znów odnajdę mój szkic z horyzontem, ten za rubinową jabłonią. A jak Wy czekacie aż opadnie mgła? MUS JABŁKOWY Z ROZMARYNEM Mus jest idealnym "smarowidłem" do ciast korzennych, imbirowych oraz do naleśników. Może być też wspaniałym pomysłem na świąteczny upominek. 10 jabłek, obranych i wypestkowanych 3 laski cynamonu 1/2 filiżanki cydru jabłkowego 1/4 filiżanki miodu 3 średnie(...)Przelać do blendera i dokładnie zmiksować. Przelać do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 140 stopni na 2 godziny lub do momentu aż wystarczająco zgęstnieję. Piec bez przykrycia od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, przelać do słoiczków. Mus należy spożyć do tygodnia czasu od upieczenia lub pasteryzować, wówczas będzie
KUCHARNIApokazać Wam sernik. Taki klasyczny, bez udziwnień. Na kruchym spodzie, z puszystą masą serową, polewą i bakaliami. Wprawdzie brakuje w nim rodzynek (ponieważ niestety M za nimi nie przepada - nad czym bardzo ubolewa, bo ja je bardzo lubię), ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby je dodać :) Porcja na małą blaszkę Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki(...)skórki pomarańczowej Polewa: 1 gorzka lub mleczna czekolada 1 łyżka masła 100 ml śmietany 30 % Wszystkie składniki na ciasto szybko i dokładnie ze sobą zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Blaszkę wysmarować tłuszczem. Schłodzone ciasto wyłożyć równomiernie na blaszkę i nakłuć widelcem. Podpiec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.W międzyczasie przygotować masę serową
My simple kitchenpomarańczy jest tak ponadczasowe, że sprawdzi się idealnie niemal na każdą okazję :) Dodam, że ciasto świetnie będzie smakowało również w wersji wiśniowej i malinowej, można też pokombinować z musem i zrobić go na bazie białej czekolady, a środek wykonać np. na bazie borówek. Możliwości jest bez liku :) SKŁADNIKI (tortownica o średnicy 23 cm i wysokości 7 cm) biszkopt(...)użyłam silikonowej ze szklanym dnem, jeśli korzystanie z metalowych spód tortownicy wyłóżcie papierem do pieczenia). Pieczemy przez ok 25 min, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika upuszczamy biszkopt z wysokości 40 cm na podłogę. Dzięki temu będzie stabilniejszy i nie opadnie. Gdy ciasto się studzi obieramy 2 pomarańcze i wykrawamy z nich segmenty w taki sposób
DefinicjaSmakujajkiem lub bez. Jaka jest różnica? Zasadnicza. Przede wszystkim: jajko jest spoiwem, które trzyma całe ciasto i zapobiega jego rozpadnięciu podczas gotowania klusek. W drugiej kolejności, to ponownie dodatek jajka powoduje, że kluski na serku homogenizowanym są miękkie, ponieważ ciasto potrzebuje zdecydowanie mniej mąki. I w końcu, jeśli zdecydujesz się nie dodać jajka, a ciasto przygotujesz tylko z dwóch(...)czyli mąki i serka, kluski na pewno wyjdą twarde. Dlatego z naszego punktu widzenia dodanie jajka wydaje się koniecznością. Podobnie jak w przepisie na kluski z ciasta parzonego z serem oraz na pieczone pierogi w kruchym cieście . Smacznego! Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl Artykuł Kluseczki z serka homogenizowanego pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie
Kuchnia Na Wypasieciasto. Taki jabłecznik na zimno z galaretką cytrynową smakuje zupełnie wyjątkowo, to łatwy całoroczny wypiek, do którego możecie użyć jabłek sezonowych lub musu jabłkowego ze słoika. Zobacz przygotowanie ciasta na poniższym filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Szarlotka królewska z galaretką jest prosta w przygotowaniu. Ja zawsze przygotuję ją na moim najprostszym biszkopcie dla początkujących bez(...)smak ciasta. Jabłecznik na zimno ze śmietaną na pewno posmakuje Waszym gościom. Polecam, smacznego :) Szarlotka królewska na biszkopcie z bitą śmietaną, składniki: na kwadratową blaszkę o wymiarach 24x24 cm lub tortownicę o średnicy 25 cm: do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml: na biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 100 g mąki pszennej, czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Lekcje w kuchniblacie. 2. Po upływie czasu ciasto oprószyć solą, suchymi drożdżami, dodać ziarna słonecznika. Ciasto przez kilka minut dokładnie wyrabiać mikserem z hakowymi mieszadłami. 3. Złożyć ciasto chlebowe: rozciągać je i zakładać na siebie, kilka razy. Składanie ciasta powinno trwać około 5 minut. 4. Ciasto odstawić do wyrastania na 5 godzin. Podczas tej fermentacji ciasto dwukrotnie złożyć: po 10 minutach(...)godzinach od zmiksowania ciasto powinno potroić objętość. 5. Wyrośnięte ciasto, złożyć kolejny raz i uformować z niego owalny bochenek. Owalny koszyczek do wyrastania ciasta oprószyć mąką ryżową (lub pszenną). Uformowany chleb przenieść do koszyka, spodem do góry (wierzch bochenków będzie teraz na spodzie koszyków). Cały koszyczek razem z ciastem umieścić w reklamówce foliowej (by ciasto nie wyschło) i odłożyć
W mojej kuchniszczypta soli Nastawiamy piekarnik na 160°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Do miski przekładamy masło, cukier, mąkę oraz sól – suche składniki rozcieramy z masłem, w palcach, tak jakbyśmy robili kruszonkę, tylko rozcieramy masło jak najdrobniej. Dodajemy jajko i całość wyrabiamy szybką ręką na jednolite i sprężyste ciasto. Odstawiamy na chwilę. Siekamy składniki – chałwę kroimy
Smaczna StronaJutro pierwszy dzień maja. Prognozy pogodowe - bez znaczenia. Ani dobre, ani złe. Są szanse na przejaśnienia, ale w tym roku majówka nas nie zachwyci. Chociaż, czy na tle ciemnego, pochmurnego, burze zwiastującego nieba, fioletowe bzy, czysta, jasna zieleń nie wyglądają nawet piękniej? Tak czy inaczej, nawet jeśli niebo zaciągnie się granatem, wybieramy się na coroczny, biało czerwony działkowy zlot(...)mieli okazję przy cieście z rabarbarem. Nie ma odstępstw od tej reguły. Musi być rabarbar w tym dniu. W ucieranym, drożdżowym, w ajerkoniakowym, z kruszonką lub bez. Tym razem prostota podyktowana ciężkim dniem, brakiem czasu i ilością zakupionego rabarbaru. Chyba przesadziłam z ilością tegoż warzywa. Na kompot również wystarczyło. Z reguły puchate i miękkie ciasto poddało się hurtowej ilości
Kronika Piekarnikakromeczki. Dobrze się przechowuje, smaczny nawet po czterech dniach, choć jego struktura z czasem troszkę traci na miękkości. Nawet kilkudniowy kroi się bez rozkruszania, posmarowany serkiem, masłem, jest doskonały. Z podanych proporcji wychodzi niewielki bochenek - ja piekłam go w krótkiej keksówce - 22 cm / 9 cm. Składniki: 20 gram drożdży 100 ml letniej wody 100 ml letniego mleka(...)kruszymy do większej miski, zalewamy wodą wymieszaną z mlekiem i miodem, mieszamy. Wsypujemy mąkę żytnią, sól, olej i mieszamy całość łyżką. Następnie przesiewamy mąkę pszenną i dodajemy słonecznik. Zagniatamy ciasto ręką - błyskawicznie zagniata się w nieklejącą do dłoni kulę. Miskę z zagniecioną kulą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 40 stopni, Po pół godzinie ciasto powinno znacząco urosnąć. Wyciągamy, raz jeszcze
Kronika Piekarnikaprzepis na pyszną, kruchą bezę z kremem „ z prądem”. A co, czasem trzeba : ) Beza to fajny sposób na efektowne ciacho , a także metoda na wykorzystanie białek ( pozostałych np. od kruchego ciasta). Ten tort oprócz wyraźnie alkoholowego akcentu ma także specjalny motyw w postaci kruchych czekoladowych chrupek. Pominęłam polewę ( często prowadzi do szybszego zawilgocenia bezy), a czekolada w tym wypadku musiała(...)Składniki na bezę : 4 białka 220 g cukru kryształu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ( z czubem) 1 łyżeczka octu S chłodzone białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do sztywnej masy wsypujemy stopniowo po łyżce cukru stale ubijając, aż nie będzie widocznych grudek cukru. Następnie dodajemy mąkę przesianą i ocet. Chwilę miksujemy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, odrysowujemy
Domowe ciastaRogaliki z różą – pyszne! Bez jajek, bez masła, wegańskie, zdrowe. Bardzo proste do przygotowania, tanie, smaczne i pożywne. Stanowią bardzo porządny deser, ale też są pomysłem na kolację czy śniadanie. Nie trzeba mieć robota kuchennego i tak się udadzą! Rogaliki przygotowałam z mieszanki maki pszennej jasnej i orkiszowej, ale jeśli macie w domu tylko jasną mąkę – też(...)będzie ok! Zobaczcie też przepisy na Kryzysową tartę z dżemem i drożdżowe rogaliki z marmoladą. PRZEPIS ROGALIKI Z RÓŻĄ ciasto: 200g mąki pszennej jasnej 100g mąki orkiszowej jasnej 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki masła roślinnego 0,5 szkl wody nadzienie: słoik marmolady o smaku róży twardej Jak zrobić rogaliki z różą: Zaczynamy
Dorota Smakujejabłkami to bardzo prosty przepis na świąteczny makowiec bez zawijania, to ogromna ilość maku z bakaliami i polewą czekoladową. W makowcu zawsze w sumie najciekawsza jest masa makowa, a tutaj dostajemy ją w czystej postaci Przepis jest szybki i łatwy, a ciasto naprawdę smaczne. Dołożyłam od siebie spód z kruchego ciasta, a polewę zrobiłam z prawdziwej czekolady. Wykonanie makowca(...)sprawniej Składniki na masę makową: 250 g maku 1/3 kostki masła 2 jajka 1/3 szklanki cukru 4 łyżki kaszy manny 3 jabłka 1 łyżka miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia bakalie Mak zaparzam i mielę dwa razy. Żółtka ucieram z cukrem i masłem. Do utartej masy dodaję stopniowo mak, a następnie kaszę mannę, miód i proszek do pieczenia
Słodki sentymentbanalne w przygotowaniu ciasto bez miksera. Bardzo elastyczny przepis: do ciasta – bazy możecie dodać dowolne owoce, te świeże (szczególnie w sezonie np. truskawki, maliny, borówki, agrest), mrożone, z puszki, suszone, bakalie wszelakie, mak, kakao lub sezam. Rabarbar wraz z kawałkami dyni też świetnie zatopią się w cieście podkreślając jego smak. Ciasto kokosowe z brzoskwiniami i dżemem poleca się(...)miłych wieczorów SKŁADNIKI: 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki wiórków kokosowych 3 jajka 1 szklanka oleju 3/4 szklanki cukru 330 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cukru z wanilią puszka brzoskwiń – połówek kilka łyżeczek ciemnego dżemu cukier puder do oprószenia Uwagi do przepisu: Ciasto jest na formę 21 x 25 cm lub nieco
Zasmakuj Kuchni