Ciasto Kapitan Jack 246Nie ma jak dobry (niby)sernik :) Wersja numer enty:) Tym razem kokosowa… Delikatna , lekka, masa rozpływająca się w ustach, nasączony rumem biszkopt i dopełniająca całości czekolada
Domowe ciasta
Ekspresowe bułeczki z serem (na jogurcie) 192Bardzo lubię to ciasto na jogurcie. Jest bardzo elastyczne, mięciutkie i smaczne. Bułeczki z ciasta na jogurcie robią się bardzo szybko, a znikają ekspresowo. Najlepiej podawać
Smaki Armine
Beztłuszczowe placuszki gryczane ze szpinakiem 160Do przygotowania placuszków potrzebujemy: – 1 filiżankę mąki gryczanej – 1 filiżankę ugotowanego szpinaku – 1 filiżankę mleka np roślinnego – 1 jajko – 1 łyżeczkę
Szybko Tanio Smacznie
Sernik chałwowy z espresso i musem truskawkowym 287SKŁADNIKI: 1 kg sera twarogowego (zmielonego) 4 jajka 300 g chałwy 1/2 szklanki espresso 2 łyżki (płaskie) mąki ziemniaczanej aromat waniliowy 10 g proszku do pieczenia
ClauditteMissCooking
Ile piec pizzę? Wskazówki + przepis na domową pizzę 192Piekarnik elektryczny do zabudowy Kernau KBO 1280.1 TC COPPER W jakiej temperaturze piec pizzę? Temperatura pieczenia tradycyjnej pizzy neapolitańskiej dochodzi do 500°C . Osiąga się ją w specjalnym piecu opalanym drewnem. W domu nie mamy takiej możliwości (chyba że ktoś ma wybudowany piec do pizzy np. w ogrodzie). Piekarniki elektryczne przeważnie osiągają najwyższą(...)piecu bardzo krótko, ok. 2-3 minut. W piekarniku musimy dać jej trochę więcej czasu. Temperatura 250°C: pizza na cienkim cieście – od 3 do 5 minut, pizza na grubym cieście – ok. 10 minut. Temperatura 220°C: cienkie ciasto – ok. 10 minut, średnie ciasto – ok. 15 minut, grube ciasto – ok. 25 minut. Najważniejsze jest, aby ciasto było sprężyste
Na-talerzu.pl
Kruche ciasteczka jak za dawnych lat 181udaje, bo pomaga zawsze z wielką chęcią. Inna sprawa, że ja nie zawsze mam siłę i cierpliwość po raz dziesiąty wałkować ten sam kawałek ciasta, albo ratować ciastka wycinanych na ciastkach Dość prywaty, pieczcie koniecznie te kruche ciasteczka. Jeśli lubicie ciastka, to polecam od razu podwójną porcję. A co! W końcu siedzimy w domu! Drukuj Delikatne kruche ciasteczka Pyszne kruche(...)zagniatamy elastyczne ciasto. Ja robiłam to w robocie kuchennym. Jeśli trzeba, dodajemy ciut więcej mąki lub odrobinę jogurtu. Ciasto wkładamy do torebki foliowej i wsadzamy do lodówki na 1-2 h. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką i wykrawamy ciasteczka. Jeśli chcemy, to smarujemy ciastka jajkiem i posypujemy cukrem. Ciastka kładziemy na blasze wyłożnej papierem do pieczenia i pieczemy
Mieszam w Garnku
CHLEB ORKISZOWY, GRAHAM, Z ZIARNAMI- GENIALNY 133chleby na zakwasie, to ten zauroczył nas totalnie. Potrzebowałam na szybko chleba, w chlebaku została reszta, a zapowiedzieli się goście... Zamiast bawić się w pieczenie bułek, postanowiłam odświeżyć jakiś stary przepis, na rzadko ostatnio pieczone chleby na drożdżach. Ten chleb był kiedyś naszym faworytem przez dłuższy czas. Wydłużyłam tylko czas wyrastania i wyszło cuuudo. Tym razem jeszcze dodałam ziarna(...)wyrabiam długo, mieszam tylko do połączenia składników. Miskę odstawiamy na ok. 60 minut, aż ciasto mocno wyrośnie. Następnie wyrośnięte ciasto zbijamy i przekładamy do 2 form, przesmarowanych delikatnie olejem. Formy metalowe musimy dokładnie przesmarować i obsypać mąką lub otrębami albo wyłożyć papierem do pieczenia. Dokładnie ubijamy w formie dłonią lub łyżką maczaną w wodzie. Wygładzamy i obsypujemy ziarnami. Skrapiamy
Smaczne Zdrowe
Odwrócony piernik dojrzewający 175Dzień dobry Nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez takiego prawdziwego, dojrzewającego piernika. Problem, w tym, że w mojej kuchni z racji jej wielkości trudno znaleźć miejsce na postawienie na dłużej jakiegokolwiek naczynia. Temperatura też za wysoka. Pomyślałam, że byłoby dobrze gdyby najpierw upiec piernik a potem odłożyć go do dojrzewania. No i znalazłam przepis dokładnie taki jakiego szukałam(...)polewa czekoladowa W misce połączyłam mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawą do piernika olejem, miodem, cukrem, jajkami (wcześniej trzeba je dobrze roztrzepać), kawą , sokiem z pomarańczy. Wymieszałam wszystko łyżką, a potem mikserem na gęstą masę. Dodałam bakalie i ponownie dokładnie wymieszałam. Ciasto przełożyłam do 2 keksówek, zapełniając je do połowy. Piekłam
Co w garnkach piszczy
Puszysta babka cytrynowa 1138wystarczyć zwykły telefon. Zapamiętamy ten czas na zawsze, bez względu na to w jakim stanie każdy z nas z tego wyjdzie. Mąż mi często powtarza, że ja mam dobry charakter na takie kryzysy, bo pomimo wrodzonej melancholii, zawsze widzę więcej plusów niż minusów. Niech te święta więc bez względu na wszystko - będą wesołe na tyle(...)łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 2 łyżki śmietany starta skórka i wyciśnięty sok z 1 cytryny Przygotowanie: Masło miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy. Dodajemy sok z cytryny i startą skórkę (przed starciem cytrynę parzymy wrzącą wodą). Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia i powoli
bistro mama
SERNIK CZEKOLADOWY 259Sernik to jedno z moich ulubionych ciast, tym razem upiekłam czekoladowo - waniliowy, taki jak lubię. Pyszny, pachnący i kremowy na spodzie z ciastek owsianych. Sernik śmiało może poleżeć w lodowce nawet kilka dni lub możemy go zamrozić, w kawałkach o ile nam jeszcze zostanie(...)ugniatamy. Tortownicę 24 cm wykładamy folią aluminiową, na to rozkładamy ciastka i wylewamy pierwszą kakaową masę, na to masa serowa capuccino i waniliowa. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 *C, przez godzinę. Ciasto w mniejszej temperaturze się nie spiecze a upiecze. Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach, następnie chłodzimy w lodówce kilka godzin aż całkowicie stężeje. Czekoladę łamiemy
Kulinarne Fantazje Marioli
Trójkąty drożdżowe na wytrawnie 105margarynę) i wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie, elastycznie, nie lepiące się do dłoni. W razie potrzeby dłoń podczas wyrabiania posypujemy mąką. Ciasto należy wyrabiać przez dłuższy czas. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykrycie na czas przygotowania farszu i rozgrzania piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczarki trzemy na tarce na grubych(...)opcjonalnie doprawiamy do smaku. Farsz nie może być mdły. Ciasto dzielimy na pół. Rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty około 8 lub 9 cm, można też wycinać mniejsze. Na środek każdego kwadrata nakładamy farsz, zginamy w pół i zlepiamy tworząc trójkąty. Każdy taki kwadrat układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi dociskamy widelcem tworząc charakterystyczny wzorek. Nasze wytrawne
Słodkie okruszki
Parówki z serem w cieście francuskim 279Parówki z serem w cieście francuskim Składniki parówki ciasto francuskie musztarda ser w plastrach słodka papryka w proszku 1 jajko Przygotowanie Parówki dzielimy na pół. Ciasto
4stronykuchni.pl
Gniazdka Bezowe z Bitą Śmietaną i Frużeliną Wiśniową 254Drugi raz w życiu robiłam bezy. Dziś wiem, że do przepisu na bezy trzeba dodać jeszcze dużo cierpliwości od siebie :) Efekty możecie oglądać na zdjęciach. Połączenie
Blondynka Gotuje
Ciasto jogurtowe z borówkami i polewą z białej czekolady 156Podobne ciasto robiliśmy jakiś miesiąc temu. Z malinami i polewą z mlecznej czekolady. Tym razem zmieniliśmy maliny na borówki. I uznaliśmy, że do borówek znacznie lepiej
Marder&Marder Manufacture
Muffinki kawowe 180Mam w domu dużo rozpuszczalnej kawy, a w zasadzie nikt jej nie pije. Nie lubię kawowych ciast, ale chciałam coś na szybko. Nie ma mleka a
W kuchni bez szafek