ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1276/2544)

Piernik z masą orzechowo śliwkową 224

orzechowa 400 g zmielonych orzechów włoskich 250 g masła 250 g cukru pudru 3 żółtka 1/2 laski wanilii pół kieliszka koniaku lub rumu masa śliwkowa 500 g suszonych śliwek bez pestek 1/2 szklanki koniaku lub rumu 3 łyżki miodu 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonych goździków 1/2 szklanki płatków migdałowych 2 łyżki posiekanych pistacji Wykonanie: W rondlu rozgrzać(...)jednym jajku, rozpuszczoną sodę oraz wszystkie przyprawy, posiekane orzechy i skórkę pomarańczową. Ciasto starannie wyrabiamy. Wyrobione ciasto owijamy w lnianą ściereczkę. Wkładamy do lodówki na 3-4 tygodnie. Dojrzałe ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkujemy, pieczemy każdy placek oddzielnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W nagrzanym piekarniku 180C około 20 minut. Po upieczeniu ciasto jest twarde

kgwjanczewo
Murzynek 102

zaszłam do Duki, bez żadnych planów zakupowych i patrzę - taka jak ta, którą chciałam, tylko jakieś trzy razy tańsza. 49 zł to zawsze lepiej niż 194 złote (dokładnie tyle kosztuje z firmy Nordic Ware). Podejrzewam, że po moim poście wczorajszym na FB kilka sztuk Duka sprzedała :)  Forma jest solidna, ciasto odeszło z niej bez najmniejszego problemu(...)jajka 260 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Do rondelka wkładamy masło, cukier, kakao i wlewamy mleko. Podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia składników. Odstawiamy do ostudzenia.   Do chłodnej masy wbijamy jajka, dodajemy powidła i dokładnie mieszamy.  Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem łączymy za pomocą miksera lub drewnianej łyżki

bistro mama
Torcik ''Kokosowa Hawana''. 107

Składniki : Biszkopt na spód : 3 jajka 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru 4 łyżki oleju 1/2 łyżki octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta kurkumy ( opcjonalnie )  Beza kokosowa : 4 białka 2/3 szklanki cukru 20 dkg wiórków kokosowych Masa: 1/2 l mleka 2 żółtka 2 i 1/2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki(...)następnie po jednym żółtku. Do ubitej piany, cały czas mieszając, stopniowo wlej olej, ocet,  a na końcu dodaj wymieszaną z proszkiem, kurkumą i przesianą mąkę. Ciasto wylej na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, rozsmaruj po całej blaszce. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C przez około 30 minut. Wystudź.   B eza kokosowa : Białka ubij na sztywno, nie przerywając

Przepisy i porady kulinarne
Owsiane ciasteczka z rodzynkami 127

telefon. Znajomi spontanicznie zapraszają nas na popołudniową kawę i ciasto. Nie wypada składać wizyty z pustymi rękoma, a jednocześnie nie chcę kupować niezdrowych słodyczy w sklepie. Co robię? Odpalam szybko piekarnik i zabieram się za owsiane ciasteczka z rodzynkami. Zrobienie tych maleńkich pyszności to kwestia 20 min (łącznie z pieczeniem), tak więc to idealne rozwiązanie podczas niespodziewanych wizyt. Wystarczy(...)owsianych ½ szkl. migdałów 1 dojrzały banan 1 szkl. pasty daktylowej lub 1/3 szkl. syropu kolonowego (lub innego płynnego słodziła) 1 łyżka ekstraktu waniliowego ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia bez dodatku związków glinu ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 szkl. rodzynek (można zastąpić żurawiną bądź posiekaną gorzką czekoladą lub orzechami) 1/3 szkl. mleka roślinnego (ja użyłam kokosowego) Piekarnik rozgrzej

Roślinna - blog wegański
Keks z żurawiną 137

Składniki: 250g masła (miękkie) 200g cukru 5 dużych jajek kropla olejku pomarańczowego skórka otarta z pomarańczy sok z połowy pomarańczy 440 g mąki szczypta soli łyżeczka

Moje Wyroby
Oponki serowe 709

Nie wiem czy tylko mi czas leci tak szybko czy po prosty tłusty czwartek jest w tym roku tak wcześnie Niby to dopiero 8 lutego, ale

Relaxtime
Batoniki z masłem orzechowym i orzeszkami, bez pieczenia, bez glutenu 278

/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Batoniki z masłem orzechowym i orzeszkami, bez pieczenia, bez glutenu, wegańskie Składniki: Batoniki: 430g masła orzechowego o zawartości orzechów 100% 70g posiekanych orzechów (użyłam włoskich i ziemnych) 60g mąki kokosowej 8 łyżek syropu klonowego Polewa: 240g gorzkiej czekolady (wegańska, bez glutenu, powinna mieć odpowiedni certyfikat) 2 i 1/2 łyżki roztopionego oleju kokosowego(...)Masło ściągamy z ognia. 2. Do masła orzechowego dodać mąkę kokosową, posiekane orzechy i wymieszać łyżką lub rękoma ( patrz FILM ). Powstanie gęsta, elastyczna masa. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 18x18cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i mocno docisnąć. Blaszkę wstawić do lodówki na 20 minut. 3. Deser po wyjęciu z lodówki pokroić na porcje ( patrz FILM ) i pokrojony

Mała Cukierenka
CHLEBEK JAGLANY, Z KASZY JAGLANEJ, BEZGLUTENOWY 131

różnych past. Nam bardzo smakuje z dodatkiem hummusu i ajwaru. Pyszna lekka kolacja (u nas może być nawet kilka dni z rzędu) lub przekąska w ciągu dnia. Czym cieńsze ciasto uda nam się przygotować tym smaczniejsze, bardziej chrupkie chlebki uzyskamy. Przynajmniej my lubimy gdy są meeega chrupkie... Z podanych ilości wychodzi 1 duża blacha z piekarnika pysznych przekąsek. Ja wykorzystuję(...)blender. Następnie dodajemy ziarna słonecznika i siemię lniane, mieszamy. Masę przekładamy na dużą blachę (u mnie z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarowujemy (łyżką maczaną w wodzie) na całej powierzchni jak najcieńszą warstwą. Czym cieńszą warstwę ciasta rozprowadzimy, tym bardziej chrupkie uzyskamy chlebki. Wierzch posypujemy ziarnami sezamu, siemienia lnianego i czarnuszki (lub dowolnie) i skrapiamy pędzlem maczanym

Smaczne Zdrowe
Muffinki z nutellą 180

Jeśli znudziły Wam się moje muffinki z kawałkami czekolady,  to ten uniwersalny przepis na ciasto można wykorzystać także z nutellą. Dla miłośników czekolady i orzechów

W kuchni bez szafek
Tort bananowo karmelowy z Peppą 170

cukrowej oraz wskazówki jak w prosty sposób zrobić Peppę na torcie.     Składniki (tortownica o średnicy 24cm)  Na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 0,5 l śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru łyżka cukru waniliowego (opcjonalnie 2 śmietan fixy) masa kajmakowa(...)wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie drewnianą lub silikonową łopatką wymieszać z pianą. Wyłożyć do foremki (wyłożonej papierem do pieczenia). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (bez termoobiegu) i piec ok 45-50 minut na lekko złoty kolor.   Przygotować poncz do nasączania. Wodę zagotować z cukrem, dodać sok z cytryny wystudzić

Kulinarne Inspiracje
Amerykany 670

Pierwszy raz je piekłam i na pewno nie ostatni ;) Są przepyszne i prawie jak te z piekarni, a może i na dzisiejsze czasy lepsze, smaczniejsze bez tych spulchniaczy... :) Składniki na około 9 amerykanów: 50 gr masła 1 jajko kl L 1/3 szkl cukru 1 i 1/4 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mleka 1 płaska łyżeczka amoniaku parę kropel esencji(...)koniec miksowania wbijamy jajko i miksujemy do połączenia się. 2. Następnie dodajemy przesianą mąkę, mleko, esencję waniliową oraz amoniak. Miksujemy do połączenia się składników. Ciasto jest dość gęste. 3. Blaszkę od piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia i w ramach pomocy ;) możemy sobie cyrklem bądź za pomocą małej miseczki czy talerzyka obrysować 9 kółek o śred

Gotowanie...to proste !
Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone 280

niej obtaczamy i dodajemy do ciasta. Dokładnie mieszamy.   CIASTO PANETTONE dzień 1, wyrastanie przez noc Ciasto zostawiamy w dużej misce, przykryte folią lub wilgotną ściereczką w zamkniętym, nienagrzanym piekarniku do czasu, aż trzykrotnie zwiększy ono swoją objętość. Przy tej ilości drożdży potrwa to od 12 do 15 godzin. Dlatego wstawiamy ciasto do piekarnika – z założenia jest on szczelny(...)ciasta. Ciasto nie zniesie przeciągów i wahań temperatury, w piekarniku będzie bezpieczne. PO WYRASTANIU CIASTA dzień 2, 10.00 Po wyrośnięciu ciasto wyjmujemy na stolnicę lub blat bardzo lekko podsypany mąką. Formujemy ciasto dokładnie tak samo, jak na okrągły bochenek chleba – lekko je spłaszczamy, następnie zwijamy brzegi do środka poruszając się zgodnie z ruchem wskazówek zegara i jednocześnie obracając ciasto. Odwracamy

Karo in the Kitchen
Rolada ze śmietaną i książki na Święta 164

delikatnie mieszać. Masę wyłożyć (powinna być puszysta) na dużą blachę (tę, którą producent dorzuca do kupowanego piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Tego papieru warto dać więcej (tak, by wystawał z formy), bo potem się przyda do zawijania rolad. Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. ok. kwadransa na złocisty kolor. Po upieczeniu roladę oderwać delikatnie od papieru(...)ściereczki i ułożyć na papierze do pieczenia jasną stroną do góry. Roladę posmarować 2-centymetrową warstwą śmietany, zostawiając wolny górny brzeg (ok. 3 cm). Na dolnym brzegu ułożyć pasek galaretki grubości ok. 1,5 cm. Zwinąć biszkopt w roladę, a następnie zawinąć w papier do pieczenia i ułożyć sklejeniu ciasta. Odstawić w chłodne miejsce (np. do lodówki

Weekendy w domu i ogrodzie
Tort urodzinowy Kitty 269

cytryny 400 g sera mascarpone 300 ml śmietanki kremowej 36% 3-4 łyżki cukru pudru Mus truskawkowy 250 g truskawek 2 łyżki cukru 1/2 galaretki truskawkowej Krem maślany na bezie szwajcarskiej 460 g masła 360 g drobnego cukru 6 białek 1 łyżeczka pasty z wanilii Nasączenie 200 ml niegazowanej wody 2-3 łyżeczki cukru 5 łyżek soku z cytryny Dodatkowo(...)blachy wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Krem truskawkowy Truskawki kroimy na mniejsze

Wędrówki po kuchni

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję