ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1439/2544)

Fale Dunaju / Danube Waves Cake 114

jest tradycyjnym przepisem, ale zdecydowanie szybszą i łatwiejszą jego wersją. Zamiast tradycyjnego ciasta biszkoptowego postawiłam na lżejsze, wilgotne i dłużej zachowujące świeżość ciasto, które jest moim sprawdzonym, uniwersalnym przepisem bazowym do wielu wypieków. Przygotowuje się je błyskawicznie, bez użycia miksera i rozdzielania żółtek od białek. Poza tym znacznie zredukowałam ilość masła, którego użyłam do przygotowania kremu - w klasycznych przepisach(...)stresu o zwarzenie się masy. Bardzo polecam, smacznego:) na blaszkę o wymiarach 36x25cm: 1/2 szklanki oleju, 1 i 1/2 szklanki mleka, szklanka  cukru , 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia, 3 i 1/2 szklanki mąki, szczypta  mielonej wanilii , 4 jajka , 2 płaskie łyżki kakao plus 2 łyżki mleka ok. 350 g wydrylowanych wiśni (świeżych, z soku lub rozmrożonych

Lekcje w kuchni
Beziki 93

Przepis na mini bezy z kremem mascarpone i owocami. Pyszny, lekki, słodki i rozpływający się w ustach deser. Składniki 300 g cukru 6 białek 1 łyżka

Wasze Przepisy
Bananowe babeczki bezglutenowe 176

Ciasto bananowe może być wykonane w dwóch wersjach. Jedna wersja - bezglutenowa. Druga wersja - bezglutenowa o obniżonym indeksie glikemicznym. Chociaż powinnam "stosować" wersję drugą to jednak trochę

Ze smakiem bez glutenu
Bezy z białek 224

6 białek szczypta soli  1 3/4 szklanki cukru pudru  2 łyżki mąki ziemniaczanej  Białka wlewamy do miski i uijamy na sztywną pianę Stopniowo

Klaudynkowa kuchnia
Sernik puszysty 129

Czas czytania: 3 min Sernik puszysty , ta nazwa nie jest dana tak sobie, bez powodu! Ten sernik jest naprawdę bardzo puszysty, delikatny i lekki jak pianka. Dlaczego tak się dziej? Piana z białek i bita śmietana dają tę wspaniałą puszystą konsystencję. Do tego jeszcze bardzo dobrze ubite żółtka z cukrem niczym kogel-mogel i to jest właśnie(...)będzie zimna. Ponieważ sernik pieczemy w kąpieli wodnej, przygotujcie odpowiednią formę do upieczenia go i trochę większe naczynie żaroodporne, do którego będzie można wstawić formę z sernikiem. Sernik podczas pieczenia urośnie, a w trakcie studzenia równiutko opadnie na całej swojej powierzchni. W tym przepisie jest to naturalne, że opada! Nie panikujcie więc, widząc opadające ciasto podczas studzenia 🙂 Przed podaniem

SprawdzonaKuchnia.pl
Bajaderki 231

Dziś ponoć swoje święto ma czekolada, więc wypada Was poczęstować czymś na słodko :) Bajaderki są banalne w przygotowaniu i tak naprawdę nie zajmą nam wiele czasu

Kuchnia w czekoladzie
Pianka deserowa z gruszką 163

Pianka gruszkowa to nie pierwszy deser tego typu na bonappetit-owym blogu (wcześniejszy tu i tu )  Ten deser o konsystencji puszystego ptasiego mleczka tak przypadł

Bon appetit mon amie
Pełnoziarniste gofry kakaowe 220

Staram się ograniczać słodkie do minimum, a przynajmniej wybierać zdrowsze ich zamienniki. Taką alternatywą właśnie są pełnoziarniste gofry, które mogą stanowić świetny pomysł na  słodkie

Fabryka pomysłów
Tort bezowy z truskawkami 106

dwie części. Wstawić do wcześniej nagrzanego do 120°C, suszyć bezę przez 1 h i 40 min z opcją termoobiegu. Jeśli wasze blaty bedą nabieramy rumianego koloru to zmniejszcie temperaturę do 110-100 st C. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i pozwolić bezie całkowicie wystygnąć. Kiedy zupełnie wystygnie beza z zewnątrz będzie chrupiąca. Przygotowanie kremu Śmietanę ubić na sztywno(...)propozycje Szarlotka z bezą Kruche ciasto ze śliwkami i bezą Pavlova z mango Beza z kremem cytrynowym 📖 Przepis Print Tort bezowy z truskawkami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Klasyczny  tort bezowy z kemem migdałowym i truskawkami. Course Desery Cuisine Polska Keyword mascarpone, truskawki Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na bezę 180 ml białek

SprawdzonaKuchnia.pl
Sernik z czekoladą i żurawiną 174

bez nadzienia), Spód: 200 g jasnych herbatników, 2 łyżki kakao, 100 g rozpuszczonego masła Polewa: 100g (tabliczka) białej czekolady, 25 g masła lub 25 ml śmietanki kremówki Sposób przygotowania: Herbatniki i kakao dokładnie zmiksować. W rondelku rozpuścić masło, przestudzić, dodać do zmiksowanych herbatników i dokładnie połączyć na jednolitą masę. Wyłożyć na dno wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia(...)żurawinę i posiekaną czekoladę. Delikatnie wymieszać.  Masę wyłożyć na herbatnikowy spód. Wygładzić. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (funkcja góra - dół) i piec przez godzinę (ja przegapiłam czas i troszeczkę boki za ciemne :( ). Ciasto studzić w lekko uchylonym piekarniku.  Przygotować polewę : na niewielkim ogniu rozpuścić masło w kąpieli wodnej (lub ogrzać śmietankę), dodać pokruszoną czekoladę, dokładnie wymieszać

Nie tylko w kuchni
Orzechy włoskie - sprawdzone przepisy i garść informacji 263

wypieków. Przygotowuje się z nich: v      masy orzechowe do tortów, rolad i ciast, v      nadzienia do ciasteczek, rogalików i innych wypieków, v      zmielone orzechy wykorzystywane są jako składnik ciast, zastępując część mąki, v      zmielonymi orzechami dekoruje się(...)boki tradycyjnych polskich tortów – najczęściej orzechowo-kawowych lub orzechowo-czekoladowych, v      połówki orzechów wykorzystywane są jako dekoracja wierzchu tortów i ciast, v      posiekane orzechy rozsypane na bezie stanowią ostatnią warstwę słynnego ciasta Pani Walewska (pychotka), v      posiekane orzechy z miodem to ostatnia warstwa wielu polskich ciast, w szczególności

Trzeci talerz
Pizza hawajska 172

Córcia nie lubią zazwyczaj ananasa i sosu barbecue te pizze zjedli w oka mgnieniu, od bardzo dawna nic nie zostało na dzień następny! recepturę ciasta stosuję tę samą od dawna, każdy może wykorzystać swoje ulubione ciasto. Proporcja sosu i nałożenia jest na dwie duże pizze. sos barbecue: 2 łyżki oliwy 1 mała, posiekana, czerwona cebulka 4 posiekane ząbki czosnku(...)mieszamy w misce i umieszczamy na sicie by odsączyć z nadmiaru płynu. dodatkowo: porcja ciasta do pizzy (u mnie z 500 g mąki) 250 g mozzarelli w kulce, pokrojona w plastry 8 cienkich plasterków szynki parmeńskiej Piekarnik nagrzewamy do 240 st.C (najlepiej z termoobiegiem). Ciasto przekładamy na oprószonym mąka blat. Dzielimy na 2 części. Każdą z części umieszczamy na posmarowanej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kuchnia ukraińska. Co o niej wiemy? 101

ilością czosnku i śmietany. W Polsce jest coraz bardziej popularny oraz często modyfikowany i wzbogacony o różne składniki. Ciekawostką jest fakt, że występuje na Ukrainie również w wersji zielonej, bez buraków z botwinką i szczawiem. Kolejną zupą która jest równie znana jest kapuśniak zaporoski przyrządzany z kiszonej kapusty na wywarze z wędzonego boczku lub żeberek. Jest smaczny i sycący(...)ciasta biszkoptowo-tłuszczowego, który pieczony jest nad otwartym ogniem na obracającym się rożnie w kształcie drewnianego wałka lub wydłużonego stożka. Bardzo znanym ukraińskim wypiekiem jest chleb korowaj, znany w Polsce jako chleb weselny czy kołacz. Pełni funkcje obrzędowe i szczególne oraz pieczony był kiedyś w specjalnych piecach. To duży bochenek chleba lub specjalny placek ozdobiony dekoracjami z ciasta. Ciekawostką jest

ProstePesto.pl

Proponowane wyszukiwania