa. Masę dzielimy na pół. Do jednej połówki dodajemy pokrojone w kosteczkę wafelki. Mieszamy. Drugą odstawiamy bez niczego. Będzie nam ona potrzebna na posmaro wanie zajączka z zewnątrz. Masa cukrowa: Cukier puder przesiewamy wraz z mąką. Odkładamy 1 czubatą łyżkę. Galaretkę zalewamy łyżką wrzącej wody. Mieszamy
Czerwona Porzeczkasobie. Nie robiłam zdjęć z etapów, ponieważ ciasto jest tak proste w wykonaniu, że tak naprawdę to nie było czemu tych zdjęć robić :) Składniki: małe opakowanie jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 2 duże jajka (u mnie L) 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru Piecyk nagrzewamy(...)ulubionej, może to być także keksówka) i wkładamy do piecyka na 60 minut Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem, ale proponuję najpierw sprawdzić czy nie jest dla Was słodka bez cukru pudru. Ja nie posypywałam Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comstroić się w ciuchy które ostatnio kupuję bez żadnego umiaru, chcąc ożywić moje beżowo-brązowe kolory w szafie. No ale na to muszę jeszcze trochę poczekać. Pogoda jakoś nie chce odpuścić. Jedynie co mogę zrobić to zaproponować Wam egzotyczne ciasteczka, które choć trochę przypomną Wam smak wakacji. Zapraszam!" Składniki opakowanie ciasta francuskiego banan 4 plasterki ananasa 3 nektarynki cukier(...)Owoce obieramy i kroimy na drobne kawałki. Ciasto francuskie rozwałkowujemy na blacie obsypanym mąką pszenną. Kroimy na 12 kawałków. Na każdy z nich układamy parę kawałeczków banana, nektarynki i ananasa. Rogi ciasta zawijamy tak, aby powstały koła. Ciasteczka przekładamy na formę wyłożona papierem do pieczenia i posypujemy każde z nich szczyptą cukru cynamonowego. Pieczemy około 10 minut
Słodkie PrzyjemnościChociaż nie, cofam to. Najlepiej smakująca na zimno bez żadnych dodatków. W sumie? Nie ma złego momentu na dobrą, domową szarlotkę. :) W zależności od nastroju można ją zjeść bez względu na wszystko, w pracy , uczelni czy w domu. Tradycyjna - najlepsza. Czy aby na pewno? A próbowaliście taką z dodatkiem masła orzechowego? Jak nie to koniecznie spróbujcie w najbliższy(...)miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, wsypujemy cukier, wbijamy jajka i dodajemy maso orzechowe. Ciasto zagniatamy opuszkami palców tworząc małe okruszki. 2/3 ciasta wysypujemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia - resztę odstawiamy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180`C i pieczemy około 15 minut do zarumienienia. W tym czasie ścieramy na grubych oczkach
Słodkie PrzyjemnościDodatki b ardzo smaczne , to i pizza smakowita wyszła składniki : 1/4 ciasta na pizze z tego przepisu ( 2 porcje) sos pomidorowy z tego przepisu (niewykorzystany sos można zamrozić ) puszka tuńczyka w oliwie kilka oliwek bez pestek, pokrojonych w krążki cebula pokrojona w piórka kilka ząbków czosnku pokrojonych w plasterki 2 opakowania mozzarelli(...)oliwą , posypać oregano i położyć dodatki : porwaną na kawałki mozzarellę, cebulę , kawałki tuńczyka, nieco czosnku , oliwki i pieczarki. Wsunąć razem z folią do mocno nagrzanego piekarnika ( tym razem piekłam na blasze, na górnej półce) i piec
Stare Garyciepło …. z owocami i bez … wszystkie! Gościły już u mnie : Budyniowe z truskawkami i galaretką Budyniowe z rabarbarem i kruszonką Czekoladowe kratery z kremem budyniowym Miętusek z kremem miętowo – budyniowym i wiele wiele innych , które nie tylko smakowały rewelacyjnie , ale i pięknie wyglądały! Dziś mam dla Was kolejne z serii ciast budyniowych – z kremem ananasowym(...)wybrednym smakoszom! SKŁADNIKI : ( blacha 24 x 28 cm ) BISZKOPT : * jajko – 4 szt * mąka pszenna – 4 łyżki * mąka ziemniaczana – 4 łyżki * cukier – 8 łyżek * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM : * budyń śmietankowy – 1 op * mleko – 1,5 szkl * mąka pszenna – łyżka * cukier – 2 łyżki * masło – 170 g * żółtko
Ostra na SłodkoKolejny eksperyment. Znów Tang Zhong, ale tym razem całkowicie bez mąki pszennej. Za to z mąkami z Czterech Zbóż - orkiszowa, żytnia, owsiana i jaglana. I jeszcze na dodatek trochę zakwasu żytniego. Ciasta chlebowego nie trzeba było wyrabiać, wystarczyło jedynie dobrze wymieszać składniki. Chleb nie wyrósł również aż tak bardzo, jak typowy pszenny chleb na starterze Tang Zhong(...)ciekawy, że po upieczeniu chleb nie potrzebował żadnych dodatków - plastrów sera, wędliny czy powideł. Wystarczy posmarować go odrobiną masła, lub Smakowitej, i można się nim smakować. Chleb wymagał dłuższego pieczenia, niż to się robi piekąc typowy pszenny chleb na starterze Tang Zhong , a także wymaga odczekania do całkowitego ostygnięcia, zanim zacznie się go kroić, gdyż może się kruszyć. Warto
Grahamka, weka i kajzerkainsertCookd("14d181ae407181ddb00551a46e9b7ec0"); Gofry wg Michela Roux.... najlepsze z możliwych, bez dodatku proszku do pieczenia...Nawet moja stara gofrownica dała sobie z nimi radę. Chrupiące i pyszne. Przepis z MW. 160 g mąki pszennej 15 g drobnego cukru szczypta soli 50 g stopionego masła 2 jajka, żółtka i białka oddzielnie 270 ml mleka kilka kropel esencji waniliowej lub pomarańczowej(...)Dodać ulubiony aromat, odstawić na 5-10 minut. W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na gęstą pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Piec gofry
Malinowe Pocałunkiciasto, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia lub Karnawału. Miodownik (miodowe ciasto z orzechami) w zależności od regionu nosi równe nazwy: Stefanka, czy tez czeski placek. Dla mnie pozostanie miodownikiem. Miodownik może doskonale zastąpić piernik, za którym ja nie przepadam. Mój miodownik do tego nie jest pracochłonny, gdyż nie piecze się wielu warstw ciasta, jest(...)idealny miodownik pachnący miodem, karmelizowanymi orzechami i wanilią, przełożony jest kremem na bazie kaszki manny. Miodownik uwielbiam, ale jakoś nigdy do tej pory nie zabrałam się za jego pieczenie. Na Boże Narodzenie zawsze go jadłam u mojej cioci Eugenii. Był taki pyszny, z dużą ilością miodu i orzechów. Szukałam tego przepisu w moich zbiorach, gdyż zostałam zaproszona do akcji
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębanany 2 - 2,5 szklanki płatków owsianych garść rodzynek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Banany rozgniatam widelcem. Dodaję płatki owsiane (masa musi być zwarta, ale nie twarda), proszek do pieczenia, rodzynki. Wszystko mieszam dokładnie. Na blasze układam papier do pieczenia, porcjami na nim ciasto i wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 12 - 15 minut w 160 stopniach
W kuchni Karmel-itkizdaniem dorównuje bez problemu temu tradycyjnemu. Możemy je urozmaicić dodając jakiś akcent owocowy. W moim przypadku mandarynki i galaretkę. Dietetyczne cytrynowe ciasto jogurtowe z owocami i galaretką Składniki: 180 ml jogurtu naturalnego odtłuszczonego 3 jajka 4 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki cukru brązowego lub 1/3 szklanki słodziku w proszku 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki aromatu
Mania Gotowaniafont:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto ślicznie pachnie, za to daje mu już 10/10 pkt. W domu wszyscy byli zachwyceni jej smakiem. Sama muszę przyznać, że ciasto jest po prostu świetne. Nawet dłonie mi pachniały wanilią wymieszaną z czekoladą. Zresztą sami zobaczcie efekt. Składniki na blaszkę(...)jajko. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. 2/3 schłodzić w lodówce przez min. 1 godz, a 1/3 zamrozić Formę wysmarować, posypać bułką tartą. Wyłożyć 2/3 ciasta. Po nakłuwać widelcem. Zapiec 10-15 minut w 180 stopniach (aby nie urosła można na spód położyć papier do pieczenia i na to fasolę lub ryż, ja jednak robiłam bez. Tą metodę stosuję
Fabryka pomysłówbrązowy ) 250 g masła 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia około 2,5 kg jabłek, najlepiej odmiany kwaśnej pół opakowania cukru wanilinowego ( 8 g ) cynamon Wykonanie: Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wymieszać z cukrem wanilinowym. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać z kaszą manną oraz cukrem. Podzielić(...)pieczenia, po czym papier na spodzie wysmarować masłem. Wysypać jedną część suchych składników, wyrównać. Na to równą warstwą rozłożyć połowę startych jabłek, oprószyć cynamonem. Następnie wysypać drugą część suchych składników, wyrównać i wyłożyć resztę jabłek, ponownie oprószyć cynamonem. Na wierzch wysypać pozostałą część suchych składników. Masło pokroić na cienkie plastry i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta. Można również
Opowieści z piekarnikamieszając ciasto hakiem robota, wlewamy masło, Zagniatamy gładkie ciasto, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i chwilkę je wyrabiamy ręką aby je odpowietrzyć. Formujemy z ciasta kulę, którą dzielimy na 10 równych części. Z każdej części ciasta formujemy(...)bułeczkę, naciągając brzegi ciasta pod spód i zlepiając je od spodu. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki najlepiej wstawić na 15 minut do nagrzanego do 50 stopni C aż podrosną. Następnie wyjmujemy bułki, smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem, po wyjęciu bułek zwiększamy temperaturę do ok. 200 stopni C, wstawiamy blachę ponownie do piekarnika
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwypłakało swoje smutki, dziś uśmiecha się do mnie zza okna. Wielkanocne tematy są na piedestale. Wszyscy pieką, gotują, sprzątają, dekorują. Przedświąteczny czas to naprawdę wymagający i pracowity okres. Pomimo to, nie brak mi energii, aby zmajstrować coś wesołego. Nie ma Wielkiej Nocy bez kurczaczków, zajączków, pisanek, bazi. Nie ma, przynajmniej dla mnie. W tym roku nie zdążę zrobić papierowych(...)ciasta. Wszystkie składniki, oprócz kakao, umieszczam w misce, wyrabiam gładkie ciasto. Dzielę je na dwie części, jedna wielkości dwóch sporych łyżek oraz druga z pozostałego ciasta. Do większej porcji dodaję kakao, do mniejszej odrobinę mąki. Wyrabiam ponownie, każde ciasto osobno. Musi być gładkie, plastyczne i nie powinno kleić się zbytnio do rąk (ewentualnie dodać mąki). Ciemne ciasto rozwałkowuję na grubość
W kuchni Karmel-itkiszary dzień w przygotowaniach małych, rozkosznych tartaletek. Nie jestem fanką niepalonej kaszy gryczanej ani lepkości, jaką dysponuje po ugotowaniu, jednak zaintrygował mnie szalenie pomysł na wykorzystanie jej w podstawie 'ciasta'. Kruszone, surowe ziarna kaszy w połączeniu z daktylami i płatkami owsianymi stają się przyjemną teksturą i wygodnymi ramionami dla karmelowego budyniu i ostatnich mrożonych owoców lata, których teraz w zamrażarce(...)budyń z karmelem, rzut świeżych albo mrożonych owoców i maleńka szczypta soli dla pełnej równowagi ♥ To chyba jedna z najzdrowszych słodkości, jakie zrobiłam i tak niesamowicie wspaniała i niewymagająca pieczenia. Taka karmelowa tartaletka jest pyszna, piękna, prosta do przygotowania i idealna na jutrzejsze święto wszystkich kobiet, dam i dziewczynek :) Zatem już dziś wznoszę toast tymi małymi pysznościami w karmelowych
Kuchnia w Słońcu SkąpanaWeekend trwa. Może coś upiec? Polecam jabłecznik bez tłuszczu. Robi się go ekspresowo a i przyjemnie smakuje. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: 7 jabłek 150 g cukru
Smaki EwyRewelacyjny torcik z mocnym akcentem charakterystycznego gęstego likieru jajecznego na bazie spirytusu, cukru i delikatnej nuty aromatycznej wanilii. Składniki: Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1
Szalona Kuchnia Eweliny