wypróbować swój pomysł na pączki. Istotną rzeczą mojego pomysłu jest to, że są pieczone, a nie smażone w głębokim oleju, dzięki czemu są lżejsze w smaku. Kolejną była zamiana mąki ze zwykłej białej pszennej na orkiszową. I ostatnim punktem, który zaciekawi sportowców to, że są bez cukru. Zastąpiłam go słodzikiem, nawet do drożdży dałam ksylitol i ładnie wyrosły. Wykonałam(...)ciekawiej wyglądają (3 pączusie odpowiadają jednemu dużemu). Jeśli chodzi o przygotowanie, też delikatnie różni się od standardowego, ale jeśli chodzi o czas, to mniej więcej ten sam, bo ciasto jest drożdżowe i będzie odstawiane do wyrośnięcia. Efekt końcowy bardzo zadowolił mnie i moich degustatorów. Wyszły delikatne, puszyste, nie za słodkie. Nawet na 2 dzień, trzymane pod ściereczką zachowują swój smak
zdrowo i aktywnieJest też dużo lepiej i solidniej wykonana, a czas pieczenia gofrów jest znacznie krótszy. Posiadam gofrownicę model 301.6 PROFI . Czas nagrzewania się płyt to max 5 minut a czas pieczenia gofrów to maksymalnie 3 minuty. Dużym ułatwieniem jest wbudowana lampka kontrolna, która wskazuje moment nagrzania płyt. Ciasto nie przywiera do płyt, po upieczeniu doskonale od nich odchodzi
Zrób to smaczniePyszne korzenne miodowe pierniczki bez dodatku cukru :) SKŁADNIKI (na 2 blachy - ok. 60-70 szt) - 250 g mąki - 1/2 szklanki płynnego miodu(...)PRZYGOTOWANIE Mąkę i przyprawę do pierników mieszamy na stolnicy. Robimy wgłębienie i dodajemy miód, masło,jajko i sodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Wałkujemy kawałki ciasta na cienkie placki. Wykrawamy foremkami dowolne kształty. Pieczemy ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni. Kiedy pierniczki wystygną możemy je dekorować. Z TYCH PROPORCJI WYCHODZI
Moje Kuchenne Rewelacjepapierem do pieczenia, przykryć folią spożywczą i umieścić na noc w lodówce. Rano wyłożyć blachę na blat, zdjąć folię i odczekać pół godziny aby ciasto nabrało temperatury pokojowej i dokończyć cały proces. Przed pieczeniem możesz posypać bajgle ulubionymi dodatkami: makie, sezamem, słonecznikiem itp. W garnku minimum 3 litrowym zagotuj wodę z łyżeczką sody i cukru, na gotująca się(...)dwa/trzy razy aż buły praktycznie podwoją swoją objętość. Ugotowane wyłóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia, odczekaj z 5 minut żeby podeschły, a w tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 C. Piecz bajgle na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu przez około 20-25 minut. Smacznego Artykuł Tradycyjne pszenne bajgle pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl
greenscarftrzecim złożeniu i wyrośnięciu (50 minut) ciasto nabiera sprężystości i siły, oraz zaczyna pięknie pachnieć. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, podsyp mąką (może być pełnoziarnista), uformuj z ciasta okrągły bochenek i odstaw na kolejne 1,5 godziny na wyrastanie. Ten ostatni etap może być w lodówce pod przykryciem folią na całą noc. Chleb powinien dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Rozgrzej(...)powinno to być 260, na dolną półkę wstaw naczynie w wodą, aby zaparować piekarnik. Przez pierwsze 10 minut piecz w temperaturze maksymalnej, a potem zmniejsz do 220. Ogólny czas pieczenia 35-40 minut, na środkowej, albo jeszcze niższej półce (bez termoobiegu!). Zdjęcia robiłam po 20 godzinie, stąd taka bardzo ciemna skórka, bardziej to zdjęcie oddaje kolor
greenscarfczystym sercem polecam :) Można polać polewą czekoladową ale równie dobrze będą smakować posypane cukrem pudrem albo bez żadnych posypek. Podczas pieczenia z piekarnika wydobywa się piękny zapach, cały dom pachnie jak słodka cukierenka ;) Temperatura pieczenia : 170 stopni Czas pieczenia : 10-15 minut ok. 72 szt. Składniki: - 300 g mąki pszennej ( 2 szkl(...)łyżeczki cukru waniliowego - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 4 żółtka - szczypta soli Sposób przygotowania: 1. Mąkę wymieszać z płaską łyżeczką proszku do pieczenia. 2. 2. Dodać masło, posiekać z mąką, dodać żółtka , cukier , 2 łyżeczki cukru waniliowego i szczyptę soli. 3. Zagnieść ciasto , uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki
Różne smaki w kuchniczystym sercem polecam :) Można polać polewą czekoladową ale równie dobrze będą smakować posypane cukrem pudrem albo bez żadnych posypek. Podczas pieczenia z piekarnika wydobywa się piękny zapach, cały dom pachnie jak słodka cukierenka ;) Temperatura pieczenia : 170 stopni Czas pieczenia : 10-15 minut ok. 72 szt. Składniki: - 300 g mąki pszennej ( 2 szkl(...)łyżeczki cukru waniliowego - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 4 żółtka - szczypta soli Sposób przygotowania: 1. Mąkę wymieszać z płaską łyżeczką proszku do pieczenia. 2. 2. Dodać masło, posiekać z mąką, dodać żółtka , cukier , 2 łyżeczki cukru waniliowego i szczyptę soli. 3. Zagnieść ciasto , uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki
Różne smaki w kuchnizawiera ani grama mąki i cukru. Można więc bez wyrzutów sumienia sięgnąć po kolejny kawałek:) Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli (waga z zalewą 400g) 100g daktyli bez pestek 0,5 szklaki gorącej wody 2 jajka 2 łyżki masła migdałowego (lub orzechowego) 2 łyżki oleju 3-4 łyżki miodu 3 łyżki kakao 0,5 szklanki mielonych migdałów* łyżeczka esencji(...)żeby zmiękły. Fasolę osączyć z zalewy. Wszystkie składniki, oprócz migdałów, umieścić w misie blendera, zmiksować na jednolitą masę. Na koniec wmieszać migdały. Ciasto przelać do wyłożonej papierem formy (15x25cm lub 20x20cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30 minut w temp. 170stC. Przed podaniem można oprószyć kakao lub polać czekoladową polewą. Smacznego! *dodałam migdały grubo mielone, dzięki czemu
Obiad gotowywypróbować swój pomysł na pączki. Istotną rzeczą mojego pomysłu jest to, że są pieczone, a nie smażone w głębokim oleju, dzięki czemu są lżejsze w smaku. Kolejną była zamiana mąki ze zwykłej białej pszennej na orkiszową. I ostatnim punktem, który zaciekawi sportowców to, że są bez cukru. Zastąpiłam go słodzikiem, nawet do drożdży dałam ksylitol i ładnie wyrosły. Wykonałam(...)ciekawiej wyglądają (3 pączusie odpowiadają jednemu dużemu). Jeśli chodzi o przygotowanie, też delikatnie różni się od standardowego, ale jeśli chodzi o czas, to mniej więcej ten sam, bo ciasto jest drożdżowe i będzie odstawiane do wyrośnięcia. Efekt końcowy bardzo zadowolił mnie i moich degustatorów. Wyszły delikatne, puszyste, nie za słodkie. Nawet na 2 dzień, trzymane pod ściereczką zachowują swój smak
Zdrowie i pysznie na talerzumiksujemy. Wylewamy na schłoodzny spód, pieczemy 15 minut w 170C, a następnie ok. 90 minut w120C. Pod sernik, na spód piekarnikia wkładamy naczynię z wodą! Studzimy. „PIANKA” Śmietanę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy przygotowaną wcześniej żelatynę, dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej Amaretto. Obie części wylewamy na ciasto tworząc ozdobne „maziaje”. Posypujemy(...)tartą czekoladą wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie zajadamy! Smacznego! Twarożek kanapkowo-sernikowy to naturalny twaróg o śmietankowym, wyśmienitym smaku i gęstej, jednolitej konsystencji. Bez konserwantów, substancji zagęszczających i stabilizatorów. Jest genialny do serników i naleśników. Zachwycił mnie swoją strukturą i gęstością! Od tej pory, to zdecydowanie mój numer jeden wśród twarogów sernikowych! Wpis powstał
Ostra na Słodkosól, cukier wanilinowy, wbić jajka i hakiem wyrabiac ciasto, w trakcie wlać stopioną margarynę z pół szklanki mleka, ciasto wyrabiać z 8 minut wierzch ciasta obsypać ciut mąką, przykryć talerzem misę i do wyrośnięcia na około godzinę, morele i śliwki umyć i wypestkować forma 40x25 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, poukładać w ciasto morele
W Mojej Kuchni Lubięmiłośnikom czekoladowych pyszności. Spód: 1/2 szkl. mąki 15 dag gorzkiej czekolady 15 dag masła 3/4 szkl. cukru pudru 4 jajka 2 łyżki kakao łyżeczka sody Wierzch: 30 dag wiśni bez pestek 2 galaretki wiśniowe( każda na 1/2 l wody) Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzątku, odstawić by przestygły. W rondelku, cały czas mieszając , podgrzewać masło i połamaną czekoladę(...)ucierania, powoli wlać wystudzone masło z czekoladą, potem dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą oraz kakao. Na koniec wmieszać w ciasto sztywną pianę z ubitych białek z dodatkiem cukru. Gładkie ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm. Piec ok. 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C Upieczone ciasto ( sprawdzić patyczkiem) i dobrze wystudzone pokryć warstwą owoców. Zalać
Różne smaki w kuchnimasła dodajemy żółtko, cukier, jogurt i zagniatamy do momentu połączenia się składników. 3. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na ok. 30 min. do lodówki. 4. Ciasto dzielimy na 12 części. 5. Foremki wykładamy ciastem. 6. Ciasto nakłuwamy widelcem. 7. Tartaletki pieczemy w 200 stopniach C ok. 12-15 minut (do momentu zarumienienia). 8. Tartaletki wyciągamy delikatnie z foremek
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachplacuszki bez owoców a potem podać je z jakimś owocowym dodatkiem. składniki: 2 szklanki kefiru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru waniliowego 2-3 nektarynki olej do smażenia, u mnie kokosowy Do miski wlać kefir, dodać jajka. Następnie dodać mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia oraz solą. Wszystko zmiksować na gładką masę. Nektarynki pokroić w drobną kostkę i dodać do masy. Wymieszać dokładnie łyżką. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Nakładać łyżką porcje ciasta formując płaski placek. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na ciemnozłoty kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Szklanka do odmierzania składników o pojemności
Monia miesza i gotujeśmietankowy bez cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200g margaryny o temp. pokojowej 150 g rodzynek (namoczonych i odciśniętych) Wykonanie: Miękką margarynę (najlepiej wyjąć poprzedniego dnia z lodówki) ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po 1 jajku. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno po łyżce serek homogenizowany, mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia(...)oraz skórkę cytrynową. Na końcu dorzucamy rodzynki (po odciśnięciu i wysuszeniu na ręczniczku papierowym, posypujemy je odrobiną mąki) i całość mieszamy łyżką. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i obsypujemy odrobiną mąki. Ciasto wlewamy do foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 45 minut. Po wystudzeniu lukrujemy
Walijskie Pichcenie