łączymy miksując na średnich obrotach miksera przez 2-3 minuty. I już! Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstego greckiego jogurtu i powoli spływać z łyżki – jeżeli Wasze ciasto wyszło tak gęste jak gęsta śmietana – dodajcie jeszcze trochę mąki. Wszystko zależy od wielkości jajek. Pączki z gęstszego ciasta ładniej ‘puchną’ i są bardziej okrągłe. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy(...)możecie sprawdzić temperaturę oleju wrzucając do niego odrobinę ciasta albo kawałek surowego ziemniaka – powinien zacząć od razu skwierczeć i w ciągu 40 sekund do minuty zrobić się rumiany. Do nakładania ciasta szykujemy sobie dwie łyżki, moczymy je w gorącym tłuszczu żeby ciasto nie przylepiało się do nich i nakładamy porcje ciasta na gorący tłuszcz. Smażymy z każdej strony do zezłocenia
Karo in the Kitchenchili sól do smaku Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w maszynie do wyrabiania i łączymy wyrabiając z nich gładkie i sprężyste ciasto . Kulę ciasta dzielimy na dwie równe części . Cienko rozprowadzamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia . Odstawiamy na 30 minut do w ciepłe miejsce . W między czasie przygotowujemy farsz . Pierś z kurczaka drobno kroimy , tak samo(...)kurczaka , pokrojonego w plastry korniszona i na końcu cieniutkie krążki z cebuli . Posypujemy tymiankiem , granulowanym czosnkiem . W stawiamy do piekarnika wygrzanego do 250 C . Pieczemy na środkowej półce , do momentu aż brzegi się zrumienią , bez termoobiegu . Trwa to około 10-15 minut . Serwujemy na gorąco , koniecznie z sosem czosnkowym Smacznego ! Artykuł Pizza ” Gyros „ pochodzi z serwisu Ogrodnik
Ogrodnik w podróżytakie bardzo kokosowe? Przyznam, że kiedyś bardzo je lubiłam. Będąc ostatnio na zakupach rzuciły mi się w oczy i od razu wpadł mi pomysł na zrobienie takiego ciasta:) Bardzo kokosowy torcik - bez białego cukru, mąki i glutenu! Idealny dla wielbicieli kokosów. Wierzch pokryłam posiekanym wafelkiem Princessa - ale to głównie na potrzeby zdjęć bo wystarczy posypać go wiórkami;) Nie pozostaje(...)formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzony biszkopt dzielimy na pół. Masa Serek mascarpone miksujemy z miodem. Pod koniec dodajemy wiórki i dokładnie mieszamy. 2/3 masy wykładamy na jeden krążek biszkoptu i przykrywamy drugim. Pozostałą masą smarujemy brzegi i wierzch ciasta. Następnie wierzch posypujemy posiekanym
Health-Fit-Lifebyło przepisu na pieczywo. Co nie znaczy, że go nie piekłam :) Domowe pieczywo jest u mnie zawsze. Od lat, już nie kupuję w sklepie. Tym razem, mam dla was chleb pszenno żytni z pestkami dyni. Oczywiście, możecie zamienić dynię na inne ziarna, albo zrobić bez ziaren. To już jak lubicie. Do wypieku tego chleba, użyłam(...)hakami. Gotowe ciasto, odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełożyć do keksówki, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Wierzch chleba posmarować wodą, lub mlekiem i posypać pestkami dyni. Pestki lekko docisnąć żeby się przykleiły. Tak przygotowany chleb, odstawić jeszcze na 15 minut żeby podrósł do brzegów foremki. Piec w piekarniku nagrzanym
Agusiowe smakołykiprzygotowania. Poniższy tort nadziałam oraz udekorowałam świeżymi malinami i borówkami. Idealne połączenie smaków. Blaty bezowe możecie upiec dzień przed podaniem ciasta. Według mnie tort najlepiej przełożyć kremem 2-3 godziny przed podaniem, ponieważ wtedy uzyskacie efekt chrupiącej bezy. Składniki na porcję dla 6-8 osób: na 2 blaty bezowe 4 białka (L) 1,5 szklanki cukru pudru(...)oraz wlać sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę z białek wyłożyć na papier formułując 2 blaty bezowe (o tej samej wielkości!) . Bezy wstawić do piekarnika rozgrzanego do 110°C i suszyć przez około 1,5 godziny (do uzyskania suchej bezy). W międzyczasie przygotować sos agrestowy: owoce umyć, obrać i przesypać
Ugotowaćokazji jeszcze podzielę się swoją błyskotliwą refleksją na temat tych moich orzechów laskowych. Oczywiście ciastka z ich dodatkiem to nie jest dla mnie żadna nowość, bo już wcześniej takie piekłam, ale używałam orzechów laskowych ze sklepu (o bardziej kulistym kształcie). W grudniu kupiłam na targu nieduże, podłużne orzechy laskowe, których smak znam, bo zdarzało mi się je jeść (najczęściej świeże(...)mleka 1 łyżka karobu Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i zagnieść gładkie ciasto (jeśli jest zbyt suche, można dodać odrobinę więcej mleka). Rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wycinać ciasteczka. Ja wycinałam koła i użyłam ozdobnych pieczątek w świątecznym klimacie. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. Artykuł Ciasteczka budyniowe
Fitkotwsypywać, kiedy miksowany cukier się rozpuści. Zmniejszyć obroty, dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Masa powinna być sztywna i lśniąca, bez odrobinek cukru. Nałożyć masę bezową do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy. Na papierze do pieczenia można narysować okręgi o średnicy około 6 cm lub masę wyciskać intuicyjnie zaczynając od środka, a kończąc na wyższych brzegach(...)wciskając je w krem. Smacznego :) Jeżeli chcemy, aby bezy były chrupiące to krem i truskawki wykładamy tuż przed podaniem. Po paru godzinach beza robi się miękka. Bezy można przygotować dużo wcześniej i zamknąć je w szczelnym pojemniku, wtedy nie zmiękną i pozostaną nadal chrupiące. Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy i ciasta bezowe , Desery , Dla dzieci Tagged: czekolada , kremówka , truskawki
https:KKuchniaMniamCiasto gruszkowe z marcepanem to taka trochę wariacja na temat ciasta ucieranego. Nigdy nie pracowałam z marcepanem, a okazuje się, że jest to całkiem przyjemne. Ciasto
Relaxtimemąki gryczanej w cieście chlebowym nadaje pieczywu bardziej intensywny smak. Mąka kukurydziana , jest żółta, miałka lub też ziarnista, uzyskiwana z przemiału ziarna kukurydzy. Ponieważ nie zawiera ona glutenu, trzeba ją prawie zawsze łączyć z mąka pszenną. Mąka kukurydziana w czystej postaci, bez żadnych domieszek, używana jest do pieczywa spulchnianego nie drożdżami, ale proszkami do pieczenia. Masa Harina(...)bardziej interesującą konsystencję. Mąka żytnia , była najczęściej używaną mąką w Europie Wschodniej i Środkowej, tam, gdzie gleba jest nie dość urodzajna lub klimat za chłodny do uprawy pszenicy. Z ciasta żytniego, nie zawierającego siatki glutenowej, otrzymuje się chleb ciemny i bardzo smaczny, mimo zwartego miękiszu. Aby pieczywo było lżejsze, miesza się zwykle mąkę żytnią z pszenną. Mąkę żytnią
NaKońcuJęzykaPleśniak, mimo mało zachęcającej nazwy, jest pysznym i bardzo efektownym ciastem. Do jego przyrządzenia możemy wykorzystać domowe powidła śliwkowe. Samo ciasto nie jest słodkie, dlatego świetnie
Dieta bez mlekaMuffiny makowe ze śliwkami to kolejna propozycja na szybkie i smaczne babeczki z sezonowymi owocami. Tym razem skorzystałam z sezonu na śliwki, choć i inne owoce
Smakołyki Berenikiłyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Warstwa Wiśniowa: 75 ml syropu po wiśniach w zalewie 25 ml wody 2 łyżki cukru pudru łyżeczka mąki ziemniaczanej 250 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone) Masa Czekoladowa: 5 żółtek cukier waniliowy 3 łyżki mąki pszennej budyń waniliowy 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 220 g masła 50 g czekolady mlecznej(...)najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy mąkę tortową, kakao i proszek do pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 -180°C . Pieczemy ok. 20-25 minut do "suchego patyczka". Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części. Masa Czekoladowa: Do mleka dodajemy cukier, budyń
Słodka StronaCiasto francuskie należy do moich ulubionych. Wyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami
mojewypiekiinietylkodżem. Łączymy składniki suche z mokrymi, wsypujemy pokrojone orzechy i po wymieszaniu wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 minut - do suchego patyczka. Smacznego :) Ciasto po upieczeniu jest naprawdę mięciutkie i wilgotne, ale nie gliniaste. Można je udekorować polewą karobową (1 łyżki masła, 1 karobu(...)wspomaga odporność organizmu. Zastosowanie: - do samodzielnego spożycia np. 2 łyżki dziennie, - jako słodzik do ciast, ciepłych i zimnych napojów, jogurtów, mleka, - jako polewa do lodów i deserów - do pieczenia chleba, ciast i ciasteczek Wartość energetyczna i odżywcza 100g produktu: - wartość energetyczna 1155 kJ/275kcal, - białko: 1,16-1,18g, - węglowodany 62 g, - tłuszcz
Symfonia Smaków