ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1512/2544)

Czapeczki Św.Mikołaja 128

bezy. Ja to robiłam przy pomocy pędzelka, ale można również małą łyżeczką.Czapeczek robimy, tyle na ile wystarczy nam składników. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut. *Papier do pieczenia nasmarowałam małą ilością tłuszczu, ale przy pieczeniu dżem, który się delikatnie rozpływa i przykleja się do formy, więc najlepiej zdjąć ciasteczka, póki nie zastygł

Moje pyszne gotowanie
Chleb na młodym zakwasie 157

zakwasu z litrowego słoika (do reszty zakwasu dodaj ponownie pół szklanki wody i mąki. Szczegóły w linku powyżej) - 1 kilo mieszanej mąki ja wykorzystałam 400 g mąki chlebowej bez dodatku drożdży, 400 g orkiszowej  i 200 g razowej typ 2000. Ty użyj dowolnie, jak Tobie smakuje. - 20 g drożdży - nieco więcej niż pół szklanki wody przegotowanej - łyżka soli(...)bardzo pracochłonne. U mnie pracuje kiciuś ale ręcznie trwa to około 15 minut. Chleb z zakwasem nie potrzebuje długiego wyrabiania. Wyrobione, nie klejące się zbytnio ciasto przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia foremek. Przykrywamy wilgotną ściereczką i czekamy aż wyrośnie. Po ok. 1.5 godziny włączamy piekarnik. Gdy się nagrzeje pieczemy pierwsze 10 minut w 220° dalsze

Pasje Jolki
Ciasto bananowe z gruszkami 270

Bardzo aromatyczne ciasto  w którym banany grają główną rolę . Idealne do kawy w jesienne popołudnie z dodatkiem gruszki która staje się wypełnieniem całości ;) Szybkie w przygotowaniu bez użycia miksera. Składniki: 2,5 szkl. mąki pszennej 6 dojrzałych bananów  2/3 szkl. oleju słonecznikowego  2 jajka  1,5 łyż. sody oczyszczonej 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich(...)dodajemy rozgniecione banany, cukier i roztrzepane jajka. Dodajemy partiami mąkę z sodą. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Na koniec dodajemy orzechy. Przelewamy do blaszki na górze ciasta układamy pokrojone gruszki. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez

Wypieki Uli
Chlebek bakaliowy 169

politykę, bo od tego można dostać ciężkiej niestrawności. Oprócz tego, że taki chlebek, lub jak kto woli ciasto z suszonych owoców i bakalii, to symbol nowych drzew, jest też obłędnie pyszny. Lojalnie uprzedzam, że znika szybko i żre się go bez umiaru. Ostatnio odkryłam połączenie – domowe masło orzechowe, chlebek bakaliowy i truskawki. Na swoje nieszczęście odkryłam, bo to cholerstwo(...)dodajemy sól, wanilię i startą skórkę pomarańczową. Wlewamy do miski z owocami i orzechami. Mieszamy dokładnie. Masę wylewamy do keksówki i dokładnie rozprowadzamy, lekko dociskając. Pieczemy około 35 minut, aż się ciasto zrumieni. Studzimy w formie, w której piekliśmy. Jak wystygnie, przykładamy deskę do keksówki i odwracamy do góry nogami. Wyciągamy ciasto i ściągamy papier. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Idealne

ladykitchen
Sernik z polewą Crème brûlée 180

wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę serową (będzie bardzo rzadka). Na najniższym poziomie piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne z wrzącą wodą. Sernik pieczemy w temperaturze 150 stopni (bez termoobiegu) około 60 minut. Creme brulee: W misie miksera umieszczamy żółtka z cukrem i ekstraktem waniliowym.  Ucieramy do momentu, kiedy żółtka zaczną zmieniać kolor na jaśniejszy. Dodajemy śmietanę i miksujemy(...)wylewamy na sernik creme brulee. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45-60 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy czy krem jest galaretowaty. Sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy w temperaturze pokojowej. Następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Kolejnego dnia sernik wyjmujemy z lodówki, odpinamy obręcz tortownicy, przekładamy ciasto na paterę. Powierzchnię kremu delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Letni torcik kokosowy z bananem i mango. 186

puree z banana 150 g puree z mango 50 ml wody 25 g cukru 6 g żelatyny w płatkach 90 g białej czekolady 100 g śmietanki 30% Beza włoska: 50 g białka 100 g cukru woda Do przybrania: kulki z marcepana prażone migdały Sposób przygotowania: Blat kokosowy: W jednej misce łączymy mączkę migdałową, cukier puder i wiórki. W drugiej umieszczamy(...)mieszaninę. Jeśli będziemy długo wyrównywać, zaczną pojawiać się dziury. Pieczemy w temp. 150 °  C, do otrzymania złocistego koloru (ok. 20 minut). Powstały biszkopt białkowy ma być mokry i lepiący. Odstawiamy do ostygnięcia *Najlepiej użyć prostokątnej/kwadratowej blachy, którą każda z nas posiada w wyposażeniu piekarnika domowego. Będziemy z ciasta wykrawać 2 koła o średnicy 18 cm. Krem biała czekolada

DominikaDolci
Pączki z kefirem 562

Jak już można się domyśleć, niestety coraz bliżej święta. Nie mam żalu, że się zbliżają hehe tylko o to, że tak szybko czas ucieka. A co

Gotowanie z pasją
Pomarańczowa babka na mące gryczanej (vege) 86

Czasami przepisy powstają „na życzenie” To znaczy pojawia się hasło „zrób coś dla mnie” i rozszerzone, błagalne źrenice, które potrafią zmiękczyć nawet największego twardziela. Tak też

Słodki sentyment
Pomarańczowa babka na mące gryczanej (vege) 91

Czasami przepisy powstają „na życzenie” To znaczy pojawia się hasło „zrób coś dla mnie” i rozszerzone, błagalne źrenice, które potrafią zmiękczyć nawet największego twardziela. Tak też

Słodki sentyment
Tarta makowo-jabłkowa z bezą. 10 rad jak zrobić idealny kruchy spód do tarty. 163

ciasto nawinąć na wałek i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Docisnąć delikatnie do formy i odciąć wystające poza formę ciasto. 6) Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. 7) Piec około 20 – 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem. 8) Po upieczeniu odstawić(...)powstanie gęsta, błyszcząca masa bezowa. 3) Na koniec dodać przesianą skrobię i wymieszać. Tarta: 1) Na kruche, przestudzony spód wykładamy masę makowo-jabłkową. 2) Na masę makową wyłożyć bezę. 3) Całość piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok 50 min., aż beza się zarumieni i lekko popęka, w razie potrzeby czas pieczenia wydłużyć o kilka minut

Fitsweet.me
Tarta makowo-jabłkowa z bezą. 10 rad jak zrobić idealny kruchy spód do tarty. 192

ciasto nawinąć na wałek i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Docisnąć delikatnie do formy i odciąć wystające poza formę ciasto. 6) Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. 7) Piec około 20 – 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem. 8) Po upieczeniu odstawić(...)powstanie gęsta, błyszcząca masa bezowa. 3) Na koniec dodać przesianą skrobię i wymieszać. Tarta: 1) Na kruche, przestudzony spód wykładamy masę makowo-jabłkową. 2) Na masę makową wyłożyć bezę. 3) Całość piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok 50 min., aż beza się zarumieni i lekko popęka, w razie potrzeby czas pieczenia wydłużyć o kilka minut

Fitsweet.me
Tort marcepanowy 100

dżemu pomarańczowego 300 g masy marcepanowej 12 sztuk migdałów bez skórki 150 g ciemnej czekolady 3 łyżka masła 1 sztuka bardzo dojrzałego mango może być mango z puszki Instructions Piekarnik rozgrzać do temperatury 165 st C, opcja górnej i dolnej grzałki. Do miski przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, dodać mielone migdały, wymieszać. Białka oddzielić od żółtek(...)trzy porcje ( miksując na najniższych obrotach ), trzeba zrobić to delikatnie, aby piana jak najmniej opadła. Dno tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, boków tortownicy niczym nie smarować. Ciasto przelać do formy, wstawić do piekarnika, piec 20 - 25 minut ( pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy jest już gotowe ) po upieczeniu ciasto wyjąc z piekarnika, wystudzić

SprawdzonaKuchnia.pl
Szybkie ciasto z jabłkami 146

Bardzo pyszne, nie suche ciasto z jabłuszkami. Najprostsze jakie można zrobić. Polecam Przygotowanie jabłek – jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki. Wykonanie

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania