Z okazji jutrzejszego dnia babci, córki postanowiły upiec ciastka. Długo szukały i wybierały ten jeden jedyny przepis wśród 1000 tak samo smakowicie wyglądających ciastek. Ostatecznie padło
Smaczne ZdroweKolejne przepyszne i baaardzo zdrowe bułeczki. Z dodatkiem płatków, mleka, mąki i otrębów owsianych. No i oczywiście z dodatkiem ziaren, bez których moja rodzinka nie wyobraża sobie pieczywa. Polecam baaardzo gorąco - bułeczki wyszły super pulchniutkie, nic się kruszyły (pomimo dodatku płatków) i nawet na drugi dzień były super wilgotne. :-) Składniki na ok. 8sztuk: - 250g mąki orkiszowej (u mnie typ750(...)Ciasto było trochę lepkie więc ziarna idealnie się przykleiły. Uformowany wałeczek pokroić na kilka kawałków, u mnie 8 i ułożyć na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki skropić (posmarować delikatnie) pędzlem z wodą, by ziarna po upieczeniu nam nie odpadały. Odstawić na 15-20 minut do napuszenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220*C ok.20 minut bez
Smaczne Zdrowezajęta, zresztą wciąż jestem :) Na działce wysyp ogórków więc i trzeba je przerabiać do słoików na zimę. Przychodzę do Was dziś z przepisem na ciasto, które zdecydowanie jest na liście moich ulubionych. Jest to ciasto Kawowe Latte z pianką kawową, kremem serkowym i słonecznikiem. Smakuje po prostu obłędnie i nie jest trudne do zrobienia. Osobiście uwielbiam kawę i wszystko(...)Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka-miksujemy. Przesiewamy kakao, mąkę i proszek do pieczenia i całość delikatnie mieszamy do połączenia. Przekładamy do blaszki wyłożone papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 20 minut. Studzimy i nasączamy lekko kawą. PIANKA KAWOWA W kubeczku rozpuszczamy żelatynę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuotarta 1 pomarańczy skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu migdałowego 3 łyżki masła około 1 szklanka miodu 2-3 łyżki brandy (opcjonalnie) DODATKOWO (przed samym pieczeniem wybranego ciasta): 5 białek ubitych na sztywną pianę na 500 g maku WYKONANIE: Mak przełóż do garnka i zalej wrząca wodą ponad jego poziom. Gdy woda całkowicie wchłonie mak, można(...)Jest więc jej dużo. Masę przechowuj w lodówce do 5-6 dni lub możesz ją również zamrozić, bez dodatku białek oczywiście. Te zaś dodać do niej przed samym pieczeniem. Możesz również wykonać masę z połowy składników, jeśli nie planujesz więcej makowych wypieków. 2. Do masy możesz użyć dowolnych ulubionych bakalii i orzechów. 3. Masę
Słodko-Słony Świat Ilonywyrób ciasto z wszystkich składników poza sodą i octem. W zależności od jakości i stopnia wilgotności posiadanych składników konsystencja ciasta może się różnić – postaraj się osiągnąć dość gęsty krem. Dodaj sodę, zamieszaj, a następnie ocet albo sok z cytryny i ostatni raz dobrze wymieszaj. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem foremki ok. 10×20 cm i piecz(...)szkodliwa czy zdrowa? oraz Czy miód jest paleo? Wśród składników tylko dynia zawiera nieco wilgoci, więc uważaj, żeby chleb nie wysechł za bardzo podczas pieczenia. Jeśli masz termoobieg, to rozważ przykrycie foremki papierem do pieczenia. Wysuszony chleb może nie wyrosnąć, spalić się albo za bardzo popękać. Wszystkie składniki chleba dyniowego AIP są zgodne z protokołem autoimmunologicznym , który
PaleoSMAKmoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz…, Polecam przepis na Dietetyczne domowe Rafaello . Będąc na diecie możemy pozwolić sobie na zjedzenie takich ciasteczek : Rafaello. Składniki : 1 szklanka kaszy jaglanej(...)formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. ( maczając dłonie w wodzie ) , lub rozkładamy masę na 2-3 cm warstwę ( jak w moim przypadku ) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. i rozdzielamy ciasto na małe kwadraciki ‚ na jednego kęsa „ Jeśli zrobimy kulki, to każdą musimy obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ja posypałam kwadraciki grubo po wierzchu. Pieczemy około
Pysznosci Babci Basiwadą, bo znikają ekspresowo) jest fakt, że pierniczki idealnie nadają się do spożycia zaraz po upieczeniu, dlatego można je upiec "na ostatnią chwilę" bez obaw o to, że staną się twarde jak kamień. Samo przygotowanie ciasta, w przeciwieństwie do składu, jest tradycyjne- banalnie proste i szybkie. Zdecydowanie więcej czasu niż w przypadku zwykłych pierniczków, pochłania jednak nadawanie ciasteczkom kształtu(...)żurawinę, miód/syrop z agawy oraz przyprawę korzenną Wlać szklankę wody i wymieszać całość ręką Dodawać wody do uzyskania gęstej, kleistej masy Masę wykładać na blachę z papierem do pieczenia używając foremek Pierniczki piec około 45 minut w pierniku nagrzanym do 180°C Tak przygotowane pierniczki stanowią nie tylko pyszną i zdrową przekąskę, ale dostarczają energii niezwykle potrzebnej
peanutbuttermonsterwyszły bowiem jeszcze smaczniejsze. Twardsze i meeega chrupiące, o cudnym korzennym aromacie- pychota. Były tak pyszne, że choć od świąt czasu minęło niewiele, to piekliśmy je już drugi raz, tym razem w wersji maślanej, bez przyprawy korzennej. U nas od razu z podwójnej porcji. Jedna porcja, to ok.1,5 blachy ciastek. Składniki: - 270g mąki orkiszowej tortowej typ450 lub typ700(...)sklepowe...) Ciasto dzielimy na 2-4 części, z każdej formujemy kulę, spłaszczamy ją, zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na min. 30 minut. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na blacie na dość gruby płat (chyba, że wolimy cienkie ciacha, to wówczas cieniej). Wykrawamy foremkami różne kształty i umieszczamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Smaczne Zdrowegładkie ciasto na koniec dodając śmietanę. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dodajemy odrobinę mąki. Ciasto zwijamy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie obieramy rabarbar i kroimy go na około 2-centrymetrowe cząstki. Piekarnik nagrzewamy do 190*C (termoobieg). Dół tortownicy wyścielamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjmujemy(...)przypomina to trochę układanie puzzli). Z pozostałego ciasta wyklejamy gównież boki na wysokość około 6 cm. Na całej powierzchni nakuwamy je widelcem i pieczemy około 10-12minut na środkowej półce piekarnika. Ciasto ma być podpieczone i rumiane. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Karmelizowany rabarbar: Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Pokrojony rabarbar umieszczamy
Symfonia SmakówPyszny, bardzo szybki, powalający smakiem. Niebiańsko delikatny i suuuper zdrowy. Idealne ciasto na gorące, letnie dni. Znalezione tutaj . Składniki: -1 szkl maślanki -3/4 szkl
Smaczne Zdroweczas leciał o wiele wolniej… Tymczasem, dziś przepis na sernik bez grama cukru, natomiast słodzony dojrzałymi bananami, na bazie ricotty. Pyszny, kremowy i znikający stanowczo za szybko. Pamiętajcie, by użyć jak najciemniejszych bananów lub z dużą ilością czarnych kropek – będą one najbardziej słodkie, dzięki czemu ciasto będzie słodsze. Przepis na tortownicę o średnicy(...)pieczemy przez 10 minut. Wyjmujemy spód z piekarnika, odstawiamy i zmieniamy temperaturę na 240 stopni. W dużej misce rozgniatamy banany i mieszamy z sokiem z cytryny. Dodajemy ricottę, jogurt, jajka, ekstrakt i mąkę kukurydzianą, miksujemy do momentu, aż składniki się połączą. Masę serową przelewamy na podpieczony wcześniej spód i pieczemy 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy
Be Fit Be Strongprzygotowanie jest długie. Samo przygotowanie bezy nie zajmuje czasu, trzeba tylko przestrzegać pewnych zasad, zaś potem jedynie pozostaje czekać na jej upieczenie i wysuszenie. Swoją pierwszą bezę – tort Pavlovej – upiekłam dla jednej z krakowskich kawiarni. Byłam z tego wypieku bardzo dumna, bo wbrew pozorom, nie jest łatwo upiec idealne bezowe ciasto – z zewnątrz chrupkie, zaś w środku(...)ziemniaczaną. Miksujemy do sztywnej piany. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy pianę wielkości małych ptysiów. Osobiście beziki formowałam łyżką, nakładając małą porcję masy i formując stożek za pomocą małego widelczyka, aby później móc ściąć górę bezy. Beziki pieczemy w 110C przez ok. 80 – 90 min, a następnie suszymy je w piekarniku
Raj dla Podniebieniaprzygotowanie jest długie. Samo przygotowanie bezy nie zajmuje czasu, trzeba tylko przestrzegać pewnych zasad, zaś potem jedynie pozostaje czekać na jej upieczenie i wysuszenie. Swoją pierwszą bezę – tort Pavlovej – upiekłam dla jednej z krakowskich kawiarni. Byłam z tego wypieku bardzo dumna, bo wbrew pozorom, nie jest łatwo upiec idealne bezowe ciasto – z zewnątrz chrupkie, zaś w środku(...)ziemniaczaną. Miksujemy do sztywnej piany. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy pianę wielkości małych ptysiów. Osobiście beziki formowałam łyżką, nakładając małą porcję masy i formując stożek za pomocą małego widelczyka, aby później móc ściąć górę bezy. Beziki pieczemy w 110C przez ok. 80 – 90 min, a następnie suszymy je w piekarniku
Raj dla Podniebieniatylko przestrzegać pewnych zasad, zaś potem jedynie pozostaje czekać na jej upieczenie i wysuszenie. Swoją pierwszą bezę – tort Pavlovej – upiekłam dla jednej z krakowskich kawiarni. Byłam z tego wypieku bardzo dumna, bo wbrew pozorom, nie jest łatwo upiec idealne bezowe ciasto – z zewnątrz chrupkie, zaś w środku lekko ciągnące. Dzisiejszy deser, a w zasadzie mini deser, mini(...)ziemniaczaną. Miksujemy do sztywnej piany. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy pianę wielkości małych ptysiów. Osobiście beziki formowałam łyżką, nakładając małą porcję masy i formując stożek za pomocą małego widelczyka, aby później móc ściąć górę bezy. Beziki pieczemy w 110C przez ok. 80 – 90 min, a następnie suszymy je w piekarniku
Raj dla PodniebieniaPrzed świętami wiadomo, dużo sprzątania dużo pieczenia i dużo zakupów. No ale czym byłby by święta bez rozpieszczania naszych bliskich. Wcześniejszą niespodzianką jaką zafundowałam swojemu łasuchowi był piernikowe serduszko. Oczywiście nie dotrzymało ono do świąt bo w zasadzie został już tylko jeden kawałek ale co za różnica przy takiej ilości upieczonych rzeczy:) Wymyśliłam tym razem biszkopt(...)smaku piernika i połączyłam go z czekoladową masą, są to dwa ulubione smaki moje łasucha:) Ciasto smakowało bardzo ciekawie, nuta piernika z czekoladą okazała się dobrym połączeniem. Jedyne co mogłabym zmienić i co na pewno zrobię to nasączę biszkopt alkoholem, myślę, że rum sprawdziłby się tutaj idealnie:) a, zapomniałabym według łasucha biszkopt powinien mieć jeszcze większy aromat piernikowy
ciastkarnia na kruchym spodzie